Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 28. 3. 2011 17:31

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

Re: Zklámání z nepodpory rodiny

Ivka82 napsal(a):

...

No a co když se ségra bude jednout rozvádět? Kam půjde? Myslíš, že pořídí bydlení za 150000? Vždyt jí tam kde bydlí, neříká nic pane.
Víš, Ty vyplatíš ségru za 150tisíc, a pak ten byt můžeš bouchnout za milion a pobereš prachy Ty.
Vůbec podle mě nezáleží, za kolik rodiče byt koupili.
Myslíš jen na sebe, hamty hamty, at mám víc než tamty.

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#27 28. 3. 2011 17:32

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Nech si vyplatit 150tisíc od rodičů a pořid si něco svého. tillfreds

Není tady

#28 28. 3. 2011 17:42

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

dusička napsal(a):

Nech si vyplatit 150tisíc od rodičů a pořid si něco svého. tillfreds

tummenupp,též mě to napadlo!

Není tady

#29 28. 3. 2011 18:10

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Ve smlouvě máme  uvedeno, že v případě prodeje  domu, bratrovi  ještě vyplatím určitou část kupní ceny.  Což si myslím, je docela rozumné, takové řešení.

Myslím, že  ti, kdo zažijí dvougenerační bydlení ví, že to není vždy tak super, jak se zdá  pro ty, co vidí jen ten barák.
Takhle to měl švagr. Zdědil dům po babičce (jel tedy jedináček), s tím, že kdyby ho chtěl prodat,musí  vyplatí otce. offtopic

Upravil(a) dusička (28. 3. 2011 18:11)

Není tady

#30 28. 3. 2011 18:49

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Ivko, je to podle mě docela složité.
Zaprvé chápu, že pokud jsi s něčím dva roky počítala a rodiče to náhle, bez tobě zjevného důvodu změní, tak se cítíš zaskočená až zklamaná. Bohužel to ale je tak, že rodiče mají právo se svým majetkem naložit jak sami chtějí a ty bys neměla apriori očeávat, že jej rozdělí mezi tebe a sestru, nota bene že to udělají spravedlivě (ať už si pod tím pojem představíš cokoli).

To té míry tě opravdu chápu. Co si ale myslím já a psaly ti to už holky, já si myslím že pokud se rodiče rozhodnou podělit nějaký majetek, měly by svoje děti podělit rovným dílem nezávisle na tom, v jaké životní fázi či situaci se to které dítě nachází. Říkáš že ségra peníze nepotřebuje, vypočítáváš jak "snadno" přišel k baráku švagr. Tohle ale vůbec není tvůj problém a myslím, že bys to opravdu řešit neměla. Vždyť i ta ségra může říct, že ty dostaneš byt za mega a jí vyplatíš 150 tisíc, tak je to pro ni nespravedlivé. Všechno záleží na úhlu pohledu.

K tvé konkrétní situaci, jediná opravdu "férová" věc by byla byt prodat a ségře dát půlku z utržené ceny. Sama si spočítej, jestli bys pak za tu svou půlku byla schopná koupit jiné bydlení, nebo jestli se ti spíš vyplatí ségře vyplatit těch 600 tisíc.

To nejdůležitější co ti ale chci říct, a proč to celé píšu: prosím, dávej si pozor na to, ať tě celá záležitost nestojí dobrý vztah se ségrou i s rodiči. Protože ten se penězi vyjádřit nedá. Píšu z vlastní zkušenosti. Mám úžasnou mámu a moc hodnou tetu, její sestru. Léta byly skvělé kamarádky, jezdily spolu na dovolené, pořádali jsme grilovačky. Ruku bych dala do ohně za to, že takhle rozumní a hodní lidi se o majetek nemůžou pohádat. Pak zemřel dědeček, složitě se rozhodovalo o dělení odkázaného domu, zahrad, pole...obě strany něco řekly, co druhá špatně pochopila, nerozuměly si, nevysvětlily si to..a my už léta tetu nevídáme, i když bychom všichni kromě mé mámy moc chtěli. Je mi to líto za ně za obě. Moje děti mohly mít skvělou tetu, ale takhle ji budou sotva znát. Nedopusť, aby se to stalo i vám.

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#31 28. 3. 2011 18:54

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Ivka82: Děvče, tys přišla k bytu, kde už dva roky bydlíš, de-facto jak slepé kuře k zrnu. Sehnali a zaplatili ho Tví rodiče, ty ses na jeho pořízení nepodílela ani korunou, dva roky bydlíš zadarmo a platíš pouze nájem. Když by došlo na lámání chleba, t.j. byt by se přepsal na Tebe a Ty bys měla vyplatit sestře 600.000,- Kč, už se ošíváš, že to je nespravedlivé, protože to nekoresponduje s původní ústní dohodou, kterou jste původně s Tvými rodiči měli.

Uvědom si, že jsou mladí lidé, kteří v rodině nemají rodiče ani prarodiče s volnými byty či nemovitostmi a pokud chtějí bydlet ve svém, musí si vzít hypotéku a svůj vlastní byt si do halíře zaplatit a zadlužit se pomalu na půlku života. Ty máš možnost "koupit" si byt za 600.000,- Kč, tedy ještě pořád za hubičku a vztekáš se tady, že to není spravedlivé. Rodiče si skutečně se svým bytem mohou dělat, co uznají za vhodné a samozřejmě, že chtějí pamatovat na obě své děti rovným dílem. Ty totiž pořád nechceš pochopit, že Tvoje sestra nebydlí ve svém, ale bydlí v domě, ze kterého by byla v případě rozchodu nebo rozvodu vykázána jen s kufrem v ruce, na rozdíl od Tebe, která bude bydlet "ve svém". Tak jak to navrhují rodiče se mi zdá poměrně rozumné, protože hodnota bytu se počítá nikoliv podle toho, za kolik byl pořízen, ale podle toho, jakou má k datu prodeje tržní hodnotu a jestli hodnota prodávané nemovitosti stoupne nebo klesne, to na věci nic nemění.

Já bych na Tvém místě byla ráda, že jsem dva roky bydlela zcela zadarmo, jen za nájem, že si dotyčný byt můžu pořídit za zlomek skutečné tržní ceny a nefrflala bych. Jen si to zkus, udělat gesto, říct rodičům, ať si ten byt nechají a zatížit se hypotékou nejmíň na pětadvacet let na vlastní bydlení cool

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#32 28. 3. 2011 18:55

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Ivka82 napsal(a):

...

Já ti to věřím. Se ségrou jsme si taky dělily majetek dost složitě, v jedné fázi dokonce oni prodávali svůj dom a kupovali náš, zatímco my se stěhovali k rodičům abychom splatili jejich hypotéku. Stalo se, že jsem byla v situaci, kdy jsem mávla nad majetkem v řádu statisíců rukou, aby měla ségra šanci postavit barák, po kterém toužila. Nemyslím, že by tehdy ona byla udělala totéž pro mě, a je mi to jedno. Šlo mi hlavně o vztah, kterému tohle strašně pomohlo. Prostě to že ty něco zvládneš nebo nějak uděláš nebo "bys udělala" neznamená, že to ségra má taky tak...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#33 28. 3. 2011 19:10

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Ivka82 napsal(a):

...

Ségra má i s dětmi kde bydlet bez jakékoliv hypotéky, jenomže z toho bydlení může kdykoliv i s těmi dětmi vyletět stolt Já se nedivím rodičům, že si chtějí tuto nepříznivou alternativu u svého druhého dítěte ošetřit tak, že pokud by k něčemu takovému došlo, aby měla ségra co do nových začátků.

Není tady

#34 28. 3. 2011 19:17

majkafa
Host

V jakém městě rodiče koupili byt od města tak malý za tak draho státní?
Já jsem si v roce 2006 koupila byt 3 + 1 s lodžií v městě s 16-tis obyv. do OV od majitelky za 225 tisíc, a to 25 tis. si vzala realitka.
To mě jen překvapuje ten "jejich" odhad, že byt má hodnotu 1,2 milionu. Hm.

Osobně bych si taky pořídila vlastní byt. Tenhle ať rodiče prodají a podělí vás napůl, když budou chtít. Nebo ať si s ním dělají cokoli dle vlastního rozhodnutí. A nenervovala bych se. Jste mladí, pracovití, tak není čeho se bát.

#35 28. 3. 2011 19:40

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Ïvko, hodně tě ovládají pocity, jak by to PODLE TEBE mělo být. Ono to tak NIKDY nebude. Zapomeň na co by bylo kdyby a vem chladný rozum do hrsti.

Prohledej si na webu realitky a najdi přibližně podobné byty a z toho si urči odhadní cenu, sepiš s rodiči smlouvu o smlouvě budoucí, či cokoli, co by ti dalo nárok na převod bytu. Zjisti si, co za danou nemovitost požadují. A pak bud na jejich podmínky přistup a nebo se poohlídni jinde. Oni už vůči tobě totiž nemají žádnou povinnost, dali ti výchovu, vzdělání a mají SVŮJ majetek. Kdyby ho třeba prohráli v kartách, ty se s tím můžeš buď smířit a nebo nadosmrti skuhrat.

Dali ti jasnou nabídku, spočti si, nakolik je pro tebe výhodná a na další okolnosti nehleď. Vem to jako nabídku od cizích lidí. Oni to toiž ostatní vidí jen a pouze jinak než ty teď.

Žádné poškozené vztahy nestojí za pár peněz, které si můžeš sama svýma zdravýma rukama vydělat. To nejcennější od svých rodičů už totiž máš - ŽIVOT.

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#36 28. 3. 2011 19:43

majkafa
Host

PavlaH napsal(a):

Žádné poškozené vztahy nestojí za pár peněz, které si můžeš sama svýma zdravýma rukama vydělat. To nejcennější od svých rodičů už totiž máš - ŽIVOT.

stolt

#37 28. 3. 2011 19:45

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Majkafa: odhad prodejní ceny staršího 2+1 za 1.200.000,- Kč se mi nezdá nijak zvlášť nadnesený stolt a třeba ve středních Čechách je taková cena poměrně reálná stolt

Není tady

#38 28. 3. 2011 19:50

majkafa
Host

u nás teď byty 3+1 350 až 450 tisíc.

#39 28. 3. 2011 19:53

majkafa
Host

Teď jsem našla 4+1 na dobré adrese v nově rekonstruovaném a zatepleném paneláku 599 tisíc. Zlaté Severní Krušnohorsko.

Udělala bych, co radí Pavla. Domluvit se na ceně dle dané oblasti a ochoty rodičů, napsat s rodiči smlouvu, dořešit, nebo si hledat vlastní.

#40 28. 3. 2011 19:54

sandra
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj Ivko,

promiň, ale musím se smát. Jsi fakt sobec. Pořád jen já, já, já. Byt za 600 tis je fakt sen. Nechápu, co bys ještě chtěla. Taky se ti může stát, že rodiče byt prodají a za peníze pojedou na dovču. Takže vem rozum do hrsti, zbav se emocí a začni uvažovat reálně.

Není tady

#41 28. 3. 2011 20:16

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Já to říkám furt, že prachy dělaj akorát zle. Buď ráda za to, co se ti nabízí. Ber (za určených podmínek), nebo nech bejt. Druhá varianta tě ale bude stát víc - mluvíme-li o penězích.

So please, don´t slow me down, if I´m going too fast!

Není tady

#42 28. 3. 2011 20:17

ADFka2
♥♥♥♥♥♥-

Ještě mě napadá - vlastně JE to nespravedlivý! A HROZNĚ!!! Jenže jen vůči tobě. Tvá varianta je zas nespravedlivá vůči tvojí sestře - a to ti vůbec nevadí... sad

So please, don´t slow me down, if I´m going too fast!

Není tady

#43 28. 3. 2011 20:39

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Ivka82 napsal(a):

...

[/b]
Jo tak ty by si chtěla zadarmo baraáček, víš co se říká, zadarmo ani kuře nehrabe.

Není tady

#44 28. 3. 2011 21:27

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

dusičko, mně nepřipadá, že by Ivka82 taky chtěla baráček, spíš mi připadá, že nemá na svoji záležitost reálný náhled wink

Není tady

#45 28. 3. 2011 22:19

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Kiara napsal(a):

dusičko, mně nepřipadá, že by Ivka82 taky chtěla baráček, spíš mi připadá, že nemá na svoji záležitost reálný náhled wink

Kairo - Ivka je mladá holka, která touží po zázemí, chce mít děti, vychovávat je. Vidí, že ségra je v pohodě. Já ji na jednu stranu chápu, že chce pro svou budoucí rodinu to nejlepší. Jenže nevidí už, že ségra byt si vzala chlapa, který už všechno má, že to není tak jednostranný.
Cítí se ukřivděná vůči rodičům, říká si, že kdyby nebyl byt po babičce, že by ségra nic nedostala.
Ivko - já Tě nijak neodsuzuju, možná moje písmenka vyzněli rejpavě, ale zkus se vžít do situace ségry. Rodiče chtěj být spravedlivý.
Nebo zkus s nimi třeba domluvit těch 150tisíc s tím, že kdyby si chtěla prodat byt, musela by si dát nějaké procento ségře z prodeje.

Není tady

#46 29. 3. 2011 7:42

amely
♥♥♥♥♥--

Kiara napsal(a):

Majkafa: odhad prodejní ceny staršího 2+1 za 1.200.000,- Kč se mi nezdá nijak zvlášť nadnesený stolt a třeba ve středních Čechách je taková cena poměrně reálná stolt

Tak u nás v moravské metropoli se za tu cenu dá koupit tak maximálně 30 let starý jednopokoják, 30 m2 bez úprav - na sídlišti.

Není tady

#47 29. 3. 2011 7:53

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Ivko, byt prodej za těch 1,2 mil, půlku dej ségře a je to vyřešeno

Není tady

#48 29. 3. 2011 7:55

holcina
♥♥♥♥♥♥-

ještě dodám, že  to abys dostala byt a sestra 150tis mi přijde hooodně nespravedlivé, navíc pokud si to rodiče nepřejí

Není tady

#49 29. 3. 2011 8:18

amely
♥♥♥♥♥--

Nela napsal(a):

Agely, amely sice dům má, to máš pravdu.   Má nemovitost, která má dnes cenu několika miliónů, o kterou se musí starat, což stojí docela dost, aby si dům zachoval svou hodnotu a další je, že tam mají věcné břemeno rodiče.  Takže to ber tak, že dům je sice přepsaný na ni, ale zase si tak nemůže volně  v  domě žít, či manipulovat s ním tak,  jak by chtěla.  Prostě už musí brát ohledy na ostatní. 
Vím o čem píšu, mám to tak doma stejně.  Taky vlastním dům - s VB  pro rodiče - takže polovinu obývá  dnes již jen mamka  a bratrovi jsem vyplácela už asi  tak před 15 lety 150.000,-- Kč.  Je mi jasné, že je to  minimální částka ve srovnání s cenou nemovitosti, ale zase starost o rodiče  byla  spíše na mě.

Ve smlouvě máme  uvedeno, že v případě prodeje  domu, bratrovi  ještě vyplatím určitou část kupní ceny.  Což si myslím, je docela rozumné, takové řešení.

Myslím, že  ti, kdo zažijí dvougenerační bydlení ví, že to není vždy tak super, jak se zdá  pro ty, co vidí jen ten barák.

nelo. myslím, že to bylo na mne. toto všechno vím. není to příjemné, je jasné, že každý to vidí svýma očima.
Já Ti napíšu zase pohled z druhé strany.
moji rodiče taky postavili barák 2 stometrové byty, sklep, půda, pozemek asi 1500 metrů na krásném místě na vesnici, bohužel v oblasti s velkou nezaměstnaností. Celý život jsem vyrůstala na stavbě a pak v tom baráku, co se dodělával, na všem se šetřilo, všechno se cpalo do baráku.
Sestra v baráku zůstala, měli s rodinou ten jeden byt, dnes mají zabrané 3/4 baráku, na zbytku žije maminka.
Maminka nechala napsat barák na nás obě -na koždou polovinu. nechtěla jsem to tak, ona na tom trvala. Náklady na provoz baráku hradí maminka a sestra s rodinou napůl, opravovat se zatím nic zásadně nemuselo, ale barák stárne - bude potřeba totální rekonstrukce.
já jsem odešla z domu po škole s taškou v ruce, nic jsem nedostala. dnes mám několikátý vlastní byt. začínala jsem garsonkou, postupně jsem měnila za větší, dnes mám byt v novostavbě.
Vdala jsem se špatně, otec dětí odešel, o děti se nezajímá ani neplatí. jedno z dětí je těžce postižené. I tak se snažím pracovat jak jen to jde , ten poslední byt jsem pořizovala jen k vůli tomu postiženému děcku a ještě 10 let budu splácet hypotéku.

teď je otázka, co s tím domem. Maminka a sestra si myslí, že bych jej měla darovat sestře, když já přece mám ten byt.
Oni se oma minku starají, ale taky - ona jim 25 let dělá služku - hlídala jim děti, vaří jim, pere jim, žehlí jim - mně nikdy - oni to berou jako samozřejmost. Mají velkou zahradu, zdarma ovoce, vypěstují si zeleninu. Já nemám kde, i ta jabka tady kupuju za přemrštěné  ceny. Jejich děti měli dvorek a zahradu, moje panelák.
Oni jsou dnes 3 dospělí, jedna dcera ještě studuje. Co vydělali, utratili za hadry, mobily, elektroniku, mají 2 auta, nikdy je nenapadlo nějak spořit, nebo myslet na vlastní bydlení.

Původně jsem myslela, že jim ten dům nechám za to, že tam někdy dojedeme na dovolenou, nebo že by se třeba postarali o moje děti, kdyby se se mnou něco stalo.

jejich pomoc jsem potřebovala 2x, nikdy nepomohli.
Dům by se dal snadno prodat tak za 3 mega
Loni se zmínili, co bude teda s tím domem. Chtěli si ho opravit, na půdě by se dal udělat třetí byt pro děti, nebo na zahradě postavit další domek. ptali se, co bych si představovala. Tak jsem navrhla,že by mi dali tak 1 mega - že bych za to koupila té postižené dceři garsonku, kterou by měla jako chráněné bydlení, nebo bych jí to nechala do života.

najednou ticho. Řekla jsem, ať oni navrhnou řešení, že se můžeme pobavit. TichoVšechno se odkládá na neurčito.
jenom ve vzduchu je dusno. Jediná odpověď je nemáme čas to řešit. Mám pocit, že jsem pro ně spíš nepřítel.

Klidně bych se toho podílu vzdala pro zachování dobrých vztahů. Ale dobré vztahy stejně nebudou.

Na toto téma bylo napsáno hodně -jeden dům a 2 sourozenci, tady je těžké řešení.

Není tady

#50 29. 3. 2011 8:40

agewa
♥♥♥♥♥♥-

Ano.
A zase s té druhé strany:
ovoce azeleninu zdarma  - myslíš, že to tam jen vyroste? naopak každej ekonom ti řekne, že zelenina doma vypěstovaná je jedna z NEJDRAŽŠÍCH ( sazenice, semena, hnojivo, voda ..)
A na zahradě a na domě se pracuje pořád , nikdy neskončíš a je pořád co opravovat.
Opravy a rekonstrukce je stále dražší .
Já mám barák , ale VB. Takže prodat nemůžu, pronajímat taky ne. Sestra s rodinou sem přijede a nehne ani prstíkem ( např. na té části, co patří rodičům). A rodiče cpou sestře horem - dolem, protože "ty máš barák a ona "chudinka" nic". takže chudinka jede letos do Egypta na dovolenou a já si budu brát půjčku na opravu střechy.
Kolikrát si říkám, že bych šla klidně do bytu a měla klid.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí