29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
PetrHl napsal(a):
javena napsal(a):
PetrHl napsal(a):
Kuřátko, ale takoví chlapi museli být trotli i v době početí dětí. Jenže tehdy byli děsně cool když měli všechno na háku a dámám to jistě muselo imponovatVelmi povrchní pohled. Kdyby byl můj muž tím, čím je dnes v době, kdy jsme se potkali a spolu žili... nepodala bych mu ani ruku a přehodnotuila svůj postoj k lidem, kteří nás prakticky seznámili.
Omyl. Kdybys na toho chlapa tehdy koukala stejnýma očima jako dnes, viděla bys ho takového už tehdy. I já měl růžové zamilované brýle, moje BM se zas tak moc nezměnila, jen jsem měl možnost poznat její chování v kritických situacích až příliš pozdě
Petře, neboj, já koukala a než jsme se brali tak jsme spolu dva roky žili... tak vím, že měl jisté vlastnosti, které k tomu pozdějšímu jednání sedí... ale pracoval, platil daně, nepůjčoval si peníze, nelhal, nestíhala ho policie a nezahybal... pomohl mi, fakt se dalo o něj opřít... zrekonstruoval celý můj byt...
Na začátku a i předtím, než jsme se poznali (s těmi lidmi, co nás seznámili se narozdíl od něj stále stýkám, takže mám a měla jsem zpětnou vazbu) tam takovýhle patologický jednání vůbec nebylo. Když začal žít takhle, jak žije teď, tak ano, nakonec jsem si našla nějaké vlastnosti, které by se daly našroubovat na to, jak se spustil. Ale jen proto, že mi (a nejen mě) to hlava prostě nebrala... jak je to možný... takovej fajn šikovnej chlap.
Takže zpětně si říkám (a i jsem to sem na Babi několikrát napsala), že s tím jeho zaponímáním (občas prošvihl výročí, který já ani nehlídám, nebo něco zapomněl - na pumpě nechal právě koupenou mapu) bylo naprosto jasný, že se tohle stane. Jak souvisí zapomínání s tím, že dělá načerno už jsem si teda našroubovat nedokázala... ale nevadí. Jediná pravda je, že byl vždycky spíš pohodář ve smyslu - ono se to nezblázní. To jsem se od něj nicméně naučila a hodně mi to pomohlo v životě, takže bych to jako vadu až tak taky neviděla.
Není tady
venuše napsal(a):
Ti neplatici jsou vsude na svete. Taky mam takoveho ex. Soudne vymerene alimenty na dceru uz mi neplati skoro 15 let. Prestal pracovat, aby nemusel platit. Jenze je tak blbej, ze si nezazadal o snizeni a tak jeho dluh roste. Dluzi uz mi neco kolem 20tisic euro.
A nikdo s tim nic neudela. A je to tu jeste horsi, protoze neplatit na dite tady neni trestny cin, takze se nemusi bat, ze by ho zavreli....
Jeste ze mame celkem slusny socialni system, jinak uz bychom se asi museli jit past....
Venuse,kde zijes,ze mate slusny socialni system.V Cechach to rozhodne neni.Vsak v Cechach se dostane za neplaceni alimentu taky pouze podminka a to i 2x za sebou.Takze tady to taky trestne neni.
Není tady
aprill napsal(a):
agewa napsal(a):
aprill napsal(a):
Milá Lucie, každý je svého štěstí strůjce. Tzn. že když se rozhodnu, že budu mít děti s "nezodpovědným pitomcem", tak je to jen a jen můj problém. Nevidím důvod pak své starosti házet na hlavu druhých a požadovat nějaké úlevy a výhody!!!!!Proč samožitel by měl mít něco víc než normální "chudá" rodina?! Obě skupiny jsou na tom stejně - oběma chybí finanční prostředky.
Už Masaryk říkal, že rodina je základ státu a od toho bych se odpíchla!!!hm, co když v době, kdy si dítě pořizuje takový není? Stává se, že se člověk mění .....
hm a co když už je ??????
Já osobně si nemyslím, že jsem si vzala nezodpovědného pitomce. I po rozvodu se o děti vzorně stará, alimenty platí podle dohody, chodí na třídní schůzky, bere si je na prázdniny, učí se s nimi.
Jsem ráda, že je táta mých dětí. O mě ale nejde....
Všechny také nejsem perfektní, stejně tak jako tatínkové, všichni máme své chyby.
Rodina určitě je základ státu a mnohé z nás, a především pak děti, bychom si přály žít v úplné rodině.
Přece jen ale tam, kde funguje jenom jeden rodič, je daleko víc omezení a nebezpečí, že se děti nebudou moci dobře vyvíjet.
Brzy spustím webové stránky a těším se, že si najdete chvilku a podíváte se na ně.
Lucie Asenová
Asociace neúplných rodin, o.s.
Není tady
eremuruss napsal(a):
venuše napsal(a):
Ti neplatici jsou vsude na svete. Taky mam takoveho ex. Soudne vymerene alimenty na dceru uz mi neplati skoro 15 let. Prestal pracovat, aby nemusel platit. Jenze je tak blbej, ze si nezazadal o snizeni a tak jeho dluh roste. Dluzi uz mi neco kolem 20tisic euro.
A nikdo s tim nic neudela. A je to tu jeste horsi, protoze neplatit na dite tady neni trestny cin, takze se nemusi bat, ze by ho zavreli....
Jeste ze mame celkem slusny socialni system, jinak uz bychom se asi museli jit past....Venuse,kde zijes,ze mate slusny socialni system.V Cechach to rozhodne neni.Vsak v Cechach se dostane za neplaceni alimentu taky pouze podminka a to i 2x za sebou.Takze tady to taky trestne neni.
Neplacení alimentů v České epublice trestným činem je. Trest může být až 2 - 3 roky vězení, podle toho, zda se jedná o úmysl či nikoliv.
Nezapomínejte, prosím, že po 3 letech se dluh promlčuje. Proto doporučuji podat žalobu včas. Kde není žalobce, není soudce - takže je opravdu třeba toto nepříjemné martyrium podstoupit.
Jiným problémem je to, že nepracuje, zde asi nebudete mít příliš šancí, protože jak říká české přísloví, kde nic není, ani smrt nebere.
Nechte si zjistit jeho také jeho majetkové poměry (auto, byt, chata) a jednejte! Vás se přeci také nikdo neptá, kde berete peníze, abyste své děcko zajistila.
Lucie Asenová
Asociace neúplných rodin
Není tady
Kuřátko napsal(a):
PetrHl napsal(a):
Kuřátko napsal(a):
S prominutím, ale ti otcové co je jim jedno, že kvůli neplacení alimentů budou mít podmínku, půjdou sedět nebo dokonce přestanou pracovat mi připadají jako strašní trotli. Já to jejich uvažování nejak nechápu.
Kuřátko, ale takoví chlapi museli být trotli i v době početí dětí. Jenže tehdy byli děsně cool když měli všechno na háku a dámám to jistě muselo imponovat
Jenže když jsou lidi mladí a bez závazků, tak to ztěží prokouknou. A vem si, že i když je chlap rozvedený, na své děti neplatí a vymýšlí vše možné jak se z toho vykroutit, najde se spousta ženských, které jsou z toho "nadšené". Přitom by měly být spíš "znechucené".
Kam to spějeme.
Perfektní postřeh. Ženy, pokud nejde o jejich děti, mají spoustu výmluv a pochopení proto, proč ten jejich neplatí své bejvalce a ještě je v tom podporují a všem kolem vysvětlují, že ona je hrozná hysterka, kupuje si za alimenty šminky nebo jezdí na dovolenou. Kdyba vás něco takového napadlo také udělat, myslete na to, že jednou se můžete dostat do stejné situace. Netolerujte mužům asociální chování - jednou by se mohlo obrátit proti vám!
Není tady
PetrHl napsal(a):
javena napsal(a):
Třeba ten odpor pociťuje od tý doby co ho viděl/a souložit s nějakým mladým a milým v jejich manželské posteli?
![]()
Na to nemusí být člověk sociolog aby věděl, že jsou věci ktrý zařídit nejdou, že i ve státech, kde byl rozvod nelegální se lidi rozcházeli a žili pak s někým jiným... ani Anglická královna to jaksi neošéfovala... a tam je rozvod nemyslitelnej... teda říkali to, než si Diana zbalila svý tiáry a šla do pryč... a že jí pečlivě vybírali, aby k tomu nedošlo. Taková tichá, hodná holka.
Proč mluvíš o současném systému, ten vychovává nějaké hóodně budoucí partnery, teda mý děti se ještě chlemtaj nad bravíčkem a nic vážnýho neplánujou... kromě toho, jak očůrat maminku.Třeba já vyrůstala v systému naprosto jiném a můj muž taky a třebaže to byl systém stejný, on se chová jako hovado a já jako zodpovědná blbka. Jeho sestra ze stejné rodiny je taky zodpovědná blbka... tak nebude to v něčem jiným, Peťane?
A rodinná výchova ve škole... mý děti maj výchovu k rodičovství... a teprve čas ukáže, jak jim bude ta jednička na vysvědčení platná... já třeba teoreticky vím, jak se vrtá vrtačkou... ale ta díra co mám ve zdi...
Já souhlasím s amely:
Nechápu, proč to stát neřeší - šlo by třeba vzít ten řidičák, nebo aspoň to zařídit tak, že dluhy na výživném by byly nepromlčitelné a provázané s budoucím důchodem.Javenko, zkrátka moderní doba, lidský práva a kdoví co dalšího nepřispívá k zodpovědnosti lidí za sebe sama, stát to ještě podporuje to mi nevymluvíš.
aprill napsal(a):
Odebrání řidičáku nic neřeší, budou jezdit bez řidičáku a stejně většina neplatičů už řidičák nemá a dále většina neplatičů nebude mít nárok na důchod, protože nebude mít požadovanou dobu pojištění
.Takže zase nic.
Jediná možnost je zavřít neplatiče do uranových dolů a nechat je dluh odpracovat . Píšu schválně do UD, protože ve VTOS není povinnost pracovat!
Výkon trestu je jen začarovaný kruh, nejenže tam neplatič nepracuje, ale dále ho stát živí, takže když je propuštěn, tak má dluh na výživném + dluh za "hotel". Po propuštění do práce už převážně nikdy nenastoupí, protože by mu výkonem rozhodnutí sáhli na mzdu = dále nehradí výživné, za které bude znovu odsouzen= půjde znovu do VTOS a tak dále .....
je to začarovaný kruh a člověk sám o sobě nemá ani šanci z něho vystoupit, pokud není odsouzen za to že zpronevěřil 50 milionů státních peněz
Malá perlička v zákoně - potrestán za jeden trestný čin lze být jen jednou. Takže pokud půjde neplatič do výkonu trestu (vězení, veřejně prospěšné práce, či jiné), je následně osvědčen a dluh smazán. Chudáci děti a maminky samoživitelky.
Není tady
Lucie Asenová napsal(a):
Malá perlička v zákoně - potrestán za jeden trestný čin lze být jen jednou. Takže pokud půjde neplatič do výkonu trestu (vězení, veřejně prospěšné práce, či jiné), je následně osvědčen a dluh smazán. Chudáci děti a maminky samoživitelky.
No, nevím jak to zařídit aby byl člověk za jednu věc xkrát potrestán. Například při násilném trestném činu oběti někdo vrátí zdraví, nervy nebo i život?
Pokud má člověk odsouzený za neplacení výživného majetek, měl by škodu uhradit, ale člověk který nic nemá?
Navíc, jak bylo psáno výše, člověk který vyjde z kriminálu má velmi malou šanci začít žít normálně - valí se na něj ještě dluhy za pobyt, navíc málokdo se tam naučí něco co by mohl využít při hledání práce. Přemýšlel jsem nad tím co bych dělal kdybych se do krimu dostal třeba na 2 roky, a upřímně - na 99 % bych si musel hodit mašli.
A chudáci - jsou hlavně děti z děcáků, nic neprovedly, jen se narodily ve špatnou chvíli na špatném místě špatným rodičům a mají malou šanci začít běžný život, nemají nikoho, protože pokud o ně nikdo nestál když byli v děcáku, těžko jim někdo pomůže po návratu z DD
Není tady
Malá perlička v zákoně - potrestán za jeden trestný čin lze být jen jednou. Takže pokud půjde neplatič do výkonu trestu (vězení, veřejně prospěšné práce, či jiné), je následně osvědčen a dluh smazán.
Můžu se zeptat, kde že tu perličku přesně najdu?
Pokud je mi známo, odsouzení nebo výkon trestu nezbavuje odsouzeného povinnosti uhradit dlužné výživné (nebo jakýkoli jiný dluh), ale jedná se pouze o represivní opatření.
Není tady
PetrHl napsal(a):
Co se tohodle týče, mě se zas nelíbí možnost požádat o zvýšení/snížení výživného dost dlouho zpětně od data podání žádosti.
Tak s tím naprosto souhlasím.
Jak je možné že rodič žádá o zvýšení výživného třeba 2 roky zpětně (jako důvod například uvede nástup dítěte na střední školu)? To jako ten rodič nevěděl před těmi 2 léty? Toto by mělo být automaticky zamítnuto .... nebo by tato možnost neměla být vůbec možná. Zvýšení by mělo být nejdéle od podání žádosti k soudu.
Se snížením si nejsem jistá jestli to jde zpětně. Nevím jestli tam náhodou neplatí, že spotřebované výživné nelze vracet.
Takže pokud to u snížení nejde, měl by být stejný metr na obě možnosti. Pokud to lze také, mělo by platit výše uvedené.
Není tady
Jak je možné že rodič žádá o zvýšení výživného třeba 2 roky zpětně
Třeba tak, že se dozví, jak rodič povinný už 3-4 roky vydělává dejme tomu 30 tisíc, ale "opomněl" se zmínit a alíky posílá pořád ty, co mu byly určeny ze mzdy o polovinu nižší.
Není tady
¨...
Upravil(a) amely (3. 5. 2011 14:16)
Není tady
Lucie Asenová napsal(a):
Perfektní postřeh. Ženy, pokud nejde o jejich děti, mají spoustu výmluv a pochopení proto, proč ten jejich neplatí své bejvalce a ještě je v tom podporují a všem kolem vysvětlují, že ona je hrozná hysterka, kupuje si za alimenty šminky nebo jezdí na dovolenou. Kdyba vás něco takového napadlo také udělat, myslete na to, že jednou se můžete dostat do stejné situace. Netolerujte mužům asociální chování - jednou by se mohlo obrátit proti vám!
Ano, takove zeny existuji. Mam kolegyni, ktera BM sveho pritele pomlouva, kde se da a mimo jine rika, ze si za alimenty chodi k holici!
Doufam, ze se ji to jednou vrati...
Není tady
PetrHl napsal(a):
Lucie Asenová napsal(a):
No, nevím jak to zařídit aby byl člověk za jednu věc xkrát potrestán. Například při násilném trestném činu oběti někdo vrátí zdraví, nervy nebo i život?
Pokud má člověk odsouzený za neplacení výživného majetek, měl by škodu uhradit, ale člověk který nic nemá?
Navíc, jak bylo psáno výše, člověk který vyjde z kriminálu má velmi malou šanci začít žít normálně - valí se na něj ještě dluhy za pobyt, navíc málokdo se tam naučí něco co by mohl využít při hledání práce. Přemýšlel jsem nad tím co bych dělal kdybych se do krimu dostal třeba na 2 roky, a upřímně - na 99 % bych si musel hodit mašli.
A chudáci - jsou hlavně děti z děcáků, nic neprovedly, jen se narodily ve špatnou chvíli na špatném místě špatným rodičům a mají malou šanci začít běžný život, nemají nikoho, protože pokud o ně nikdo nestál když byli v děcáku, těžko jim někdo pomůže po návratu z DD
Petře, k těm chlapům co vyjdou z kriminálu -existují pro ně občanská sdružení, mají azylové domy a řadu programů, které jim mohou pomoci zapojit se do normálního života.
Ale musí chtít - a tam bych viděla ten problém.
Není tady
amely napsal(a):
Tak k těm neplatičům.
Ten náš neplatí, protože je zkrachovalý podnikatel.
když jsme se seznámili - já jsem byla vzdělaná, podnikala jsem, vždycky jsem hodně dřela. On taky - dřel, studoval, podnikal. Asi byla chyba -že mi nějak neinponovali chlapi státní úředníci, ale ti, co se nebáli makat. Pak jsme podnikali společně. Měli jsme firmu, zaměstnance.
No a stalo se to, co řadě jiných podnikatelů - byly úspěchy, zatočila se mu hlava a zamiloval se do mladé kočičky, udělal několik špatných rozhodnutí, které nešly napravit - a konec, krach, dluhy - které nikdy nesplatí.
No a je z něho socka , nemůže se s tím smířit a začal se chovat jako pitomec. Znám takových lidí víc. Tehdy jsem snad neznala pracovitějšího člověka.
Tady na Babinetu je příklad, jak podnikání zničilo rodinu Blossom. Nejdřív manžel, teď ona.
Všechny úspory přepsal na novou manželku - ta se s ním rozvedla, když zjistila, že by za něho mohla to výživné platit, teď ho drží v šachu, že buď bude poslouchat, nebo může jít - nevím, co je na tom pravdy, ale on to tvrdil u soudu.
a k tomu vymáhání výživného, to co píše Lucie je pravda, ale je to dost naivní.
podávala jsem trestní oznámení mnohokrát, ze soudních spisů by se snad mohla postavit eifellovka - a výsledek - ani koruna.
Jednou od podání trestního oznámení do rozsudku uběhly 4 roky. A to jsem podávala několikrát i výzvu k odstranění průtahů. když on nevyzvedne poštu, je nemocný, protahuje to -tak toho nezmůžete. Vždycky to byla maximálně podmínka nebo veřejné práce, které stejně neodpracoval. Dali mi kontakt na mediátora - ten říkal, že se s ním vůbec nedá dohodnout.
Jediné, co mi radili, bylo, že mám zajet do jejich města, sednout si před jejich barák, nebo před školu, kam chodí jejich děti s kloboukem a začít vybírat alimenty. nebo že mám informovat ředitele té školy, že ty děti žijí v rizikové rodině - že jsou ohrožené tím, že vidí rizikové chování tatínka jako vzor. Ale to se mi příčí.
To co tu bylo popisováno jsem zkoušela všechno - a nic.
roky ho hledali -když jsem ho pak chytila za ruku a dotáhla k soudkyni, tak nás soudkyně vyhodila, že teď nemá čas.
Přitom on žije v jiném kraji, tak je to složité.
Kdysi dávno se naše sociálka spojila s jejich sociálkou - ale nepomohlo to.
Pak si přepsal trvalé bydliště na jakousi samotu, kde není ani pošta.
No takto bych mohla popsat noviny.
mám pocit, že se z něho časem stává psychopat, že je úplně mimo, když vydělá peníze, tak si chce užít.
a navíc, i když je ten chlap odsouzen, tak stejně může požádat prezidenta o milost - Prezident Klaus pravidelně uděluje milost odsouzeným za neplacení výživného.
je v tom částečná logika - že když je odsouzen, tak nemůže platit.
Tak čeho by se ti neplatiči báli.
Odsouzení jsou jen ti, co se nechají odsoudit.
Mediálně nejznámější neplatič - Fiala - neplatil snad celý život a znal právo tak dokonale, že za neplacení odsouzen nebyl -pokud si pamatuju.
A ještě -když se chlap vymluví, že neplatí protože mu bývalá nepůjčuje dítě, tak soud uvěří spíš tomu chlapovi, i když ve skutečnosti neměl zájem dítě vidět.
Tady by měl existovat mechanismus, který by průběžně zdokumentoval, jak je to se zájmem o dítě.
Aby neplatič po deseti letech nezájmu nemohl říct, že žena mu neumožnila styk s dítětem.
Tady je krásně popsaný příběh toho, co se děje v praxi denně. Děkuji za nahrávku na smeč. Právě v tomto směru je veliký prostor pro pomoc státu. Takovéhle jednání soudů je neakceptovatelné.
Proto chceme iniciovat jednání s vládou a snažit se o větší podporu státu.
Amely, dovolíte mi, abych Váš příběh uvedla na našem webu www.neuplnorodiny.cz?
Není tady
Ja v soudní praxi vypadá vymáhání výživného - odpovídá Mgr. Patricie Dolanská z Asociace neúplných rodin
Nejčastěji je ukládán trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu od šesti měsíců do pěti let, ve které je odsouzenému stanovena povinnost uhradit dlužné a řádně platit běžné výživné. Dále může být uložen trest obecně prospěšných prací nebo nepodmíněný trest odnětí svobody, což je až krajním řešením neboť je-li neplatič ve výkonu trestu, většinou nepracuje, alimenty hradit nemůže a dluh narůstá.
Soud během zkušební doby sleduje, jak se odsouzený chová. V rámci tohoto zjišťování se táže i na to, zda odsouzený skutečně splácí svůj dluh a hradí běžné výživné. Když nehradí, tak většinou proběhne veřejné zasedání.
1)Veřejné zasedání je odročováno z důvodu nedostavení se předvolaných osob. Tu nepřijde jeden tu druhý. Málokdy dochází k využití zákonných možností, které soudu umožňuje trestní řád, jako je např. uložené pořádkové pokuty nebo předvedení dotyčného policií.
Nezřídka se stává, že jednotlivá veřejná zasedání se odročují a odročují. Zkušební doba skončí a rok po jejím uplynutí, neučiní-li soud žádné rozhodnutí, je takový jedinec osvědčen ze zákona, což znamená, že má opět čistý trestní rejstřík a dluhy zmizí jak mávnutím kouzelného proutku.
2)Veřejné zasedání proběhne bez obtíží. Odsouzený doloží, že „občas něco zaplatí“. A v tom spatřuji další úskalí, neboť v rozsudku je stanoveno aby „odsouzený uhradil dle svých sil dlužné výživné…“ Formulace poněkud vágní.
Ale rázem je to hodnoceno kladně a i o tom, kdo svůj dluh splnil jen zčásti, může být vysloveno, že se osvědčil. (Vždyť plnil „dle svých sil“ :-)
3) Veřejné zasedání se koná, soud zjistí, že odsouzený opravdu svoji vyživovací povinnost neplní, dříve uložený podmíněný trest přemění a pachatele pošle do vězení. Spravedlnosti bylo učiněno zadost. Viník byl potrestán, ale oprávněnému rodiči a dítěti zůstanou jen oči pro pláč.
Není tady
helena napsal(a):
Jak je možné že rodič žádá o zvýšení výživného třeba 2 roky zpětně
Třeba tak, že se dozví, jak rodič povinný už 3-4 roky vydělává dejme tomu 30 tisíc, ale "opomněl" se zmínit a alíky posílá pořád ty, co mu byly určeny ze mzdy o polovinu nižší.
no, tak to by se potom přeci mělo dokazovat od kdy je ten příjem vyšší.
Většinou co jsem četl se argumentuje zvýšenými náklady na dítě, takže to je nesmysl, neboť zvýšené náklady na dítě jsou známy hned, měla by být proto žaloba podána hned a ne v klídku spoléhat na to že mám 3 roky čas. Pak se dá tak snadno spadnout do dluhů i když do té doby poctivě platím.
A pokud platič alimentů přijde o práci, nemá tedy žádný příjem, o snížení zažádá až půl roku poté, bude se mu snad zpětně vracet část výživného za toho půl roku? Pěkná blbost
Upravil(a) PetrHl (1. 4. 2011 16:14)
Není tady
Lucie Asenová napsal(a):
Paní Asenová, nerozumím!
Dluh sám o sobě je trestem za neplacení udělený soudem? Samozřejmě, když neplatím, dlužím. Ale to není trest, to je tak nějak jak bych to řekla - DŮSLEDEK?
A z četby amerických detektivních románů, hlavně od Gardnera soudím, že tato PERLIČKA, chcete-li to tak zvát, je i v americkém právu (a možná i jinde).
Není tady
Samozřejmě, že může být člověk potrestán za jeden trestný čin jen jednou, to je snad normální. Dluh není trestný čin, je to jeho závazek, který trvá, i když si trest odpyká a žena musí tento dluh po něm vymáhat, jinak se promlčí. To je snad také normální, ne?
Není tady
Bramborka napsal(a):
Lucie Asenová napsal(a):
Paní Asenová, nerozumím!
Dluh sám o sobě je trestem za neplacení udělený soudem? Samozřejmě, když neplatím, dlužím. Ale to není trest, to je tak nějak jak bych to řekla - DŮSLEDEK?
A z četby amerických detektivních románů, hlavně od Gardnera soudím, že tato PERLIČKA, chcete-li to tak zvát, je i v americkém právu (a možná i jinde).
V tomto případě jde o dítě. Jemu nepomůže, že tatínek (anebo maminka) odpracoval 100 hodin veřejných prací nebo dokonce šel do vězení. To děcko potřebuje zaplatit kroužky, koupit lyže, jet na školu v přírodě....a to vše stojí peníze.
Navíc vemte si například, když nezaplatíte měsíční poplatek za telefon , vypnou vám jej a ještě zaplatíte pokutu, když zaplatíte pozdě na ČSSZ, dají vám penále. Zatímco když neplatíte alimenty, tak se neděje nic. Není to divné, nespravedlivé a nějak úplně jinak, než se děje při jiných dlužích?
Vím, že cíle Asociace nejsou jednouché, ale když to hodně zjednoduším, tak mi jde (v oblasti výživného) o to, aby se v budoucnu nediskutovalo o tom, zda je nějaký trest dost nebo málo, ale aby všichni rodiče byli zodpovědní, platili včas, v pravidelných splátkách, ve výši adekvátní potřebám dítěte.
A protože ne každému byla zodpovědnost dána do vínku, je třeba zvýšeného dohledu a podpory státu a dobrého právního povědomí naší společnosti. Utopie? Možná.
Není tady
V diskusi se objevilo trvzení o tom, že neplacení alimentů není trestným činem. Proto jsem se rozhdo´dla na těchto stránkách ocitovat zákon a ujistit všechny účastníky/nice této debaty, kteří/é neměli dostatek informací, že opak je pravdou.
Děkuji všem, že přispíváte......
Podle § 196 o zanedbání povinné výživy platí toto:
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
Dodatek: § 197 Zvláštní ustanovení o účinné lítosti
Trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy (§ 196) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.
Citováno ze zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku
Není tady
Jak chce vaše asociace vymoci výživné po lidech, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a bez příjmu?
Není tady
Lucie Asenová napsal(a):
V diskusi se objevilo trvzení o tom, že neplacení alimentů není trestným činem. Proto jsem se rozhdo´dla na těchto stránkách ocitovat zákon a ujistit všechny účastníky/nice této debaty, kteří/é neměli dostatek informací, že opak je pravdou.
Děkuji všem, že přispíváte......
Podle § 196 o zanedbání povinné výživy platí toto:
(1) Kdo neplní, byť i z nedbalosti, svou zákonnou povinnost vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.
(2) Kdo se úmyslně vyhýbá plnění své zákonné povinnosti vyživovat nebo zaopatřovat jiného po dobu delší než čtyři měsíce, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.
(3) Odnětím svobody na jeden rok až pět let bude pachatel potrestán,
a) vydá-li činem uvedeným v odstavci 1 nebo 2 oprávněnou osobu nebezpečí nouze, nebo
b) byl-li za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán.
Dodatek: § 197 Zvláštní ustanovení o účinné lítosti
Trestní odpovědnost za trestný čin zanedbání povinné výživy (§ 196) zaniká, jestliže trestný čin neměl trvale nepříznivých následků a pachatel svou povinnost dodatečně splnil dříve, než soud prvního stupně počal vyhlašovat rozsudek.
Citováno ze zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákoníku
Psano je to hezky,ale skutek utek.
Jak je mozne,ze muj byvaly manzel dluzil 65 tisic a byl v roce 2005 odsouzen na podminku.V roce 2011 je znova odsouzen na podminku za dluh presahujici 100 tisic.Kolikrat jeste bude odsouzen jen na podminku.Uz vlastne ne,protoze dcera,uz vyzivne potrebovat nebude bude vyucena.Takze tim proplul velice dobre.O nic se starat nemusel,zadna starost jestli deti maji vse co potrebujou.Dneska je vse jen na matce,aby dite uzivila.At si rika kazdy co chce na tohle komunisti byli lepsi zavreli by ho a tam by musel makat a deti by vyzivne meli.Ted nemusi nikdo nic jen matka.
Upravil(a) eremuruss (2. 4. 2011 12:08)
Není tady
PetrHl napsal(a):
Majko, vzhledem k tomu co jsou Češi schopni volit - stále ty samé profláklé xichty, vzhledem k tomu že volební právo má bohužel každý i ten kdo je celý život čistě jen příjemcem, tak je téměř utopie něco změnit. Změna může nastat jen až budeme úplně na dně
Tak to pardon,ale zde mam namitku!
Petre ,myslis si opravdu, ze jen nekdo ma mit volebni pravo? To snad ne.
Myslis si opravdu, ze za stav spolecnosti jsou zodpovedni prave ti,kteri by to volebni pravo mit nemeli?
Ze Grosse, Paroubka nebo jine ministry,politiky a korupcniky fakt zvolili,to ,co jsou "jen prijemci"?
Myslis, ze za stav vysokych skol a rozdavani pofidernich diplomu tzv. "pravnikum"nebo treba konkretne tomu Onderkovi, nebo nejaky diplooomek ze Slovenska dalsimu papalasovi.....a tisic dalsich kauz, treba dalnice....aaach jo, je to toho moc.
Ja o tom silne pochybuji. Bohuzel volime jen z toho, co se volit vubec da. Co je umozneno.
Není tady
aprill napsal(a):
Jak chce vaše asociace vymoci výživné po lidech, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní a bez příjmu?
Tato skupina lidí je hodně obtížně řešitelná, protože jak říká české přísloví, kde nic není, ani smrt nebere.
Právě v těchto případech by měl pomoci stát, jako je to ve vyspělých zemích EU. Připravujeme monitoring zahraniční praxe a doporučíme, které nástroje by se mohly využívat i u nás. Boj je to na dlouhou trať, protože takové kjroky mohou klást požadavky na státní finance, a o tom v tuto chvíli naši politikové nebudou chtít zřejmě ani slyšet.
Není tady
Kuřátko napsal(a):
PetrHl napsal(a):
Co se tohodle týče, mě se zas nelíbí možnost požádat o zvýšení/snížení výživného dost dlouho zpětně od data podání žádosti.
Tak s tím naprosto souhlasím.
Jak je možné že rodič žádá o zvýšení výživného třeba 2 roky zpětně (jako důvod například uvede nástup dítěte na střední školu)? To jako ten rodič nevěděl před těmi 2 léty? Toto by mělo být automaticky zamítnuto .... nebo by tato možnost neměla být vůbec možná.
No tady nesouhlas.
Zpetne znamena, proboha, ze kdyz manzel uz dvaroky neplati nebo dava na ucet 25 Kc mesicne, ze proste soud k tomuto prihledne. Kdyz nekdo dava na 3lety dite 1000 kc, tak muze trvat ROKY, nez se soud rozhejbe a da otcovi vetsi alimenty. Takovy, ktery uz mel zaplatit pred lety.
Delate ze zen uplny blbky. Vy jste fakt uplne mimo.
Upravil(a) sahleb (2. 4. 2011 16:13)
Není tady