29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
hlavně by tu Krtkaa měla uvést na pravou míru, kdo je vlastníkem domu, zda je to pouze tchýně, nebo ho vlastní spolu se syny na základě dědického řízení. Kdy ona je většinový vlastník a synové získali podíl po otci.
Není tady
aprill napsal(a):
laminanonte napsal(a):
PPavlaa napsal(a):
lam, kdyby tady byla řeč o daru, tak tu asi krtkaa neřeší vyplacení bráchy, ne ?a proč ne, maminka daruje dům jednomu ze synů a ten,ač nemusí,chce vyplatit druhého bratra.
jen lehce pomatená bytost se zbaví svého majetku-bydlení, věnuje ho dítěti s prosbou, že tam dožije a dítko se o něj v nemoci a nemohoucnosti bude starat
. je málo případů, kdy pak starý rodič splakal nad svými činy? a už to jak krtkaa přemýšlí, jak co nejméně švargovi vyplatit, by mě starou matku - vdovu od darování odradilo
.
tak moji i manželovi rodiče jsou podle tebe lehce pomatené bytosti-)))
Rodiče darovali barák jednomu ze svých dětí, pouze s tím rozdílem, že moji rodiče chtěli, aby mi sestra vyplatila nějakou část, manželovi rodiče to nechtěli. A obojí počítají s tím, že se o ně postarají na stará kolena
Není tady
aprill napsal(a):
jen lehce pomatená bytost se zbaví svého majetku-bydlení, věnuje ho dítěti s prosbou, že tam dožije a dítko se o něj v nemoci a nemohoucnosti bude starat
. je málo případů, kdy pak starý rodič splakal nad svými činy? a už to jak krtkaa přemýšlí, jak co nejméně švargovi vyplatit, by mě starou matku - vdovu od darování odradilo
.
Ano, aprill, přesně takhle to vidím já
A zapomněla jsi dodat, že ručit vlastním domem někomu jinému může být taky docela vošajstlich a v případě nesplácení dohodnutých splátek bance může stará matka-vdova taky pěkně splakat nad výdělkem bylo málo případů, kdy kvůli nesplácení propadla zástava-tedy dům- bance a majitel domu se stěhoval pod most ?!?
Není tady
holcina napsal(a):
aprill napsal(a):
laminanonte napsal(a):
a proč ne, maminka daruje dům jednomu ze synů a ten,ač nemusí,chce vyplatit druhého bratra.jen lehce pomatená bytost se zbaví svého majetku-bydlení, věnuje ho dítěti s prosbou, že tam dožije a dítko se o něj v nemoci a nemohoucnosti bude starat
.
Rodiče darovali barák jednomu ze svých dětí, pouze s tím rozdílem, že moji rodiče chtěli, aby mi sestra vyplatila nějakou část, manželovi rodiče to nechtěli. A obojí počítají s tím, že se o ně postarají na stará kolena
A kde mají tví rodiče a tcháni JISTOTU, že v domku v klidu dožijí a bude o ně dobře postaráno?
Není tady
holcina napsal(a):
holčino, strašně nerada to říkám, ale tenhle právní akt je vždycky velmi riskantní a z vlastní zkušenosti vím, že jeden potomek se sice k dárci zachová slušně, ale deset jiných ne ...
Není tady
Pokud je vlastníkem nemovitosti tchýně, je jen na ní, jakým způsobem s nemovitostí naloží - tedy zda část/celou převede na jedno své dítě, domluví si při tom věcné břemeno a podobně. Dohoda se sourozencem je tedy spíše jednáním za účelem zachování dobrých vztahů v rodině a určité spravedlnosti, leč nikoliv nutnou podmínkou.
Cena vyplacení se dá teoreticky určit znaleckým posudkem, který zohlední i neprodejnost nemovitosti a její užívání tchýní, ale stejně půjde v prvé řadě o dohodu účastníků.
Není tady
aprill napsal(a):
holcina napsal(a):
aprill napsal(a):
jen lehce pomatená bytost se zbaví svého majetku-bydlení, věnuje ho dítěti s prosbou, že tam dožije a dítko se o něj v nemoci a nemohoucnosti bude starat. je málo případů, kdy pak starý rodič splakal nad svými činy? a už to jak krtkaa přemýšlí, jak co nejméně švargovi vyplatit, by mě starou matku - vdovu od darování odradilo
.
Rodiče darovali barák jednomu ze svých dětí, pouze s tím rozdílem, že moji rodiče chtěli, aby mi sestra vyplatila nějakou část, manželovi rodiče to nechtěli. A obojí počítají s tím, že se o ně postarají na stará kolenaA kde mají tví rodiče a tcháni JISTOTU, že v domku v klidu dožijí a bude o ně dobře postaráno?
Asi v tom jak svoje děti vychovali
Není tady
Kiara napsal(a):
holcina napsal(a):
Rodiče darovali barák jednomu ze svých dětí, pouze s tím rozdílem, že moji rodiče chtěli, aby mi sestra vyplatila nějakou část, manželovi rodiče to nechtěli. A obojí počítají s tím, že se o ně postarají na stará kolenaholčino, strašně nerada to říkám, ale tenhle právní akt je vždycky velmi riskantní a z vlastní zkušenosti vím, že jeden potomek se sice k dárci zachová slušně, ale deset jiných ne ...
Záleží nejspíš na tom jak si je kdo jist svými dětmi.-)))
Není tady
holcina napsal(a):
aprill napsal(a):
holcina napsal(a):
Rodiče darovali barák jednomu ze svých dětí, pouze s tím rozdílem, že moji rodiče chtěli, aby mi sestra vyplatila nějakou část, manželovi rodiče to nechtěli. A obojí počítají s tím, že se o ně postarají na stará kolenaA kde mají tví rodiče a tcháni JISTOTU, že v domku v klidu dožijí a bude o ně dobře postaráno?
Asi v tom jak svoje děti vychovali
každý si myslí, že dobře , ale nikdy 100% jistotu nemá .
Není tady
holcino, svoje děti můžu vychovat sebelépe a můžu si jimi být super jistá, ovšem nikdy si nemůžu být jistá tím, koho si přivedou domů a jakým způsobem je jejich partner může začít ovlivňovat
Není tady
aprill napsal(a):
holcina napsal(a):
aprill napsal(a):
A kde mají tví rodiče a tcháni JISTOTU, že v domku v klidu dožijí a bude o ně dobře postaráno?Asi v tom jak svoje děti vychovali
každý si myslí, že dobře , ale nikdy 100% jistotu nemá
.
Jistěže nemá. věřím, že by sestra nikdy neudělala nic proti rodičům. Nechtěla bych se dostat do situace,abych to musela řešit. Že nedám barák dětem, aby mě náhodou nevykopli? Znám takové případy naštěstí jen z televize
Není tady
asi to tu ukončíme, protože se řeší něco co sem nepatří. Naše vztahy jsou takové jaké jsou a myslím, že není moji poviností je rozepisovat. měla jsem dotaz, pomohli jste mi ho zodpovědět.
Manžel vlastní vrchní patro, tchýně spodní. Mohli sme se na bráchu vyprdnout, ale chcem mu něco dát a mít více než čisté svědomí, jen mě zajímalo jak to řeší třeba jiní sourozenci atd..ale v každé rodině to funguje jinak a jsou jiné podružné určující věci kolem.
tak děkuji a přeji každému pěkný život
Není tady
Ze se do toho micham...jsem ten samy pripad.
Bratrovi proste polovina patri i kdyz ma jine domy, na kontech miliardy a bydli treba v Praze. To je proste zakon. Pokud vy renovujete byt tchyni, (jeho matce) kde ona bydli, tak je to vase vec.
Jedinna moznost je ted ho vyplatit. Protoze pokud budete renovovat, dum bude mit vetsi cenu a castka k vyplaceni bude zase vetsi. On je zde bez viny. Samozrejme.
Jinak si uvedomte, ze svagr vlastni polovinu domu a nebydli v nem a vy ano. Moralni hlediska ve vlastnictvi nejsou, proste dum vam patri na polovinu a vy v nem bydlite. Tchyne ma svoji polovinu(a asi nevlastni uz nic) a vy tu druhou, se kterou si muzete delat co chcete. Muzete i dum prodat.
Ja jsem na tom byla tak, ze jsem polovinu vlastnila a nikdy neobyvala. Obyvala ji moji sestra s manzelem a detmi. Taky se rozcilovali, ze do domu nc nedavam. A ze to oni musi financovat.
Není tady
sahleb napsal(a):
Bratrovi proste polovina patri i kdyz ma jine domy, na kontech miliardy a bydli treba v Praze. To je proste zakon. Pokud vy renovujete byt tchyni, (jeho matce) kde ona bydli, tak je to vase vec.
Jedinna moznost je ted ho vyplatit. Protoze pokud budete renovovat, dum bude mit vetsi cenu a castka k vyplaceni bude zase vetsi. On je zde bez viny. Samozrejme.
Jinak si uvedomte, ze svagr vlastni polovinu domu a nebydli v nem a vy ano. Moralni hlediska ve vlastnictvi nejsou, proste dum vam patri na polovinu a vy v nem bydlite. Tchyne ma svoji polovinu(a asi nevlastni uz nic) a vy tu druhou, se kterou si muzete delat co chcete. Muzete i dum prodat.
Ja jsem na tom byla tak, ze jsem polovinu vlastnila a nikdy neobyvala. Obyvala ji moji sestra s manzelem a detmi. Taky se rozcilovali, ze do domu nc nedavam. A ze to oni musi financovat.
a ty teda chceš od nich vyplatit nebo ne ? my totiž nechcem po bráchovi ani korunu na renovaci, protože on ten barák nechce, ani nikdy v něm bydlet nechtěl. Tchýně je vdova už 17 let a tak manžel zůstal tady s ní, aby tu nebyla sama. Je to jeho dobrá vůle.
A myslim, že dokud tchýně žije, tak barák je de facto na třetiny . bratra, manžela a jí - ona tu bude bydlet do konce života - to je jasný a já doufám, že to bude co nejdéle - opravdu ji mám ráda. Ani nechce přepsat barák na sebe, jen vyřešit to zástavní právo a vědět, že to co do toho vložíme nám pak nevezme (kdyby se rozvedl, kdyby.....)
my to nechcem hnát přes právní předpisy atd...jen chce dojít k nějaké cílové částce, ktrerá ho uspokojí, tchně nebude mít výčitky, že sme je obraly atd...kdyby bylo po jejím, tak po nás nic nechce a vyplatí ho ona - s naspořených peněz, ale to nechce, radši ať si za to koupí pořádný auto
Není tady
sahleb napsal(a):
Sahleb, přečti si celou diskuzi...bratrovi žádná polovina domu nepatří. Dům je matky (krtčiny tchýně) a žádný takový zákon neexistuje,který by nakazoval, že musí dát oběma bratrům stejně.
Je to tak jak píše pan Netopil.
Není tady
krtkoo, poslala jsem ti sz, jak situaci řešit
Není tady
laminanonte napsal(a):
Sahleb, přečti si celou diskuzi...bratrovi žádná polovina domu nepatří. Dům je matky (krtčiny tchýně) a žádný takový zákon neexistuje,který by nakazoval, že musí dát oběma bratrům stejně.
Je to tak jak píše pan Netopil.
Ano souhlasim, z toho dotazu to - podlemeho-nevyplyva. Necetla jsem dalsi prispevky.pokud je tchyne , tak fakt nema co resit.
Doplnuji zezdola , co dneska doplnika krtkaa.
"A myslim, že dokud tchýně žije, tak barák je de facto na třetiny . bratra, manžela a jí - ona tu bude bydlet do konce života - to je jasný a já doufám, že to bude co nejdéle - opravdu ji mám ráda. Ani nechce přepsat barák na sebe, jen vyřešit to zástavní právo a vědět, že to co do toho vložíme nám pak nevezme (kdyby se rozvedl, kdyby.....) "
Ted uz tomu vubec nerozumim. Ne fakt ne.
A doplnuji, ze jsen byla ve stejne situaci, ale naruby, bydlela jsem jinde.
Sestra taky chtela abych ji prispivala na renovaci, coz jsem samozrejme neudelala. V dome jsem nebydlela. Zato tam bydleli oni. I v me pulce. Pak me to nabidli, ja jsem nemela na vyplaceni a tak se to prodalo a je vyrizeno. Dostala jsem polovinu.
Upravil(a) sahleb (23. 3. 2011 18:39)
Není tady
sahleb napsal(a):
laminanonte napsal(a):
Je to tak jak píše pan Netopil.Ano souhlasim, z toho dotazu to - podlemeho-nevyplyva. Necetla jsem dalsi prispevky.pokud je tchyne , tak fakt nema co resit.
Doplnuji zezdola , co dneska doplnika krtkaa.
"A myslim, že dokud tchýně žije, tak barák je de facto na třetiny . bratra, manžela a jí - ona tu bude bydlet do konce života - to je jasný a já doufám, že to bude co nejdéle - opravdu ji mám ráda. Ani nechce přepsat barák na sebe, jen vyřešit to zástavní právo a vědět, že to co do toho vložíme nám pak nevezme (kdyby se rozvedl, kdyby.....) "
Ted uz tomu vubec nerozumim. Ne fakt ne.
A doplnuji, ze jsen byla ve stejne situaci, ale naruby, bydlela jsem jinde.
Sestra taky chtela abych ji prispivala na renovaci, coz jsem samozrejme neudelala. V dome jsem nebydlela. Zato tam bydleli oni. I v me pulce. Pak me to nabidli, ja jsem nemela na vyplaceni a tak se to prodalo a je vyrizeno. Dostala jsem polovinu.
vyřešili jsme to v sz. Důležité je kdo je zapsán v KN a to je tchýně.
Není tady
No jo, je to vždycky komplikace, pokud manželé nestaví / nekupují byt sami , společně. Takže píšeš - spodek patří tchýni, vrch je manžela a co patří tobě? Ten vrch manžel postavil sám ještě před svadbou? A není to třeba tak, že sice za svoje peníze, ale de facto zhodnotil tchýninu nemovitost? A jaká část se potom přepíše na tebe? 1/3?
Taky to za pár let (možná ) budeme řešit, tak se zajímám, jak to dělají jinde.
Není tady
kosatko, celý dům je psaný na tchýni ... na manžela a krtkuu není zatím napsáno nic.
Není tady
Manželovo je vrchní patro - psaný na něj, je to samostatný byt s vlastním vstupem. na vlastní náklady kus přistavil a předělal - před tím tam byli ložnice, ale vrámci rekonstrukci udělal dole tchýni novou koupelnu a další věci, čímž se to také zhodnotilo, takže předmětem vyplacení je opravdu jen spodní patro.
To se tak stalo před svatbou...a jak to bude do budoucna nikdo nikdy neví, takže teď je aktuální jen a jen jak se dohodneme s bráchou, ale myslím, že žádný hrozivý války o peníze u nás nehrozí
Není tady
krtkaa napsal(a):
Manželovo je vrchní patro - psaný na něj, je to samostatný byt s vlastním vstupem. na vlastní náklady kus přistavil a předělal - před tím tam byli ložnice, ale vrámci rekonstrukci udělal dole tchýni novou koupelnu a další věci, čímž se to také zhodnotilo, takže předmětem vyplacení je opravdu jen spodní patro.
To se tak stalo před svatbou...a jak to bude do budoucna nikdo nikdy neví, takže teď je aktuální jen a jen jak se dohodneme s bráchou, ale myslím, že žádný hrozivý války o peníze u nás nehrozí
v SZ jsi mi psala, cituji "matka je KN, dům patří jí" a tady zase píšeš, že manželovo je vrchní patro, psané na něj...tak jak to tedy vlastně je? Manžel je také zapsán v KN?
Není tady
laminanonte napsal(a):
krtkaa napsal(a):
To se tak stalo před svatbou...a jak to bude do budoucna nikdo nikdy neví, takže teď je aktuální jen a jen jak se dohodneme s bráchou, ale myslím, že žádný hrozivý války o peníze u nás nehrozív SZ jsi mi psala, cituji "matka je KN, dům patří jí" a tady zase píšeš, že manželovo je vrchní patro, psané na něj...tak jak to tedy vlastně je? Manžel je také zapsán v KN?
šmankote, v KN je tchýně, ale vrchní patro je "psané" - papíry ke kolaudaci atd na manžela, je zhotovitel i investor...
už je to jedno, poprosim o smazání, neznám konrétní právnické pojmy
Není tady