Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 17. 3. 2011 19:45

rad3k
♥------

finance

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat. Moje prateta vlastní určité finanční prostředky, které nechce aby byly součástí dědictví.
Z tohoto důvodu mi k jednomu účtu poskytla plnou moc abych finance vyzvedl a druhý účet (penzijní spoření) ukončila
a převedla finance na můj účet. Bohužel ale nemám darovací smlouvu, jelikož by do konce svého života chtěla mít jistotu vlastnictví těchto prostředků. Nevím jak mám postupovat abych nemusel čelit nějakým problémům ze strany možných dědiců. Děkuji

Není tady

#2 17. 3. 2011 22:36

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Re: finance

Pokud na Vás prateta peníze převede (daruje) nebudou již její a nebudou součástí dědického řízení.

Pokud na Vás prateta peníze nepřevede, budou stále její a v případě její smrti budou spoučástí dědického řízení.

Cesta mezi neexistuje.

Pokud nemá prateta neopomiuntelné dědice, může Vám svůj majetek zcela odkázat, resp. může odkázat alepoň část, která neopominutelným dědicům nemusí připadnout, a tento majetek řádně získáte v dědickém řízení.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#3 18. 3. 2011 8:12

Jitule8635
♥♥-----

Ahoj,
u mě je to trochu jiné,protože se jedná o přepis majitele účtu mezi mnou a mamkou (jsem jedináček).
Mamka změnila na svých účtech majitele účtu (což je ona) na nového majitele účtu (což jsem já).Má na ně samozřejmě přístup díky podpisovému vzoru.
Pokud se s ní nic nestane,na peníze nesáhnu.To by mi úcta a slušnost vůči mamce nedovolila.
Udělala to,abych potom nemusela platit žádnou daň.
Takže si myslím,pokud by toto udělala prateta za života,nikdo by s přímých dědiců nedostal ani korunu.
Je to její svobodná vůle.

Není tady

#4 18. 3. 2011 9:31

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Jitule8635 napsal(a):

Ahoj,
u mě je to trochu jiné,protože se jedná o přepis majitele účtu mezi mnou a mamkou (jsem jedináček).
Mamka změnila na svých účtech majitele účtu (což je ona) na nového majitele účtu (což jsem já).Má na ně samozřejmě přístup díky podpisovému vzoru.
Pokud se s ní nic nestane,na peníze nesáhnu.To by mi úcta a slušnost vůči mamce nedovolila.
Udělala to,abych potom nemusela platit žádnou daň.
Takže si myslím,pokud by toto udělala prateta za života,nikdo by s přímých dědiců nedostal ani korunu.
Je to její svobodná vůle.

daň by si jako dědic v I.skupině neplatila, ale čekala bys,až proběhne dědické řízení a do té doby, bys s nimi nemohla disponovat..

Pokud teta převedla peníze na Radkův účet, budou se v případě dědictví těžko dohledávat..pokud o jejich existenci nemají ponětí další možní dědici.Takže tím, že je má na svém účtu on, jsou již vlastně jeho.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#5 18. 3. 2011 11:16

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

laminanonte napsal(a):

Pokud teta převedla peníze na Radkův účet, budou se v případě dědictví těžko dohledávat..pokud o jejich existenci nemají ponětí další možní dědici.Takže tím, že je má na svém účtu on, jsou již vlastně jeho.

Zde ve své podstatě není důvod něco "dohledávat", protože za svého života může se svým majetkem nakládat každý zcela dle své libovůle: může ho prodat, může ho darovat a ani on, ani obdarovaný není povinen skládat z tohoto kroku někomu účty.

V případě penzijního pojištění nemusela prateta ani penzijko ukončovat a peníze převádět ještě za svého života na prasynovcův účet. Stačilo do smlouvy o penzijním pojištění uvést klauzuli o tzv. oprávněné či obmyšlené osobě, které se mají vyplatit uložené prostředky v případě pratetina úmrtí a jako tuto osobu určit svého prasynovce.

Pojistné plnění jak z pojistek, tak z penzijního pojištění není součástí dědického řízení a určení "obmyšlené" či "oprávněné" osoby je zcela legálním prostředkem, majícím oporu v zákoně, jak obejít všechny svoje zákonné dědice nebo zvýhodnit jen jednoho z nich smile

Upravil(a) Kiara (18. 3. 2011 11:17)

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#6 18. 3. 2011 15:06

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Kiara napsal(a):

laminanonte napsal(a):

Zde ve své podstatě není důvod něco "dohledávat", protože za svého života může se svým majetkem nakládat každý zcela dle své libovůle: může ho prodat, může ho darovat a ani on, ani obdarovaný není povinen skládat z tohoto kroku někomu účty.

to je pravda, že za svého života může kdokoliv komukoliv darovat svůj majetek, pokud ho obadarovaný přijme,ale
Radek ale uvádí, že mu teta peníze zatím "nedarovala", ale takříkajíc si je schovala na jeho účet. A jemu jde o to, že když se teta někdy pochlubí, mohlo by se stát, že se pak případní dědicové ozvou a on nebude mít v ruce darovací smlouvu.
Proto jsem psala, že se nemusí obávat, že by se dohledaly, protože tím, že je tam převedla, mu je vlastně darovala. Kdo si uloží peníze na cizí účet, ke kterému sám nemá disponibilní právo, že?

Jinak bohužel nelze napsat darovací smlouvu s tím, že dar přejde do vlastnictví obdarovaného až po smrti dárce.

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#7 18. 3. 2011 21:07

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

laminanonte: Za svého života mohu převádět svoje finanční prostředky ze svého účtu na jakýkoliv cizí účet, nemusím to nikomu zdůvodňovat a už vůbec nemusím kvůli tomu vystavovat dotyčnému darovací listiny či jiné doklady. Projevem mojí vůle obdarovat třetí osobu je právě fakt, že mu bezhotovostně převedu peníze na jeho účet a pokud jsem svéprávná a tento převod učiním dobrovolně, bez nátlaku a nikdo nezneužije mojí momentální tísně, potažmo nezfalšuje můj podpis, je tento akt právně nenapadnutelný stolt

V tomto konkrétním případě - aby bylo skutečně právu učiněno zadost, obě strany byly spokojeny, paní měla jistotu, že ji o její peníze obdarovaný nepřipraví a současně měla jistotu, že po její smrti tyto peníze připadnou výlučně obdarovanému, který nespadá do skupiny zákonných dědiců, měla postupovat následovně: veškeré peníze z účtu A měla převést na své penzijní pojištění, penzijní pojištění neměla rušit, ale nechat běžet a upravit ho tak, že jako oprávněnou osobu (tedy osobu, které mají být po její smrti vyplaceny veškeré prostředky) měla určit svého prasynovce.

V tu chvíli by měla skálopevnou jistotu, že se svými penězi může jakkoliv disponovat, že po její smrti peníze skutečně obdrží výlučně prasynovec a že neopominutelní dědici proti tomuto aktu nezmůžou zhola nic, neboť je učiněn v naprostém souladu se zákony smile

Není tady

#8 18. 3. 2011 21:14

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

laminanonte napsal(a):

Jinak bohužel nelze napsat darovací smlouvu s tím, že dar přejde do vlastnictví obdarovaného až po smrti dárce.

Darovací smlouvou toto ošetřit opravdu nelze, ale lze to ošetřit například tím, že dotyčný uzavře jakokoliv smlouvu o životním či penzijním pojištění, vloží na ni určitý obnos a do smlouvy nechá zakotvit klauzuli o oprávněné/obmyšlené osobě smile

Upravil(a) Kiara (18. 3. 2011 21:15)

Není tady

#9 18. 3. 2011 21:55

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Kiara napsal(a):

laminanonte: Za svého života mohu převádět svoje finanční prostředky ze svého účtu na jakýkoliv cizí účet, nemusím to nikomu zdůvodňovat a už vůbec nemusím kvůli tomu vystavovat dotyčnému darovací listiny či jiné doklady.

souhlas, darovat mohu co chci,nejen peníze...ale darovací smlouvy nejsou jen tak, pro srandu králíkům...
dárci umožňují, aby mohl v případě, že se obdarovaný nechová v souladu s dobrými mravy, žádat dar zpět a obdarovanému umožňují prokázat původ daru.Výhodné zvláště v souvislosti s vyjmutím daru ze sjm..
A o to myslím Radkovi jde, aby mohl prokázat původ pěněz.

Jinak nemá už smysl, se zaobírat tím, že paní neměla rušit něco, co už zrušila..

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#10 18. 3. 2011 22:17

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

Ano, nemá smysl se tím zaobírat, protože transakce už stejně proběhla, takže řešit tenhle stav věcí už je naprosto irelevantní smile

laminanonte, tys mě tak trochu nepochopila - já jsem Ti svými příspěvky pouze chtěla naznačit, že když někdo mermomocí chce obejít své zákonné dědice a zajistit po své smrti osobu mezi zákonné dědice nepatřící, má možnost to udělat i bez nějakých darovacích smluv. Dokonce se svými penězi může disponovat až do posledního vydechnutí bez toho, aby se obával, že je nerozvážně daroval a obdarovaný se k němu ještě před smrtí na to konto zachoval v rozporu s dobrými mravy wink protože stane-li se tak, může kdykoliv obmyšlenou či oprávněnou osobu jedním tahem pera ze smlouvy vyškrtnout a osoba nedostane zhola nic smile Nemluvě o tom, že takto získané peníze z plnění pojistné či penzijní smlouvy mají naprosto jasný průkaz původu v souladu se zákonem, čili vlk se nažere, koza zůstane celá a jediný, komu se to nebude líbit budou akorát tak neopominutelní dědicové - ovšem za předpokladu, že jim to sám zůstavitel zlomyslně sdělí, jinak se vůbec nemusí dozvědět, že celá tato transakce proběhla.

V případě úmrtí jim totiž pojišťovna ani penzijní fond nejsou povinni sdělovat žádné informace, protože na tyto se samozřejmě vztahuje bankovní tajemství. Maximálně jim mohou sdělit, že oni nejsou těmi osobami, které z pojistky či penzijka dostanou nějaké peníze a další informace jim nejsou oprávněni sdělit ... a to je asi tak vše smile

A další nesmírná výhoda tohoto kroku je ta, že peníze, získané z pojistného plnění nespadají do SJM, stejně tak, jako nejsou součástí dědického řízení. Takže - pokud moje babička uzavře penzijko, uvede mě jako oprávněnou osobu, zemře, peníze obdržím já a v té době budu vdaná, tyto peníze ze zákona nespadají do SJM a jsou výhradně moje. Stejně tak, jako když se bude vypořádávat dědictví po babičce - bude do něj zahrnut veškerý majetek, který babička ke dni svého skonu vlastnila, ale nebude do něj zahrnuta částka, která vázla na smlouvě o penzijním pojištění a kterou jsem získala jako oprávněná osoba já-vnučka.

Už si rozumíme?!? Už jsi pochopila, že fungují mechanismy, pomocí kterých můžeš naprosto legálně opominout svoje zákonné dědice a zařídít to tak, aby velmi podstatnou část Tvého majetku obdržela po Tvém skonu naprosto cizí osoba i bez darovacích smluv a strachu, že Tě obdarovaný na poslední chvíli o Tvoje peníze buď připraví, nebo Tě podfoukne big_smile ?!?

Upravil(a) Kiara (18. 3. 2011 22:33)

Není tady

#11 19. 3. 2011 18:22

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

já sem tě pochopila velice dobře,ale ty své odpovědi stále směřuješ tak, jako by se ptala tetička a ta se skutečně nemusí zpovídat z toho, co komu daruje...ale ptá se Radek a ten by raději držel v ruce smlouvu...

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#12 19. 3. 2011 18:55

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥

laminanonte napsal(a):

já sem tě pochopila velice dobře,ale ty své odpovědi stále směřuješ tak, jako by se ptala tetička a ta se skutečně nemusí zpovídat z toho, co komu daruje...ale ptá se Radek a ten by raději držel v ruce smlouvu...

rad3k napsal(a):

...Bohužel ale nemám darovací smlouvu, jelikož by do konce svého života chtěla mít jistotu vlastnictví těchto prostředků. Nevím jak mám postupovat abych nemusel čelit nějakým problémům ze strany možných dědiců.

Z uvedeného ale vyplývá, že tetička mu žádnou darovací smlouvu vystavit nechce, protože si nepřeje, aby tyto peníze synovec užíval dříve, než po její smrti. Načež jsme mu odpověděli, že nemusí pohlížet na to, jak na tyto skutečnosti budou reagovat možní dědicové, protože se svým majetkem může každý - tedy i prateta - nakládat za svého života tak, jak uzná za vhodné.
Trochu jsme se do toho zamotaly, což smile ???

Upravil(a) Kiara (19. 3. 2011 18:56)

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí