29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Synovi konci pracovni smlouva k 18.2.Jiz mu nebude prodlouzena.Jak to bude s vyuctovanim dani?Je povinne si ho delat?Byl lonsky cely rok zamestnan.
Není tady
Za loňský rok mu ho může udělat zaměstnavatel-musí požádat do 15.2.2011. A za ty 2 letošní měsíce bude řešit až v únoru roku příštího.
Není tady
Synovi udělá daňové přiznání zaměstnavatel. Pokud si ho nebude chtít udělat Váš syn sám, z důvodů, že si platil důchodové připojištění, životní pojistku, měl úvěr na byt.
Není tady
hlavně ať si nechá napsat potvrzení o příjmu za letošní rok. U nového zaměstnavatele
to pak předá a bude mít po starosti příští rok.
Není tady
erem, není to povinné, ale proč by zaměstnavatele nepožádal, když se většinou aspoň nějaká koruna na přeplatku vrací a myslím, že se nestane, aby on "doplácel".
Ale musí podepsat na prohlášení, že žádá zaměstnavatele o roční zúčtování a to do 15.2., což je dnes. Životní pojistka - dá zaměstnavateli potvrzení od pojišťovny, jestli ji má. Pokud ano,pojišťovna potvrzení již zaslala.
Dtto penzijní pojištění.
Není pravda, jak píše slunickajda, i tehdy mu to může udělat zaměstnavatel. Snad ne jen když má úrok z hypotéky, to teď přesně nevím, ale tvůj syn ho předpokládám nemá.
No tak to,uz nestihne.Sam si ho delat nebude a jelikoz marodil loni asi tyden tak by mu stejne nic moc nevraceli.Ptam se proto jestli je to povinne,aby nahodou neporusil nejaky zakon a nehrozil mu nejaky prusvih.Dekuji vsem za odpoved
Není tady
Daňové přiznání musí podat, pokud ho neudělá zaměstnavatel tak musí sám, sestra to měla vloni taky tak měnila zaměstnání před koncem roku a zapoměla požádat bývalého zaměstnavatele takže si ho musela udělat sama.
Není tady
Nemusí. Pokud nemá určité druhy příjmů, tak nemusí.
Tvá sestra je zřejmě měla.
Luci27 napsal(a):
Tak já nevím, byla normálně zaměstnaná na plný úvazek.A účetní jí řekla, že si ho musí udělat sama.
á, účetní. No tak to jo :-))
Já bych nevěřila všemu, co řekne účetní.
§ 38ch
Roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé
činnosti a z funkčních požitků a daňového zvýhodnění
(1) Poplatník, který ve zdaňovacím období pobíral mzdu pouze od jednoho
nebo od více plátců daně postupně včetně mezd zúčtovaných nebo
vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v době, kdy poplatník
pro ně již nevykonával závislou činnost nebo funkci a podepsal u těchto
plátců prohlášení k dani podle § 38k odst. 4 a 5, může požádat písemně
o provedení ročního zúčtování záloh a daňového zvýhodnění posledního z
uvedených plátců daně, a to nejpozději do 15. února po uplynutí
zdaňovacího období. Roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění
neprovede plátce u poplatníka, který podá nebo je povinen podat
přiznání k dani.
(2) Dojde-li k zániku plátce daně bez právního nástupce, může poplatník
požádat o roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění místně
příslušného správce daně nejpozději do 15. února po uplynutí
zdaňovacího období.
(3) Plátce daně provede roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění jen
na základě dokladů od všech předchozích plátců daně o zúčtované nebo
vyplacené mzdě, povinném pojistném, sražených zálohách na daň z těchto
příjmů, poskytnuté měsíční slevě na dani podle § 35ba a 35c a
vyplacených měsíčních daňových bonusech. Poplatník je povinen uvedené
doklady za uplynulé zdaňovací období předložit plátci daně nejpozději
do 15. února následujícího kalendářního roku. Nepředloží-li poplatník
do 15. února tyto doklady, roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění
plátce daně neprovede.
(4) Výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění provede
plátce daně nejpozději do 31. března z úhrnu mezd zúčtovaných nebo
vyplacených poplatníkovi všemi plátci postupně, a to včetně mezd
zúčtovaných nebo vyplacených poplatníkovi těmito plátci dodatečně v
době, kdy poplatník pro ně již nevykonával závislou činnost nebo
funkci. U poplatníka, který uplatňuje daňové zvýhodnění, provede plátce
daně výpočet daně a roční zúčtování záloh a daňového zvýhodnění za
podmínek stanovených v § 35d odst. 6 až 9.
(5) Poplatníkovi, který neuplatňuje daňové zvýhodnění, vrátí plátce
daně jako přeplatek kladný rozdíl mezi zálohově sraženou daní a daní
vypočtenou podle § 16 a sníženou o slevu na dani podle § 35ba, a to
nejpozději při zúčtování mzdy za březen, činí-li tento rozdíl více než
50 Kč. O vrácený přeplatek sníží plátce daně nejbližší odvody záloh
správci daně, nejdéle do konce zdaňovacího období, pokud nepožádá o
vrácení přeplatku podle zvláštního právního předpisu upravujícího
správu daní^35e) místně příslušného správce daně. Případný nedoplatek z
ročního zúčtování záloh se poplatníkovi nesráží.
38ch odst. 4). Podmínkou je, že poplatník podepsal u všech těchto
plátců daně na příslušné zdaňovací období prohlášení k dani podle §
38k, a vyjma příjmů od daně osvobozených a příjmů, z nichž je vybírána
daň srážkou sazbou daně podle § 36, nemá jiné příjmy podle § 7 až 10
vyšší než 6 000 Kč. Rovněž není povinen podat daňové přiznání
poplatník, jemuž plynou pouze příjmy ze závislé činnosti a funkční
požitky ze zahraničí, které jsou podle § 38f vyjmuty ze zdanění. Daňové
přiznání za zdaňovací období je ale povinen podat poplatník uvedený v §
2 odst. 3, který uplatňuje slevu na dani podle § 35ba odst. 1 písm. b)
až e), nebo daňové zvýhodnění a nebo nezdanitelnou část základu daně
podle § 15 odst. 3 a 4. Daňové přiznání je také povinen podat
poplatník, kterému byly vyplaceny nebo který jiným způsobem obdržel
příjmy ze závislé činnosti a nebo funkční požitky za uplynulá léta,
které se nepovažovaly podle § 5 odst. 4 za jeho příjmy ve zdaňovacím
období, kdy byly zúčtovány plátcem daně v jeho prospěch, a dále
poplatník s příjmy ze závislé činnosti a nebo s funkčními požitky,
který uplatňuje pro snížení základu daně hodnotu darů poskytnutých do
zahraničí za podmínek uvedených v § 15 odst. 1.
Rozlišujte DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ a ROČNÍ VYÚČTOVÁNÍ DANĚ. Daňové přiznání dělá vždy poplatník, roční vyúčtování daně dělá zaměstnavatel.
Není tady
Petr100 napsal(a):
Rozlišujte DAŇOVÉ PŘIZNÁNÍ a ROČNÍ VYÚČTOVÁNÍ DANĚ. Daňové přiznání dělá vždy poplatník, roční vyúčtování daně dělá zaměstnavatel.
Samozřejmě. Proto jsem tam dala obojí. Že zaměstnanec MŮŽE a nemusí požádat o roční zúčtování daně zaměstnavatele. A pokud nepožádá, NEMUSÍ následně vždy podávat daňové přiznání, jak nesprávně tvrdila Luci.
Majko jasně, ty jsi to napsala dobře ale většina místních to má popletené. Již jednou zde byla o tom debata.
Není tady
Já vím, petře. Mzdové účetní to mají někdy taky popletené, proto můj povzdech - á, účetní. Ony vidí jen ty své mzdy a nějaké daně atd. už nestudují. Teda některé. My máme ve firmě štěstí na tu jinou. Kdysi jsem pracovala na finančáku. Z některých firem tam chodila spousta zaměstnanců, co mají dělat, že je tam poslala jejich mzdová účetní. Jsou i takové mzdové účetní, kterým se nechce dělat roční zúčtování, zákon-nezákon. A tak chudáky zaměstnance ženou na finančák, protože jim navíc podají nesprávné informace.
Taky sem přihodím dotaz. Od ledna do června jsem byla na mateřské, od července jsem na rodičovské (na 2 roky). V práci mi loni propláceli nějakou poměrnou část dovolené, jinak nemám příjem žádný. Ale mám hypotéku, kde mi přišel papír ohledně zaplacených úroků, který jsem si vždycky dávala do daní a snižoval mi tuším daňový základ. Má pro mě smysl si to opět dávat do daňového přiznání nebo díky tomu, že jsem na rodičáku, tak si nemám co ponižovat? Nebo v té proplacené dovolené je zaplacená nějaká daň a tím pádem se mi to vyplatí? Snad je to srozumitelné.
Není tady
pecule, v proplacené dovolené bys měla mít daň. Nevím jistě, když máš úrok z hypotéky, jestli můžeš o roční zúčtování žádat zaměstnavatele, nebo musíš podat dańové přiznání - to je do konce března. Dříve se muselo podat, teď si nejsem jista. Být tebou, zajdu si na finančák a zeptám se. Věřím,že ti paní správcová daně dobře poradí. Podívej se na výplatní pásku, kde máš proplacenou dovču, tam uvidíš i dań.
Jestli se nemusí podat DP, sice je 16. února, ale rozumná mzdová účetní tě ještě nechá podepsat s antidatováním na prohlášení, že žádáš o roční zúčtování a můžeš si tam dát ty úroky. I finančáky jsou rády, když jsou mzdovky rozumné a neženou jim tam zaměstnance zbytečně, když zaměstnanci nestihli do 15.února podepsat na prohlášení žádost o roční zúčtování a chtějí si kvůli tomu podat daňové přiznání.
Upravil(a) majkafa (16. 2. 2011 16:42)
majkafo děkuju za odpověď.
daň na pásce je, takže jsem si právě říkala, že by to smysl mělo mít. už asi třetí nebo čvtrtý rok dělá DP zaměstnavatel i pokud tam jsou ty úroky, jenže minulý rok jsem byla ve stejně situaci (se starší dcerou) a to mi účetní řekla, že vlastně není co ponižovat, že to smysl nemá. vrtalo mi to v hlavě, ale blbec jsem si na finančák nezavolala, moje chyba.. zkusím tam ještě zavolat, protože nevím, jestli tam budu zahrnovat i to, co mi bylo vyplaceno jako mateřská a rodičá (tipuju že ne, ale jistě to nevím).
ještě jednou díky
Není tady
Myslím, že "mateřská" - těch asi 28 týdnů, se zahrnuje a rodičák ne. Teď jsme to zkoumaly s dcerou kvůli tomu, že by si manžel uplatnil daňovou slevu na manželku.
Btw mě napadá, nevyšlo by vám výhodněji, kdyby si i tvůj manžel (nevím, jestli jsi vdaná, ale jestli ano) uplatnil na tebe? Ty by sis pak snad nežádala o roční zúčtování (do 15.2.) ale uplatňoval by slevu na tebe on ve svém ročním zúčtování, ale o ty úroky bys pak přišla. Otázka je, co je pro tebe výhodnější.
Já osobně bych si začla na finančák zeptat face to face, jestli máš možnost a čas. Možná to tam rovnou vyřídíš včetně daňového přiznání.
My nejsme svoji, přítel si bude dávat odpočet na děti . A já asi teda ty úroky. Finančák mám kousek a už jednou jsem tam byla kdysi něco ohledně daní řešit. Ta paní byla velmi ochotná, tak se za ní vypravím ještě jednou.
Není tady
pecule napsal(a):
Taky sem přihodím dotaz. Od ledna do června jsem byla na mateřské, od července jsem na rodičovské (na 2 roky). V práci mi loni propláceli nějakou poměrnou část dovolené, jinak nemám příjem žádný. Ale mám hypotéku, kde mi přišel papír ohledně zaplacených úroků, který jsem si vždycky dávala do daní a snižoval mi tuším daňový základ. Má pro mě smysl si to opět dávat do daňového přiznání nebo díky tomu, že jsem na rodičáku, tak si nemám co ponižovat? Nebo v té proplacené dovolené je zaplacená nějaká daň a tím pádem se mi to vyplatí? Snad je to srozumitelné.
Ahojky Pecule, také jsem si nechala proplácet dovolenou (která těsně následovala po mateřské dovolené). Bylo to 20 dní. Mám to na dvou výplatních páskách.
04/2009 dovolená 18 dní
daň z příjmu 3390,- Kč
sleva na dani 0,- Kč
05/2009 dovolená 2 dny
daň z příjmu 525,- Kč
sleva na dani 0,- Kč
Jiný příjem za rok 2009 nebyl, nechala jsem si udělat roční zúčtování daně u zaměstnavatele, sice jsem neuplatňovala úroky z hypotéky, ale dala jsem tam papír, co mi přišel z pojišťovny - zaplacené pojištění ze životní pojistky (to si také lze odečítat) bylo to cca 4500,- Kč.
03/2010 by přišla platba od zaměstnavatele: 3915,- Kč
Takže mi vrátili akorát daně, co jsem zaplatila.
Takže to asi nemá cenu, to tam dávat, ale zkus, uvidíš.
Není tady
Skoro 4 tisíce - to je málo? Kvůli tomu se to nevyplatí? Hm.
taky koukám..
Není tady
majkafa napsal(a):
Skoro 4 tisíce - to je málo? Kvůli tomu se to nevyplatí? Hm.
Samozřejmě, že se 4 000,- vyplatí. Já to myslela takhle, že když si požádá o zúčtování zaměstnavatele, tak ať tam dá ten papír o úrocích z hypotéky nebo ne, tak jí asi stejně vrátí "jen" zaplacené daně.
Není tady