6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
Zdravím vechny maminky,
chtěla jsem se zeptat, kdy jste poprvé naservírovaly svým ratolestím kiwi. Vím, e kiwi patří mezi nejzdravějí potraviny, zvlátě v tomto období chřipek a nachlazení. Můj prďolka má 9 měsíců a nejsem si jistá, zda mu ho u můu dát a nebo radi ne. Četla jsem, e kiwi vyvolává alergické reakce, ale odkdy mu ho mohu podávat jsem se nedočetla nikde a nebo jsem patně hledala . Děkuji za odpovědi, Romča.
Není tady
Ahoj,
dali jsme prvně okolo 14 měsíců, nejprve mení kousek, natěstí bez jakékoliv reakce, postupně pak celý kousek.
Není tady
no, pěkná otázka.. u nás se nejí ani teď... teda já bych mu ho i dopřála, ale ty hnusný (tvrdý, nedozrálý a kyselý), co se větinou prodávají nechutnají ani mně... take je prostě nemám to srdce cpát prckovi. Navíc, on je pořád spí banánovej a jabkovej.. jen občas mandarinku nebo pomeranč..
ale víceméně bych začala po kouskách cca po roce...
Kadý mimčo je fakt jiný a má jiný chutě
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Romčo,
pokud ti ho prďola bude jíst, můe mu malý kousek zkusit dá u teď. Dalí varianta je samozřejmě mandarinka, ty syn miluje
A tu mandarinku dát i s tou slupkou? Pokrájet to nebo jen vymačkat ávu? Aby se mi tou slupkou nezačal dávit? :-) Jednou mu u zaskočil rohlík a bylo to dost nepříjemné :-( Ale to se asi děje vude :-(
Není tady
Romčo já u holky jsem kiwi zkusila dát kolem roka ale děsně se mi po něm osypala take jsem pár týdnů počkala a zopakovala.Asi dvakrát třikrát ne byla v poho a na kiwi si zvykla.U kluka jsem taky zkusila kiwi v roce a bez reakce take pak zkus a uvidí.Jinak mandarinku tu dávam klukovi krájenou na kousky páč jí jinak poliká nerozkousanou a pak jí vyblinká.
Není tady
Myka 28 napsal(a):
Romčo já u holky jsem kiwi zkusila dát kolem roka ale děsně se mi po něm osypala take jsem pár týdnů počkala a zopakovala.Asi dvakrát třikrát ne byla v poho a na kiwi si zvykla.U kluka jsem taky zkusila kiwi v roce a bez reakce take pak zkus a uvidí.Jinak mandarinku tu dávam klukovi krájenou na kousky páč jí jinak poliká nerozkousanou a pak jí vyblinká.
Dnes navečer jsem mu to kiwi zkusila dát a jestli bude zítra celej opupínkovanej, tak mě lehne :-)) Doufám, e ne. Dala jsem mu fakt jen kousínek s banánem. Mandoku zkusím zítra a pokrájím na kousky a uvidíme, co mi na ni řekne. Asi toho moc neřekne, tak jinak - uvidíme, jak se na ni bude tvářit
Není tady
Ja dala brzo kiwi i jahody. I rajce. Proste to, co by se nemelo kvuli reakcim. Ale dala jsem malo a cekala co to provede. Pak jsem pridavala vic. A nastesti ani jedna dcera zadnou reakci nemela. Myslim, ze snad jen jednou, kdyz tech jahod bylo moc, ale od te doby uz nic.
Není tady
Tak u nás se nejí nic, u ani banán, nedostanu do něho ádný ovoce, zeleninu, prostě nechce. Ochotně nám mandarinku oloupe, přinese, ale nechce. Určitě bych jí prckovi oloupala i z té slupky, případně vymačkala, jene u nás je to boj s jakýmkoliv jídlem.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
Romčo,
mandarinku bez lupky. Asi by si s ní v 9 měsících jetě neporadil... a nakrájet na malé kousky, trochu jako kai.
Jasně :-DDDDD, nemyslím lupku jako lupku :-DDD Myslím tím tu tenkou vrstvičku na tom měsíčku :-D Nemyslím tu silnou kůru na mandarince :-D To by asi skutečně nezdolal.
Není tady
martina33 napsal(a):
Tak u nás se nejí nic, u ani banán, nedostanu do něho ádný ovoce, zeleninu, prostě nechce. Ochotně nám mandarinku oloupe, přinese, ale nechce. Určitě bych jí prckovi oloupala i z té slupky, případně vymačkala, jene u nás je to boj s jakýmkoliv jídlem.
To musí být strané, kdy ti Marti nic nechce papat :-( My ZAPLA PÁNBŮH jíme krááásně (ačkoliv je mi jasné, e teď jsem to zakřikla a budeme s tím od zítřka bojovat) - i kdy zrovna dnes jsem mu naservírovala rýi se zeleninou a na rýi není zvyklej, a tak jsme troku válčili - snad bude zítra lépe. Mandarinky jsem nakoupila a zítra mu ji zkusím dát. Asi jen troku, e? Někde jsem toti slyela, e i mandoky by se měly podávat a po 1.roce :-( Dochází mi u fantazie na svačiny (zdá se mi, e je to pořád dokola) :-(
Není tady
Romčo, tak to jsi četla správně mandokama a kiwi samozřejmě spadá taky do skupiny, co je zbytečný pokouet přečasně..do roka by jste se přeci neměli vůbec s jiním a alergením ovocem vůbec potkat a to nemusíte mít ádné rodinné zatíení
a dětem kolečka vůbec nevadí, to spí rodičům
Není tady
Lenďák napsal(a):
Romčo, tak to jsi četla správně mandokama a kiwi samozřejmě spadá taky do skupiny, co je zbytečný pokouet přečasně..do roka by jste se přeci neměli vůbec s jiním a alergením ovocem vůbec potkat a to nemusíte mít ádné rodinné zatíení
a dětem kolečka vůbec nevadí, to spí rodičům
Připadá mi to, e mu podávám neustále to samé. Od půl roku dostává k obědu: brambory, mrkev, brokolice, petrel, kedluben, cuketa apod., mimojiné k tomu přidávám maso, ale furt ty jsou stejné matlanice dokola :-((( A tak se snaím přidávat i ke svačinám, tam je to zase prozměnu banán, jablko, přesnídávka, jogurt a tím končíme :-(
Není tady
Romčo, tím se netrap, banány a jablíčka jsou to nejlepí co jim lze na sváču dát.
Kdy u ti to leze na bednu, nebo dítě chce změnu, tak zkus ovocný salát: jablka a banány nakrajej na drobno, dál pár pikotů, ve zalít jogurtem (ne nízkotučným, ale poctivým) a později kolem 2 roku posypat pár hoblinkama čokolády.
Pro obměnu lze přidat i kompotované ovoce jako třeba vestky nebo vypeckované třeně, nebo sladké hroznové víno bez pecek.
Na hlavní jídlo zkus pro změnu třeba penátové lasagne nebo dýňovou polévku (z dýně Hokaidó), jako přílohu pro obměnu batáty, z těch jde udělat i kae, dál u nás frčí květákovej mozeček, kuřecí prsa s brokolicí a bramborama (ve z jednoho hrnce jako hodně hustá polévka), polévka z červené čočky (nenadýmá, spousta vlákniny a vitamínů), kuřátko s kuskusem a nadrobno nakrájenou zeleninou, (kuskus vůbec má Sami raději ne rýi), rajská s drobnýma těstovinama (vařená rajčata jsou díky lykopenu straně zdravá a nealergizují narozdíl od čerstvých). No a pak u nás frčí vývary s nudlema a nadrobno nasekanou zeleninou, to je straně pohodlné, ráno strčím do hrnce kuřecí hřbety nebo křidýlka, pak zeleninu, nakonec nudle nebo písmenka (zvlá) a v poledne je super polívka, bez skákání kolem plotny.
Tak takhle jen pár tipů "kudy z nudy"
Není tady
Fidorka napsal(a):
Romčo, tím se netrap, banány a jablíčka jsou to nejlepí co jim lze na sváču dát.
Kdy u ti to leze na bednu, nebo dítě chce změnu, tak zkus ovocný salát: jablka a banány nakrajej na drobno, dál pár pikotů, ve zalít jogurtem (ne nízkotučným, ale poctivým) a později kolem 2 roku posypat pár hoblinkama čokolády.
Pro obměnu lze přidat i kompotované ovoce jako třeba vestky nebo vypeckované třeně, nebo sladké hroznové víno bez pecek.
Na hlavní jídlo zkus pro změnu třeba penátové lasagne nebo dýňovou polévku (z dýně Hokaidó), jako přílohu pro obměnu batáty, z těch jde udělat i kae, dál u nás frčí květákovej mozeček, kuřecí prsa s brokolicí a bramborama (ve z jednoho hrnce jako hodně hustá polévka), polévka z červené čočky (nenadýmá, spousta vlákniny a vitamínů), kuřátko s kuskusem a nadrobno nakrájenou zeleninou, (kuskus vůbec má Sami raději ne rýi), rajská s drobnýma těstovinama (vařená rajčata jsou díky lykopenu straně zdravá a nealergizují narozdíl od čerstvých). No a pak u nás frčí vývary s nudlema a nadrobno nasekanou zeleninou, to je straně pohodlné, ráno strčím do hrnce kuřecí hřbety nebo křidýlka, pak zeleninu, nakonec nudle nebo písmenka (zvlá) a v poledne je super polívka, bez skákání kolem plotny.
Tak takhle jen pár tipů "kudy z nudy"
Fidorko, strááááně moc ti děkuji! Určitě něco z toho vytvořím - super, jetě jednou moooooc díky.
Jen jetě k tomu jídlu:
1. co to jsou batáty? :-DDD Fakt nevím, nikdy jsem se s tím nesetkala.
2. asi ádný z těch pokrmů nesolit, e?
3. já si osobně nejsem úplně jistá, jestli ho k obědu samotný vývar s masem a nudlemi zasytí? :-) Bude to plnohodnotný oběd? Bude mu to stačit? :-)
Upravil(a) romca999 (18. 2. 2011 11:07)
Není tady
romca999 napsal(a):
Fidorko, strááááně moc ti děkuji! Určitě něco z toho vytvořím - super, jetě jednou moooooc díky.
Jen jetě k tomu jídlu:
1. co to jsou batáty? :-DDD Fakt nevím, nikdy jsem se s tím nesetkala.
2. asi ádný z těch pokrmů nesolit, e?
3. já si osobně nejsem úplně jistá, jestli ho k obědu samotný vývar s masem a nudlemi zasytí? :-) Bude to plnohodnotný oběd? Bude mu to stačit? :-)
není zač
ad 1. batáty jsou takové oranové sladí brambory; více o nich zde http://www.varime-detem.cz/clanky/detail/22
ad 2. já přisoluji, ale do jednoho roku jsem nesolila vůbec, vlastně jsem začala a tak kolem 18 měsíců a jen mírně, a to proto, e Samovi víc chutná a od té doby co zjistil, e se dá solit, odmítá nesolené pokrmy. My si pak vechno na talíři jetě řádně dosolujeme, co Sami okoukal a nad kadým soustem máchá uzavřenou slánkou jak vzteklej
ad 3. Sama pořádný vývar s kusy zeleniny, masa a nudlí (nočků, rýe apod.) zasytí v pohodě a dávám mu to jako plnohodnotnej oběd, pravda, někdy sní třeba i dvě misky, ale to spí, e mu to hrozně chutná. Málokdy si po takovéhle polévce dá jetě druhý jídlo, to zpravidla a k večeři.
Hlavně je to opravdu zdravý jídlo a výborně stravitelný, take ádný obavy.
Není tady
marjá já dávám Erikovi normálně nae jídlo u víe ne půl roku (tedy my veobecně málo solíme a kořeníme), ale u jí normálně i jídla kde je např česnek a podobně. Zrovna předevčírem si straně pochutnával na králíkovi na česneku s knedlíkem. Samostatně mu u nevařím vlastně nic. Teď jsem to nemyslela tak jako e vy to přeháníte (navíc Romča má dítě mnohem mladí), spí jsem se troku ulekla jestli to nepřeháním já??
Jinak k otázce, jahody a vlastně vechno ovoce ze zahrady (maliny, ostruiny, jostu, rybíz, meruňky) jsem začala dávat loni v létě - nebo spí se obslouil skoro sám na zahradě a to mu bylo 16 měsíců, kiwi a později, teď napodzim, to mu ale stejně moc nejede, ale vyráky nás natěstí ádný nepotkaly.
Není tady
Kotrmelína napsal(a):
marjá já dávám Erikovi normálně nae jídlo u víe ne půl roku (tedy my veobecně málo solíme a kořeníme), ale u jí normálně i jídla kde je např česnek a podobně. Zrovna předevčírem si straně pochutnával na králíkovi na česneku s knedlíkem. Samostatně mu u nevařím vlastně nic. Teď jsem to nemyslela tak jako e vy to přeháníte (navíc Romča má dítě mnohem mladí), spí jsem se troku ulekla jestli to nepřeháním já??
Jinak k otázce, jahody a vlastně vechno ovoce ze zahrady (maliny, ostruiny, jostu, rybíz, meruňky) jsem začala dávat loni v létě - nebo spí se obslouil skoro sám na zahradě a to mu bylo 16 měsíců, kiwi a později, teď napodzim, to mu ale stejně moc nejede, ale vyráky nás natěstí ádný nepotkaly.
Dívala jsem se na metřík a je pravda, e vy u jste mnoooohem starí. Známá má dítě, kterému je 1rok a 3měsíce a ti u se také ládují kde čím. Víceméně vím. My jetě nemůeme, take proto tady řeím kadou potravinu zvlá :-) Dokonce teda znám jednu rodinku, kteří mají stejně staré mimi jako já a ti u mu dávají dávno tvaroh, kus masa, bramborovou kai a vůbec vechno, co je napadne. :-) A jejich malá to zvládá bravůrně.....Asi jsem moc opatrná :-))
Není tady
Kotr Terezka jí taky prakticky u od léta to co my, jen na pár vyjímek (třeba řízky-ale taky u ochutnala). Ale nemáme v rodině ádná omezení ani ádné alergie,take já myslím, e to zas tak strané nebude
Není tady
Kotr, hele neře, podívej , jak od Romči jste veliký a k ovoci jsi napsala sama, e dává ze zahrady, to je paráda, nekupuje právě ádný cizokrajný, které prostě moc nesednou malým dětem
já myslím, e je velkej rozdíl strava dítěte do roka a a pak postupné zařazování..
ale jinak nejde ve stravě jen o alergie, kdy zařazuje se nesprávně nebo spí brzy, je mnoho nemocí nebo "jen" problémů v ivotě, které příjdou třebas v pubertě, po hormonálních změnách, nebo i jen tak ..ale pak u si málo kdo dočte nebo nechce dopřiznat, e původ toho můe být třeba právě v naruení střevní mikroflory (jako příklad) a tisích jiných moností, co se dá naruit nebo vyprovokovat.... take zas nějaké doporučení na zařazování jídla asi smysl a důvod má
Není tady
Stránky: 1