29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den,
prosím o radu. Manžel si chce půjčit v bance 100.000,-, aby rozjel podnikání (s pochybným a silně nejistým výsledkem - dle mého názoru). Jsem zásadně proti tomu. Nechci se zadlužit a nosit jeho dluh i na svých bedrech (před svatbou jsme nesepisovali smlouvu o rozdělení SJM).
Je něco, co můžu udělat nyní? Lze podepsat nějaký dokument, že ten dluh bude jen jeho?
Děkuji za odpověď
Není tady
Ahoj Kaylo, tak to se vůbec nedivím, že se bojíš. Myslím, že nejlepší by bylo sepsat notářským zápisem zúžení SJM (většinou toto právě dělají podnikatelé - fyzické osoby, které v případě krachu firmy nechtějí do dluhu stáhnout i svou rodinu). Pak si taky myslím, že dnes banky při takovýchto půjčkách chtějí podpis druhého manžela (jeho souhlas), protože by jsi teoreticky mohla napadnout případný dluh, který by byl umořován ze SJM a to tak, že jsi o nějaké půjčce neměla ani zdání. Nebo varianta třetí - papírově se rozvést :-) Ale to už je extrém.
Není tady
Kaylo, Tvůj manžel potřebuje k zahájení podnikání tak jako tak Tvůj souhlas, viz:
Ustanovení § 146 občanského zákoníku umožňuje, aby majetek, který je ve společném jmění manželů nebo jeho část, byl použit jedním z manželů k podnikání, ale pouze se souhlasem druhého manžela.
Takový souhlas musí být udělen při prvním použití majetku ve společném jmění manželů nebo jeho části. K dalším právním úkonům souvisejícím s podnikáním pak již souhlas druhého manžela třeba není.
Takže pokud manželovi sdělíš, že mu svůj souhlas s podnikáním odmítáš udělit, pozbývá tím pádem jakákoliv půjčka svůj smysl
Není tady
K zahájení podnikání žádný souhlas nepotřebuje. Souhlas se týká např. auta (popř. i té půjčky), které je v SJM a manžel ho chce využívat k podnikání.
Čistě teoreticky - banka půjčku udělit může (možná i bez podpisu druhého manžela) a na vystavení ŽL taky souhlas nepotřebuje. Tím pádem zahájí podnikání, aniž by Kayla věděla.
Souhlas s použitím majetku uděluje jeden manžel druhému (snad ani není stanovena písemná forma), nevyžaduje ho žádná banka ani úřad. Snad by to vyřešilo Kaylin problém při případných tahanicích s bankou, ale jako prevence by bylo opravdu nejlepší zúžit SJM.
Není tady
Tiero, jako prvopodnikatel, začínající podnikat tepve poté, co uzavřel manželství souhlas druhého z manželů k podnikání skutečně potřebuje!!! Týká se to např. založení s.r.o., společenství v s.r.o. a podobně. Nepotřeboval by ho jedině tehdy, kdyby už začal podnikat před svatbou
Upravil(a) Kiara (13. 2. 2011 11:41)
Není tady
Holky, dík za odpověď.
K půjčce většinou bývá třeba i souhlas manžela/ky, ale manželovi právě předložili i možnost půjčky bez souhlasu druhého do omezené částky (viz těch 100.000,-), což mě nemile udivilo.
Pokud manžel chce podnikat a půjčit za tímto účelem, musí u banky předkládat podnikatelský záměr, příp. ŽL? (nic takového ještě nemá)
Může vlastně banka půjčit i bez uvedení důvodu žádosti?
Není tady
Kiara: Tiero, jako prvopodnikatel, začínající podnikat tepve poté, co uzavřel manželství souhlas druhého z manželů k podnikání skutečně potřebuje!!! Týká se to např. založení s.r.o., společenství v s.r.o. a podobně. Nepotřeboval by ho jedině tehdy, kdyby už začal podnikat před svatbou
Kiaro, prosím Tě, a odkdy tohle platí? Já jsem nikdy žádný souhlas manželovi nedávala. Založí živnosťák a jede. Který úřad takový souhlas vyžaduje?
Není tady
Tuto zkušenost mám z roku 2004, kdy chtěl manžel rozšířit podnikání a v určitém s.r.o. chtěl být společníkem, načež mně se to osazenstvo budoucí firmy celé nějak nezdálo a manželovi jsem ten souhlas dát odmítla. A ten souhlas byl skutečně potřeba, bez něj se muž nemohl stát společníkem.
Na podnikání na živnosťák souhlasu manžela asi není třeba, já podnikala na ŽL a pamatuji si, že jsem se manžela na nic ptát nemusela.
Není tady
Pokud manželovi souhlas s úvěrem nedáte, úvěr si stejně může vzít, nebude tento závazek patřit do SJM, byť pro jeho nehrazení bude možné SJM případně postihnout.
V zásadě tuto část obsahuje paralelně běžící vlákno.
Souhlas s užitím majetku k podnikání je vyžadován při zápisu společnosti do obchodního rejstříku, aby bylo prokázáno, že je s majetkem tvořící základní kapitál nakládáno poprávu.
Není tady