Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#426 15. 2. 2011 7:24

anais.de
♥♥♥♥♥--
Místo: Deutschland

Re: Dospělé partnerovy děti žíjící ve společné domácnosti

Tak ja taky neco napisu, tentokrat z pozice "ditete". Muj otec zemrel pomerne mlady, mne bylo neco malo pres dvacet. V te dobe uz jsem byla nejaky cas z domu, rodice si nerozumeli a doma bylo neustale dusno, takze se to nedalo vydrzet. Rozvest se nechteli, "kvuli detem", mineni rodicu a nabozenskemu presvedceni (jsem z tradicni katolicke rodiny). Od te doby udrzovani manzelstvi "kvuli detem" za kazdou cenu neuznavam (podotykam, ze rodice se samozrejme doma nervali, proste si "jen" nerozumeli, doma se stridaly hadky s obdobimi chladne ignorace).

Po case si matka nasla pritele. Mela jsem z toho radost, ze si konecne zacala uzivat zivota, trochu cestovat, atd. Domu si ho nenastehovala, chodi jen na navstevy, ale kdyby tak ucinila, nerekla bych ani popel. Byt je jeji, nejsem toho nazoru, ze to, ze ho jednou zdedime (mam 2 sourozence) me opravnuje k tomu, abych ho povazovala za svuj. Matka je dobre vypadajici sedesatnice, tesi se dobremu zdravi a muze tu klidne byt jeste 25 let. Takze jeji byt, jeji pravidla. Jsem presvedcena o tom, ze kdybych se dostala do nejake obtizne situace, dvere u matky jsou mi vzdycky otevrene, ale rozhodne bych to brala jako provizorni situaci, a ne jako normu. Trvale spolubydleni tricatniku s rodici mne osobne pripada jako patologicke (pokud se tedy nejedna o vyslovene dvougeneracni dum, ale Beta myslim pise, ze ne).

Pokud by mi pritel matky nesedl a mela k tomu nejake objektivni duvody, napr. ze z ni taha penize (to neni muj, a ani Betin pripad), matce bych to taktne mezi ctyrma ocima sdelila, ale to by bylo tak vsechno, co bych mohla delat. Muj nazor je ten, ze dokud je matka dusevne svepravna, tak i kdyby chtela rozfofrovat "nase dedictvi" s mladym urostlym cernochem z Afriky, ma na to pravo. Kdyby ho mela nastehovaneho ve spolecne domacnosti se mnou v byte, ktery ji patri, a mne to vadilo, tak bych se odstehovala.

Mozna uz to tu nekdo psal, ale jak byste se na celou situaci divali, kdyby to bylo obracene (tj. rodic, ktery bydli v domacnosti u mladych)? Ja jsem si tedy od matky do vyberu partneru nikdy mluvit nenechala, a vzhledem k tomu, ze jsem na ni uz hezky dlouho nezavisla, muzu si to dovolit. Prijde mi naprosto prirozene, ze ani ja nezvanim do soukromeho zivota ji (tim nemyslim taktni vysloveni nazoru, to je samozrejme v poradku).

Upravil(a) anais.de (15. 2. 2011 7:59)

Physics is like sex: sure, it may give some practical results, but that's not why we do it. (Richard P. Feynman)

Není tady

#427 15. 2. 2011 7:48

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Tercila napsal(a):

pecule: Psala. Kazda holka ma na start nasetreno 400.000. To uz na akontaci staci. wink

To jistě. Ale neměla třeba v plánu původně jedna z nich zůstat v tom domě s tátou? Nevíme, jak je domek velký, že jo. Nějaký 8pokoják by byl asi pro tátu samotného nebo i pro jeho partnerku zbytečně velký. Takhle jsem to myslela - ne kolik peněz dcery mají do života... smile

V planu to ocividne maji obe, je otazka, jestli mel i otec s nima v dome, ktery neni dvougeneracni, v planu bydlet do smrti.
A jak je domek velky je naprosto nepodstane.

Není tady

#428 15. 2. 2011 7:48

Beta El
♥♥-----

o

Upravil(a) Beta El (30. 4. 2012 8:32)

Není tady

#429 15. 2. 2011 7:49

Beta El
♥♥-----

Zase se mi to zdvojilo... vot těchnika...wink

Upravil(a) Beta El (15. 2. 2011 8:00)

Není tady

#430 15. 2. 2011 8:01

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Taky vlozeno 2x

Upravil(a) pecule (15. 2. 2011 8:06)

Není tady

#431 15. 2. 2011 8:07

Dája28
♥♥-----

PetrHl napsal(a):

Tercila napsal(a):

PetrHI:  a pokud bych cítil že se mě jen moje dítě snaží  vydírat, tak bych ji asi "ztratil".

Petře, díky. A jak jinak může dítě (byť dospělé) sdělit, že nová partnerka je mu prostě protivná? Než že to nějak dá najevo... A ty pod vlivem nové partnerky budeš věci vidět samozřejmě jinak...
Jsi si jistý, že bys to věděl nabeton, že dcera s Tebou mává - co kdyby to tak nebylo, co kdyby jen dávala najevo své city a názory? Nemáš pocit, že bys mohl být ve vleku své nové ctitelky a že bys mohl na názory dcery pohlížet "zaujatě"?
No, to bys ostatně za pár let poznal.
Ještě jinak a obecně: jakou má vlastně to děcko možnost obrany? Napadá vás něco?

ano, dítě to může dát takhle najevo, to je pravda. Ale proč má sakra dospělý člověk potřebu kecat
do života a do partnerů svému rodiči?
Samozřejmě že si nikdy nemohu být na beton jistý jestli se mnbou dítko mává nebo si oprávněně
stěžuje na chování mojí partnerky k mému dítku. To jestli je moje partnerka dítku sympatická nebo
ne bych neřešil vůbec. Já taky nehodlám dceři vymlouvat nějakýho kluka, protože se mi nelíbí,
pro mě jedůležitý jestli jí bude mít rád a jestli s ním ona bude šťastná

RESPEKT.... to je to kouzelné slovo gloria dospělé děti respektují rozhodnutí svých rodičů, rodiče rozhodnutí svých dospělých dětí..... i s rizikem nabití si úst.... můžu samozřejmě říct ( slušně ) svůj názor na cokoli, ale RESPEKTUJI, že ten druhý se rozhoduje sám.

Není tady

#432 15. 2. 2011 8:40

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Nojo Dajo, ale obavam se, ze se dozvis, ze by otec mel tedy respektovat, ze si dcery nepreji Betu v dome a naopak, ze tam chteji matku.. hmm

Není tady

#433 15. 2. 2011 9:00

Dája28
♥♥-----

pecule napsal(a):

Nojo Dajo, ale obavam se, ze se dozvis, ze by otec mel tedy respektovat, ze si dcery nepreji Betu v dome a naopak, ze tam chteji matku.. hmm

já vím stolt.... a ony by měly respektovat, že on tam nechce matku , ale přítelkyni, ne ? jeho volba..... už se to tady probralo ze všech světových stran, já jen dodám, že jim držím palce ( Betě a jejímu příteli) a vlastně i těm holkám, aby dospěly - budou to pak mít v životě snadnější smile

Není tady

#434 15. 2. 2011 9:09

Xsara
♥♥♥♥♥♥-

Dája28 napsal(a):

pecule napsal(a):

já vím stolt.... a ony by měly respektovat, že on tam nechce matku , ale přítelkyni, ne ? jeho volba..... už se to tady probralo ze všech světových stran, já jen dodám, že jim držím palce ( Betě a jejímu příteli) a vlastně i těm holkám,aby dospěly - budou to pak mít v životě snadnější smile

Amen.

Upravil(a) Xsara (15. 2. 2011 9:10)

Morálka je postoj vůči lidem, které nemáme rádi.
Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde

Není tady

#435 15. 2. 2011 9:25

amba001
♥♥♥----

Pecule:
To by ale majitelky domu musely být dcery, to by byla jiná.

Jak by se dcerám líbilo, kdyby otec zval na návštěvu jejich expartnery,trval na tom, že v domě budou přespávat a kteří by se tam setkávali s partnery současnými?

Není tady

#436 15. 2. 2011 10:10

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Ja to vidim stejne, jen si myslim, ze s tim nekdo asi vyrukuje..

Není tady

#437 15. 2. 2011 10:45

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

Názory některých dam tady a to co udělaly z Bety mě fakt dostaly.

Takže podle Tercily a spol je normální, že se vše podřídí dětem a rodiče je "poslouchají na slovo". Děti si diktují podmínky v domě, který jim nepatří a rodičům schvalují nebo neschvalují s kým se mohou stýkat.
No to teda nevím, ale už naše babičky by s takovými dětmi dávno vyběhly. myslím, že tohle by mělo být naopak. Děti jsou povinny poslouchat své rodiče a pokud jsou dospělí a nelíbí se jim to, mohou jít. Ve svém domě nebo bytě ať si dělají co chtějí. Ole pokud jsou pod mou střechou, budou dodržovat mé pravidla. Kam by jsme to jako jinak dopracovali s takovýmto přístupem.

Ale upřímně, velmi ráda bych viděla právě místní dámy v situaci Bety. Asi by jsme se nestačili divit nejen my, ale i ony. Ono se toho totiž na puse toooolik namele wink

Není tady

#438 15. 2. 2011 10:53

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

Bety, obdivuji tebe a tvého přítele. Já bych takové nervy neměla a holky by už dávno měly zbalé věci za dveřmi (myslím pokud by se jednalo o mé dcery). Pokud by to byly dcery přítele, tak taky....na tohle máme stejný názor a jsme stejně "temperamentní".

Ale můžu ti říct, že jsem něco podobného zařila u mých rodičů verzus bratr. A to jsou oba naši vlastní wink  Bratr je velmi impulsivní a tak se nezřídka stalo, že do našeho táty "vyskočil" a křičel po něm. Já na to kolikrát zírala s otevřenou pusou a nechápala. V životě bych si to nedovolila, ale dnešní mládež si asi myslí, že může všechno. A když jsem se pak tatínka ptala proč nic neudělal, že ode mě by schytal pár facek a šel by, tak mi řekl, že jemu to za to nestojí. Nervy má jen jedny a ničit si je nebude. Že mu to za to prostě nestojí. Myslím, že v tom byla i dost obava, že kdyby se mu táta postavil, tak by se hádka ještě více vygradovala. Takle rychle utichla a byl "klid".
Takže to není lehké, ani když se jedná o děti vlastní sad

Upravil(a) Kuřátko (15. 2. 2011 10:54)

Není tady

#439 15. 2. 2011 11:09

javena
♥♥♥♥♥♥-

Oj, tak tedy já velmi nesouhlasím ani s tím, že děti musí bezpodmínečně poslouchat rodiče - dokud bydlíš pod mou střechou... to je na mě moc zase z druhé strany. hmm
Nevychovávám takto svoje děti ani teď, a to jsou ještě malé a kdybych si dupla... ale nějak to jde proti mému přesvědčení, že všichni máme nějaká práva a povinnosti.
Tohle mi spíš přijde - máš moje dítě jediný právo a to je držet pusu. Až budeš vydělávat, dělej si co chceš. usch
Já nelustruju dětem kamarády a předpokládám, že takto se zachovají na oplátku oni vůči mě. Nějak to zatím vychází. Asi mám kliku.
Viděla jsem dost špatných rodinných vztahů, které začali právě v dětství - až budeš dospělý/á dělej si co chceš, teď budeš dělat, co řeknu já. Možná proto to tak mám. Ono se nezřídka stává, že si pak skutečně dělají, co chtějí a rodičům (právě těmto nekompromisním, co nemají jiné páky, než stupidní pravdy o domově a mé střeše zejména) se to, co dělají jejich děti, nelíbí nikdy. hmm

Není tady

#440 15. 2. 2011 11:11

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Kuřátko napsal(a):

Ale upřímně, velmi ráda bych viděla právě místní dámy v situaci Bety. Asi by jsme se nestačili divit nejen my, ale i ony. Ono se toho totiž na puse toooolik namele wink

Kuratko ze ty jsi ale zapomnela, ze se kolem techto dam motaji davy svobodnych, bezdetnych a nezadanych, kteri touzi mit s nimi partnersky vztah wink

Není tady

#441 15. 2. 2011 11:20

pecule
♥♥♥♥♥♥-

Urcite to neni o tom (aspon u nas), ze deti musi poslouchat vzdy a bezpodminecne. Nekde jsem cetla,  ze pokud budu vychovavat deti k takove poslusnosti, tak pak velmi pravdepodobne casem budou poslouchat, ale nekoho jineho (partu apod.). Moje snaha je respekt, ale asi i pod tim si kazdy muze predstavit neco jineho. Nekdo to bere, ze je nutno respektovat jen dite, ja si myslim, ze je to oboustranne a v tomto konkretnim pripade, podle me je na miste respekt ze strany dcer. A je uplne fuk, jestli je Beta zamilovana nebo ji i treba jde o dum, jak tady nekdo spekuluje. Partner s ni chce byt a dospele deti by to respektovat mely. Pokud jim jde i o toho otce a jeho stesti.

Není tady

#442 15. 2. 2011 11:22

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

amba001 napsal(a):

Pecule:
To by ale majitelky domu musely být dcery, to by byla jiná.

Jak by se dcerám líbilo, kdyby otec zval na návštěvu jejich expartnery,trval na tom, že v domě budou přespávat a kteří by se tam setkávali s partnery současnými?

tummenupp

Není tady

#443 15. 2. 2011 11:24

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Děti jsou povinny poslouchat své rodiče... pokud jsou pod mou střechou, budou dodržovat mé pravidla
Ta druhá půlka mi zní líp, než ta první http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png - asi proto, že se jedná o dvě rozdílné věci.
Nemyslím si, že by poslouchání měla být jen povinnost - samozřejmě s výjimkami (jako každé pravidlo) - ohrožení života, návštěvy podivných kamarádů doma, sahání na cizí majetek a pod. Ale není možné, abych jako rodič trvala na tom, že "vím všechno nejlíp", nebo "chci pro tebe jen to nejlepší" a á konto toho vyžadovala bezpodmínečnou poslušnost, nejlíp doplněnou zákazem jakýchkoli připomínek.
Ovšem pravidla by skutečně měl nastavovat "majitel střechy" - ale jejich dodržování by mělo být aspoň částečně založeno na dohodě, v horším případě kompromisu. Můžu trvat na tom, že se v mém bytě nebudou pořádat mejdla, když vstávám ve 4 do práce - ale když budu na víkend pryč a po návratu najdu byt jak jsem ho opustila - proč ne. Výdělečně činný potomek se bude buď podílet na nákladech nebo místo toho třeba pravidelně poseká zahradu či uklidí sníh... no a když se nedohodneme, má ode mě dveře vždycky otevřený...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#444 15. 2. 2011 11:37

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

No já protože mám dítko zatím ještě malé...10 let...tak to, že má poslouchat své rodiče beru trošku z jiného pohledu.
V dospělosti jde samozřejmě o domluvu. Ale pořád by tam mělo být jasné kdo je rodič a kdo dítě. Ne že si na mě bude mé dítko vyskakovat, řvát po mě a organizovat mi život. Děti by měli mít ke svým rodičům úctu. V dnešní době se to velmi začalo obracet a z toho je mi smutno sad  Hlavně se jedná o děti, které jsou vychovávány podle amerických vzorů.

Není tady

#445 15. 2. 2011 11:39

javena
♥♥♥♥♥♥-

pecule napsal(a):

Kuřátko napsal(a):

Kuratko ze ty jsi ale zapomnela, ze se kolem techto dam motaji davy svobodnych, bezdetnych a nezadanych, kteri touzi mit s nimi partnersky vztah wink

Asi jak u kterých. V mojí věkový kategorii už je bezdětný, svobodný a nezadaný buď utopie nebo varovným prstem, proč je výše jmenovaným... vissla
Nicméně to neznamená, že upřednostním chlapa před dětmi a naopak. Proč se to tu vždycky takhle stupidně zvrhne v dokazování, že ten který názor musí mít nutně někdo, kdo o tom nemá páru. Trochu to sráží v mých očích toho, kdo to používá. hmm
Já osobně bych chlapa, co si neumí doma udělat pořádek, nechtěla, protože jednou budem třeba to doma znamenat já a on... a každej máme nějaký ty dětičky, rodiče, prarodiče, tetičky, strejčky, sousedy... vissla

Není tady

#446 15. 2. 2011 11:42

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

No a ono je jedno pravdilo, které by se mělo dodržovat jak z pozice dítěte tak z pozice rodičů a já ho beru jako samozřejmost....pod čí střechou žiju, toho podmínky dodržuji a respektuji.

Není tady

#447 15. 2. 2011 12:10

javena
♥♥♥♥♥♥-

Kuřátko napsal(a):

No a ono je jedno pravdilo, které by se mělo dodržovat jak z pozice dítěte tak z pozice rodičů a já ho beru jako samozřejmost....pod čí střechou žiju, toho podmínky dodržuji a respektuji.

No, to my měli doma demokracii. Tím to bude. smile
Hele třeba tatík, jo. Fajn chlap, zlatej... ale třeba se koupil koberec do obýváku... pokládal ho, samozřejmě za asistence celý rodiny, aby bylo vidět, kolik s tím má práce... že jo... a pak se vydal zákaz konzumace jídla v obýváku. Dobrý. Až na to, že přes den my tam nemohly s bráchou páchnout s lentilkou v puse - kdyby vypadla či co (no, dnes jako to uznávám, stává se, mým dětem taky... vissla) ale večer se tan konzumovaly na tajňačku buráky... když my spaly. Co si myslím o rodičích, když na to přijdu - ale fuj, tak hodná holčička nepřemýšlí, takže počkám (jsem zákeřná) a pár dní na to se bavím situací - přímý přenos ve fotbale, jako na potvoru v době oběda (televize dva kanály - doba ledová). lol Nakonec střešitel odchází s obědem hrdě do obýváku, že on může... jeho pravidla, že jo... ovšem následován dvěma spratky s obědem, co je přenos nezajímá a jen zkoumají hranice. winksmile
Učili se jak oni, tak my a naši byli schopní leccos uznat. Možná se to museli učit, protože doma to měli spíš o tý střeše...
Možná proto já už to mám jinak.
Snažím se dávat pravidla, co mají logiku. A jsou měnná, dle dohody. Vzájemné dohody. smile

Není tady

#448 15. 2. 2011 12:12

Beta El
♥♥-----

Tak, úplně z jiného soudku. Rozvádí se mi kolega jeho děti (14 a 18) zůstávají s ním... Opět stejný vzorek... Nevím, co se s těma ženskýma dneska děje. Je to už asi čtvrtý pár v mém okolí, kdy tento model byl použitý...
Možná by to mělo být alarmující pro ženy...

Není tady

#449 15. 2. 2011 12:17

Beta El
♥♥-----

javena napsal(a):

Kuřátko napsal(a):

No, to my měli doma demokracii. Tím to bude. smile
Hele třeba tatík, jo. Fajn chlap, zlatej... ale třeba se koupil koberec do obýváku... pokládal ho, samozřejmě za asistence celý rodiny, aby bylo vidět, kolik s tím má práce... že jo... a pak se vydal zákaz konzumace jídla v obýváku. Dobrý. Až na to, že přes den my tam nemohly s bráchou páchnout s lentilkou v puse - kdyby vypadla či co (no, dnes jako to uznávám, stává se, mým dětem taky... vissla) ale večer se tan konzumovaly na tajňačku buráky... když my spaly. Co si myslím o rodičích, když na to přijdu - ale fuj, tak hodná holčička nepřemýšlí, takže počkám (jsem zákeřná) a pár dní na to se bavím situací - přímý přenos ve fotbale, jako na potvoru v době oběda (televize dva kanály - doba ledová). lol Nakonec střešitel odchází s obědem hrdě do obýváku, že on může... jeho pravidla, že jo... ovšem následován dvěma spratky s obědem, co je přenos nezajímá a jen zkoumají hranice. winksmile
Učili se jak oni, tak my a naši byli schopní leccos uznat. Možná se to museli učit, protože doma to měli spíš o tý střeše...
Možná proto já už to mám jinak.
Snažím se dávat pravidla, co mají logiku. A jsou měnná, dle dohody. Vzájemné dohody. smile

Jo, to znám... vydala jsem nějaký pokyn doma, můj syn "zákeřně"lollollol počkal, až se naskytne situace a pak mi to bez mrknutí oka vrátil i s navijákem. Samozřejmě v dobrém. Vždy jsme se tomu zasmáli, rozebrali to a stanovili pravidla, co mají logiku... smile

Není tady

#450 15. 2. 2011 12:36

javena
♥♥♥♥♥♥-

Beta El napsal(a):

Tak, úplně z jiného soudku. Rozvádí se mi kolega jeho děti (14 a 18) zůstávají s ním... Opět stejný vzorek... Nevím, co se s těma ženskýma dneska děje. Je to už asi čtvrtý pár v mém okolí, kdy tento model byl použitý...
Možná by to mělo být alarmující pro ženy...

Proč dneska, Beto? Tohle bylo vždycky. Jen dneska se z toho dělá nóvum, když dítě vychovává někdo jiný, než matka.
U nás v ulici ještě bydlí kluk, co s bráchou vyrůstal s tátou, má kamarádka vyrůstala u babičky, protože matka neměla zájem a otec její rozhodnutí respektoval, jiná po smrti maminky zůstala s babičkou, prtotože otec a jeho nová partnerka ji nechtěli... synův kamarád zůstal s tátou... spolužák byl na mateřský... spolužačky syn bydlí s tátou, dcera s ní... přátelé mých rodičů - holka chtěla k tátovi... nebo sousedka - ta bydlela u svých dvou tet.
Bývalo to, je a bude. hmm

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí