6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahoj,
chtěla jsem se Vás zeptat, Vás, co mají děti z prvního manželství. Myslím tím oba dva, takže i manžel. U nás je to tak, že já mám syna 8 let z prvního vztahu, manžel dvě dcery 6 a 10 let. Spolu máme 2 měsíční miminko. Stále se ale dohaduje o právech dětí a o tom, kolik co nás které dítě stojí. Už dopředu v diskuzi vyjímám nejmladší dceru, miminko, protože u něj zatím žádná práva neřešíme a protože máme společný rozpočet, neřešíme u něj pochopitelně ani otázku, co kolik stojí. Abych to více vysvětlila, jde např. o dárky atd. Takže spíše jak o právech se dohadujeme o financích. Manžel platí na své děti celkem 6.000,- Kč měsíčně, bere si je jednou za čtrnáct dní pa-ne. Celý měsíc o letních prázdninách. Mají zde své oblečení, které pořizujeme, samozřejmě hradíme cesty pro ně a zpět, dárky k běžným příležitostem a jednou za rok hradí kroužek 1000,- Kč. Jsou dvě a já mám jedno, takže je zřejmě jasný nepoměr již ze začátku. Ovšem manžel to tak nevidí. Syna mám samozřejmě v péči já, dostávám na něj výživné v průměru 3000,- měsíčně. Tak to je ve zkratce asi tak vše, co se týče základních financí. A teď k jádru věci. Přišli vánoce a samozřejmě dárky, které dětem kupujeme. Jak to řešíte Vy? Já chtěla koupit synovi konzoli v hodnotě 4000,- Kč a plus nějaké maličkosti . Celkem tedy 5000,- Kč plus minus. Manžel mi ale řekl, že je to vůči holkám nespravedlivé. Jak jim má vysvětlit, že syn dostal konzoli a oni jen dárky za 2500,- Kč ( dohromady tedy celkem 5000,- plus minus ). Pohádali jsme se a tak jsem nakonec ustoupila a syn žádnou konzoli nedostal a zůstali jsme u toho zbytku plus minus 1000,- Kč. Jeho dcery dostaly dárky v hodnotě 5.000,- Kč. Pro naši dceru, zatím je malá, se pořídili dárky v hodnotě 800,- Kč. Mě přijde ale tahle situace nespravedlivá. Proč by jeho děti z prvního manželství měli stát daleko víc, než můj syn. A navíc, nesmím mu pořídit nic dražšího. Nic co by nemohl potom vysvětlit svým dcerám. Proč syn má a ony ne. A takhle je to prostě ve všem. Na jeho stranu dvojtou měrou plus výživné a vše okolo, a na mojí stranu, když budu vulgární celkem ho :-). Takže syn nedostane třeba mobil, když jeho dcery také ne. Vysvětluji mu, že na ně platí peníze a ještě kupujeme dárky, oblečení a pod. Na syna peníze dostávám a navíc by měl dostávat méně? A když, může dostat jen polovinu, co ony dohromady. Ne víc. Prosím o radu, jak toto vyřešit. A také jak by jste rozhodli dovolenou? Můj sen je podívat se do Egypta. Finance ale pro všechny děti nemáme. Manžela tedy napadlo, nechat syna doma, jeho dcery z prvního manželství také a vzít jen naší společnou dceru. Chtěla jsem vzít i syna, protože je těžce nemocný. Mě to přijde na hlavu, ale co Vy na to? Ještě ale uvádím jednu pro manžela malichernou maličkost, synovo nemoc je svalová dystrofie. Úbytek svalů ( děti se dožívají maxima 20 let ). Manžel na to ale říká, no a co?
Není tady
Holka mas to tezky.Ja mam dve deti 18 a 19 let.Pritel ma dve deti 15 a 20 let.Vyzivovaci povinnost nez na jedno dite 2500 kc .Muj 19 lety syn vydelava.Na vanoce jsme vsem detem dali stejne, darky v hodnote 1500 kc.Nikdo nedostal vic.Pritel taky resi penize ,dcera si na sve obleceni musi priplacet sama s brigady nelibi se mu davat za mikinu 1500 kc.Svym detem on dava po kazdem setkani 100 kc takze celkem to vyjde mesicne na 600 kc.Okolo 600 az 800 dostava ma dcera i kapesne.
Dcera dela autoskolu, pritel chtel,aby si to zaplatila ze sveho ja si prosadila,ze ji dame polovinu s tim pokud ji neudela penize vrati a to s duvodu,ze kasle na to,aby se ji ucila.
Co se tyce dovolene.chteli jsme vzit moji dceru a jeho syna na spolecny 3 denni vylet.Jelikoz pritelovo syn se nesnese s mou dcerou, na vylet jela jen moje dcera on nechtel.Pro nej pritel pak udelal jednodenni vylet.
Pritel prispiva svemu synovi na skolni vylety,lyzak a skolni pomucky.
Upravil(a) eremuruss (23. 1. 2011 16:24)
Není tady
Nemám v tomto tématu co pohledávat. Mám děti z jednoho manželství, které se rozpadlo. Manžela jsem z majetku vlastními silami vyplatila. Našim společným dětem dávám dárky mnohem dražší než on. když jsem měla děti malé, pravidelně jsem od našich dostávala stejný peníz na vánoce jako dva mladší sourozenci, kteří děti neměli. Co je na světě spravedlivé...?
K nemocnému synovi, který tu třeba dlouho nebude, sis pořídila muže s dětmi a navíc společné dítě. Napadá mě jediné: chudák ten Tvůj kluk...nemysli, že ty hádky nevnímá...Ptáš se poněkud pozdě, co s tím. Já bych se věnovala synovi a nešla do manželství a soužití. Šla bych jenom do vztahu bez bydlení. Promiň.
Není tady
kalupinka napsal(a):
když jsem měla děti malé, pravidelně jsem od našich dostávala stejný peníz na vánoce jako dva mladší sourozenci, kteří děti neměli. Co je na světě spravedlivé...?
To je celkem legrační, když naši řešili dědictví, chtěli dát (o něco málo) víc těm, co mají děti. Mně to přišlo postavené na hlavu a odmítla jsem to. Proč by moji bráchové, který děti nemají, na tom měli být nějak bití?
Není tady
Sarmar, moc se Ti omlouvám, ale já jsem se podobně jako Kalupinka tedy taky na 1. místě pozastavila nad tím, že než jste si s novým partnerem vyřešili a odžili podstatné věci, týkající se spolužití, pořídila sis další dítě.
Osobně jsem se do takové situace nedostala, možná i proto, že jsem příšerně háklivá na záležitosti kolem svého děcka a žádný cizí chlap, který by mé dceři nedopřál, by u mě vůbec neměl šanci. A že něco ohledně děcka "nesmím", to bych od chlapa prostě nesnesla, i kdyby byl ze zlata. Jsem už taková.
Nebudu komentovat myšlení Tvého manžela a jeho řeči typu "no a co", asi bych si ho pak dostatečně nevážila.
Na druhou stranu, jeho návrh na pobyt v Egyptě ve třech mi nelogický nepřipadá. Tento jeho návrh vzít pouze společné dítě mi tedy "na hlavu" opravdu nepřijde. Ostatně, všichni máme nějaké sny a není možné si je vždycky dopřát (obzvláť tedy když na kontě nejsou penízky).
Že to není v nových manželstvích s dětmi ze všech možných stran snadné, to už snad v dnešní době informovanosti vědí všichni.
Že bude nepoměr ve výdajích na Tvé jedno dítě a na jeho 2 děti, to Ti snad od začátku známosti bylo jasné, nebo ne?
Zkusila bych se na Tvém místě pořádně dohodnout s manželem na pevných pravidlech, ale taky je podstatné dohodnout se právě např. v případě té konzole, že holt tentokrát Tvůj syn dostane dárek dražší, příště budou zvýhodněny zase jeho holky. To, že se tatínkovi nechce něco vysvětlovat dětem a přidusí Tebe, to je jeho problém, který bys s ním asi měla prokonzultovat a přesvědčit ho, že nejedná správně. Ono přece jenom všechno se vždycky beze zbytku vydělit nedá.
P.S. A pokud chlap v soužití vůbec nespolupracuje a dělá nějaké zle, tak co jiného, než - vyměnit. Ale tak horké to u vás asi není. Hlavu vzhůru, bude líp!
Upravil(a) Tercila (23. 1. 2011 20:21)
Není tady
Sar, s miminkem jsi asi na mateřské, takže nemáš tak velké možnosti (hlavně finanční) jako kdyby jsi pracovala. Jinak bych to viděla tak, že ty koupíš dárky na vánoce pro svého syna a tvůj muž pro své děti. A to co jim kdo koupí a kolik to bude stát, je čistě jeho věc.
Takhle asi budeš muset hold počkat, až půjdeš do práce nebo si zkusit prosadit svou.
Jinak řešení Egyptu mi taky přijde rozumné. Buď pojedou všichni nebo jen sami manželé (s miminkem)
A co se týče nemoci tvého syna....tohle by mi muž řekl jednou a letěl by tak rychle, že by se nestačil divit
Není tady
Kuřátko napsal(a):
Sar, s miminkem jsi asi na mateřské, takže nemáš tak velké možnosti (hlavně finanční) jako kdyby jsi pracovala. Jinak bych to viděla tak, že ty koupíš dárky na vánoce pro svého syna a tvůj muž pro své děti. A to co jim kdo koupí a kolik to bude stát, je čistě jeho věc.
Takhle asi budeš muset hold počkat, až půjdeš do práce nebo si zkusit prosadit svou.
Jinak řešení Egyptu mi taky přijde rozumné. Buď pojedou všichni nebo jen sami manželé (s miminkem)
A co se týče nemoci tvého syna....tohle by mi muž řekl jednou a letěl by tak rychle, že by se nestačil divit
Tady jde o to,ze penize budou nadale spolecne a tezko bude moci Sar rozhodovat co synovi koupi a co ne i,kdyz bude vydelavat.
Není tady
To eremuruss: Když to tak čtu, tak i u Vás vidím jistou nespravedlnost. Syn již vydělává, takže pokud to asi jde tak přispívá na chod domácnosti a když ne, již si kupuje věci, co chce, sám. Dcera chodí na brigády, takže se taky snaží. Vánoce jste udělali spravedlivě, ale zase máte výhodu, že na tvojí stranu přišlo dohromady 3000,- Kč a na jeho stranu taktéž. V našem případě by to bylo 1500,- ku 3.000,-. Já to chápu tak, že když bych já u nás měla nárok na 3.000,- pro syna a on 1.500,- Kč pro dvě dcery. Přeci platí navíc výživné 6.000,- Kč a bývalce splácí byt 4.000,- Kč měsíčně. Ke mě přišel jen se svými osobními věcmi. U Vás přeci taktéž on platí výživné 5.000,- Kč. Nepíšeš, zda k Vám jeho děti jezdí a jestli máte ještě navíc vícenáklady s tímto spojené. Na tvé děti jejich otec jistě také platí. Nebo alespoň na dceru, když syn si již vydělává. Stejně tak mi připadá nespravedlivé Váš výlet. Ty jedeš s dcerou, protože jeho syn nechce. On ale pak totéž musí zvlášť udělat pro syna. Nejsou to náhodou náklady navíc? Nebo to chápu Eremuruss špatně?
Není tady
kalupinka napsal(a):
Nemám v tomto tématu co pohledávat. Mám děti z jednoho manželství, které se rozpadlo. Manžela jsem z majetku vlastními silami vyplatila. Našim společným dětem dávám dárky mnohem dražší než on. když jsem měla děti malé, pravidelně jsem od našich dostávala stejný peníz na vánoce jako dva mladší sourozenci, kteří děti neměli. Co je na světě spravedlivé...?
K nemocnému synovi, který tu třeba dlouho nebude, sis pořídila muže s dětmi a navíc společné dítě. Napadá mě jediné: chudák ten Tvůj kluk...nemysli, že ty hádky nevnímá...Ptáš se poněkud pozdě, co s tím. Já bych se věnovala synovi a nešla do manželství a soužití. Šla bych jenom do vztahu bez bydlení. Promiň.
Nevim proc by si neporidila druhe dite,kdyz to prvni je na tom tak spatne.Mam znamou co se ji v prvnim manzelstvi narodil postizeny syn.Po case se manzelstvi rozpadlo a znama musela dat dite do ustavu sama by ho nezvladla.Jako noseni ho do patra,koupani...Synovi bylo tenkrat 13 let.Po case si znama nasla noveho partnera a ted resila zda si poridit dalsi dite ci ne.Ja ji poradila at si ho poridi,prece nezustane sama.Narodil se ji syn.Bohuzel opet postizeny.Pritel od ni kvuli tomu odesel a ona zustala sama s 5 letym synem.Mezi tim jeji prvorozeny syn zemrel v ustavu,pry spadl se schodu.
Není tady
A myslíš, že to nejde i když jsou peníze společné? Já teda nevím jak to mají u Sarmar "domluveno" .... sebe pominu (ty víš proč, viď ) .... ale co jsem tak poslouchala, tak spousta známých to má tak, že každý přispěje rovným dílem na společné výdaje což je nájem, služby, jídlo a tak a to co každému zůstane je jeho. Mi to přijde docela rozumné
Jak to máte třeba vy erem?
Není tady
Sarmar napsal(a):
To eremuruss: Když to tak čtu, tak i u Vás vidím jistou nespravedlnost. Syn již vydělává, takže pokud to asi jde tak přispívá na chod domácnosti a když ne, již si kupuje věci, co chce, sám. Dcera chodí na brigády, takže se taky snaží. Vánoce jste udělali spravedlivě, ale zase máte výhodu, že na tvojí stranu přišlo dohromady 3000,- Kč a na jeho stranu taktéž. V našem případě by to bylo 1500,- ku 3.000,-. Já to chápu tak, že když bych já u nás měla nárok na 3.000,- pro syna a on 1.500,- Kč pro dvě dcery. Přeci platí navíc výživné 6.000,- Kč a bývalce splácí byt 4.000,- Kč měsíčně. Ke mě přišel jen se svými osobními věcmi. U Vás přeci taktéž on platí výživné 5.000,- Kč. Nepíšeš, zda k Vám jeho děti jezdí a jestli máte ještě navíc vícenáklady s tímto spojené. Na tvé děti jejich otec jistě také platí. Nebo alespoň na dceru, když syn si již vydělává. Stejně tak mi připadá nespravedlivé Váš výlet. Ty jedeš s dcerou, protože jeho syn nechce. On ale pak totéž musí zvlášť udělat pro syna. Nejsou to náhodou náklady navíc? Nebo to chápu Eremuruss špatně?
Syn prispiva na domacnost 3500 kc. Pritel plati vyzivne 2500 kc.Na jeho druheho syna plati vyzivne jeho biologicky otec on ho jen vychoval od malicka.Ke me prisel pritel taky nez s osobnimi vecmi.Na domacnost davame oba stejnou sumu kazdy 11 tisic korun.Navstevuje nas nez jeho nevlastni syn.Mladsi syn se nesnese jak s mou dcerou tak se mnou.
Muj byvaly manzel na dceru neplati zije v zahranici,kde se skryva.
Naklady na vylet jsem nijak neresila,protoze moje dcera mela hezci vylet a vsichni jsme si to uzili.
Není tady
To kalupinka: Máš můj obdiv, že jsi zvládla vyplatit vlastními silami manžela. Můj manžel od manželky odešel s tím, že byt a všechno co je v něm užívají děti a tak jim to všechno nechal. Navíc ještě splácí a ještě hodně dlouho bude jejich byt. Říká tím, že vlastně jako by spoří pro holky, že jednou třeba budou mít ten byt ony. Proč ne, do toho já se nepletu i když máme společné peníze. Dávám ti také za pravdu tím, že jsem si pořídila muže k nemocnému synovi. Ale láska je slepá a dnes bych to určitě řešila jinak. Samozřejmě. Syn toužil po sourozenci a já po holčičce. Vzhledem k tomu, že tu opravdu, když se nenajdou léky dlouho nebude, jsem chtěla do budoucna pro někoho dalšího žít a nezhroutit se z toho, co jednou možná nastane. Bez dcery bych šla pak automaticky za synem. Takhle mě dcera bude držet nad vodou. Je to krutý, já vím, ale moje myšlení nepochopí, kdo v téhle situaci není. Je pravda, že jsem byla vůči synovi sobecká a udělala další chybu. Teď se musí omezovat a v podstatě má ten život krátký a tak by si měl něco užít.
Není tady
To Tercila: K prvnímu odstavci píši jen to, že všechno bylo moc hektické a máš pravdu, že jsme si pořídili dítě a vzali se moc brzy. Ostatně od začátku to tak všechno, jak jsem psala nebylo. Až teď, co se narodila dcera všechno pomalu vychází najevo. Dovolená v Egyptě je trochu složitější. Syn je již na vozíku a pobyt u moře by mu prospěl. Vzhledem k tomu, že je těžce nemocný a opravdu tady dlouho nebude, jsem ho také chtěla vzít s sebou. Jeho dcery v životě pojedou tisíckrát na dovolenou. Můj syn těžko. Nemohla bych se podívat své rodině do očí, kteří mi se synem pomáhají a přispějí na jeho výchovu a výživu nemalým penízem. Jak bych jim vysvětlila, že ho nechávám doma? Navíc, kdo by se o něj ten týden staral? Nepoměr jsem si nepřipouštěla. Věděla jsem, že platí výživné, byt a ještě nějaké dluhy další z jeho bývalého manželství, ale nevěděla jsem, že budou jeho děti stát daleko víc než můj syn. Že přijde, že dceři dá mobil za 2.500,- k narozeninám druhé knížky a tašku do školy a můj syn dostane stavebnici za 600,- Kč. V létě přišel s tím, že bývalá chce pro starší dceru 2.500,- Kč na tábor. kdyby jeli obě, tak nevím, kde na to vezmeme a domácí děti dostanou zase ho :-). Ať tak nebo tak, nemůžeme se prostě dohodnout a stále na jeho hromádku dáváme víc peněz než na tu moji. Hádáme se a on si znovu a znovu balí věci a odchází. Takhle se u nás řeší hádky, protože na jeho dcery se nesmí sáhnout.
Není tady
To Kuřátko: Jsem na mateřské dovolené a budu půl roku. Pracuji ve státních službách, takže kvůli zachování místa musím zpět a také platíme vysokou hypotéku na dům a kvůli počtu dětí jsme si pořídili větší auto na leasing. Mateřskou beru kolem 21.000,- Kč, vydělávám si účetnictvím navíc a na syna dostávám výživné. Celkem můj příjem dělá 39.000,- Kč měsíčně. Manžel vydělává 29.000,- Kč. Cokoliv potřebuji na syna častou koupí buďto jedna nebo druhá babička.
Není tady
To Kuřátko: Ano to mi přijde rozumné, rozdělit si peníze, zaplatit společné výdaje a nechat si každý ten zbytek. Problém by ale byl, že by manželovi po zaplacení všech svých dluhů z předchozího manželství a výživného na děti moc nezbylo :-))). Spíše by byl v mínusu. Paradox je, že by ani na ty dárky neměl.
Není tady
Samar, nikdy jsem neřešila co můj partner koupí svém synovi, ale taky jsem s ním nikdy neřešila co koupím svým dětem já, to znamená, že kdybych se rozhodla, že jim koupím vrtulík, tak bych ho koupila . A měla jsem dostatek rozumu, abych neměla společné dítě! Protože moje děti, tvoje děti a naše děti - to nikdy nedělá dobrotu.
Do Egypta bych jela se svými dětmi a s manželem nebo bez něj!
Není tady
Sarmar, super .... a jak hospodaříte? Dáváte všechno na jednu kupu a pak si z toho berete kdo co potřebuje?
Není tady
Aprill: co se týče Egyptu, asi máš pravdu. Co se týče společného dítěte, hold už se stalo. Ach jo.
Není tady
Sarmar napsal(a):
To Kuřátko: Ano to mi přijde rozumné, rozdělit si peníze, zaplatit společné výdaje a nechat si každý ten zbytek. Problém by ale byl, že by manželovi po zaplacení všech svých dluhů z předchozího manželství a výživného na děti moc nezbylo :-))). Spíše by byl v mínusu. Paradox je, že by ani na ty dárky neměl.
...jsi mě teď předběhla. No v tom případě bych si od něj do toho, co koupím svému synovi mluvit nenechala. Dáváš takhle do společné kasičky více. A jestli on chce pro své dcery to a ono, měl by si uvědomit, že buď na to má a nebo když nemá tak dávat nemůže.
Není tady
Kuřátko: Ano máme společný účet, kam chodí všechny naše příjmy. Z toho se zaplatí bydlení, energie, pojištění, leasing, hypotéka apod. Nakupovat chodíme společně a hradíme to též z jednoho účtu. Když syn potřebuje něco na sebe, většinou přispívají babičky. Jeho dcerám kupujeme ještě navíc oblečení k nám domů, protože jejich matka jim s sebou nic nedává. Také jsme jim letos museli pořídit do dětského pokoje palandy za 8.000,- Kč aby měli kde spát, protože jsem ještě v pátém měsíci těhotenství ležela na matraci v obýváku a jeho děti byli u nás v ložnici, protože jsme je měli na prázdninách celý měsíc. Jsou tedy všichni nacpaní v jednom pokoji, kde byl nemocný syn zvyklý být sám. To bere manžel jako samozřejmost. Miminko je u nás v ložnici. Když potřebujeme něco já nebo manžel, domluvíme se a buďto na to nemáme a nebo máme a pořídíme to.
Není tady
Kuřátko: ale on si myslí, že na to má, protože máme společné peníze. Jemu prostě nepřijde nespravedlivý, že jeho děti dostanou na vánoce dárky např. za 5.000,- a můj syn jen za 2.500,- Kč. Ale mě to prostě nespravedlivý připadá.
Není tady
Víš čemu Sarmar nerozumím? Proč nejdeš a svému synovi nekoupíš něco na sebe když potřebuje? Proč jsi mu nekoupila tu konzoli? To se svého muže ptáš co můžeš nakoupit? Proč?
Určitě si jako žena umíš spočítat kolik dáte měsíčně bokem a kolik vám zbude na útratu. Tak prostě jednou koupím tomu dítku, podruhé onomu
Není tady
No jestli je to spravedlivé nebo ne by šlo polemizovat. Když to vezmeš, tak jsou to 3 děti a na každé vyjde 2500,-. To znamená, že je to rovnocenné. Že jsou zrovna jeho děti dvě, hold je to tak. Kdyby jsi měla 2 děti ty a on 1, zdálo by se to zase tvému muži jako nefér a tobě jako rovnocenné
Jestliže máte problémy kvůli financím, zkuste tedy najít nějaký způsob jak to řešit. Třeba tím dáváním části peněz dohromady a zbytek si každý nechejte. A to že mu pak nic nezbude....alespoň mu všechno možná dojde. Kdyby byl totiž sám, tak by asi na tom byl ještě hůř (neplatil by z každého jen polovinu, ale celé...takže by byl v mínusu).
Není tady
Kuřátko: Jasně že synovi oblečení kupuji, ale napsala jsem to jen proto, že manžel vyčítá na něj každou korunu, ale nevidí, že babičky také hodně přispívají. Kdežto na jeho dcery nikdo nepřispívá, oblečení kupujeme my.
Není tady
Kuřátko: když to budeš rozpočítávat na děti, tak ano samozřejmě je to takhle spravedlivé. Ale nebavíme se jen o vánocích, jsou tu i narozeniny a svátky atd., když to vezmeš do detailu, v tom případě ukrajuju svému synovi a dotuji jeho dcery. Na jeho hromadu totiž pořád přijde dvojnásob. A to nemluvím o tom, že nás stojí měsíčně 8.000,- Kč. To můj syn tolik rozhodně nestojí.
Upravil(a) Sarmar (23. 1. 2011 21:57)
Není tady