29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
petjule napsal(a):
Sakura napsal(a):
Luli, a to tvrdi kdo? Vyrobci UV?
mně tyhle věci tvrdila i moje doktorka, ale řekla, že mám být rozumná a ve dvou letech že klidně můžu dávat kravské mléko, jen plnotučné .. bílý jogurt Kačka jedla od 7-8 měsíců .. tam krávské mléko není ?
Saku, to jsou fakta, která jsou na základě odborných výzkumů obecně známá a uznávaná.... Nevymyslela jsem si to ani já, ani výrobce UV. Ta se mi mimochodem do ruky ještě nedostala, protože naštěstí stále kojím a kojit budu
Petjule, v jogurtech KM přirozeně je, ale v upravené - zkvašené formě a ta je jednak lépe stravitelná a druhak neobsahuje kravskou bílkovinu, na kterou bývá intolerance nejčastěji.
Není tady
Já dávám UV z důvodu, že se mi syn v 10 měsících sám odstavil, kojení prostě už nechtěl, a protože jsem prostě mléko chtěla dávat dál, dávám UV. O kravském mléce jsem vlastně ani neuvažovala.
Řeči okolí typu: Ty sama si na kravském mléce vyrůstala a jak si zdravá, to je sice možná pravda, ale je prostě "jiná doba" (mimojiné já do čtyř let byla na Sunaru, podle mojí maminky, která i před třiceti lety byla přesvědčená, že kravské mléko nebude to pravé ořechové). Přijde mi, že děti reagují na všechno daleko citlivěji než kdysi. Davídek je atopik. Sice málo, ale je, mléko mu nic nedělá, smetana ve větším množství mu vadí. Nikdy by mě to nenapadlo, my s D. ani nikdo v příbuzenstvu nic takového nemá a Davídek prostě je. Jinak je zdravý. Klepu na všechno kolem.
KM dávám v upravené formě do pudinku, v jogurtech, v omáčkách (nahrazuju smetanu sojovým mlékem), krupičková kaše. Nedávám kaka, jako atopik je stejně nemůže
A když o to bude syn stát, budu mu dávat Sunar třeba do 15. let. Kdybych mohla kojit, budu kojit klidně do dvou, tří let, ale prostě se mi to nepodařilo, takže mi tohle přijde pro něj to nejlepší, děti prostě mlíčko potřebují.
V žádném příapadě nechci odsuzovat žádnou z maminek,které KM dávají, je to jejich rozhodnutí. Tak proč ne. Ale já dávat nebudu.
Není tady
Luli, tak to jo. Ja jsem totiz zapatrala na netu a vyhodilo mi to stranku, kde psali presne to co, ty. A pak jsem se koukla, co to je za stranku a byla to homepage Sunaru. Tak bych docela chtela najit i nazor nezavisleho doktora nepodplaceneho vyrobci UV.
Ale jak pise Alisa, je to opravdu na kazde mamince. U Eriky zacnu s jogurtama tak v osmi mesicich. Uvidim, jak ji to sedne. Mozna ona bude alergik, protoze ted ma osypky kdyz snim rybu, at syrovou (susi) tak tepelne upravenou, treba tunakovy sendvic. Uvidime s mlekem.
Není tady
Saku zadej strécovi Gůglů do vyhledavače: vliv mléčné bílkoviny na dětské ledviny
a Vyjede ti toho spousta
Není tady
Peti to já si ani zadávat nebudu, nepíše se tam třeba něco o olivách? Když jsem si totiž předevčírem dala na stůl zelené olivy a po návratu jsem zjistila, že Danda baští už asi třetí, tak to by na mě určitě zavolali i sociálku.
Není tady
tak taky trochu přispěju
Zatím stále kojíme, UV Týnka nikdy neochutnala a počítám, že by ani nechtěla
dáváme jogurty, sýry, ale nic moc jíst nechce, kaši vůbec, tak doháním mléčné výrobky, že jí dávám pít zákys.
Příkláním se k tomu, že od roka lze přidat mléko jako součást pokrmů
Vařím z něj pudink, kaši, do bramb.kaše atd. Nikdy nebyl problém. Ale nesní toho moc.
KOjení ale budu časem omezovat, vůbec mě ale nenapadlo, že bych jí skoro ve dvou letech začala kupovat UV, asi bych zkusila jestli jí bude kravský chutnat, ale spíš ty kefíry, podmáslí a tak. Ale že by vypila 0,5litru si teda nedělám iluze.
Ale zaujalo mě, jak píšete, že spousta lidí trpí nesnášenlivostí KMlíka a ani o tom nevědí, zvrací z něj a tak.
Já totiž mlíko ani nepozřu, mě se dělá zle jen z toho jak "smrdí", jiný výrobky z něj mi nevadí.
HOdně lidí už mi říkalo, že sem divná Tak třeba taky patřím do tý skupiny
Není tady
porodnice.cz napriklad ..
Dobrý den paní doktorko,
ráda bych se zeptala, do jakého věku se doporučuje pít Nutrilon nebi jiné UM a kdy je možný úplný přechod na pití kravského mléka? Dceři je 25 měsíců.
Děkuji s pozdravem
Michaela
Dobrý den.
Normální mléko můžete dítěti podávat od 12 měsíců. Preferujte mléko v BIO kvalitě. Nepoužívejte odtučněná mléka, ale nabízejte plnotučné mléko.
v příloze k zdravotnímu a očkovacímu průkazu dítěte je toto :
Neupravené kravské mléko není vhodné pro dítě během celého prvního roku života pro vysoký obsah bílkovin a minerálních látek. Neupravené kravské mléko může být proto součástí jídelníčku teprve na konci prvního roku života, a to nejlépe ve formě hrníčku mléka jako součásti pokrmu obsahujícího chléb a mléko. Proti malému množství neupraveného mléka (200 ml) ve formě pasterizovaného nebo trvanlivého mléko použitého k přípravě obilných kaší nejsou však podle současných znalostí žádné námitky.
Pro děti do dvou let nejsou vhodná ani pasterizovaná mléka se sníženým obsahem tuku.
Z toho si já beru, že pro dvou leté dítě je zbytečné kupovat UM, když mu v klidu můžu dát dva hrnečky kakaa nebo jen mléka (plnotučného samozřejmě) denně, tak jak to má moje Kačka ráda.
Upravil(a) petjule (22. 1. 2011 12:39)
Není tady
Petjule, díky moc za tento příspěvek
Není tady
Petjul je dobře, že si sem tento příspěvek dala. Já osobně mám názor tří dětských lékařek a poměrně se liší. Moje osobní lékařka říká nedávat syrové, ale jako kakao, kdy je mléko převařené, ano (je to lékařka důchodového věku), další lékařka v žádném případě do tří let (momentálně vystudovaná) a třetí lékařka je pro syrové mléko od roka (taky lékařka důchodového věku). Už jsem se setkala s rozdílnými názoy právě vystudovaných mediček a lékařek s bohatou praxí.
Není tady
holky, já jsem Vás tu četla a myslím, že to je hodně věc názoru a důvěře k dr. co Vám řekne , kdy je vhodné podat dítěti KM.
my trpíme alergii na kravského mléko a mám načteno mraky knih doktorů, konzultací právě s odborníky na tuto problematiku ale i fakta o tom, co vlastně KM je a jaký má pro naše dítě přinos nebo účel chodím na semináře určené pro lékaře, takže Vám tu nebudu říkat svůj názor, spíš ten, co jsem přijala ze všech stran nasbíraných..
kravského mléko je díky svýmu složení děsně težký a špatně travitelný, narušuje přirozenou střevní sliznici, zahleňuje dýchací cesty zjednodušeně řečeno, způsobuje problémy ledvin a močení u dětí a asi zásadní info pro maminy, co dávají kr. mléko z důvodu, že má hodně vápníku, tak tělo si vápník z mléka neumí příjmout a vyloučího celý do nočníku to jsou zásadní důvody proč by se KM nemělo dávat jako náhrada UV... dále oproti UV v KM chybí třeba kyseliny, které jsou nezbytené pro správný vývoj lidského mozku, očí i střevní imunity a nebo chybí látky, které jsou nutné pro správné přenosy genetických informací...takže jednoznačně přínos UV ( tím myslím, že v UV stravě díky těmto znalostem příprava úměrně upravuje a dodáva potřebné látky ) je nesrovnatelný s KM !!!
takže i jako argument finanční je jasné, že záleží na volbě každé maminy, jak k informacím na které dosáhne s nima naloží a zváží jestli zvítězí pro nebo proti
kravské mléko je určeno pro výživu telat a né lidí.. proto i složení je pro telata to jen pro logické vysvětlení, proč člověk si neumí převzít vápník, proč je v mléce trojnásobný přebytek bílkovin a nebo minerálů atd..opět oproti UV, které je připravováno opravdu výhradně pro naše děti
Peti P a kdo tu gůglil se mohu podepsat
jsou to jen informace, rozhodně nechci říkat, že mléko je hrůza, ale určitě není výhodou oproti UV a určitě bycch z toho nedělala halooo, kravské mléko je snad ve všem, sušenky, bombonky, šunka, vlasně je spíš rarita jídlo, které mléko v nějaké formě neobsahuje..takže i tak denně si každé dítě svojí dávku veme..
taky bych chtěla říct, že sýry a jogurty nejsou totéž, přesně jak psala Ronja.. a tepelnou úpravou mléka se mnoho nezmění je velice odolné i to vůči vlastnímu trávení
Není tady
Lendi, přiznám se, že jsem byla hodně zvědavá na Tvůj názor, pokud se k diskuzi přidáš do kolika let bys třeba Ty upřednostňovala UV před obyč.mlékem (pokud by byla Lála bez jakékoliv alergie)?
my jsme s intolerancí laktózy taky bojovali (naštěstí u nás už je všechno v pořádku, malá už zvládne i obyč.mléko), momentálně už má úplně normální stravu (ale do cca roku jsme se vyhýbali všemu, co by v sobě byť jen malé množství mléka mohlo mít), ale mléko neustále kupujem umělé a ještě určitě nějakou dobu kupovat budem... nevím, jestli jsem jen ovlivněná reklamou apod., ale mám prostě pocit, že jí UV dá víc, než KM, je to tam všechno líp namíchané vč.vitamínů atd.
na normální vaření používám už obyčejné, ale každé ráno ještě chce v posteli mléko (takový náš ranní rituál ), tak to jí dělám právě UV...
Není tady
Leni dík tož já taky ráda si přečtu, co píšeš Ty, protože to není jen házení slov na plac
musím říct, že když se spolu bavíme o mlíku, tak si pamatuju,když jsi jednou psala, že doufáš, že jednou si Dorča bude moct dát na ulici točenou zmrzku, jak jááá Ti rozumněla ..a přitom tak děsně přirozená a normál věc pro skoro všechny , viď..
a jsem hrozně ráda, že jste to zvládli takhle parádně parádně
jinak kdyby nic Lále nebylo, tak myslím, že na dvou letech bych dělala, co právě děláš Ty.. UV bych dávala ráno nebo večer podle zvyklu do láhvinky a obyč. mléko bych bez zamyšlení dávala na vaření .. ale zvyk s lahvinkou po ránu bych neměnila dřív než před třetím rokem zbytečně..ať z finančních důvodů nebo , že dítě už je na to velké naprosto v tom nespatřuju jedinou výhodu pro moje dítě, ale říkám pro moje
a téma bylo jednoznačně napsané a v tom případě můj názor je, že kravského mléko nemá ani poloviční hodnotu jako UV, takže neznám důvod proč bych ho měla vědomě nahrazovat kvalitní UV...
Není tady
Lendi, Tvoje info mě naprosto vyčerpala. Myslím v tom pozitivním smyslu. Já dávám UV prakticky ze stejného přesvědčení, že člověk není tele. Jen bych se ráda zeptala, jestli to není tajemství, jak se u Laurinky projevuje alergie na kravské mléko a od kdy jí měla? A to reaguje naprosto na všechno, co obsahuje byť jen stopové prvky mléka?
Synkovi tedy mléko nevadí, no v čem mu ho vlastně dávám, když dělám puding nebo krupičkovou kaši, a tomá jedou za čas. Ale vadí mu smetana. Má po ní atopický ekzém. Vůbec nevím, co mu v ní mže vadit, když mu mléko nedělá nic.
Není tady
Ališo,viď.. mě v knížce o mlíku právě tehle odstavec věnovaný "telecímu mléku" tehdá taky dost zaujal a ujasnil názor
jinak určo není tajemství, Lála patřila mezi atopiky a bohužel ještě patří mezi alergiky..u nás jednoznačná příčina atopu je mlíko (kasein) takže při přísné dietě máme kůži uplně ideální.. atop z ničeho nic vylezl na 2 měsíci a kojila jsem 1,5.. takže ani to nehrálo roli
reaguje na mlíko okamžitým zhoršením kůže a to klidně na několik dní i měsíců a bohužel my ještě otokem rtů ale už to všecko vidíme optimisticky, jednotky ,které nám škodí začínají klesat
a ano bohužel reaguje i na stopové množství mlíka včemkoliv (teda 1,5 roku jsem to nezkoušela, takže už tak jendoznačně nemůžu říct), i já u kojení musela držet taky dietu ani tatranku s pidi obsahem mlíka jsem nemohla a to nejen kvůli reakci, ale ono pak ztrácí smysl vůbec dietu držet, myslím jako v tom smyslu pokud jde o naprosté vyléčení alergie, ale to asi nepatří sem do tohoto tématu
jinak u Vás mě tedy překvapuje smetana ještě jsem to neslyšela.. přitom je to mléko které naopak má např. laktozy o půlku méně než klasický krabicák
což tedy znamená , že asi můžeš vyloučit intoleranci na mléko a to i tím, že reagujete kůží..a jako alergie na laktozu taky to nebude..
ale jinak netuším, mlíko má 30 druhů bílkovin vyvolávající alergenní reakce, bohužel..takže jestli nechceš malýho trápit testama, tak asi jediné jak se pídit, co Vám může vadit mě napadá, zjistit rozdíl přípravy mezi mlíkem a smetanou - co se do toho procesu přidává nebo se s ní dělá.. jestli a to příjdete, tak to se mi ozvi to by mě zajímalo...
Není tady
Ahoj holky,
Lendi, je super, že máš tolik info o této problematice....jak jsme si psaly, tak je fakt, že i doktoři jsou v tomto ohledu nejednotní. Já dodnes nevím, na kterou "část" mlíka má Nikolka alergii...
Tak např.
VADILO, když jsem jedla a pila mlíko při kojení
VADIL ji klasický nutrilon
VADÍ ji kravské mléko
VADÍ ji smetana
NEVADIL ji Nutrilon Allergy care
NEVADÍ ji kozí mlíko
NEVADÍ ji actimely a jogurty apod.
Tak a teď aby se v tom prase vyznalo. Dr. mi říkají, že je divný, že snáší to kozí mlíko a kravské ji vadí. Alergologické testy vychází pokaždé jinak, jednou je tam pozitivita na mlíko po druhý zase ne.... Ale celkově se v testech objevuje, že má na něco hodně alergii...
Mimochodem ji dále třeba vyšla pozitivní i kočka, kterou doma nemáme a pyl z břízy. Ale atopický ekzém má celoročně pořád, někdy se zlepší a zhorší.
Jinak souhlasím s Lenďákem ohledně pití - respektive nepití mlíka.
Upravil(a) Maharishi (25. 1. 2011 9:36)
Není tady
Mahuško, no však Vy jste taky unikát
a nemáš ty testy Mahu doma??
to kozí, to je jste raritka, protože oni ty bílkoviny jsou si podobné natolik, že fakt kdo nesnese krávu se časem zalergizuje na kozu, by jste mohli zas rozvrátit statistiky
no to tady naťukla Ališa, jak má tři dr. na srovnání ohledně nározu, to jsem si hned vyselektovala podle vlastních zkušeností, že bych věřila té bez zkušeností novodobě vystudované a taky to souhlasilo s jejím ortelem nad mlíkem jak píšeš Mahu, mě příjde, že je fakt málo dr. ohledně této problematiky, co opravdu ví, co se děje v těle dětí a jak s tím naložit..takže nám se Lálou se skoro povedl zázrak, že to víme
nám i dr. na pohotovosti se smál, jak mylný info dostáváme a nebo jak on sám se stydí za dr. jak na to pečou chodit na semináře a učit se jiným novým věcem a že jde především o postarší obvoďáky.. máme už jiné děti než jsme byli my všichni, ale oni jedou v zajetých kolejích.. olmouvám se předem všem obvodním, které jsem hodila do stejného pytle
Není tady
Lendi já bych taky nejspíš víc věřila momentálně vystudované medičce. Ono totiž jde o to, že se opravdu učí naprosto nové studie, ty starší lékařky si hold říkají dělaly jsme to tak vždycky, tak proč to nedělat dál. Ale to, že je doba naprosto jiná, děti jinak reagují, atmosféra, čistota ovzduší, ekologie, to je všechno naprosto jiné než za dob dávno minulých (i když jde jen o 30 let zpátky). Já mám tedy pediatričku, která se snaží jít s dobou, ale v určitých věcech se nesejdem. Ale jinka je výborná.
Paní primářka, ke které chodíme s atopem mi říkala, že to alergie na mléko určitě není. Smetanu, broskve, nektarinky sjem vypozorovala já, ale na to mi říkala, že na to nereaguje vůbec strašně. Kdyby prý na tyhle potraviny alergii, nebo mu způsobovala atop, tak by mu to způsobilo hned po jídle a na dlouhou dobu, jenže jemu se projeví jenom když toho sní hodně. No a Danda je prostě jedlík. Takže mu chudákovi skoro odtrhuju od huby.
Já tedy nevím, ale když třeba ochutnám Sunar - tak je pro mě pěkně hnusnej, i když se dá srovnat s chutí mateřského mléka a kravské mléko je prostě ňaminka. Takže musí být opravdu hodně upravené. A o kozím mléce jsem vlastně ani nikdy neuvažovala. To se snad ani nedá koupit ne?
A ještě k mléku, moje tchýně (hrůza) mi neustále tluče do hlavy, že je nesmysl dávat UV, když bych mu mohla koupit čerstvé mléko přímo od krávy (bydlím na větší vesnici). No, to jsem jí hnala rovnou do kytek, to mi snad přijde ještě větší hnus, vždyť člověk neví, jestli ta kráva nedostane třeba zánět nebo jestli nebude nemocná. To mi přijde fakt na hlavu.
Není tady
Ališo, kozí mlíko kupuju normálně v tescu , je to taková bílá plastová lahev, tuším že je tam něco kolem 300 ml.
No a k těm rozdílným názorům...stejně jak Lendi, i my jsme už změnili několik alergoložek...a stejně je to nejednotné. Ta první mi dokonce tvrdila, že mám zkusit právě dávat to kozí mlíko, že to nevadí...a pak ta další měla zase opačný názor.
Jak jsem zde vypisovala to, co ji nevadí,tak zřejmě to budu muset opravit, protože dnes jsem dala Niki na snídani cornflakes s kozím mlíkem (bylo ho celkem dost) a po obědě se mi furt zdála jakási ušmudlaná, tak ji chci otřít pusu a nebyla to špína od jídla, ale byla celá olezlá ekzémem...a i její ruce (kde se to projeví nejvíc) měla dost špatný
Takže že by se už začala projevovat alergie na to kozí mlíko???Jsem z toho fakt jelen a už mě to fakt nebaví.
Jo a o čerstvým kravým mléku by nám mohla povědět Any od nás z Jarňátek
Any, jestli to zde čteš, tak napiš názor své švagrové
Není tady
kravského mléko nemá ani poloviční hodnotu jako UV, takže neznám důvod proč bych ho měla vědomě nahrazovat kvalitní UV...
s tím souhlasím i já . Marky pije sunar ještě ted, budou jí čtyři. Kojila jsem 21 měsíců a postupně jsem odstavovala od roka tak, že jsem nabízela uv sem tam někdy, aby byla na ní zvyklá.
Není tady