Oznámení

27. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec!

21. února : Jak využít skořápky z vlašských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůže i s kašlem

#51 24. 4. 2011 12:39

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Re: Osud 2.

Zdeněk5 napsal(a):

Majkafo vysvětli mi prosím, co je to : "Stačí" věřit sobě. 
Pandorro pleteš si CIT s pocitem a emocemi, ty jsou výplodem mozku, tedy rozumu. Uvedla jsi příklad hořícího domu a dětí uvnitř. Cit nepotřebuje hodnotit situaci, je rychlejší než-li rozum!!! První co tě vždy napadne je Cit. pak teprve přicházejí nápady vytvořené rozumem. A po vypjaté situaci se nemusíš hroutit, protože jsi udělala maximum a i to nejlepší, co v dané situaci bylo potřeba udělat.
Člověk, který se řídí Citem a ne emocemi, bude vše, co k němu přichází přijímat a nebude před tím zavírat oči, tak nebude žít ve stresu! Nebude si brát odpovědnost za to, co sám nemůže změnit. Odpovědnost má sám za sebe.
Zdeněk

Nepletu si nic.
Spíš bych řekla, že oba říkáme TÉMĚŘ totéž jen jinými slovy.

A zcela zbytečně na mně křičíš. Uklidni se. Nenech se vést rozumem winksmile

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#52 24. 4. 2011 12:46

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Pokud dušička hledá pomoc v kartách, může se dát dvěma cestami (ostatně tak jako každý z nás):
Buď bude slepě věřit tomu, co jí karty "řeknou", potažmo jak jí je její nebo něčí rozum vysvětlí a nebo se začne jejich pomocí učit probouzet svou intuici, tedy spojení s citem - srdcem. Začne ty obrázky prociovat a tedy srdcem naslouchat tomu, co jí říkají.
O nic jiného tu nejde.

Pokud tu někdo má tyhle pomůcky už za sebou, je to OK, ale nekecala bych do toho razantním způsobem dušičce, protože ona si k tomu potřebuje sama dojít. Jinak to zase jen pobere rozumově, protože jí to někdo naservíruje už hotové, ona sama si to neprocítí.

Není tady

#53 24. 4. 2011 13:24

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...
Web

Pandorraa napsal(a):

Lúthien napsal(a):

Myslím, že rozum a cit spolu nemohou spolupracovat....Rozum vychází úplně odjinud než cit, pracuje naprosto jiným způsobem a to platí i naopak.
Souhlasím se Zdeňkem stolt

Rozum a cit spolu MUSÍ spolupracovat, jinak budeš v háji zeleným. Jen si například vzpomeň, co s tebou dělají tvé city - emoce "zatuhlé" ve tvém energetickém systému. Zablokují ti téměř všechno, dokud ROZUMOVĚ neusoudíš, že s tím konečně musíš něco udělat.
Právě že oboje vychází úplně odjinud a pracuje úplně jinak, je třeba umět zacházet s obojím. I tomu se říká CELISTVOST.

Dodám: rozum nám pomáhá život přežít, cit nám umožňuje ho tvořit. Obojí je důležité.

Ano, pracovat s obojím je potřeba umět, ale ti dva spolupracovat přeci nemůžou. Jedno je následek nějaké činnosti toho druhého. Akce reakce...,ale spolupracovat....jo, už to mám!!!! Spolupráce, ale trošku jinak, než jsem měla namysli!!! Supr, díky! tummenupp

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

http://www.tvorbaprodusi.estranky.cz/

http://lpmf.lilypie.com/q91Ap1.png

Není tady

#54 24. 4. 2011 13:25

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Web

Teda, teď se mi úplně zakouřilo z hlavy, je to fofr největší dneska....

Svět je jako zrcadlo: směj se na něj, bude se na tebe smát. Mrač se na něj, i on se na tebe zamračí. Herbert Samuels

Není tady

#55 24. 4. 2011 17:02

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Lúthien napsal(a):

Ano, pracovat s obojím je potřeba umět, ale ti dva spolupracovat přeci nemůžou. Jedno je následek nějaké činnosti toho druhého. Akce reakce...,ale spolupracovat....jo, už to mám!!!! Spolupráce, ale trošku jinak, než jsem měla namysli!!! Supr, díky! tummenupp

No přesně tummenupp
Víš, ono  to přece není tak jednoduché, že (po)city a emoce jsou výsledkem rozumu.
To je dost zavádějící zjednodušování, které je matoucí.
I city a emoce mohou být ze srdce.....radost například stoltwink

Podle mne to není o tom, že cit musí být nadřízený rozumu, spíš tak, že člověk by se měl nechat vést srdcem a vším, co z něj vychází. A měl by si dát velký pozor na to, aby dobře rozeznal, co přichází ze srdce a co už mu namlouvá jeho hlava stolt
Protože jsou chvíle, kdy "hlava" se jen maskuje a tváří se, že je hlasem srdce a v tu chvíli právě rozum je tím, kdo momentálně vidí jasně, protože se dovede propojit se skutečným srdcem stolt
To je právě ta rovnováha, o které se tu mluví.

Není tady

#56 24. 4. 2011 18:17

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Zdeněk5 napsal(a):

Majkafo vysvětli mi prosím, co je to : "Stačí" věřit sobě. 
Pandorro pleteš si CIT s pocitem a emocemi, ty jsou výplodem mozku, tedy rozumu. Cit nepotřebuje hodnotit situaci, je rychlejší než-li rozum!!! .

? va Mozku TEDY ROZUMU?
ok - jaký vidíš rozdíl mezi cítěním a emocemi? va Když si tedy odmyslíme, že všechno jsou to funkce mozku?
Mmch i tvoje pojetí rovnováhy mně...vyvedlo z rovnováhy lol Asi proto, že chápu rovnováhu dynamicky, ne staticky.
Pokud ovšem rozum následuje srdce, tedy cit (emoce) pak to fungovat může....jen se to naučit.
Obráceně to nejde - cítění přizpůsobovat rozumu. Vyzkoušeno milionkrát - nefunguje milionkrát.

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#57 24. 4. 2011 18:19

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Á, koukám, že jsem parafrázovala Pan lol Nojo, opakování jest matka moudrosti cool

Není tady

#58 24. 4. 2011 22:30

dusička
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: DC

majkafa napsal(a):

Zdeněk5 napsal(a):

A pokud si někdo myslí, že je nejlepší mít rozum a cit v rovnováze, tak bude žít v nejistotě a nebude vědět, čemu má věřit.
Zdeněk

"Stačí" věřit sobě. smile

rozum a cit.
Rozum mi mluví ukonči vztah, odejdi od manžela.
Cit mi radí - mᚠs ním děti, to zvládneš vztah s ním.
Jenže to je potlačovaný cit. Zažitý cit 16 let. Nebo je to to, co bych si přála nejvíc, spokojenou rodinu.
Je obtížné rozeznat cit. Prvotní myšlenka?
Nebo - budeš ženatý, zakoukᚠse do jiné a cit Ti budu povídat - běž,  vždyt manželka se to nedozví, běž za svým citem. Co je cit? KDyž vezmeš rozum do hrsti, řekneš si, na co toto, vždyt do manželky jsem taky zakoukaný tongue
A karty? Nakonec jsem do nich nešla, stále nevím,jestli bych dokázala z nich číst.
A i kdybych dokázala - bylo by mi to něco platné?
Stojím nohama na zemi, používám intuici, cit a rozum ve stejné rovině, překonávám strach z malicherností, přitom jsem sebevědomá a věřím si a mám se ráda. tillfreds
Moc nerozumím - cit x pocity x emoce x rozum
protože já mám snad dřív než cit pocity a moc velké emoce, který se mnou cloumaj a někdy je nedokážu ovládat, nebo horkotěžko.A to není z rozumu, to jde ze mě z pocitů.

Upravil(a) dusička (24. 4. 2011 22:35)

Každý den je jen jednou za život

Není tady

#59 24. 4. 2011 22:34

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Nad slovy rozum a cit jsem na podzim přemýšlela víc než každý den.
Seznámila jsem se s mužem
Ráno - nastoupil rozum - chtěla jsem vztah ukončit, protože ..... nalezla jsem tisíc důvodů.
Večer vítězil cit - díky touze.

Není tady

#60 24. 4. 2011 23:09

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

Lupi - jak si to říkala
Rozum přizpůsobovat citům lze ale musí se to člověk naučit (dá se to naučit?M)
City přizpůsobovat rozumu nelze? Je to takto správně?

Není tady

#61 25. 4. 2011 0:41

Zdeněk5
♥------

Podstatou člověka je duch, ne duše, tu mají zvířata. Tělo je jen obal, aby duch mohl být zde na Zemi. A rozum má být podřízen CITU. Většina lidí ale povýšila rozum nad CIT. Rozum kromě myšlenek dokáže vytvářet i pocity a emoce, ale není to CIT. Jen duch nám může poradit, co je správné, může to ale vypadat jako hloupost. Rozeznat Cit od pocitu lze. Např. setkání s cizím člověkem, první dojem je důležitý. Je-li nám takový člověk nepříjemný, tak nás Cit před ním varuje. A pocit? Pocitu aby vznikl, musí předcházet myšlenka.
Dušičko, to co jsem pochopil z tvého psaní je, že mᚠproblém v rodině. Tvůj muž je alkoholik, byl jím již když jste se seznámili? Nebo, pokud se jím stal až během vašeho společného života, zkus najít odpověď, proč se jím stal.

Není tady

#62 25. 4. 2011 8:50

dusička
♥♥♥♥♥♥♥

A já myslela, že třeba když potkám cizího člověka, mám z něho blbý pocit. Jenže ono někdy zdání klame, nemůžeme někdy brát na první pohled. A někdy můžeme.
Takže rozum vytváří pocity a emoce?
A mé manželství - postupně se pití a hospody stupnovali během těch let.
Proto jsem psala, že citově bych možná chtěla zůstat s manželem. že si to přeju.
Ale rozum mi říká ne, protože je to jak na houpačce, jednou dobře, jednou blbě, začarovaný kruh.
Ale já už mám vyřešno, stojím pevně na nohou. Přijde mi,že vždycky jsem vnímala svou intuici, věřila jsem, ale ted používám rozum a je to lepší

Není tady

#63 25. 4. 2011 8:57

Lúthien
♥♥♥♥♥♥-
Web

Dušičko, jen se zeptám, nemᚠto náhodou opačně, než jak to píšeš?
Není to takhle?: Cit mi radí ukonči vztah, odejdi od manžela.
Rozum mi radí - mᚠs ním děti, to zvládneš vztah s ním.

Pokud nemám pravdu, v pohodě, probíhám vlákno a tvého příspěvku jsem se "zasekla" wink

Není tady

#64 25. 4. 2011 9:09

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Zdeněk5 napsal(a):

Např. setkání s cizím člověkem, první dojem je důležitý. Je-li nám takový člověk nepříjemný, tak nás Cit před ním varuje. A pocit? Pocitu aby vznikl, musí předcházet myšlenka.

Vidíš, zrovna tady bych řekla, že jde o prvotní pocit, kterému bychom neměli podlehnout a naopak bychom se měli snažit toho člověka poznat hlouběji. Někdy se ten prvotní pocit potvrdí, ale leckdy jde o pořádnou mýlku. Záleží také na tom, jak kdo ovládá neverbální komunikaci, čili "klame tělem", a uvnitř je jiný smile

Upravil(a) Daphné (25. 4. 2011 9:10)

Není tady

#65 25. 4. 2011 9:55

Zdeněk5
♥------

Luthien napsala jsi: Dušičko, jen se zeptám, nemᚠto náhodou opačně, než jak to píšeš?
Není to takhle?: Cit mi radí ukonči vztah, odejdi od manžela.
Rozum mi radí - mᚠs ním děti, to zvládneš vztah s ním.
Souhlasím s tebou, jen jsem neměl odvahu to dušičce napsat.

Daphné první dojem je ten správný, protože toho člověka neznáme, tak nám do toho mozek nezasahuje, ale později máme snahu vlivem mozku si toho člověka vylepšovat.

Není tady

#66 25. 4. 2011 10:08

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

no jestli dᚠna první dojem, tak potěš koště roll

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#67 25. 4. 2011 10:48

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Zdeněk5 napsal(a):

Daphné první dojem je ten správný, protože toho člověka neznáme, tak nám do toho mozek nezasahuje, ale později máme snahu vlivem mozku si toho člověka vylepšovat.

Myslím si, že první dojem vzniká na základě předchozích příjemných nebo nepříjemných zkušeností. Ten člověk může používat vůni, na kterou mᚠpříjemné vzpomínky, může být příjemný tím, že je úpravný (zatímco ty mᚠtřeba nepříjemnou zkušenost s vagabundem), nebo naopak má stejné brýle jako nepříjemný profesor, je to třeba "kravaák" a ty k nim cítíš despekt - těch vlivů, ze kterých se vytvoří první dojem, jsou tisíce, a všechny v hlavě. smile
Je to jen vyhodnocení, pocit na základě tvého softvéru. Takhle to vidím já, a nemám zatím důvod přehodnocovat. kapitulation

Upravil(a) Daphné (25. 4. 2011 13:43)

Není tady

#68 25. 4. 2011 17:11

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Daph, myslím, že tuším, jak to Zdeněk myslel. Myslel ten ÚPLNĚ PRVNÍ dojem. Ovšem, ten bývává tak prchavý, že zachytit ho není žádná sranda a chce to pořádnej trénink....tohle, co říkáš, je Druhý První dojem neutral Noo, nějak nevím, jak to říct lépe.
Víš, co myslím? Takovou tu....bezmyšlenkovitost (ha! to je ten klíčovej výraz!) se kterou třeba zvolíš trasu, kterou normálně nejedeš, abys vzápětí zjistila, že na původní je nějakej karambol.....blbě se to vystihuje.
Zdeňku, souhlasím s tebou v mnohém - až na ty výrazy, poněvadž ty nejsou ustáleny a vzniká poměrně maglajz - ale co naděláme, to je fakt.
Souhlasím s tím, že lidi mají duši individuální, na rozdíl od zvířat ( tam se dá diskutovat zase o rozdíle mezi volně a podomácku žijícími zvířaty - rozdíl tam jistě je) ale nesouhlasím s tím, že "rozum kromě myšlenek dokáže vytvářet i emoce". Udělejme si v tom trošku řádu, Ok?
Máme mozek, což je vysoce, ba nejvýše organizovaná a nesmírně sofistikovaná hmota, sloužící nám ( i zvířatům) jakožto přijímač, vysílač i studio pořadů současně. Záleží na milionech okolností, co, jak a kdy převažuje - nicméně můžeme si říct, že FUNKCE mozku jsou emoce, rozum, vnímání a intuice, jo?
Zatímco duch je něco, co spoluutváří a zároveň je spoluutvářeno tohle všechno - a tím vším.
Takže klidně můžeme říct, že první dojem je zásah intuice - pak se ovšem dostaneme k tomu, že někdo ji má holt vyvinutější a někdo míň a když má člověk naopak vyvinutější vnímání, nebo myšlení, tak holt má s tím prvním dojmem větší potíž....
Zase ovšem má menší potíž někde jinde smile

Není tady

#69 25. 4. 2011 17:19

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

Dušičko, tam bude potíž s tou neuvěřitelnou mnohovrstevnatostí.....myslím teď to tvoje "odejít-neodejít" Hodně pomáhá, když se ti povede zjistit, co je ZA tím vším.....asi takhle: ale já nemůžu odejít! Ne? A proč vlastně? Protože ho přece nemůžu opustit...ne? A proč ? Protože by byl tak osamocenej! vždy on si ani kamarády neumí najít. Aha....a proč mi to vadí, že si neumí ON najít kamarády? No protože si pak připadám užitečná....aha. A to si normálně nepřipadám?
No a tak furt pryč.
Podotýkám, že si vymejšlím, to je jen příklad, jo? cool
Existujou na to i psychohry a různý metody, jak se dovědět, co to vlastně v tý hlavě všechno máme a kde to máme uložený.....

Není tady

#70 25. 4. 2011 17:53

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

dusička napsal(a):

A já myslela, že třeba když potkám cizího člověka, mám z něho blbý pocit. Jenže ono někdy zdání klame, nemůžeme někdy brát na první pohled. A někdy můžeme.
Takže rozum vytváří pocity a emoce?
A mé manželství - postupně se pití a hospody stupnovali během těch let.
Proto jsem psala, že citově bych možná chtěla zůstat s manželem. že si to přeju.
Ale rozum mi říká ne, protože je to jak na houpačce, jednou dobře, jednou blbě, začarovaný kruh.
Ale já už mám vyřešno, stojím pevně na nohou. Přijde mi,že vždycky jsem vnímala svou intuici, věřila jsem, ale ted používám rozum a je to lepší

Dušičko,
odtud, odkud já se dívám na tvou situaci, se to jeví tak, že v tom mᚠpořádnej hokej a jsi zmatená jak gronská včela, pleteš si pojmy s dojmy stolt
Odjinud se to ovšem může jevit ale oupélně jinak stolt

Být na tvém místě, pořádně si to několikrát celé "obejdu", pokusím se požádt svou duši o vedení a procítím si to big_smile

Není tady

#71 25. 4. 2011 18:07

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Lupínko, dyk jo, prchavý dotek intuice beru...
Nejspíš je to všechno o tom samým, ovšem v podání takového rozeného diplomata jako ty to vypadá hned jináč...

Upravil(a) Daphné (26. 4. 2011 6:54)

Není tady

#72 25. 4. 2011 20:22

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥

grater nene! To prosím nebyla diplomacie! Ani trošků!

Není tady

#73 25. 4. 2011 21:27

haiel
♥♥♥♥♥♥-

lupina montana napsal(a):

grater nene! To prosím nebyla diplomacie! Ani trošků!

a) to neokecáš, my už tě známe cool
b) a proč brečíš? Když s někým nesouhlasím, tak ho přece rovnou zakousnu, ne?
Bóže, to úroveň todlencto... roll

a komu se chce přemejšlet o těch zbytečnostech jako rozum a cit, tak tady jsou nějaký citáty:

http://citaty.pelmel.info/citaty/c22-rozum-a-cit

Není tady

#74 25. 4. 2011 21:59

Zdeněk5
♥------

Pro ty, kteří první dojem chápou z pozice rozumu. To o čem jsem tu psal, byl první dojem který získáme pomocí Citu, tedy ducha. Ze své zkušenosti vím, že to tak funguje. Například, když někdo vstoupí do místnosti, kde jsem já, nebo když já vejdu někam, kde je více  lidí a aniž bych dotyčného člověka viděl, nebo slyšel, dělá se mi nevolno, skoro mi odporem naskakují pupínky, vím, že je tam někdo, kdo mi vyloženě nesedí. Funguje to i v pozitivním směru, když je tam někdo, z koho vyzařuje tentokrát pozitivní energie. Toto je první dojem a není vyhodnocován rozumem.

Není tady

#75 25. 4. 2011 23:33

Zdeněk5
♥------

Pro Lupinu
Zvířata mají duši a je jedno, jest-li žíjí volně v přírodě, nebo v domásnostech. Já osobně zastávám názor, že zvířata nepatří do klecí, od toho je příroda. Zvíře není věc. Odpovídám dál na vᚠpříspěvek. To, co je nejdůležitější na člověku, je duch a ten se projevuje CITEM.  Projevem mozku je rozum, ale rozum dokáže vytvářet kromě myšlenek i emoce a ty lze zaměnit za CIT. Člověk, který nenechá svého ducha utlačit rozumem, může prožívat bohatý duchovní život. Materiální svět je proti tomu jen slabým odleskem.

Není tady

NÁŠ TIP:

Zápatí