Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#1 6. 12. 2010 16:19

Hana1
♥♥♥----

Výživné

Obracím se s prosbou o radu pro mé dcery. Manžel nezaplatil 3 měsíce výživné na dcery, které jsou dnes již zletilé, studují SŚ, VŠ a od svého odchodu ze společné domácnosti 7 let se s nimi nestýká, nenavštěvuje je. Během celé doby platil nepravidelně, ale tak nějak vždy po tom, co mu dcery napsaly, že mají výdaje a nechtějí žádné komplikace za nějakou dobu zaplatil. Dluh na výživném k dnešnímu dni činí 18000, Kč. BM jsem zavolala a zeptala jsem se proč nemají dcery výživné na účtě a ten mi řekl, že výživné nezaplatí, že nemá a měl velké výdaje - je OSVĆ, v létě se oženil. Pro dcery je traumatizující podstupovat nějaká soudní jednání a osobní setkání a tak mám pocit, že si určité věci raději odepřou ,aby nemusely opět žádat svého otce, aby zaplatil. Je to smutné, ale jak máme postupovat, pokud přestane platit úplně. Pěkné dny s pozdravem J.

Není tady

#2 6. 12. 2010 17:05

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Re: Výživné

Pokud máte rozsudek o výživném, je možné dle něj rovnou navrhnout nařízení výkon rozhodnutí (exekuce).

Zletilé dcery žalobu o výživné (přiznání či úprava výživného) podávají vlastním jménem, mohou se však při řízení nechat zastupovat advokátem a tedy by je čekala jedna účast u soudu.

Neplacení výživného je též trestným činem a je možné podat trestní oznámení, kdy zaplacení je vymáháno tlakem hrozící trestní sankce.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#3 11. 12. 2010 12:21

Hana1
♥♥♥----

Děkuji za Vaši odpověď. Tento týden přišel od právníka mého BM dcerám dopis, že otec zaplatil tento měsíc jen poloviční výživné a že se omluvá a že to během několika měsíců doplatí - proč to píše právní cestou a slovy někoho a nenapíše dcrerám osobně nebo nezavolá, to nechápu, ale mám obavy z toho že v blízké době dcery peníze neuvidí....je to smutné zrovna teď, když budou Vánoce a člověk ví, že si s novou manželkou zařizuje nový byt a děti jsou až na druhé koleji a pravda jinde. Co dělat, když ani nezaplatí třeba za půl roku a co dělat teď v nejbližší době. ěkuji, pěkné předvánoční dny Jarka

Není tady

#4 11. 12. 2010 13:53

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Omluva prostřednictvím právního zástupce ho nezbavuje platit výživné řádně a včas, dcery kdykoliv mohou podat návrh na výkon rozhodnutí (exekuci) které se realizují např. i prodejem movitých věcí z nově vybavovaného bytu ...

www.aksvoboda.cz

Není tady

#5 11. 12. 2010 21:57

Rosakosa
Zablokovaný

Mgr. Filip Netopil napsal(a):

Pokud máte rozsudek o výživném, je možné dle něj rovnou navrhnout nařízení výkon rozhodnutí (exekuce).

Zletilé dcery žalobu o výživné (přiznání či úprava výživného) podávají vlastním jménem, mohou se však při řízení nechat zastupovat advokátem a tedy by je čekala jedna účast u soudu.

Neplacení výživného je též trestným činem a je možné podat trestní oznámení, kdy zaplacení je vymáháno tlakem hrozící trestní sankce.

Já jsem se domnívala, že zletilou dceru mohu zastupovat já s plnou mocí od notáře??
Když jsem volala na Phu 5 tak mi tam řekli, že s plnou mocí přijít můžu  a jedna známá tak dceru zastupovala.

Není tady

#6 12. 12. 2010 13:03

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Ano, na základě plně moci dceru zastupovat můžete, ale tím kdo podává návrh je Vaše dcera (byť Vámi zastoupená)

www.aksvoboda.cz

Není tady

#7 12. 12. 2010 14:26

agewa
♥♥♥♥♥♥-

já taky obě své zletilé děti zatupuji na základě generální plné moci. zvlášt u syna je to důležité, protože je mimo republiku.

Není tady

#8 26. 12. 2010 9:11

Hana1
♥♥♥----

V současné době nepřišlo žádné výživné ani částečná platba o které se zmiňoval právník v dopise dětem. Dcery dospěly k závěru, že budou danou situaci řešit - kde podat návrh na exekuci popřípadě trestní oznámení pro neplacení výživného. Je to smutné, ale nic jinho nám asi nezbývá. Děkuji za radu.

Není tady

#9 26. 12. 2010 12:42

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Hana1 napsal(a):

V současné době nepřišlo žádné výživné ani částečná platba o které se zmiňoval právník v dopise dětem. Dcery dospěly k závěru, že budou danou situaci řešit - kde podat návrh na exekuci popřípadě trestní oznámení pro neplacení výživného. Je to smutné, ale nic jinho nám asi nezbývá. Děkuji za radu.

Zadost o exekuci se podava u soudu,ale musis znat presnou adresu BM zamestnavatele.Preji hodne stesti taky jsem si tim prosla.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#10 26. 12. 2010 12:44

Hana1
♥♥♥----

Manžel je soukromý podnikatel...

Není tady

#11 26. 12. 2010 12:58

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Hana1 napsal(a):

Manžel je soukromý podnikatel...

Tak, v tomhle te neporadim,ale mozna by te poradili u soudu  nebo na socialce na peci o matku a dite.

Za jednu minutu člověk pozná, zda se mu někdo líbí, za hodinu pozná, zda by jej dokázal mít rád či milovat, za jeden den zjistí, jestli by s tou osobou dokázal strávit celý život...ale poté trvá celý život než na tu osobu zapomene.

Není tady

#12 26. 12. 2010 12:59

Hana1
♥♥♥----

Děkuji, počkám, jestli mi tady neporadí nějaký právník a pak se vydám na úřady. smile

Není tady

#13 26. 12. 2010 22:43

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Trestní oznámení můžete podat na kterémkoliv oddělení Policie ČR či na státním zastupitelství, a to osobně do protokolu nebo písemně. Podání je zdarma, dluh však v tomto řízení není vymáhán, dlužník je však motivován k dobrovolné úhradě.

Návrh na nařízení výkonu rozhodnutí podáváte u soudu, s tím, že navrhujete konkrétní způsob výkonu rozhodnutí (srážky ze mzdy/platu/důchodu u konkrétního plátce, přikázáním pohledávky z konkrétního účtu, prodejem movitých věcí povinného, prodejem konkrétních nemovitostí povinného). Hradí se soudní poplatek dle vymáhané částky (2%, minimálně 300,- Kč, dle sazebníku soudních poplatků).

Návrh na nařízení exekuce se nyní podává přímo zvolenému exekutorovi, který volí způsob exekuce sám, skládá se záloha na provedení exekuce ve výši max 3.000,- Kč.

Před podáním návrhu na výkon rozhodnutí lze požádat soud o zjištění příjmů a bankovních účtů povonného postupem dle § 260 o.s.ř. (soudní poplatek 200,- Kč) a pokud toto nevede k cíli, o zjištění majetkových poměrů povinného dle § 260a o.s.ř. (zdarma).

www.aksvoboda.cz

Není tady

#14 27. 12. 2010 10:36

Hana1
♥♥♥----

Děkuji za radu. Při podání návrhu na nařízení výkonu rozhodnutí u osudu soudní polatek (minimálně 300,- Kč) hradí zřejmě dcery, zálohu na provedení exekuce platí dcery taky? Exekutora si volí dcery nezávisle na soudu, pochopila jsem to dobře ?

Není tady

#15 28. 12. 2010 15:27

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Ano, soudní poplatek hradí oprávněný s tím, že i tuto částku může požadovat po povinném.

Stejně tak částka kterou oprávněný uhradí exekutorovi na záloze na odměnu, je vymáhána po povinném.

Exekutora, kterému případně podá návrh na nařízení exekuce, si oprávněný může zvolit libovolně.

www.aksvoboda.cz

Není tady

#16 29. 12. 2010 16:08

Hana1
♥♥♥----

Děkuji za odpověď, vše nejlepší do Nového roku. S pozdravem J.V.

Není tady

#17 30. 12. 2010 17:42

Daniela86
♥♥-----

Dobrý den,
chtěla bych se informovat, jak probíhá soud o zvýšení výživného. Partner má z předchozího vztahu sedmiletého syna, pravidelně na něj platí 2.000Kč měsíčně, zároveň se mu pravidelně věnuje, bere ho na dovolené, na výlety, zajišťuje dárky k narozeninám, svátku, k vánocům a jiným, během roku nakupuje oblečení a i jinak přispívá, kyž je potřeba. Jako táta funguje výborně. Se mnou má jeho syn velmi vřelý, citový vztah. Snažíme se na všem s jeho matkou domluvit, přispíváme půlkou když je to třeba, ale bohužel mi připadá, že matce jde především o peníze než o vztah syna s otcem. Spíše by jí vyhovovalo, aby dostávala velké výživné a partner se jinak o syna nestaral. Ted podala žádost o zvýšení na 3.500kč. Chtěla bych vědět, co vše si máme připravit a jestli je možné zvýšit takto výživné z 8tis.hrubého. Už takhle partner výjde tak akorát, v dnešní době je rád, že vůbec nějakou práci má, protože hlavně kvůli synovi si nemůže dovolit být bez práce. A v minulosti měl problémy s bývalým zaměstanavatelem, který mu nevyplácel mzdu, takže se dostal do finančních problémů, ještě ted stále něco splácí. Finančně nám vypomáhá má matka, partnerova syna má velmi ráda, takže i ona některé věci kupuje nebo na ně dává peníze. Proto by mě zajímalo, jestli je možné zvýšit výživné, když se otec na všem podílí a funguje tak, jak má. Myslím, že by mělo jít především o dítě. Sama jsem v takové situaci jako dítě byla a můj otec zaplatil výživné a to bylo vše, žádné dárky, žádné výlety, žádný vztah, byla bych šťastná, kdyby se můj otec staral tak, jako můj partner, proto si myslím, že když se otec stará, proč z něj tahat ještě víc??
Mnohokrát děkuji za odpověď.

Není tady

#18 30. 12. 2010 18:35

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Daniela86 napsal(a):

Dobrý den,
chtěla bych se informovat, jak probíhá soud o zvýšení výživného. Partner má z předchozího vztahu sedmiletého syna, pravidelně na něj platí 2.000Kč měsíčně, zároveň se mu pravidelně věnuje, bere ho na dovolené, na výlety, zajišťuje dárky k narozeninám, svátku, k vánocům a jiným, během roku nakupuje oblečení a i jinak přispívá, kyž je potřeba. Jako táta funguje výborně. Se mnou má jeho syn velmi vřelý, citový vztah. Snažíme se na všem s jeho matkou domluvit, přispíváme půlkou když je to třeba, ale bohužel mi připadá, že matce jde především o peníze než o vztah syna s otcem. Spíše by jí vyhovovalo, aby dostávala velké výživné a partner se jinak o syna nestaral. Ted podala žádost o zvýšení na 3.500kč. Chtěla bych vědět, co vše si máme připravit a jestli je možné zvýšit takto výživné z 8tis.hrubého. Už takhle partner výjde tak akorát, v dnešní době je rád, že vůbec nějakou práci má, protože hlavně kvůli synovi si nemůže dovolit být bez práce. A v minulosti měl problémy s bývalým zaměstanavatelem, který mu nevyplácel mzdu, takže se dostal do finančních problémů, ještě ted stále něco splácí. Finančně nám vypomáhá má matka, partnerova syna má velmi ráda, takže i ona některé věci kupuje nebo na ně dává peníze. Proto by mě zajímalo, jestli je možné zvýšit výživné, když se otec na všem podílí a funguje tak, jak má. Myslím, že by mělo jít především o dítě. Sama jsem v takové situaci jako dítě byla a můj otec zaplatil výživné a to bylo vše, žádné dárky, žádné výlety, žádný vztah, byla bych šťastná, kdyby se můj otec staral tak, jako můj partner, proto si myslím, že když se otec stará, proč z něj tahat ještě víc??
Mnohokrát děkuji za odpověď.

Danielo,kdyz to tak ctu tak mas asi idealniho otce ,pro dite ktere ma.Z 8 tisic hrubeho plati 2000 kc vyzivneho do toho jeste ostatni veci diteti.To vypada,ze ty a tvoje matka pritele jeste financujete,aby jeho syn se mel bajecne.Obe mate zajiste svatozar.Opravdu krasna pohadka o idealnim tatinkovi,ktery je na svete jen jeden.stolt

Upravil(a) eremuruss (30. 12. 2010 18:39)

Není tady

#19 30. 12. 2010 18:38

eremuruss
♥♥♥♥♥♥♥

Jen tak pro zajimavost plati se ctvrtina z platu tak si to propocti.To mu to jeste snizi.Danielo,proc radci nenapises pravdu nebo si chces precist jenom to ,jaky je tvuj pritel chudak.Ja myslim,ze Babinet je tady od toho,aby jsme tady slyseli nazor druhych, at je jaky je.Jeste nikdy me tady nenapadlo lhat,protoze je to tady anonymni tak neni zac se stydet.tongue

Upravil(a) eremuruss (31. 12. 2010 12:37)

Není tady

#20 30. 12. 2010 19:46

Hana1
♥♥♥----

To by bylo fajn, kdyby se platila čtvrtina z platu, ale ani tak se to nedá asi brát... Většinou se stává, že je otec podnikatel, který je viditelně v zisku, ale u soudu pak doloží, že je vlastně dle příjmu skoro chudák a zralý na podporu....a nenaděláte vůbec nic. Pak záleži na charakteru lidí, jak dopadnou ve výsledku prostředky na děti od rodiče, který je nemá v péči....

Není tady

#21 31. 12. 2010 14:24

Daniela86
♥♥-----

Vždyť, právě proto, že je to tady anonymní, tak nemám důvod lhát!!! A můžu v klidu říci, jak se věci mají! Všechny diskuse, co jsem tady četla se točí okolo toho, že si matky stěžují, že tátové se nestarají, nedávají peníze atd. A jak je vidět, nikdo z Vás si neumí představit opačnou situaci. To, že je táta, který se věnuje a dělá maximum nad rámec svých povinností. Myslíte si, že je to pohádka, ale je to holý fakt!! Takového chlapa mám doma a jsem na něj velmi pyšná! Pro někoho je to jistě těžko pochopitelné, když se celý život střetává s něčím jiným. Ale právě proto je důležité si dobře rozmyslet, s kým si dítě pořídit! Nechci slyšet, že je můj přítel chudák, protože to tak není, on má svědomí čisté a jeho syn ví, co v otci má! Jen názor, jak se má zachovat a co se týká soudu, na co se připravit. To, že většina z Vás měla doma hlupáka, který pro rozvodu nebo rozchodu se nezná k dětem nebo na opačné straně, chcete jen z tatínků tahat peníze a závidíte jim, neznamená, že jsou takoví chlapi všichni! Můj partner má skvělého syna, novou rodinu, jen je mi líto, že maminka jeho syna je závistivá žena, která myslí jen na sebe a své pohodlí a nedokáže si přiznat, že její bývalý partner funguje tak, jak má a lituje, že ona tohle všechno opustila a tím pádem o vše pro sebe přišla, ale to byla její volba a je jasné, že se žije o dost hůře, když je jen jedna výplata!! To si má člověk nejdříve rozmyslet, než se rozhodne opustit vztah s dítětem. Myslela jsem si, že má jít především o blaho dítěte, to, co bylo mezi dospělými se dítěte nemá dotýkat. Ale v tomto případě, chce matka jen peníze pro sebe, protože její syn má dostatek všeho. Každý má přece stejné možnosti, nikdo nemusí být sám na dítě! Ale nemůže nikdo parazitovat na schopnosti druhých. Jen tím chci říct, že dítě je pro rodiče to nej a mělo by se především myslet na jeho spokojenost, ale vypadá to tak, že většina matek má své dítě jako rukojmí v boji proti otci! Myslím si, že takové ženy by děti mít nikdy neměli, protože vůbec nemohou pochopit, co je mateřská láska!!

Není tady

#22 31. 12. 2010 14:42

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

eremuruss napsal(a):

Danielo,kdyz to tak ctu tak mas asi idealniho otce ,pro dite ktere ma.Z 8 tisic hrubeho plati 2000 kc vyzivneho do toho jeste ostatni veci diteti.To vypada,ze ty a tvoje matka pritele jeste financujete,aby jeho syn se mel bajecne.Obe mate zajiste svatozar.Opravdu krasna pohadka o idealnim tatinkovi,ktery je na svete jen jeden.stolt

godlike lol godlike

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#23 31. 12. 2010 14:56

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

Daniela86 napsal(a):

Vždyť, právě proto, že je to tady anonymní, tak nemám důvod lhát!!! A můžu v klidu říci, jak se věci mají! Všechny diskuse, co jsem tady četla se točí okolo toho, že si matky stěžují, že tátové se nestarají, nedávají peníze atd. A jak je vidět, nikdo z Vás si neumí představit opačnou situaci. To, že je táta, který se věnuje a dělá maximum nad rámec svých povinností. Myslíte si, že je to pohádka, ale je to holý fakt!! Takového chlapa mám doma a jsem na něj velmi pyšná! Pro někoho je to jistě těžko pochopitelné, když se celý život střetává s něčím jiným. Ale právě proto je důležité si dobře rozmyslet, s kým si dítě pořídit! Nechci slyšet, že je můj přítel chudák, protože to tak není, on má svědomí čisté a jeho syn ví, co v otci má! Jen názor, jak se má zachovat a co se týká soudu, na co se připravit. To, že většina z Vás měla doma hlupáka, který pro rozvodu nebo rozchodu se nezná k dětem nebo na opačné straně, chcete jen z tatínků tahat peníze a závidíte jim, neznamená, že jsou takoví chlapi všichni! Můj partner má skvělého syna, novou rodinu, jen je mi líto, že maminka jeho syna je závistivá žena, která myslí jen na sebe a své pohodlí a nedokáže si přiznat, že její bývalý partner funguje tak, jak má a lituje, že ona tohle všechno opustila a tím pádem o vše pro sebe přišla, ale to byla její volba a je jasné, že se žije o dost hůře, když je jen jedna výplata!! To si má člověk nejdříve rozmyslet, než se rozhodne opustit vztah s dítětem. Myslela jsem si, že má jít především o blaho dítěte, to, co bylo mezi dospělými se dítěte nemá dotýkat. Ale v tomto případě, chce matka jen peníze pro sebe, protože její syn má dostatek všeho. Každý má přece stejné možnosti, nikdo nemusí být sám na dítě! Ale nemůže nikdo parazitovat na schopnosti druhých. Jen tím chci říct, že dítě je pro rodiče to nej a mělo by se především myslet na jeho spokojenost, ale vypadá to tak, že většina matek má své dítě jako rukojmí v boji proti otci! Myslím si, že takové ženy by děti mít nikdy neměli, protože vůbec nemohou pochopit, co je mateřská láska!!

Danielo, ty jsi veselá kopa, hlavně co jde o "Ale nemůže nikdo parazitovat na schopnosti druhých". Ty sis našla přítele se závazkem, který vydělává 8.000,- hrubého, t.zn. zůstane mu 6.000,- Kč čistého, z toho odpočteme 2000,- výživného a zůstanou mu 4.000,- čistého na celý měsíc, na bydlení, stravu jídlo, všechno. O jakých schopnostech toho chlapa tady, prokristapána, mluvíš lol lol lol ?!? Ten byl v životě akorát tak schopen udělat si dítě, rozvést se a živořit na hranici životního minima, to jsou celé ty jeho "schopnosti", kterými se tady oháníš. A že vás finančně podporuje vaše matka, to sem radši ani nepiš, to je pro vás dva tak do nebe volající ostuda, že to nemá obdoby. Místo, aby si ten člověk vzal ještě jedno zaměstnání, tak se nechává vydržovat matkou svojí přítelkyně a skuhrá na to, jak má malej plat, ubohý dítě a nenasytnou bejvalku a Ty se ho ještě zastáváš a bráníš ho jak lvice. Kdyby sis našla mladýho, svobodnýho kluka bez závazků, tak takovéto problémy nemáš stolt

Upravil(a) Kiara (31. 12. 2010 14:58)

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#24 31. 12. 2010 15:15

Daniela86
♥♥-----

Ve dvou to jde vždy lépe!! Závist je hrozná věc, přiště si lépe vybírejte partnery pro své budoucí potomky a zajisté pak budete šťastnější! Pořídit si dítě totiž umí každý, ale vychovat z něj dobrého člověka a udělat mu krásný domov, to není pro každého. Psala jsem zde o radu, ale asi nepochodím, místo toho, aby mi přišla odpověď na můj dotaz, tak reagujete na úplně něco jiného. No, nic, za zkoušku jsem nic nedala. Zdravím všechny nespokojené, nepřejícné a závistivé maminky:-))) a všem hodným tatínkům přeji vše nej a držte se!! Ne nadarmo se říká, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě!!!

Není tady

#25 31. 12. 2010 15:28

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Daniela86 napsal(a):

Ve dvou to jde vždy lépe!!

Ve třech, žejo. rodna

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí