29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Tady ta diskuse je už spíš na psychologické fórum, než na právní vlákno...
Jen chci dodat, že chápu, že je to obrovský šok pro maminku i pro autorku vlákna.
Ale je třeba nezapomínat, že ten brácha za to nemůže, stejně tak, jako vy...
Může za to jen tatínek, který vás v tomto nechal. Jeví se mi to tak (netvrdím, žeto tak skutečně je), že k tomu přistoupil tatínek trochu zbaběle - nic nikomu vysvětlovat nebudu, a až se to jednou po mé smrti provalí, mě už to bude jedno...
V okolí jsem 2 podobné případy zažila: V jednom se rozumně dohodli - nově nalezený sourozenec z ničeho nikoho vystěhovávat nechtěl, dohodli se jen na velmi rozumné, spíše symbolické finanční kompenzaci.
V druhém případě nemanželský syn si nechal vyplatit vše, co mu dle práva náleželo. Říkal - za mého života se na mě táta vykašlal, posílal tajně (aby jeho nová rodina nevěděla) jen ty nejnutnější alimenty, ani blbý dárek k narozeninám mi nikdy neposlal, o mě se nezajímal .
Tak když jsem od něj neměl vůbec nic za jeho života, tak od něj mám něco pro start do života aspoň po jeho smrti.
A myslím, že měl svým způsobem taky pravdu.
Já chápu, že je to šok, ale asi vám nezbyde než počkat, jak se k tomu postaví ten nový dědic.
Můj manžel a jeho (rodný) bratr se ocitli v podobné situaci - nejednalo se o tajného otce, ale měli dědit po někom z rodiny, kdo se s nimi vůbec nestýkal a neznal (byl tam nějaký dávný rozvod), zato měl ten dotyčný vlastní děti a rodinu a podle práva tam prostě můj manžel i jeho bratr spadli jako dědicové spolu s vlastními dětmi toho zesnulého.
Oba se bez větších dohadů dědictví vzdali, připadalo jim, že by měli dědit ti, kdo zesnulého znali, starali se o něj a truchlí po něm. Je mi jasné, že by to neudělal každý, ale je šance, že to bude v tomto ohledu slušný člověk...
Není tady
motylea napsal(a):
Sakura napsal(a):
sylviik napsal(a):
Sakuro, já vím, že to myslíš dobře, ale pokud byl tatínek napsaný v rodném listě onoho chlapce, tak asi nic dokazovat nemusí ne? To je bráno automaticky, že je přece synem, toto stvrdil tatínek zápisem do rodného listu, který tam taky nemůžeš udělat jen tak, že ti právě napadlo že tohle jméno by tam bylo pěkné, je to sice nepříjemné, ale je to fakt.
Silviiku, ja nejsem uplne blba. Ale Motylea psala, ze v rodnem liste je napsane jmeno a nositele toho jmena jsou v jejim okoli dva, takze mohlo dojit k zamene. A v rodnem liste neni rodne cislo otce, takze zamena by teoreticky mozna byla. Asi je to mala sance, ale bordel na uradech maji velky dost.
Pro nás by záměna yla šance, malá, ale byla. Jinak nám to docela obrátí život. Samozřejmě nevím, co je to za lidi a nic proti nim nemám. Můžou to být slušní lidi, ale taky nefachčenko, který si náš může chtít vychutnat. Nevím, jak je kontaktovat, nevíme o nich vůbec nic, notářka to všechno teprve zjišťuje. Zatím jí to vyběhlo v počítači jako tátovo další dítě.
Podívám se, co mám v rodném listě.
Mam zrovna u sebe svuj rodny list, protoze jsem s nim vyrizovala ceske obcanstvi pro svoji dceru narozenou v cizine. Jmena prarodicu na nem ale nejsou. Jen mych rodicu. A misto a datum jejich narozeni.
Není tady
Ronji, jde o to, jestli o otci ten udajny bratr vi, nebo to bude take prekvapeni. I kdyz asi ne, kdyz je uveden v jeho rodnem liste.
Motyleo, a je strsi, nebo mladsi, nez ty? Byl tvuj otec vickrat zenaty? Mas poneti, jestli mel tatinek mimomanzelsky vztah? Promin, ze se tak vyptavam, jen si tu situaci treba u sebe v rodine nedokazu predstavit.
Ja mam zase jiny, mnohem mene dramaticky problem. S otcem se nevidam, nezna se ke mne od mych zhruba dvaceti let, kdy na me prestal platit alimenty a tim pro nej otcovstvi skoncilo. Ma novou zenu a s ni dite nebo deti. Az jednou zemre, a probehne dedicke rizeni, tusim, ze me vydedi, je li to vubec mozne. Rozhodne bych se stejne rada vyhla setkani s jeho zenou a jejich dcerou a dalsimi detmi, maji li nejake.
Není tady
Sakura napsal(a):
Ronji, jde o to, jestli o otci ten udajny bratr vi, nebo to bude take prekvapeni. I kdyz asi ne, kdyz je uveden v jeho rodnem liste.
Motyleo, a je strsi, nebo mladsi, nez ty? Byl tvuj otec vickrat zenaty? Mas poneti, jestli mel tatinek mimomanzelsky vztah? Promin, ze se tak vyptavam, jen si tu situaci treba u sebe v rodine nedokazu predstavit.
Ja mam zase jiny, mnohem mene dramaticky problem. S otcem se nevidam, nezna se ke mne od mych zhruba dvaceti let, kdy na me prestal platit alimenty a tim pro nej otcovstvi skoncilo. Ma novou zenu a s ni dite nebo deti. Az jednou zemre, a probehne dedicke rizeni, tusim, ze me vydedi, je li to vubec mozne. Rozhodne bych se stejne rada vyhla setkani s jeho zenou a jejich dcerou a dalsimi detmi, maji li nejake.
Táta byl ženatý jenom jednou a o nějakém mimomanželském vztahu neví ani máma. Proto u notářky ten velký šok a přemýšlení, co kdy bylo a nebylo. Bratr má být zhruba o deset let mladší a on i matka jsou z druhé části republiky, i když přestěhvat se není problém. V té době si pamatuju ideální rodinku a máma taky. Proto si to nějak neumíme představit a vysvětlit. Vždycky jsem měla pocit, že na rodině lpí, kamarádovi odmítnul krýt nevěru, nikdy jsem od něj neslyšela vulgární slovo... Absolutně nechápu:(
Nechápu, jak by utajil placení alimentů, když domů nosil výplatní pásky, má je schované dodneška.
Dá se zjistit, jestli je někde u nějakého notáře závěť? Jsou někde takové ty schránky na uschování dokumentů, nebo je to jen fantazie z filmů? Že by si to někde takhle schovával. Ani to si neumím představit.
Není tady
Mohl to být nějaký jednorázový úlet s "následkem" a alimenty možná platil z nějakého vedlejšího příjmu. Nebo po nějaké dohodě neplatil - třeba je paní nevymáhala. Nevíš, co mezi nimi bylo.
Závěť může být uložena v registru závětí, ale to by o ní notářka věděla. Teoreticky by tatínek mohl někde v bance mít bezpečnostní schránku, jenže to by ses pravděpodobně dozvěděla buď až přijde výzva k zaplacení, nebo by to možná mohla zjistit notářka - v rámci dědického řízení si může podobné informace vyžádat. Zkus se zeptat. Jestli je ovšem listina založená někde mezi stránkou 522 a 523 naučného slovníku, pak ji nemusíte objevit vůbec.
Není tady
Třeba budeš překvapená, jakého nádherného člověka Ti život přichystal. I tohle je jedna z variant. Věřím na šťastný konec.
Není tady
Vladena napsal(a):
Třeba budeš překvapená, jakého nádherného člověka Ti život přichystal. I tohle je jedna z variant. Věřím na šťastný konec.
Taky bych chtěla věřit. Že by se mi konečně v životě nějaký ten happyend povedl zrovna teď, to nevím, nevím...
Není tady
Sakuro, v každém rodném listě je uvedeno datum narození dítěte, místo narození dítěte, rodné číslo dítěte, jméno a příjmení dítěte, pohlaví a u rodičů: jméno otce, datum narození otce, povolání, bydlíště, jména rodičů otce (tedy prarodičů dítěte) a totéž u matky. Myslím si, že toto jsou dostatečně průkazné identifikátory na to, aby byl "veselý příbuzný" se shodným jménem a příjmením vyloučen (nesouhlasilo by datum narození, povolání, bydliště a jména jeho rodičů).
Dále - jestliže se narodí dítě mimo manželství nemůže být jako otec dítěte do jeho RL zapsán mírnyx-dýrnyx kdokoliv, koho si matka dítěte "vzpomene uvést" ale děje se tak buďto souhlasným prohlášením obou rodičů dítěte ještě před jeho narozením na příslušné matrice, kdy otec dítěte uzná otcovství sám, dobrovolně a bez soudu anebo soudním rozhodnutím, kdy se u soudu hodnověrně prokázalo otcovství k dítěti (krevní testy, zkouška DNA)
motyleo, ač se to zdá neuvěřitelné, opravdu se zdá, že máš nemanželského nevlastního bratra, jehož existenci tatínek celý život úspěšně tajil jak před Tvojí maminkou, tak i před Tebou. Je to možná hloupé, ale měla bys bratra zkontaktovat ještě dříve, než začne dědické vypořádání a alespoň zjistit, co se tenkrát stalo a jak to všechno bylo. Totiž s bratrem budete muset stejně vstoupit do jednání, ať chcete, nebo nechcete, protože je neopominutelný dědic stejně jako Ty, na to nezapomínej - a pokud se k němu budete chovat slušně a vstřícně, "možná" se zachová slušně a vstřícně i on...
Upravil(a) Kiara (2. 12. 2010 22:50)
Není tady
K těm rodným listům-záleží jaký ročník bratr je.
Zrovna mám v ruce svůj rodný list (starý typ, A5) a dceřin (nový typ-A4) V mém rodném listě jsou zapsány i jména mých prarodičů. Ale v dceřiném už nejsou, má tam pouze své rodiče
Ale netuším, odkdy se tyto nové typy začaly vydávat. Vím jen, že jej má i můj devítiletý bratr...
Není tady
a5 má ještě i můj 17 syn a vlastně i 14tiletý
Vidím to tak, že prostě je to tvůj brácha
Není tady
Kiara napsal(a):
Sakuro, v každém rodném listě je uvedeno datum narození dítěte, místo narození dítěte, rodné číslo dítěte, jméno a příjmení dítěte, pohlaví a u rodičů: jméno otce, datum narození otce, povolání, bydlíště, jména rodičů otce (tedy prarodičů dítěte) a totéž u matky. Myslím si, že toto jsou dostatečně průkazné identifikátory na to, aby byl "veselý příbuzný" se shodným jménem a příjmením vyloučen (nesouhlasilo by datum narození, povolání, bydliště a jména jeho rodičů).
Dále - jestliže se narodí dítě mimo manželství nemůže být jako otec dítěte do jeho RL zapsán mírnyx-dýrnyx kdokoliv, koho si matka dítěte "vzpomene uvést" ale děje se tak buďto souhlasným prohlášením obou rodičů dítěte ještě před jeho narozením na příslušné matrice, kdy otec dítěte uzná otcovství sám, dobrovolně a bez soudu anebo soudním rozhodnutím, kdy se u soudu hodnověrně prokázalo otcovství k dítěti (krevní testy, zkouška DNA)
motyleo, ač se to zdá neuvěřitelné, opravdu se zdá, že máš nemanželského nevlastního bratra, jehož existenci tatínek celý život úspěšně tajil jak před Tvojí maminkou, tak i před Tebou. Je to možná hloupé, ale měla bys bratra zkontaktovat ještě dříve, než začne dědické vypořádání a alespoň zjistit, co se tenkrát stalo a jak to všechno bylo. Totiž s bratrem budete muset stejně vstoupit do jednání, ať chcete, nebo nechcete, protože je neopominutelný dědic stejně jako Ty, na to nezapomínej - a pokud se k němu budete chovat slušně a vstřícně, "možná" se zachová slušně a vstřícně i on...
Kiaro, v uplne kazdem ne. Mam vydany v roce 2004 (puvodni z roku 1983 jsem ztratila) a jsou v nem jen jmena mych rodicu. Nevim, kolik ma byt udajnemu bratru od Motyley a jak stary je jeho rodny list.
Jiank s tebou souhlasim v tom, ze bych se pokusila "bratra" zkontaktovat a zeptala se ho, jak to vse bylo.
Upravil(a) Sakura (3. 12. 2010 2:14)
Není tady
Děvčata, tohle je hrozně citlivý...já bych mu nepsala v žádném případě a nechala to až na společném jednání u notářky. Třeba žije ve společné rodině s novým tatínkem, který ho adoptoval. Proto se neplatily alimenty. Mamka řekla, že pravý otec umřel nebo odcestoval. Především s ním nejednat jako s ,,nevhodným" dědicem, ale nějak taktně. Přeci za to nemůže!
Není tady
Vladena napsal(a):
Děvčata, tohle je hrozně citlivý...já bych mu nepsala v žádném případě a nechala to až na společném jednání u notářky. Třeba žije ve společné rodině s novým tatínkem, který ho adoptoval. Proto se neplatily alimenty. Mamka řekla, že pravý otec umřel nebo odcestoval. Především s ním nejednat jako s ,,nevhodným" dědicem, ale nějak taktně. Přeci za to nemůže!
ano , nemůže za to komu se narodil
něco podobného se stalo i kamarádce, u notáře zjistily, že nejsou dvě, ale že jsou tři, v klidu se svým bratrem o dědictví (rodinným dům a pozemky) rozdělily a dodnes o bratrovi kamarádka moc pěkně mluví.
Není tady
mně začlo vrtat hlavou, jak notářka na bratra přišla.. ?
Byla jsem na několika notářských řízeních a tam se notářka teprve na všechny dědice vyptávala toho, kdo vypravoval pohřeb.
Není tady
Frigo napsal(a):
Byla jsem na několika notářských řízeních a tam se notářka teprve na všechny dědice vyptávala toho, kdo vypravoval pohřeb.
Notářka řekla, že když napsala tátovo jméno a děti do nějaké databáze, vyběhl tam i syn a docela na mamku vyjela když hlásila jenom mě.
Citlivá věc to je, na to vemte jed. Nemluvě o tom, že hodně bolestivá. Bratr za to samozřejmě nemůže jako já. NIkdo ho neodsuzuje, nevím, jaký je to člověk a jaký měl život. Kontaktovat ho nemůžu, nic o něm nevím. Jenom jsem se dívala na googlu, někdo takového jména tam naběhl na nějakém serveru fotek, ale nemusí to být on. Čekám na ověření, jestli to tak opravdu je.
Musím potlačit emoce a myslet, jenom nevím, co mám dělat.
Není tady
motylea napsal(a):
Frigo napsal(a):
Byla jsem na několika notářských řízeních a tam se notářka teprve na všechny dědice vyptávala toho, kdo vypravoval pohřeb.Notářka řekla, že když napsala tátovo jméno a děti do nějaké databáze, vyběhl tam i syn a docela na mamku vyjela když hlásila jenom mě.
Citlivá věc to je, na to vemte jed. Nemluvě o tom, že hodně bolestivá. Bratr za to samozřejmě nemůže jako já. NIkdo ho neodsuzuje, nevím, jaký je to člověk a jaký měl život. Kontaktovat ho nemůžu, nic o něm nevím. Jenom jsem se dívala na googlu, někdo takového jména tam naběhl na nějakém serveru fotek, ale nemusí to být on. Čekám na ověření, jestli to tak opravdu je.
Musím potlačit emoce a myslet, jenom nevím, co mám dělat.
Teď už nemůžeš dělat vůbec nic, jen prostě čekat. Možná bylo lepší, že jsi nevěděla. Mně je 46 a mám asi tříletého bráchu, ale jistě to neví ani můj táta.. holčina je zlatokopka.. a až jednou na něco podobného jako u tebe dojde, tak se budu možná divit.
Není tady
Vladena napsal(a):
Vladěno, kdyby ho nějaký nový tatínek "adoptoval", tak by ho adoptoval se vším všudy a chlapec by měl v rodném listě zapsaného místo otce biologického otce adoptivního. Takže k žádné adopci cizím člověkem nemohlo dojít, protože kdyby ano, vůbec by synek z databáze nemohl vyjet (změněný RL po adopci = jako otec zapsán úplně jiný člověk).
A podle čeho usuzuješ, že se neplatily alimenty?!? To, že původní rodina až dosud nic nevěděla, neznamená, že utajovaný levoboček automaticky nedostával žádné výživné. Třeba dostával, mohlo se to zaonačit například tak, že peníze posílal někdo zasvěcený z rodiny nebo že tatínek si ulejval peníze "bokem", které pak posílal matce svého nemanželského dítěte, možností tu je ...
Není tady
Frigo napsal(a):
Nevím sice mechanismus, jakým to zjišťují, ale že toto zjišťují, je sdandartní postup.
Když zemřel můj bývalý manžel, tak jsem za tehdy nezletilé děti vyřizovala jejich dědictví. A tohle bylo snad první věc, co mi notářka řekla - nejprve musíme zjistit, zda vaše děti jsou všechny jeho děti, zda neměl ještě nějaké jiné.... mě to tehdy překvapilo, a spíš morbidně pobavilo, v té nelehké pohřební situaci...
Ale u mého BM se žádný levoboček nenašel.
Jen jsem chtěla říct, že toto je opravdu (dle mých zkušeostí) zákonité a běžné - že notář zjišťuje, zda nejsou nějací další dědici...
Nevím, jaké databáze jsou k dispozici, ale pravděpodobně budou mít souvislost s matrikami narozených. Takže tam by byl k nalezení podle otce.
Ale na tvém místě bych kontaktováním vyčkala - pravděpodobně se sejdete u notářky, na neutrální půdě, což můž být plus pro to, abyste se vzájemně "očuchali". Přece jen nevíš, s kým by ses potkala.
Není tady
Ano, sladká nevědomost. V tom čekání člověk myslí na různý věci. Notářka připustila, že omyly se stávají, ale nespoléhám se na to. Vůbec nedokážu pochopit, že táta při svém puntičkářském založení toto nevyřídil, nezajistil, vůbec nic. Ani závěť se zatím neobjevila. Notářka řekla, že bratr (30 let)má jméno mého táty na rodném listě a to ostatní, jako bydliště a datum narození k tomu přiřadil registr.
Není tady
Určitě bych pátrala, kdo platil alimenty a jakým způsobem a odkud a jak byly posílány. To by měl prokázat bratr nebo jeho matka. Případně by jeho matka měla dát bližší informace o jeho otci. Také by mě zajímal podpis, kterým otec uznal otcovství, podpis by mohl také leccos objasnit, pokud by ho posoudil soudní znalec, grafolog.
Holky, klidně může být v úřední listině chyba, zvlášť, když jsou dva lidi stejného jména v blízkém okolí.
Například můj manžel měl stejné rodné číslo s jiným člověkem z druhého konce republiky a shodou okolností měli stejné jméno a příjmení. Nikdo tomu nechtěl věřit, všichni tvrdili, že to není možné. Manžel na to přišel náhodou a po různých peripetiích se prokázala úřední chyba.
Není tady
motyleo, takže tady přece jenom existuje mizivá jiskřička naděje, že by se MOHLO jednat o omyl.
Nicméně pravda se ukáže, až skutečně vejdete u notářky s oním člověkem do jednání a on bude požádán, aby předložil svůj RL
Čekání je nejtěžší, ale v situaci, v jaké se právě nacházíš Ti bohužel nezbývá nic jiného, než vyčkávat, až jak se věci vyvinou. Všechno ostatní by byly jenom ničím nepodložené domněnky a dohady.
Není tady
amba001 napsal(a):
Určitě bych pátrala, kdo platil alimenty a jakým způsobem a odkud a jak byly posílány. To by měl prokázat bratr nebo jeho matka. Případně by jeho matka měla dát bližší informace o jeho otci. Také by mě zajímal podpis, kterým otec uznal otcovství, podpis by mohl také leccos objasnit, pokud by ho posoudil soudní znalec, grafolog.
Holky, klidně může být v úřední listině chyba, zvlášť, když jsou dva lidi stejného jména v blízkém okolí.
Například můj manžel měl stejné rodné číslo s jiným člověkem z druhého konce republiky a shodou okolností měli stejné jméno a příjmení. Nikdo tomu nechtěl věřit, všichni tvrdili, že to není možné. Manžel na to přišel náhodou a po různých peripetiích se prokázala úřední chyba.
Myslím si, že je třeba pátrat na úřadech, samozřejmě ověřovat zda se někde nestala chyba.
Ale - pokud bude jednoznačným způsobem prokázáno, že brácha opravdu je otcovo biologické dítě, podle mě nemáte žádné oprávo se ptát jeho matky, jak a kdy jí platil otec alimenty, podle mě oni nic dalšího (kromě toho otcovství) prokazovat nemusí.
Je to stejný nesmysl, jako by se oni ptali - a prokaž, kolik ti tatínek dal na studium, a nebo tak něco?
Do toho jim nic není, a do toho, jak se otec dohodl na alimentech pro svého levobočka, vám zvlášť teď, po jeho smrti, už taky nic není.
Zní to krutě, ale podle mě- je to tak.
Jde mi o to, nepřistupovat k novému bráchovi a jeho matce jako k nějakým ziskuchtivým provinilcům, kteří vám to všechno jsou povinni vysvětlit.
Nejsou. Ani ona, a brácha ten už vůbec ne - ten o svém početí a narození nerozhodoval, žádnou vinu on na té situaci nemá.
Provinilý je tady otec, který vám to nevysvětlil a tu situaci nechal neošetřenou.
motylea:
Shoda jmen je poměrně častá, samotné jméno bez dalších upřesnění je málo. Jestli nějaká úřednice na registru ke jménu tvého otce přiřadila jen podle jména další dítě, tak to může být chyba, pokud k tomu neměla další, přesné podklady. Jak už jsem napsala, ani rodné číslo, které by mělo být jedinečné, nemusí být spolehlivé.
Není tady