Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Cyklista sražený na přechodu - je vina jednoznačná?

#1 29. 11. 2010 13:21

erina
♥------

Cyklista sražený na přechodu - je vina jednoznačná?

Prosím o radu a názor.
Kolegyně jela na kole, vjela na přechod, kde ji srazilo auto. Naštěstí auto drclo jen do předního kola, díky čemuž kolegyně z kola spadla a narazila si kostrč. Řidička vylezla z auta a divila se, že cyklistku vůbec neviděla, cyklistka se zase divila, že neviděla auto. S tím se více méně rozloučily a kolegyně se nechala u doktora pro jistotu vyšetřit (vše v pořádku, jen ta naržená kostrč). Nyní je to už asi 5 dní a řidička přišla za kolegyní s tím, aby jí byla uhrazena náhrady škody v hodnotě 5 000,- (prý něco s blatníkem). Mě, kolegyni i mé ostatní kolegyně, by zajímalo, zda je nárok řidičky oprávněný, nebo zda jen z části. Že nemá cyklista co děla na přechodu pro chodce, to je mi jasné. Ale nenese vinu na srážce částečně i řidička (když sama přiznala, že cyklistku neviděla)? Že by třeba díky tomu ten blatník uhradily napůl...wink .
Děkuji

Není tady

#2 29. 11. 2010 14:03

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Re: Cyklista sražený na přechodu - je vina jednoznačná?

myslím, že nárok řidiče je zcela oprávněný, za předpokladu, že se jednalo o přechod bez světelné signalizace a auto tam nevjelo na červenou.
Řidič předpokládá na přechodu pouze chodce, který se pohybuje jinou rychlostí (cca 5km/h), než cyklista na chodníku (cca 18km/h). Tedy v okamžiku, kdy se řidič podívá směrem k přechodu, tam žádný chodec nestojí, a kdyby se teprve přibližoval, má řidič dost času, situaci vyhodnotit.
Chodec tedy ujde cca 1.4m za vteřinu a cyklista za ten samý okamžik ujede 5 m. Stačí tedy 2 vteřiny k tomu, aby do jízdní dráhy vjel cyklista, který byl původně 10m od přechodu a na takovou vzdálenost se řidič nedívá,protože nepředpokládá, že mu někdo v takové vzálenosti může zkřížit cestu.

Jinak za jízdu po přechodu pro chodce hrozí pokuta až 2000 korun na místě přestupku a až 2500 korun ve správním řízení.

Takže na místě kolegyně bych byla ráda, že jsem z toho vyvázla jen s úhradou škody, bez pokuty a ZDRAVÁ.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#3 29. 11. 2010 14:13

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

a neměly si holky náhodou k tomu zavolat policajty ? Když je úraz, volat se k dopravní nehodě dle vyhlášky má ! 
Asi bych za blatník nic neplatila a naopak bych vystartovala s ublížením na zdraví. 
Z toho popisu jsou síly vyrovnané.

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#4 29. 11. 2010 14:30

erina
♥------

No - ona kolegyně určitě nejela rychle.  5 m/vteřinu to je moc. Spíš jen, že na kole seděla a přišlápla si, aby se přes přechod převezla. Hned za přechodem zase přibržďovala a z kola sesedala. Na tom kole chtěla překonat tak vzdálenost 30m, takže se určitě nijak moc nerozjížděla.

Není tady

#5 29. 11. 2010 14:34

erina
♥------

Doktora nevolaly, neb kolegyně byla celkem v pořádku. Dost tedy vyděšená z leknutí, ale jinak "celá". Do odpoledne si to ale rozmyslela, naražená kostrč se začala hlásit, tak si pak zašla na vyšetření. Teď momentálně do práce nechodí, má týden dovolenou, či nemocenskou - to vlastně ani nevím. Zkrátka zůstala doma, neb jí tělo po pádu bolí.

Není tady

#6 29. 11. 2010 15:32

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

erina napsal(a):

No - ona kolegyně určitě nejela rychle.  5 m/vteřinu to je moc. Spíš jen, že na kole seděla a přišlápla si, aby se přes přechod převezla. Hned za přechodem zase přibržďovala a z kola sesedala. Na tom kole chtěla překonat tak vzdálenost 30m, takže se určitě nijak moc nerozjížděla.

ty vzdálenosti ber s rezervou, nevím, jak kolegyně jela rychle, ale byla prostě rychlejší, než chodec.
Při dopravní nehodě může být za viníka označen i řidič, jedoucí po hlavní silnici, když značně překročí rychlostní limit.Tedy i cyklista na přechodu, který tam nemá co dělat...
Chyby byla, že nezavolaly policii, takhle se budou dohadovat.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#7 29. 11. 2010 17:19

šarik
Host

Zavinění může určit pouze policie na podkladu svého šetření a znaleckých posudků.
Podle popisu je zatím zavinění na straně cyklistky. Ta podle vyhlášky nesmí jet na kole po chodníku a tím pádem ani po přechodu. A co si řekly, kdo koho neviděl je při určení viny bezpředmětné. Zde je potřeba opět zhodnotit situaci na místě.
Je docela možné, že i řidička něco zanedbala a pak by se jednalo o spoluvinu. Pokud nesplnila svou povinnost přivolat policii, jak jí v tomto případě ukládá zákon, tak asi věděla proč.
Jelikož jsem podjatý jak proti cyklistům, tak proti řidičům, neboť mě obé ohrožuje na životě, tak rozsudek nevynesu. Nicméně naliskat oběma stranám a obě ať si svoji škodu nesou samy.
A pokud škodu za blatník uplatňuje až nyní, tak musí prokázat, že škoda vznikla v příčinné souvislosti při střetu s cyklistkou a prokázat plné zavinění cyklistky. Takže nic neplatit. A taky nejezdit na kole po chodníku a přechodech.

#8 29. 11. 2010 17:29

erina
♥------

Šarik - to bych si taky tak myslela. Jedna z nich je teď bolavá a druhá má škodu na autě. Ať si příště dávaj obě bacha a pro tentokrát mohou být rády, že to nedopadlo hůř...
A asi taky bude něco na tom, že po 5ti dnech uplatňovat škodu na autě, může být už trochu pozdě...

Není tady

#9 30. 11. 2010 11:34

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Na základě popisu situace se neodvážím říci, kdo je viníkem nehody, leč v provozu se cyklista chová jako vozidlo, nikoliv jako chodec, a tedy na přechod opravdu nepatří.

Je zapotřebí řešit tři okruhy, a to zda kolegyně skutečně nehodu zavinila a je za škodu odpovědná, dále souvislost nehody se vznikem škody (tedy zda nebyl blatník poškozen již dříve) a samozřejmě výši škody (tedy zda opravu nebylo možno pořídit levněji).

Náhradní blatník na mnohé vozy prostě 5.000,- Kč nestojí a zejéna pokud poškozený vůz byl znatelně starší, je nutno započíst i amortizaci. V zásadě je na místě, aby se kolegyně zachovala stejně jako pojišťovna při stanovování výše škody a i pokud odpovědnost za nehodu uzná, aby požadovala doložení že škodu opravdu způsobila ona a opravdu v požadované výši.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#10 30. 11. 2010 11:35

Frigo
♥♥♥♥♥♥♥

erina napsal(a):

Šarik - to bych si taky tak myslela. Jedna z nich je teď bolavá a druhá má škodu na autě. Ať si příště dávaj obě bacha a pro tentokrát mohou být rády, že to nedopadlo hůř...
A asi taky bude něco na tom, že po 5ti dnech uplatňovat škodu na autě, může být už trochu pozdě...

kolegyně by zas mohla uplatňovat náhradu nemocenské...

Stále tu píšete, že přes přechod se nesmí na kole jet, ale co když je tam cyklistická stezka ? U nás to teď na sídlišti máme hodně... i po chodníku...

Motto ženy :  :-)  :-)
Všichni si myslí, že největším snem každé ženy je mít dokonalého muže...
Zbláznili jste se..?!     Největším snem ženy je žrát a nepřibrat!  :-)

Není tady

#11 30. 11. 2010 12:08

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Při vjíždění ze stezky pro cyklisty na pozemní komunikaci je cyklista povinen dát přednost ostatním účastníkům provozu.

Chodník tedy máte pravděpodobně změněn na stezku pro chodce a cyklisty, na bežný chodník cyklista nesmí, smí jej využít pouze výjimečně pokud kolo vede, byť zákon dává přednost tomu, aby kolo vedl po pravé straně vozovky či po pravé krajnici (tedy ani v tomto případě z něj nedělá chodce, který se pohybuje po krajnici levé).

Cyklistka by mohla požadovat náhradu škody na zdraví, nemocenské a podobně pouze v případě, kdy by nebyla plným viníkem nehody.

Zde si opravdu nedovolím učinit definitivní závěr o tom, kdo střet zavinil, toto je věc policie či případně soudu, kteří se navíc se situací budou muset seznámit detailněji.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#12 2. 12. 2010 20:37

erina
♥------

Děkuji za všechny odpovědi. Dáme v práci "hlavy do hromady" a uvidíme.

Není tady

#13 28. 5. 2011 11:02

jetel
♥------

Já to vidím jako obyčejné porušení dopravních předpisů za strany cyklistky. Být řidičkou, ještě ji profackuji. Kdyby nestihla zabrzdit včas, mohly se stát daleko horší věci.
A to nejsem zaujatá, trávím daleko více času na kole než v autě. Nemám ale ráda, když hloupí cyklisti kazí jméno těm slušným.

Není tady

#14 28. 5. 2011 11:31

holcina
♥♥♥♥♥♥-

Nedávno se mi stalo to samé. Přes přechod přejel kluk na kole, já se lekla, že se mi málem srdce zastavilo a on na mě začal řvát jestli nejsu slepá. Nesrazila jsem ho, zastavila těsně u něj. Kdyby zastavil tak vystoupím a normálně mu vyliskám, ale jel dál, škoda

Není tady

#15 28. 5. 2011 13:39

marg
♥♥♥----

Celkem nedávno jsem byla u kamaráda, který řeší ve správním řízení obdobné případy. Uvedu jen dva - opilý chodec, který mimo přechod vlítl "rozevlátě" do vozovky, řidič strhl volant a narazil do kandelábru. Nafotil ochmelku a zavolal policii. Ochmelka byl pozván ke správnímu řízení - ohrozil silniční provoz.....bylo to poprvé, tak dostal nejmenší možný "trest" za přestupek - ponaučení + správní poplatek k úhradě. V druhém případě šla slečna sice po přechodu, ale na červenou. Za rohem stály švestky, hned ji čapli /je to jedna z křižovatek v Brně, kde blikne zelený panáček na 3 sekundy, tak se tam dobře pokutuje/. Měla platit na místě, neměla hotovost, tak ji donutili k nejbližšímu bankomatu, tam měla málo prostředků, takže i ona musela zaplatit za správní řízení. Tehdy po ní chtěli na místě snad pětistovku. Chodec i cyklista jsou účastníky silničního provozu a pravidla se mají dodržovat - i ve vlastním zájmu.
A nakonec: na podzim jel můj starší synek /zítra mu bude 18/ na skútru do školy u pravé krajnice 20 km/hod. Po chodníku šla paní "něco mezi padesátkou a smrtí" /jak se chlapec vyjádřil/, vedla na vodítku psa jak tele, který se jí vyškubl a vlítl přímo do pravého blatníku skútru. Jak jel pomalu, tak to prý byla řacha, blatník urvanej, ale jinak se nikomu ani psovi nic až na leknutí nestalo. Paní z toho byla špatná, dala na sebe 2 kontakty. Oprava stála 1500,-, zaplatila a ještě děkovala, že k tomu syn nevolal policii. To bylo první, za co jsem ho zprdla - jako nezletilý v podstatě o tom rozhodovat neměl a policii zavolat měl. Což sám uznal, protože ten náraz hnul i s čímsi u motoru tak se oprava nejen prodražila, ale i prodloužila...I pro tento případ mám uzavřenou pojistku "na blbost". Za 4 stovky ročně mi ten klid stojí.

Upravil(a) marg (28. 5. 2011 13:42)

Nuzota z lidí vlky činí a vlky z lesů žene hlad.
F. Villon

Není tady

#16 28. 5. 2011 16:00

mag
♥♥♥♥♥♥♥

marg napsal(a):

Celkem nedávno jsem byla u kamaráda, který řeší ve správním řízení obdobné případy. Uvedu jen dva - opilý chodec, který mimo přechod vlítl "rozevlátě" do vozovky, řidič strhl volant a narazil do kandelábru. Nafotil ochmelku a zavolal policii. Ochmelka byl pozván ke správnímu řízení - ohrozil silniční provoz.....bylo to poprvé, tak dostal nejmenší možný "trest" za přestupek - ponaučení + správní poplatek k úhradě. V druhém případě šla slečna sice po přechodu, ale na červenou. Za rohem stály švestky, hned ji čapli /je to jedna z křižovatek v Brně, kde blikne zelený panáček na 3 sekundy, tak se tam dobře pokutuje/. Měla platit na místě, neměla hotovost, tak ji donutili k nejbližšímu bankomatu, tam měla málo prostředků, takže i ona musela zaplatit za správní řízení. Tehdy po ní chtěli na místě snad pětistovku. Chodec i cyklista jsou účastníky silničního provozu a pravidla se mají dodržovat - i ve vlastním zájmu.
A nakonec: na podzim jel můj starší synek /zítra mu bude 18/ na skútru do školy u pravé krajnice 20 km/hod. Po chodníku šla paní "něco mezi padesátkou a smrtí" /jak se chlapec vyjádřil/, vedla na vodítku psa jak tele, který se jí vyškubl a vlítl přímo do pravého blatníku skútru. Jak jel pomalu, tak to prý byla řacha, blatník urvanej, ale jinak se nikomu ani psovi nic až na leknutí nestalo. Paní z toho byla špatná, dala na sebe 2 kontakty. Oprava stála 1500,-, zaplatila a ještě děkovala, že k tomu syn nevolal policii. To bylo první, za co jsem ho zprdla - jako nezletilý v podstatě o tom rozhodovat neměl a policii zavolat měl. Což sám uznal, protože ten náraz hnul i s čímsi u motoru tak se oprava nejen prodražila, ale i prodloužila...I pro tento případ mám uzavřenou pojistku "na blbost". Za 4 stovky ročně mi ten klid stojí.

To ale není třeba, když je ochotna zaplatit, ale nemá peníze, vydá se blok na místě nezaplacený a je to vyřízeno blokovou pokutou, není nutno vést další přestupkové řízení.

Není tady

#17 31. 5. 2011 12:00

Carrallina
♥------

Řekla bych, že vina jednoznačná je. Cyklista jedoucí na kole nemá na přechodu co dělat.

Není tady

• Diskuse
  •  » Právní
  •  » Cyklista sražený na přechodu - je vina jednoznačná?
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí