Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 24. 11. 2010 10:30

xxdeny
♥♥♥----

Absolutní bojkot nočníku

Ahoj mamky, mám holčičku ve věku 2 roky a 2 měsíce. A ta se rozhodla, ze bude mít plínky asi až do školy... naprosto odmítá spolupracovat, vědomě chození na nočník bojkotuje a jakákoliv strategie je marná. 
- pravidelné vysazování - je to o náhodě, pokud se trefím, tak se něco udělá, ale v 99% nic
- neřekne si - resp. přijde s mokrýma kalhotama a pak řekne "budeme sedět na nočník"
- pokud se něco NÁHODOU povedlo, vždycky byla velká pochvala, ale nemá to motivační efekt
- velký záchod - máme i redukční prkénko, bez zájmu
- tréninkové plenkové kalhotky - bez efektu
- nefunguje ani varianta po zlém - zákaz čokoládiček, nebudou dárečky od ježíška...nefunguje, nic si z toho nedělá, rozhodně ji to nijak nemotivuje se snažit
- vědomě čůrá mimo nočník, dřepne si na koberec, kouká jak to teče a nočník má vedle sebe...
- nočník máme doma cca od 1 roku, ze začátku měla hysteráky, když na něm měla sedět, proto jsme to nehrotili...na chvilku se přestalo, zase po nějaké době vyzkoušelo...teď už na něm sedí v klidu, ale většinou zbytečně
- co se týká vyzrálosti, na spoustu věcí je hodně šikovná, na svůj věk umí řadu básniček, krásně mluví, má dobrou paměť....proto mě zaráží, že právě to chození na nočník není stavu pochopit...

Přiznám se, že už i mě opouští trpělivost....ono je něco jiného sem tam nehoda, s tím člověk počítá, snaží se chápat, že se to teprve učí...ale když už máte koberce počůrané v celém bytě (proč by si měla vybrat místo na dlažbě, že), když za den máte 10 počůraných tepláků a prát a žehlit by se mohlo 24 hodin denně, když absolutně žádná metoda nezabírá....tak je to těžký najít úsměv na tváři a říct "no, ono se nic nestalo, příště to bude lepší"...

Už nevím, jak si s tím poradit, co dělat, jak to řešit...

Není tady

#2 24. 11. 2010 10:51

sillwan
♥♥♥♥♥♥♥

Re: Absolutní bojkot nočníku

Deny,

povedala by som, ze to co popisujes sa tyka velkeho mnozstva deti a vzhladom k veku by som bola uplne kludna.

Mala som podobny problem, mam dvoch synoc a starsieho sa mi podarilo oducit od plienok az v 2.5 roku. Skusala som to vsetkymi moznymi sposobmi, neslo to. Ked mal 2.5 roka skusila som to znova - plienku na den som vzala, kazdu hodinu som sa ho pytala, ci nepotrebuje, posadila, nic, za hodinu bol schopny sa pocurat aj 6x. Mala som prave na navsteve otca, takze sam videl, ze to nejde, po tyzdni som to opat vzdala. Na druhy den si sam od seba vypytal slipy a prestal sa pocuravat - prakticky zo dna na den. Aj moj otec videl, ze to nejde a ked som mu po par dnoch vravela, ze sme bez plienok, nechapal smile

Vidim, ze si z toho uz unavena a nestastna... Na tvojom mieste by som to momentalne prestala riesit. Idu Vianoce, co v dnesnej dobe znamena viac stresov aj bez toho, aby si riesila pocurane oblecenie a koberce a v jednom kuse prala... Nechaj malej plienku a dozic jej cas. Sama som sa presvedcila, ze to nejde, pokial im to v hlavke nedocvakne samym, kym nerozpoznaju ten pocit "uz sa mi chce"...

Urcite to zvladnete, podla toho, co pises robis vsetko spravne, ale viac uz nemozes urobit ty, zbytok uz musi mala a zda sa, ze na to pripravena nie je. Aj moj syn bol inak sikovny, v mnohych veciach predcil starsie deti a aj tak nam trvalo dlho, nez sme sa zbavili plienok.

Neboj, do puberty ich urcite mat nebudete. Drzim palce!!!

Není tady

#3 24. 11. 2010 10:52

sillwan
♥♥♥♥♥♥♥

Este ma napadlo, znama skusila odplienkovat dceru, ked mala tolko, co tvoja mala... Tyzden sa mala pocuravala v jednom kuse, zlomilo sa to na osmy den a bolo po plienkach. Ale ten tyzden plienku naozaj nedostala, len na noc.

Není tady

#4 24. 11. 2010 11:03

xxdeny
♥♥♥----

Sillwan, děkuji za milou odpověď.... až se jsem rozbulela, že mě taky někdo chápe, že nejsem jen neschopná matka, která na to jde špatně...on je to velký tlak, ze strany rodiny i přátel, děti kolem zvládly nočník velmi brzy bez větších problémů, každý má zaručenou metodu...ale když nic nefunguje a především samo dítě ti "hází klacky pod nohy", jsou všechny snahy marné...tak každé slovo "ostuda" mi vhání slzy do očí a říkám si - tak si to pojďte vyzkoušet místo mě....

Není tady

#5 24. 11. 2010 11:21

lenkaB
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Zlínský kraj

Xxdeny, děkuju moc za dotaz - máme úplně ten samý problém a řešení žádné dumbom samozřejmě je malá v okolí jedna z posledních s plenkou (naštěstí je taková žížala, takže to nejde v oblečení poznat a aspoň jí nepadají kalhoty lol ), ale když se zmíním, že máme plenky, že prostě ještě nedozrála, tak si většinou vysloužím nechápavý (v lepším případě) pohled a xy rad, jak na to... samozřejmě nic nefunguje a myslím, že je to podobné, jak píše Silwan - prostě nedozrála... ale chcem na to znovu "skočit" příští týden (přes víkend je vždycky moc věcí, někam jedem atd., tak to nemá smysl začínat a pak na víkend přerušit)... tak jsem zvědavá, jestli se u nás zadaří, nebo taky budem zkoušet ještě v odstupech půl roku lol
no, ale pro uklidnění mi slouží kamarádka - malou vysazovala snad od půl roku, v 8-mi měsících už se mi chlubila, jak se jí malá vyčurá a někdy i vykaká do nočníku a jak už hlásí... no a je o něco starší, než Dorotka a před cca 2 měsíci jsme se viděly a pořád mají plenu - prý se sice občas vyčurá i do nočníku, ale hlásit nehlásí ani doma, tak uznala, že to asi fakt zbytečně uspěchala, že spíš jen umí vychytat, kdy by šla (po spaní apod.)...

Není tady

#6 24. 11. 2010 11:34

Karal
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Příbram
Web

XXdeny, kliiiid :-) Ja mam 4,5 leteho syna a curat sam zacal ve 3 letech, mozna mi to chtel dat jako darek k narozeninam lol I ja si ve dvou a pul letech vyslechla, ze ma plinu, kamaradky licily jak byly jejich deti sikovne, uzasne, ony vytrvale, atd..14 dni jsem nedelala nic jineho nez prala a utirala louze, vyzkousela vse jako ty..uprimne, normalne jsem se na to vybodla, bylo to ve stejnem obdobi jako ted a resit procurane kombinezy se mi nechtelo..navic Honzu to ze mu to nejde evidentne stresovalo, chtel,ale nestihal..takze jsme nandali plinu zpatky,  a na jare pokracovali..neslo to ani na jare..a pak jednoho dne vstal od koukani pohadky, sel na nocnik, vycural se a bylo po plinach, do tydne jsme sundali i na noc..nebyly zadne nehody, proste k tomu dospel..nepatrim k matkam, ktere potrebuji soutezit, jak je jejich dite uzasne sikovne, snazime se vetsinu veci delat ke spokojenosti obou a mam suprovou detskou lekarku, ktera rika, ze ve 30 bude jedno jestli sami curali ve 2 nebo ve trech lollol

Ted resime curani opet, ale hlavne pocurane prkynka, protoze mlady muz je liny si nejen prkynko zvedat, ale i se trefovat dumbom

http://lb5m.lilypie.com/Cz6Gp2.png?j0zIZGe1

http://lb1m.lilypie.com/8qYNp2.png?NqV3hucz

Není tady

#7 24. 11. 2010 11:52

xxdeny
♥♥♥----

Holky, ještě že existuje Babinet a že tu jste....moc děkuji za pozitivní slova, dnes mi to bodlo jako nikdy...bohužel naše paní dr byla spíš vyděšená, že ještě nezvládáme hygienu, takže doporučila po hodině vysazovat...no vzhledem k tomu, že během té hodiny to udělá 2x do kalhotek, tak to nějak ztrácí efekt...to by na tom nočníku musela sedět snad v jednom kuse....až se uklidní atmosféra, tak budeme zase zkoušet, ale musím si naprat zásobu tepláků, dneska už máme plínu, protože tepláky jsou vyčerpaný.... :-))

LenkoB, i vám s Dorotkou držím moc pěsti... holčička je to kouzelňoučká!!!!

Není tady

#8 24. 11. 2010 12:08

sillwan
♥♥♥♥♥♥♥

Babenky, fakt budte kludne!!! Vsetko chce cas, hlavne odplienkovavvat v case maximalnej pohody, idealne v lete, teraz si mozete akurat zarobit na problem...

Doktorka vobec nema co byt vydesena, samotna WHO povazuje za uplne normalne mat plienku na den do 3.5 roka, na noc do 4.5 roka, takze by toto dr. mala vediet a zbytocne vas neplasit a nestresovat. Pokial tam nie je iny problem a to nepisete (caste mocove infekty), tak fakt nechajte svoje dietka na pokoji a ony sa vam samy odmenia.

Ked som sa raz pokusala zbavit plienok, vtedy mal syn kratko po druhych narodeninach, bolo leto - vydrzala som to len dva dni, pretoze syn evidentne nebol vo svojej kozi, zacal byt nervozny z toho, ze ma plienku, ked sa na druhy den za hodinu pocural niekolkokrat, ze uz som ho nemala do coho obliect, chytil hystericky plac, tak som si povedala, ze to okamzite prerusim. Dala som mu plienku spat, upokojil sa a bol zas v pohode ako predtym. A to som sa nanho vobec nehnevala, nekricala, proste sam bol z toho v soku, ze je stale mokry a nechape preco...  Ked sa predsa taaaaaaaaaak snazi... sad

Druhy syn zacal sam od seba chodit na nocnik, ked mal rok. Jedneho dna mi pri prebalovani utiekol a priniesol z kupelne nocnik. Teraz ma rok a pol a vzdy, ked ho na nocnik posadim, vycedi, ked len jednu kvapku, ale vycedi. Ale nepyta sa, takze nehrotim, este som plienku vziat neskusala, neponahlam sa, pride to samo. ked mu dam dole plienku, hned bezi na zachod, sedi tam sice obratene, tvarou k splachovaniu, ale strasne sa mu to paci smile

Viem, ze okolie vie byt krute, ale nevsimajte si to. Kazde dieta je ine, niekto zvladne chodit na nocnik v roku (to su skor vynimky), niekto v troch. No a co? smile smile

Není tady

#9 24. 11. 2010 13:57

petjule
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Brno
Web

xxdeny, kliiiid smile Já řeším to samé, i když moje Kačka už na nočník i na záchod krásně chodila, říkala si 100% spolehlivě a najednou zlom a počůrává se, někdy se i pokadí .. na noc má pleny ještě, přes den už od léta ne. Stále s tím bojujeme a asi ještě chvíli budeme. A tlak z rodiny a podobně neřeš. Masáž řečma, že my už v roce byli bez plen, mě nechává klidnou. Můj starší syn se očas počůrával ještě ve školce. Dejme dětem čas, každý má své tempo a do puberty se to určitě naučí lol Já jsem z toho taky byla na nervy a teď už nejsem.

http://lbym.lilypie.com/PBeGp1.pnghttp://lb3m.lilypie.com/WYz8p1.pnghttp://lb1m.lilypie.com/mtq9p1.png

Nikdy nebudeme moci vychovávat své dítě znovu. Máme jen jedinou možnou, neopakovatelnou příležitost …

Není tady

#10 24. 11. 2010 15:04

niwek
♥♥♥♥♥♥-
Web

xxxdeny - díky za tebe a tvou malou!! wink už jsem si vážně připadala jako úplný b..

Pod tvůj příspěvek se podepisuju se vším všudy. Je to jako bys psala o nás. Malý má dva roky a měsíc a já neustále slyším chytré poznámky okolí - dokonce minulý týden jsem dostala zaručenou informaci že ve dvou letech už je pozdě začínat s nočníkem - že jsme ideální dobu prošvihli dumbomdumbom

Zkoušeli jsme v létě - vůbec nechápal, tak jsem nočník ještě odložila. Teď se snažíme posledních 14 dnů - zadařilo se za celou dobu jen 2x. Všechny děti okolo samozřejmě chodí. Ale to není to, co by mě trápilo. Spíš mě to stojí někdy hodně sebekontroly, když malý stoupne z nočníku a do tří vteřin je mokrý roll

Takže vlastně jediný náš úspěch je ten, že si na ten nočník sedne - teda pokud mu řeknu - vlastní iniciativa žádná..

Doufám, že se ještě ozvou nějaké holky, které to mají podobně. Člověka to trochu uklidní, že v tom není sám.

http://lb2f.lilypie.com/ft3Zp1.png

Není tady

#11 24. 11. 2010 16:27

puzzle.girl
♥♥♥♥♥♥-

Holky, tak jdu s mou zkušeností a rozhodně nejsem příklad, spíš naopak odstrašující...

Tak já noční neřešila vůbec, chtěla jsem ho naučit rovnou na záchod, tak jsme to zkoušeli kolem 2 let, ale okamžitě mi došlo, že tohle učit v zimě je blbost, tak jsem to nechala na jaro-léto (nočník jsem stála neměla). Tchýně neustále kecy, že by už měl chodit na nočník apod., no myslela jsem si své a jedním uchem dovnitř, druhým ven. Začali jsme znovu někdy v dubnu, nedařilo se pořád se počůrával ať jsem hlídala a připomínala nic platný. Pak znova v červenci a proběhlo to naprosto v pohodě, takže to zvládl ve 2,5 letech NO  A  CO?!?!?!?!?
No a noční počůrávání za to už se teda docela stydím, tak o tom radši nemluvím, ale dodnes má na noc plínu a ráno je vždy mokrá. Už jsem zkoušela ji nedat, ale postel byla mokrá cca 2 hodiny po usnutí dumbom Takže zase počkám buď mu to dojde samotnému nebo zase zkusím až bude lepší počasí a mohla jsem sušit na sluníčku.
Tak hodně sil, oni to časem pochopí - razím heslo že do puberty to dělat nebude!

http://tickers.cafemom.com/t/eNortjKzUjI0MLMwNFGyBlwwFXcC0Q,,77.png

http://tickers.cafemom.com/t/eNortjKzUjIytDAyM1eyBlwwFZEC1w,,90.png

Není tady

#12 24. 11. 2010 18:50

janička25
♥♥♥♥---

no já asi moc neporadím, jen u nás to bylo tak, že jednou prostě Helenka ráno při oblíkání řekla, že plenku nechce a že bude chodit na nočník, moc jsem jí nevěřila, ale od té doby pleneku nemá, to samé řekla ve 3 letech s plenkou na noc, prostě už sama nechtěla. Občas má nehodu,ale celkově v pohodě. Vůbec jsem na nočník nevysazovala, ani si to nedovedu moc představit, musí si na něj přece sednout sama, ona by pod nátlakem neudělala nic.
Takže bych počkala, až si sám řekne....

Není tady

#13 24. 11. 2010 20:11

len
♥♥♥♥♥♥-

Tak já vás můžu taky uklidnit - se starší dcerkou jsem si v tomhle taky "užila", ať jsem dělala co jsem dělala, tak na nočník prostě nechodila, nezabíralo na ni absolutně vůbec nic sad Kecy mojí mamky a kamarádek už mi lezly krkem, ale opravdu kdo nezažil, nepochopí dumbom No, ale abych se dostala k jádru věci - i u nás k tomu prostě musela dospět, prostě jí to v tom mozečku muselo sepnout a stalo se tak až těsně před 3. narozeninami. Ale opravdu to pak bylo jak blesk z čistého nebe, prostě najednou ze dne na den začala bez řečí na nočník chodit a nepočurala se už ani jednou tummenupp Takže se nenervujte (i když je to někdy dost těžký, zvlášť když slyšíte ty "chytrý" řeči okolo), ono to jednou přijde smile
Jo a ještě jsem chtěla napsat něco podobnýho jak LenkaB - taky mám jednu kamarádku, která už od necelýho roku malýho vysazovala každých 20minut na nočník, v roce se chlubila, jak to malej perfektně zvládá - no a i když mu pak byly už tři roky, tak si do té doby neuměl vůbec říct, takže defakto víc jak 2 roky strávila tím, že neustále myslela na to, aby malýho každou půlhodinu posadila na nočník dumbomdumbom A to mi teda přijde dost ujetý roll

http://lilypie.com/pic/2010/04/20/MO7R.jpghttp://lb4f.lilypie.com/gOUop2.png
http://lilypie.com/pic/2010/04/20/5pNF.jpghttp://lb2f.lilypie.com/MrrAp2.png

Není tady

#14 5. 1. 2011 12:56

xxdeny
♥♥♥----

Milé mamky,

tak se po nějaké době vracím ke svému příspěvku. Nejprve dík vám všem za názory, člověk potřebuje hodně moc vědět, že v tom není sám, že jeho dítě není exot a jediné na světě má ve svém věku plínky...

A jaká je u nás aktuální situace?? Terezce jsou 2 roky a 5 měsíců (necelých) a troufám si říct, že nejhorší máme za sebou. :-)  V momentě, kdy můj stres (a tím i její) dostoupil vrcholu, jsem se rozhodla, že na to prostě dlabu a vrátila jsem plínky v plný míře a celkově jsem se na celé nočníkování vykašlala... během pár dní se najednou stávalo, že přišla a řekla si a nočník - VČAS - sedla si, vyčůrala, vykakala, a bylo. Po akci jsem vždycky moc chválila, ale vrátila plínku a víc to opět neřešila...ze začátku byla plenka ještě občas mokrá nebo si neřekla a udělala to do ní...ale asi po týdnu si říkala už běžně, a plenka zůstávala suchá...nicméně jsem ji stále nechávala jako sichrovku, protože byly zrovna svátky a nechtěla jsem riskovat počůraný byt, koberce, sedačku a koberce a sedačky u návštěv... :-)) Ale nočník fungoval na 100%, plínka stále suchá, dokonce i po odpoledním spaní a někdy i po nočním. Teď už ji máme jen na spaní, jinak jsou kalhotky a bez nehody. A myslím, že i na to spaní brzy odpadne, protože je většinou suchá. Nechci jásat předčasně, vím, že kolikrát se to může zase zlomit a vrátit se k počůrávání...ale pro tuto chvíli jsem moc spokojená a beru to jako velký úspěch.

A plně se podepisuju pod názor, že opravdu nemá cenu to jakkoliv hrotit, jen proto, že babičky a tchýně jsou perplex,  a že něčí jiné dítě je od roka bez plen, a že 2. narozeniny jsou v tomhle směru mezník a blablabla...každé si k tomu dojde samo až když bude chtít a pochopí přesně o co jde....takže mamky, držte se a neztrácejte naději - když to dopadlo u nás, dopadne to všude.. :-)))

Hezký den vám všem!!

Není tady

#15 9. 1. 2011 21:42

Leri
♥♥♥♥♥♥-
Místo: střední Morava

Tak já se taky připojím. My se nesnažíme tak usilovně, resp. nedělám z toho vědu, že se to nedaří, prostě občas malou dám na nočník, někdy nechce, někdy sedí, ale evidentně nepochopila, co má dělat ... Prostě do nočníku nic neudělá, schová si to do plínky.
Je zima, tak co s tím? Uvažuju o tom, že bych ji doma nechala běhaat jen v punčocháčích nebo dala ty tréninkové kalhotky a punčocháče, ale co venku? Máme často různé akce, jsme třeba půl dne mimo domov, to bych jí samozřejmě plenku dala. Zatím tomu nechávám volný průběh, všichni říkají, že to dítěti docvakne a pak naráz se to zlomí. Zatím teda nic ... Mám z toho být už nervózní?
Nechci ji stresovat, nutit násilím, trestat, křičet ... To někdy praktikuje tatínek, moc se mi to nelíbí.
Ráno má plenku hroooozně mokrou, to si teda nedovedu představit, jak jednou vydrží v noci bez plenky.
Jinak - když se jí ptám, kam se čůrá a kam patří bobíky - tak to řekne: do nočníčku.

Upravil(a) Leri (9. 1. 2011 21:43)

Co mě nezabije, to mě posílí.

Není tady

#16 9. 1. 2011 21:50

Abby21
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Karviná
Web

Leri Terezka má ráno taky plínku durch mokrou, ale už dávno jsem zjistila, že ve spaní nečůrá. Vždycky ji stihne takhle pročůrat hned po probuzení. Když třeba někam jedeme a já ji ráno budím třeba o půlhodinky dříve, tak má plínku úplně suchou a vyčůrá se krásně do nočníku.
Jenže v běžný den jsem moc líná ji okamžitě po probuzení dávat na nočník, většinou k nám přijde do postele a ještě hodinku se válíme, než vylezeme. A to už je samozřejmě pozdě dumbom

Tak se snažím aspoň po odpoledním spánku ji odchytnout. A to se daří skoro vždycky. smile

http://lb4f.lilypie.com/TikiPic.php/Xlno2jv.jpghttp://lb4f.lilypie.com/Xlnop1.png

http://lb5f.lilypie.com/TikiPic.php/uhYVRv3.jpghttp://lb5f.lilypie.com/uhYVp2.png

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí