|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Zatímco spousta lidí kolem mne nadává - už zase je před vánoci, fujtajbl, zase dárky, péct, uklízet, umývat okna, přepadá je sentimentalita (už zase nový rok, nějak stárneme), já se na tento čas těším. Těším se, až si vánočně vyzdobím byt, budu si pouštět voňavé smradíky
, a bytem budou znít koledy a vánoční písničky. Těším se, až se budu procházet kolem vyzdobených výloh (do krámů mě nikdo nestane ani heverem
), ulice budou osvícené a těším se, že snad napadnou i nějaké vločky. Dám si na náměstí svařáček a v povznesené náladě budu chodit vyzdobeným městem. V hlavě se mi v tomto období honí spousta myšlenek a rekapituluji, co se povedlo, co jsem nevzládla a do čeho se budu muset pustit v dalším roce, dělám si takovou malou rekapitulaci.
Jak prožíváte advent vy? 
Není tady

Úplně stejně, Ištar 
A na tu spoustu lidí, o kterých píšeš, se jen usmívám a myslím si své. Je to jejich škoda, kazit si takhle vánočni čas...
Zrovna zítra se chystám na výrobu adventních věnců, to je krásná pohodička. Zapálím svíčky, pustím hudbu, k tomu čaj a už vyrábím 
Není tady
Těším se na advent, i když letos přiletel nějak brzy. Už několik let se snažím mít všechno, kroměstromku a kapra, doma už před adventem. Včetně úklidu. A už několik let prožívám pohodu a jen jemně doladím věci, které jsou potřeba. Pak už jen peču, balím dárky a vnímám každou minutu.
Není tady
ahojte,
možná malinko odbočím, ale jen malinko.Ne úplně
,
Mně se loni ztratilo "kouzlo vánoc", jak to říct.
O zemřelém příteli jsem tu psala na mnoha vláknech. Stalo se dávno, bude to letos devět let. Stalo se druhý svátek vánoční.
Ten rok následující byly vánoce smutný, to jo.Ale bylo malé dítě ( 6 let) a tak se dělat musely.A kouzlo neztratily.Bylo tam hodně slz, hlavně kvůli setkávání se známými, ale ty okamžiky, kdy se koukáte na Štědrý den v noci z okna a to kouzlo nebo tajemství přijde za vámi - pořád to se mnou bylo.
Předloni - jen s přítelem, sami dva, zavření tři dny u mně v bytě, svíčky, výroba hliněných figurek jen tak z legrace...To nám spolu bylo moc hezky.Snad jsem ani nezůstala chvilku sama na to, abych to okno otevřela a vnímala tu chvíli. Bylo to jiné,snad víc vzájemné, hřejivé,romantické ...Ale jiné.
A loni - měli jsme miminko a už i problémy, vánoc jsem se nějak bála, že už to není a nebude ono.
Přítel nastydnul, zůstal ležet u maminky a přišli všichni ( on a jeho rodiče) na rozdávání dárků.
Bylo to běžné rodinné setkání.
Strašně mi tam něco chybělo.
Možná proto, že tu nebyla ta vzájemnost a intimita dvou.Možná proto, že mít miminko pořád ještě považuju za zázrak a právě ten zázrak jsem toužila sdílet.Okolí mi odpovídalo svou praktičností.Praktické byly dárky, řeči, snad všechno okolo.
S ročním prckem to bude o něčem jiném. A já vymýšlím a přemýšlím,jak ty chvíle prožít jen s těmi nejbližšími - tedy dětmi - bez širší rodiny, která má své zvyky a vánoce jako intimní nechápe.
Ať to bude jakkoliv, letos se o to kouzlo připravit nenechám.
To kouzlo - to je ten okamžik ve mně.Chvíle vděčnosti za to, co mám,pokory, zbožnosti...Nevím, jak přesně to slovy říct.
Ale přeju Vám všem, ať se kouzlo vánoc Vám nikdy neztratí.
Upravil(a) ElinaH. (17. 11. 2010 23:12)
Není tady

Já Vánoce až tak nějak neprožívám. Když jsem byl malý kluk, tak to bylo něco jiného a taky o něčem jiném to je asi, když má člověk děti. Když jsem byl malej, Vánoce pro mě začínali 5.12. kdy jsem dostal od Mikuláše adventní kalendář a 1. Štedrej den jsem slavil ještě toho pátého, neboť jsem snědl všechny čokoládky a otevřel i okénko s dvacetčtyřkou. A už jsem se těšil na druhý Štědrý den, toho dvacátého čtvrtého prosince...
Jinak moc svátky, narozeniny a tak neslavím... Ale přesto ta druhá polovina prosince pro mě něco znamená. Třeba když jdu do města po zamrzlé přehradě, krajina je celá v bílém, tak si říkám, že to jsou pěkné svátky zimního slunovratu. 
Dnes u nás napadl sníh a to pro mě znamená koupit si nový boty.
Dárky a takové - lidé kupují dárky. Investujou trochu času a peněz do dárků, zabalí je a dají pod stromeček... Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, až letos, a bral jsem to spíš jako "zaběhlej systém". A říkám si, proč raději nevyrobit něco sám, zapojit do díla svoji fantazii a věnovat tomu čas, a vyjádřit druhým, že je mám rád? A vůbec lidé darují druhým dárky, ale ten dárek mluví za ně, jenže on neřekne za ně, že druhý je má rád /ano, řekne, ale ne tak, jako by to řekli oni sami/. Já si myslím, že když se lidé sejdou u toho stromku nebo někde, že by si také měli vyjádřit, že jeden druhého má rád. Třeba zhodnotit rok a říci si něco hezkého. 
Jo a Vy, virtuální živočichové, Vás mám všechny rád, třebaže se neznáme. 
Upravil(a) giorgino (23. 11. 2010 13:30)
Není tady

Ja by som to vymenila za slnko a teplo... ale keď to nepôjde, vychutnám si aj ten advent. Možno zájdem aj do kostola (na gospelový koncert) a určite na vianočné trhy.
Není tady
Já zase začínám mít vánoce ráda
Děti jsou už velké, vnoučata jsou roztomilá a tak si to zase úžívám, žádnej stres, žádný chvat, žádný nákupy a blázinec. Vloni jsem byla na adventu v několika evropských velkoměstech a bylo to žůžo..nejhezčí atmosfera byla ve Vídni. Letos si něco z toho zopakuji a už se na to moc těším.
Není tady
no pro mě to letos moc veselé nebude
jsme s dcerou samy, syn letos prvně tráví vánoce pracovně v cizině. jediná pozitivní věc je, že jsem se setkala prvně se svým otcem, až nás oba překvapilo, že jsme si hned začali být blízcí. bohužel od sebe bydlíme skoro 300km, takže se o vánocích neuvidíme.
Není tady
Já mám Vánoce i dobu před ráda. Velmi ráda. Konečně můžu "legálně" nakupovat dárečky. Tato moje vášeň prosakuje celý rok, ale musím se krotit
Teď to konečně můžu rozbalit naplno. 
Bůh ví proč m ám ráda i ty nechutné večery, kdy mží, je tma, leskne se mi vozovka, a přechody které přes své zasr...né sklo téměř nevidím. Ani ty lidi co tam skáčou...
Zřejmě mám podvědomě uložené předvánoční nákupy za tohoto nečasu.
- možné vysvětlení. Ten advent je vždy na tom ,pro mě, nejhezčí. 
Loni jsme se o Vánocích stěhovali, tudíž byly pro mě hektické a ošidila jsem co šlo.., ale letošní už si užiju v klidu. 
Všem bych to přála také 
Není tady
Wiki, tak tos mě potěšila, že nejsem jediný exot, který v listopadovém sychravém nečase jásá: To je dneska nádherně hnusně! Pravý čas zalézt si domů do tepla, zapálit si svíčky, udělat si dobrý čaj nebo grog a zachumlat se do deky s knížkou....
(Jen v autě, jako řidič, tento temno-lesklý nečas moc nevítám...)
Já to mám moc ráda - oheň v krbu a pocit, že můžu brzy do postele
ale až od doby, kdy jsem začla pracovat doma a nemusela vylejzat.
Wiki, trpím podobnou mánií - nikdá nedokážu ty dárky dávat, kdy se správně mají - tedy dokážu, ale stojí mě to strašnýho úsilí.
Většinou je stejně rozdám jen tak...zkoušela jsem si je schovávat na Vánoce, ale to prostě nešlo.
Jo a v autě to taky nemusím, protože mám pocit, že vidím půlku toho, co bych vidět potřebovala 
Není tady
Pro mě je to takovej orgáček - pozorovat člověka rozbalujícího můj padárok. Většinou je to věc, kterou mám také a neunesu skutečnost, že by ji dotyčný neměl a nemohl se s ní (jako já) potěšit ( no posuďte sami - gumáky s kožíškem a obrázky Hallo Kitty
) nebo věc o které vím, že by dotyčný ocenil a kterou nemám ANI JÁ.
Ovšem jak scházím věkem, obdarovávám ty chudáky kolem třeba dvakrát stejným darem(př. knihou) , 2 dny po sobě, a to na jeho jedny letošní narozeniny (které ten den- ani jeden - stejně neměl, ale to už je asi úplně to poslední
). 
Mám vždycky pocit, že jsou lidé kolem Vánoc jaksi víc "spolu". Ne třeba fyzicky (i když možná také), ale duchem, prostě ta energie těšení je cítit. Většinou tuto energi lze zažít na Silvestra, když půjdete mezi lidi, nebo při vítězství MS v hokeji nad Rusy
). Je to jakýsi spojující prvek, který vnímám. Nepotřebuju se s nikým objímat, stačí to nasávat , vyladit se a být "v tom".
Není tady

Wiki napsal(a):
Já mám Vánoce i dobu před ráda. Velmi ráda. Konečně můžu "legálně" nakupovat dárečky. Tato moje vášeň prosakuje celý rok, ale musím se krotit
Teď to konečně můžu rozbalit naplno.
Bůh ví proč m ám ráda i ty nechutné večery, kdy mží, je tma, leskne se mi vozovka, a přechody které přes své zasr...né sklo téměř nevidím. Ani ty lidi co tam skáčou...![]()
Zřejmě mám podvědomě uložené předvánoční nákupy za tohoto nečasu.- možné vysvětlení. Ten advent je vždy na tom ,pro mě, nejhezčí.
Loni jsme se o Vánocích stěhovali, tudíž byly pro mě hektické a ošidila jsem co šlo.., ale letošní už si užiju v klidu.
Všem bych to přála také
Tohle je pro mě nejkrásnější období, když lehce prší a je trochu mlha a všechno končí , člověk cítí, že už se blíží konec a je v tom nostalgie a krásnej smutek jako z Schikanedera.
Je to takový, jako když si člověk říká, už jsem udělal svou práci a můžu umřít , tak se chová příroda a já mám na podzim uplně stejný pocity .
Miluju procházky lesem, když je vítr a mokro a hnusně, člověk je potom vyfoukanej a nabitej energií . A nejsem sama, hodně starých lidí chodí v týhle době do přírody , s věkem holt člověk leccos pochopí .
Není tady
Jo, to mám taky tak
Vlastním kdesi na kazetě překrásný finský...no, dokument - spíš něco jako lyrický dokument - o ženách, jejich údělu a povaze. A tam je to nádherně řečeno - že umřít se má někde u jezera 
Rozhodně, kdyby mně nedejpámbu chtěly děti strčit do LDNky (jakože u nás to nehrozí - a ani bych jim to nedovolila
) tak vocaď zdrhnu za tohoto listopadového času bosa a dojdu až do Vltavy 
Wiki - jo, úúplně přesně - to spolu, to je důležitý.
U nás ve vsi máme jehovistickou rodinu. Což o to, jsou to lidi slušný, nidky se ve si nepokoušeli lanařit a jejich dcerka docela dlouho a normálně kamarádila s tou mojí. Jednou jsem je potkala ve městě a bylo před Vánoci, tak jsem na ně chtěla jako na každýho zahalekat "šťastné a veselé" a poptat se, jaké budou - no prostě normálně. Jenže jsem se včas kousla do jazyka a současně jsem si uvědomila, jak strašně jsou vyloučené jejich děti...no řeknu ti, že jsem to tehdy v té vánoční atmosféře bezmála ořvala, namouduši.
Jednou jsem si dokonce prosadila Vánoce bez dárků 
a nebyly o nic horší - celá rodina jsme stejně byli na vejletě a pak v Dětenicích v hodpodě, bylo to báječný. Jenže mi to teda prošlo jen jednou 
Není tady
Já to mám složitější, 23.12 jsem porodila syna a snažíme se všichni slavit jeho narozeniny, aby se necítil ošizen. Dort, chlebíčky, cukroví-slavnostní tabule. Potom přijde 24. a my jsme všichni přejeděni, přeslazeni........Není to vůbec praktické slavit takhle rychle za sebou. Zase si mohu říci, že syna mi přinesl Ježíšek, sice o den dříve, ale zase jsem už neměla bolesti , jen ten malý uzlíček vedle sebe na posteli 
Není tady
JJ, dnes zacina novy liturgicky rok. 1.adventni nedele, patrilo by se zajit do kostela a v klidu zhodnotit co dobre a co spatne se udalo za minuly rok a co zlepsit. Napriklad to, ze uz Morph nikdy nezacne s vdanou pani vaznou znamost. A to "nikdy nerikej nikdy" zde neni na miste, pac kdyz Morph mysli nikdy, to znamena nikdy.
Vladko, tak to jsi dostala od Jeziska nadherny darek !
Buh Te jiste miluje 
Není tady
Přesně tak. Tenhle dáreček nejde nikde koupit, je mi vzhledově velmi podobný a povahově celý já! Takže dostat k vánocům norkový kožich je pro mne poněkud málo....
Upravil(a) Vladena (28. 11. 2010 9:52)
Není tady
morpheus napsal(a):
Napriklad to, ze uz Morph nikdy nezacne s vdanou pani vaznou znamost. A to "nikdy nerikej nikdy" zde neni na miste, pac kdyz Morph mysli nikdy, to znamena nikdy.
Supééér! 

Čas adventní...hmmm ....a než jsem se vomrkla, bude nás o jednoho víc....
Halt je synek celá já 
Není tady
Pandorraa napsal(a):
Čas adventní...hmmm ....a než jsem se vomrkla, bude nás o jednoho víc....
Halt je synek celá já
Jupí, to je krásná zpráva o dalším andílkovi. Blahopřeji. Přeji si, aby si ten můj přivedl domů taky takovou vílu a čarodějku. Už jsou to víc než 3 roky, co jsem to té "tvé" víle a čarodějce říkala. Mám takovou radost. 

Zaslechl jsem zde "andilkovi" ?
Jednoho znam, ale ten je hodne zlobivej a radeji jsem ho zavrel do krabice a zamlknul na klicek. Jiste je cely Babinet za tento muj skvely napad vdecnej
Jinak k Adventu :
Predevcirem si rikam, jen tak pro sebe, az bude adventni venec doma, posvetim ho ve jmenu Otce syna a ducha. Exa rika, nejsi vysveceny knez a nebude to platne ! jen jsem mavnul rukou, ona si pokazne neco mysli a nakonec je to uplne jinak. Vcera byla v kostele, vratila se a rika : Knez povidal, ze venec muzeme posvetit doma, sami. No a nerikal jsem ji to ? Rikal. Kdo mel pravdu ?
Takze holki, kdo chcete posvecovat, verte, ze muzete i sami. Kdo tomu neverite, kaslete na to a nechte to tak, jak to je.
Není tady
....ze Schikanedera vane spíš těžká melancholie až deprese, krásnej smutek teda ne (samý umírání, mrtví a umírající, a všimni si, Rosakoso, většina postav a třeba povozů je zády). Lepčejší je Čapek, ten za podzimním umíráním a tlením viděl chystaný rozpuk jara (Zahradníkův rok).
Upravil(a) Daphné (29. 11. 2010 20:30)
Není tady
Morphe, Morphe...

Není tady
majkafa napsal(a):
Jupí, to je krásná zpráva o dalším andílkovi. Blahopřeji. Přeji si, aby si ten můj přivedl domů taky takovou vílu a čarodějku. Už jsou to víc než 3 roky, co jsem to té "tvé" víle a čarodějce říkala. Mám takovou radost.
Majko, asi tě zklamu, ale ten andílek se jmneuje Sněhurka, protože ho mladej našel na sněhu, je to bílá kočička s jedním modrým a druhým jantarovým očičkem a momentálně je v karanteně v našem útulku dole u řeky. Až se uzdraví, začne seznamování s naší domácí kočičí hvězdnou pěchotou.... to bude teprve šrumec 
Není tady
Ale to je taky krásný "mimísek". A na ostatním trvám. 
Čím dál tím častěji uvažuju taky o takovém přírůstku do mé rodiny. Zatím je tu slečna křečková, ale už jsem tak na 90 % rozhodnutá. Ještě to pořeším se synáčkem, jestli by ji chodil krmit, když nebude bydlet se mnou a já budu chtít někam vyrazit na delší dobu. Se ták těším.