29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1
Holky, opět dávám do placu takové trochu odlehčené anketní téma - jak to u vás děláte s Mikulášem? Zajímá mě to hlavně u menších dětí (řekněme do cca 3-4 let - ať už chodících nebo nechodících do školky), u starších už je to trochu jiné, ale klidně zavzpomínejte, nebo napiště jakýkoliv postřeh i od starších dětí ...
Přichází přímo k vám domů - někdo z rodiny převlečený, případně odchytnete na ulici nějakou skupinku dětí, nebo jdete na nějakou hromadnou besídku (ve školce, v kulturním domě na menších vesnicích apod.); zastáváte názor, že děti mají mít Mikuláše jen jednou za rok, nebo naopak "vymetáte" s dětmi všemožné Mikulášské akce (ve městech toho bývá hodně od akcí pořádaných domy dětí a mládeže, přes městské akce, karnevaly apod.), ať si to užijí, když je to jen jednou za rok? Jakou výslužku pro děti chystáte? Jste zastánci spíš symbolického obdarování, nebo to berete jako rozjezd před Vánoci?
A cokoliv, co vás k tomuto témátku napadne - třeba i zážitky s dětmi, které už jsou teď větší, praktické rady pro nás "nováčky" (teda já jsem chodívala v převleku za Mikuláše jako dospívající teenager, ale nikdy mě nenapadlo podívat se na to z pohledu rodičů
)
Loni jsme to nijak neřešili, malá z toho "rozum" ještě neměla, ale myslím si, že letos už by se jí mohl Mikuláš a anděl líbit...
Upravil(a) lenkaB (15. 11. 2010 15:52)
Není tady
Já jsem jednou viděla reportáž v TV a jeden mladý muž se v ní na kameru svěřil, že od doby, co uuuviděl čččččerta, tttak kokokoktá.
Já sama měla z každého Mikuláše vždycky nervy, i v době, kdy už jsem věděla, že to je soused. Taky mi to přišlo dost ponižující muset pod tím tlakem ještě recitovat nebo zpívat. Prostě jsem měla vyloženě negativní pocity.
Tak jsem se zařekla, že svoje děti asi těhle radostí ušetřím, ale nevím, třeba za rok bude Sam zlobit tak, že se na Mikuláše budu těšit od července .
Není tady
když jsem měla malé děti, řešili jsme se to hromadnou besídkou..ale domů jsem je nepouštěla. nechala jsem dětem balíčky na posteli, s tím, že Mikuláš to donesl oknem. Jen jednou u nás byl Mikuláš.Čert ne.
Jako dítě jsem to neměla ráda.
Není tady
Jakub už chodí do školky, tak bude besídka ve školce.
Jinak bydlíme na malé vesnici a letos už po 3 pořádáme besídku v našem malém obecním sálku na OÚ. Je tam pásmo říkanek a koled k vánocům a pásmo mikulášské. Potom přijde Mik, anděl a čerti a rozdají se balíčky - příspěvek od obce.
Loni jsme to obvzvláštnili tak, že o 5 se skoro celá dědina sešla u vánočního stromu, zazpívali se koledy, slavnostně se rosvítil strom a pustil se takový ten veliký lampion a na něm měli děti napsané přání Ježíškovi. Pak se šlo do sálu na besídku.
letos to chcem ještě trošku jinak - u stromu stejně a pak po pásmu vánočním dojdme MIk a anděl a mikulášské básničky řeknou děti přímo MIkuláši. PO skončení pásma dojdou čerti a budou mít 2 koše - jeden s ulím a jeden s balíčky - samo že pro všechny děti.
U nás plní čert funkci výchovnou, Jakub na ně věří a když moc zlobí, postraším a je kldi.
Není tady
Ahojky, mám stejný názor jako Fi....vždy jsem se třásla už týden dopředu, že přijde mikuláš...i když už jsem byla větší a věděla jsem , že to jsou známí, kteří jsou převlečení a stejně tak to ponížení, že jsem musela říkat básničku a tak....
i když Ellí a možná mě za to ukamenujete, straším čertem už teď...když zlobí, nechce spát, nebo se nechce oblíkat, tak řeknu, že přijde čert a odnese si jí. Loni jsme byli v obchoďáku a byla tam čertice, Ellí si vzala do ruky a Ellí z ní měla strašnou srandu, tak přemýšlím, jeslti už letos mikuláše zavoláme nebo ne, naše máma je tedy zásadně proti, i tchýně, takže zatím nevím, uvidíme
Není tady
U nas sa toto nikdy nepraktikovalo, tieto tradicie u nas nie su (nam Mikulas vzdy len priniesol nejaku maskrtu do vycistenych topanok na okne), ziadne strasenie sa nekonalo. Pamatam si len na "totalitne" akcie zo strany zamestnavatelov mojich rodicov a aj na nich Mikulas len poslusne odovzdaval darceky Takze suma sumarum - nepraktikujeme a ani to nemame v plane, okrem uz vyssie uvedeneho aj kvoli tomu, ze Tomi je bojko a nechcem mu vyrobit nijaku traumu.
Ale v podstate zalezi asi na dohode s "hercami", aj cert moze byt vcelku mierumilovny
Není tady
HIHI... tak k nam v dedinke ... chodia traja chalani MIKULAS, CERT a ANJEL a je to paraaaaaaaaada!!! Su krasne obleceni a tento rok to aj natocim... cert ma samozrejme certovsky vzhlad ale je podareny. Spievaju koledy, zvonia na zvonec ...jaj perfektne.
Klarka sa min. roku bala a nebola ani basnicka nic ale ked videli, ze sa boji, tak ju nechali napokoji a venovali sa odvaznejsim (boli u nas susedove dievcata). Klarka spomina este dnes vsetkych troch ale iba v zmysle takom, ze toho roku uz ma pripravene basnicky a hanbit sa vraj nebude ... JA MILUJEM TAKETO TRADICIE a nedovolila by som aby niekto "na smrt" moju Klarku vydesil to nieeeee.... to by som s takym certom vsetky kuty vymietla
Není tady
Já to jako dítě taky neměla ráda, do bytu jsem čerta nikdy nepozvala, nechci, aby z toho moje děti měly nervy jako já .. takže balíčky nechávám za dveřma a na čerta a mikuláše se chodíme dívat do města, i tak se mě Patrik, když byl malej, držel křčovitě za ruku, jak se bál, když šel kolem čert a udělal na něj "blbllllll" .. nikdy jsem ho čertem nestrašila, ani když zlobil
tyhle výchovný metody jdou mimo mě .. takže s Kačenkou to letos proběhne stejně, balíček bude za dveřma a půjdeme se cournout do města. Ondra z toho rozum ještě nemá a Patrik už nám na balíčky za dveřma prdí
Není tady
Tak Máťa se čertů nebojí - nebo teda zatím se jich nebál a naopak se na ně těší, takže s ním jsme vloni a už i předloni prošli několik besídek - v sokole, v MC, na městě a když přišel čert až k němu, tak se trochu bál, byl zaraženej, ale pak zase běhal okolo nich a vesměs nadšení. V loni jsme měli u nás na vesnici pozvané k nám, ale že budou jen za dveřmi na terase a to Máťa teda stál mezi dveřma a volal né dovnitř né, běžte ven. A my jsme byli domluvení, že nestrašit a jenom opatrně, tak to bylo dobrý. Málka se teda bála už vloni a letos říká, že bojí čerta a že se na něj nebude dívat, ale jak o něm Máťapořád vykládá, tak zvědavě prohlíží Mikuláškou výzdobu v obchodech apod. tak uvidíme.
Děti čertem nestraším, vůbec né tím, že si je odnese když budou zlobit, ale říkám jim, že když budou zlobit, tak že to čerti ví a balíček bude plnej uhlí a brambor. A já jim dávám do balíčku ovoce - hodně i exotické, protože ho oba milujou, oba jsou ujetý na jahody, tak jahody a to co už běžně každý dnenekupuju a oba moc chtějí figurku čerta, tak tam budou mít i tu, i když teda z toho odvázaná nejsem. Pak dostávají balíčky ještě u našich, ten je podobnej, a pak u tchýně a ten je teda plnej sladkostí a blbin.
a letos jsem to chtěla zredukovat a že půjde na MIkuláškou ve školce a pak až doma, ale už je velkej a shání se kdy už bude čert ve cvičení a jestli může s Amákou do MC na čerta. Takže letos budeme mít čerty zase celý týden. :-)
Není tady
Stránky: 1