Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 5. 11. 2010 7:34

Adelle
♥♥♥----

Umění - území ducha

Uvědomila jsem si, že první branou k něčemu, co přesahuje běžnou denní zkušenost, pro mě bylo umění...

(Zakládám téma a mizím do práce, nějaké duchaplnosti přihodím později  pussa  )

Není tady

#2 5. 11. 2010 9:10

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Re: Umění - území ducha

Ano, musím podotknout, že ještě předtím, než jsem poznal duchovní rozměr, pro mne umění hrálo klíčovou roli. Chápal jsem to tak, že nejvyšší meta poznání vede k filosofii a uměleckému vyjádření. Ono jest to, co přesahuje náš všední rámec projevu a člověk by k němu měl směřovat, ať již aktivně vlastní tvorbou, nebo alespoň pasivně tak, že ho vnímá a nechá se jím inspirovat.

Jakmile jsem ale přestoupil na pole ducha, rozloučil jsem se s filosofií, jakožto s oborem, který nevede k cíli. A je to tak: Filosofie nás pouze naučí myslet, ale brány samotné nám neotevře. A umění jsem též odsunul stranou, neboť ono toliko poukazuje (v optimálním případě) na vyšší rozměr v bytosti, ale Cestu za nás nevyřeší.

Pak se ale objevilo umění, které přímo poukazuje na duchovní stavy v člověku. Tehdy jsem zbystřil a řekl si: To je ono! Protože ne každý bude ochoten filosofickou cestou se dopídit poznání. A pokud tedy má vůbec smysl nějaký projev, pak právě tento. A začal jsem psát.

Crabat

Není tady

#3 5. 11. 2010 9:33

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Umění (v mém případě především hudba) je zcela určitě projevem něčeho, co nás přesahuje. Hudbu bych přirovnal k vyjádření harmonie pomocí vibrací. Čili má jakýsi harmonizační efekt na člověka (tím myslím především klasickou hudbu, jazz). Otázkou je, zda-li "pasivní" poslouchání má ještě nějaký jiný efekt. Rád bych tomu věřil. Musím se podělit se včerejším zážitkem, kdy jsem si pustil na aparatuře Smetanovu Mou Vlast v podání Rafaela Kubelíka. Natočený to bylo v roce 1990, kdy se Kubelík vrátil z dobrovolného exilu do Čech, byl k tomu ještě nemocný a to, co tam předvedl se nedá popsat jinak než fantastické. Hudba je prostoupená hrdostí na svůj národ, na to že je Čech, dává do toho vše. Je tam cítit, jak rád se vrátil domů s tím, že tu už pravděpodobně dlouho nebude, že tak chce završit svoji kariéru. Prostě neskutečné emoce. Máloco mě rozpláče (v dobrém slova smyslu). Kubelík to jednoznačně dokázal.

Co se týče provozování hudby, tak sám hraji na španělku klasiku, nebo se aspoň pokouším smile Pokud člověk hraje už hotové party, moc prostoru na realizaci tam nemá, ale i tak se dá v rámci partitury do toho vložit, vlastní cit, emoce, ... Určitě je to obohacující.

Bůh stvořil Zemi pouhým slovem, tedy vibrací, což už není daleko od hudby. Má hudba takovou moc?

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#4 5. 11. 2010 10:10

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

KALIK napsal(a):

Otázkou je, zda-li "pasivní" poslouchání má ještě nějaký jiný efekt.

Bůh stvořil Zemi pouhým slovem, tedy vibrací, což už není daleko od hudby. Má hudba takovou moc?

Hudba dokaze privodit zmenene stavy vedomi. Otvira dvere do vyssich rovin.

Vesmir je hudbou,vesmir je v nas.  Clovek napodobuje hudbou zvuky vesmiru a tedy je to projev Boha-te sily ktera nas presahuje avsak jsme jedno a totez. smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#5 5. 11. 2010 10:16

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Bezesporu má. Právě hudba je spouštěčem, neboť z vyššího principu je všechno vibrace, a když k tomu ještě přidáme onen myšlenkový proces, pak mantra. Ne náhodně tady včera Largo vedle na vlákně "Joga" přirovnává "Přednosti svaté dharmy" od guru Gampopy jakémusi vysílači, který má moc přeladit naši mysl.

A právě Robert Monroe k tomu přistoupil obráceně, tedy z hlediska té hudby. Musíme si uvědomit, že za jeho éry tady vzniká směr New Age Music, který bere prvky od šamanů a snaží se v nás rozevřít ono neuchopitelné, co je skryto v podvědomí. Jakmile se seznámíme s Monreaovým výzkumem, rozevře se nám úplně nová oblast vnímání, protože tohle je tedy něco. A Tebe, Kaliku, z toho, co píšeš, jak je pro Tebe hudba důležitá, to odstartuje do úplně nových dimenzí.

Crabat

Není tady

#6 5. 11. 2010 10:19

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Crabat napsal(a):

Ne náhodně tady včera Largo vedle na vlákně "Joga" přirovnává "Přednosti svaté dharmy" od guru Gampopy jakémusi vysílači, který má moc přeladit naši mysl.

stolt

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#7 5. 11. 2010 15:09

Adelle
♥♥♥----

V takových velkých souvislostech o tom moc pěkně píše D. Ž. Bor (stejný pán, co vede nakladatelství Trigon, napsal mj. i monografii o Meyrinkovi nebo Březinovi - ta se jmenuje Hudba pramenů) v knížce Abeceda stvoření - nejenže tam dokládá vzájemné souvislosti indoevropských jazyků z hlediska etymologie (společný původ slov), ale v použitých hláskách vidí i konkrétní kvality. V tomto kontextu i biblické "slovo se stalo tělem" získává úplně jiný rozměr.

Pragmatickou stránkou komunikace (záměrem, který vkládáme do slov - to už nemá daleko k magickým formulím a čarování) se z hlediska jazykovědy zabývá J. J. Austin v knížce Jak udělat něco slovy, z hlediska psychologie Paul Watzlawick v knize Pragmatika lidské komunikace. O metaforách píše pěkne Mark Lakoff v knize Metafory, kterými žijeme. Ale to trochu odbíhám.

V šestnácti jsem měla hodně otevřené období a celou sérii iniciačních zážitků. Ten hudební se týkal debutového alba King Crimson (art/prog rock). Při prvním poslechu mi od začátku do konce běžel v hlavě celovečerní film, nechalo mě to v naprostém úžasu, a když jsem si potom sehnala a přeložila texty, spadla mi čelist úplně, protože ten můj film tomu naprosto odpovídal. Tehdy jsem pochopila, že uvnitře sebe máme stejně vydatný a relevantní zdroj vjemů a poznatků jako kolem sebe.

Není tady

#8 5. 11. 2010 15:13

Adelle
♥♥♥----

Crabate, které umění podle tebe přímo poukazuje na duchovní stavy v člověku? Myslíš nějaké konkrétní díla?

Pro mě jsou už asi dva roky nevyčerpatelným zdrojem Rilkovy Elegie z Duina v překladu Jiřího Gruši, to je čirá krása a kosmogonie do kapsy  stolt  Ona je totiž poezie mimo své ostatní klady nádherně stručná, aniž by zjednodušovala.

Není tady

#9 5. 11. 2010 15:20

Adelle
♥♥♥----

Umění nám otevírá širší pohled na život a jeho taje několika způsoby - pokud zůstanu u literatury, knihy mají pointu a my si můžeme aspoň na chvíli zažít pocit dovršení a uvidět celkový smysl - to v životě jde málokdy a ztuha, protože se život stále mění a každou vteřinou se maličko pozměňují proporce a význam jednotlivých zážitků.

Klíčové je ale to, jakým způsobem k uměleckému dílu přistupujeme. Že se zklidníme a necháme se oslovit, přistoupíme na to, že věci nejsou jednoduché a jednoznačné. Nemusí jít o poezii plnou metafor, stačí příběh, ve kterém bude vystupovat nejdnoznačná, neschematická postava, nebo nebude jasné, jak přesně se události staly. Příběh v nás probudí zájem, otevře nám hlavu a neposkytne nám hotové odpovědi. A právě o tohle jde, o ten prožitek nejednoznačnosti, která ale zároveň dává smysl.

Není tady

#10 5. 11. 2010 16:31

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Mňa umenie, resp. hlavne jeden jeho aspekt - big_smile tanec - doviedlo až k veciam, o ktorých som nemala ani tušenia a ku ktorým som sa nedokázala prepracovať ani svojím oslnivým intelektom cool . Navyše mi vďaka nemu prišli učitelia, o akých som ani nemala odvahu prosiť, ba aj sprievodcovia, čo mi ukázali keď nie cestu, tak aspoň Smer. stolt A vyskúšala som si jeho prostredníctovm naozaj veci netušené, vrátane tranzu a vízie...

Upravil(a) Selima (5. 11. 2010 16:44)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#11 5. 11. 2010 16:41

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Mňa teda očaril smer, kde umenie je rovno cestou k Bohu - prostredníctvom ešte lásky... Tanec, hudba - spirituálna, napr, kawwálí - a aj poézia. stolt Preto mainstream túto odnož zapovedal a zakázal, ale ona si napriek tomu (alebo práve preto?) prekvitá a rozmáha sa. V kresťanstve sú pre mňa ideálom bohoslužby á la (nielen) černošské omše na juhu USA, kde spieva, tlieska, kníše a čo chvíľu niekto upadne do vytrženia. tongue To by asi zo mňa bola kresťanka ako lusk...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#12 5. 11. 2010 16:43

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Mmch, ten smer, ktorý spomínam, uctieva aj slovo, a verí, že pravidelná modlitba - t.j. slovo a príslušný pohyb - lieči.

Brita

Není tady

#13 5. 11. 2010 17:33

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Tak kupříkladu Březinovy básně, Adelle, ty mají všechny duchovní rozměr, pak některá výtvarná díla, např. Zdeněk Hajný, ale viděl jsem poměrně dost různých autorů, kteří ve svých obrazech měli tenhle náboj. Eduard Tomáš psal prózu, která je úžasná, Citadela od Exuperyho a to je asi tak v tento moment, co mě zrovna napadá. smile

Crabat

Není tady

#14 5. 11. 2010 17:59

giorgino
♥♥♥♥♥--
Místo: Liberec/Jablonec

Crabat napsal(a):

Ano, musím podotknout, že ještě předtím, než jsem poznal duchovní rozměr, pro mne umění hrálo klíčovou roli. Chápal jsem to tak, že nejvyšší meta poznání vede k filosofii a uměleckému vyjádření. Ono jest to, co přesahuje náš všední rámec projevu a člověk by k němu měl směřovat, ať již aktivně vlastní tvorbou, nebo alespoň pasivně tak, že ho vnímá a nechá se jím inspirovat.

Jakmile jsem ale přestoupil na pole ducha, rozloučil jsem se s filosofií, jakožto s oborem, který nevede k cíli. A je to tak: Filosofie nás pouze naučí myslet, ale brány samotné nám neotevře. A umění jsem též odsunul stranou, neboť ono toliko poukazuje (v optimálním případě) na vyšší rozměr v bytosti, ale Cestu za nás nevyřeší.

Pak se ale objevilo umění, které přímo poukazuje na duchovní stavy v člověku. Tehdy jsem zbystřil a řekl si: To je ono! Protože ne každý bude ochoten filosofickou cestou se dopídit poznání. A pokud tedy má vůbec smysl nějaký projev, pak právě tento. A začal jsem psát.

Dobrej příspěvěk, Crabe. K tomu tučnému mě napadá - A začal jsem psát na Babinet. smile

Upravil(a) giorgino (5. 11. 2010 17:59)

Není tady

#15 5. 11. 2010 19:02

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

smile Nojo, Giorgino, zdá se, že jsem skutečně poprvé veřejně začal psát sem. Předtím jenom do šuplíku různé povídky, úvahy, pohádky, ale tady to má hlubší význam, protože tu dochází k interakci s prostředím. A když to vyjde, posuneme se všichni o kousek dál. Proto se sem vracím, i když třeba na čas odejdu. Taková babinetí nostalgie. Po přátelích a rozhovorech i osudech zúčastněných. stolt

Crabat

Není tady

#16 5. 11. 2010 23:17

Alan
♥♥-----
Místo: Vsetín

Adelle napsal(a):

Uvědomila jsem si, že první branou k něčemu, co přesahuje běžnou denní zkušenost, pro mě bylo umění...

Jakékoliv umění je branou do lepšího světa žití. Ano, hlavně hudba. Mimo umění ale i zvířata nám v našem životě otvírájí třetí dimenzi našeho žití. Hudba jako harmonie našeho ducha, je nadčasová, a kdo jí zažije jí miluje a je s ní spojen.

Spirituál, který je harmonii účastněných, je souzvuk lásky, pochopení, míru, svobody, bez negativního tohoto světa.

Krásné téma!smile:hjarta

Upravil(a) Alan (5. 11. 2010 23:20)

Není tady

#17 6. 11. 2010 7:27

Marlú
♥♥-----
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...

Ahoj, taky myslím, že umění je určitě "územím ducha" hjarta Uměním se dá vyjádřit slovy nepopsatelné a při tvorbě člověk neuvěřitelně poznává, objevuje - hlavně sám sebe
Asi by se toho dalo o umění napsat šíleně moc. Ještě musím podotknout, že pro mě je umění i obrázek malého dítěte...vše, co člověk tvoří "od srdce" hjarta
Úžasným "duchovním" zážitkem je pro mě pár měsíců hudba od Gandalfa (možná někteří znáte) a co se týká mě, tak mě baví a snažím se rozvíjet intuitivní kresbu a malbu. Kresba je pro mě meditací, jakousi bránou, spojením. Začínají mi při tom chodit "vzkazy", takže když hledám nějakou otázku, přijde odpověď zatraceně rychle a příjemně tummenupp Ale ne vždy, člověk se pořád učí a posouvá...
Jéééé, umění rodna

http://premamy.sk/images/ticker/narodeniny/26594.png

Není tady

#18 6. 11. 2010 17:15

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Alan napsal(a):

Adelle napsal(a):

Jakékoliv umění je branou do lepšího světa žití. Ano, hlavně hudba. Mimo umění ale i zvířata nám v našem životě otvírájí třetí dimenzi našeho žití. Hudba jako harmonie našeho ducha, je nadčasová, a kdo jí zažije jí miluje a je s ní spojen.

Spirituál, který je harmonii účastněných, je souzvuk lásky, pochopení, míru, svobody, bez negativního tohoto světa.

Krásné téma!smile:hjarta

A s překvapivým zjištěním..smile pro mě,
Zpěv mi byl vždycky jasný, tedy hudba, hlasy souborů, housle, viola, hudba mi vždycky pomáhala vytvářet neopakovatelné emoce. odstře´duje člověka mimo realitu - nádhera
Ale netušila jsem , že sem patří zvířata. Brala jsem balíček jen jako !umění".
Ale  je to logické - láska, pozitivní emoce, příjemno...to jsem strašně ráda, že jezde  moje láska pojmenována smile (ta zvířata) a dávám za pravdu a moc děkuji za tento příspěvek - skutečně otevírá jinou dimenzi godlike děkuji hjarta

Není tady

#19 6. 11. 2010 17:43

giorgino
♥♥♥♥♥--
Místo: Liberec/Jablonec

Já mám rád přírodu jako oblohu, lesy, louky, ten široký barevný gamut, taky zvuky ptáků a poletujícího hmyzu. No jo, umění je lidská činnost, ale stejně ta příroda, to je "umělec", pane jo!!!

Není tady

#20 7. 11. 2010 16:09

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Já vnímám  - ne přímo hudbu, spíš rytmy a harmonie - všude. Tedy, když se na to soustředím. smile
V plné síle mě to napadlo, když jsme byli ve Slovinsku - tam jsem pochopila, proč se mi nelíbí Alpy, přestože (nebo právě proto) že jsem je viděla vždycky z dálky, s odstupem: ony mají takový hard rytmus, nepříliš harmonický - ale asi ne všechny, abych je tak nepomlouvala.
Julské Alpy mě naopak okouzlily - měly rytmus barokní hudby, specielně u pramenů Soči. Tam jsem si uvědomila, že tohle se vidí všude - města, krajiny, umělecká díla, nebo dokonce i jídlo lol
Lesy, například...tam je rytmů!

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#21 7. 11. 2010 16:37

IŠTAR
♥♥♥♥---

Pro mě je to cokoliv, co ve mně vyvolává harmonické pocity až husí kůži. Obrazy, hudba, tanec, příroda. Například takové spojení hudby s tancem v pojetí Lord of the Dance ve mně vyvolává mrazení v nejhlubších útrobách, nebo skladba od Vangelise Dobytí ráje. Miluju obrazy impresionistů a v Orsay se mi tajil dech. Ale ke stejnému pocitu jsem došla v Alpách při lyžovačce, kolem mne mohutné tajmné štíty schované pod bílou peřinou s jiskřivými diamanty vyvolanými sněhem a kolem blankytná obloha s životodárným Sluncem...... Můj duch chrochtal blahem gloria.

Není tady

#22 7. 11. 2010 21:04

Adelle
♥♥♥----

Paráda, tak už jsme do umění zahrnuli i zvířátka, přírodu a jídlo  big_smile  copak se nám sem ještě vejde?  dudlik 

Jenom pište  par  však už nějak přijdeme na to, jak to spolu souvisí  cool

Není tady

#23 7. 11. 2010 22:35

PavlaH
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MB

Miluju výtvarná díla, zvláště ty, které sama tvořím. No a co, že nejsem žádný mistr 16. století...ale jak mě tohle baví a uvolní.... wink třeba taková mandala....

Život je nejkrásnější odpověď na všechny otázky.

Není tady

#24 8. 11. 2010 10:04

Marlú
♥♥-----
Místo: Tam, kde Vysočina začíná...

PavlaH napsal(a):

Miluju výtvarná díla, zvláště ty, které sama tvořím. No a co, že nejsem žádný mistr 16. století...ale jak mě tohle baví a uvolní.... wink třeba taková mandala....

tak tak smile

http://premamy.sk/images/ticker/narodeniny/26594.png

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí