29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, přemýšlím že bych dala synovi (8let) jméno jeho otce . Již spolu nežijeme ale to myslím není podstatné, syn se s tátou vídá a máme myslím tak nějak normální vztahy. Otec je v rodném listě uveden ale jméno jsem nechala dítěti své,ted bych to ráda změnila,je to problém?
Také bych se ráda zeptala zda i já mohu převzít toto příjmení, bylo by jistě jednodušší pak vše na úřadech ,nemocnice a poodbně pokud budu něco ohledně syna vyřizovat. Jen netuším zda takováto věc změny příjmení jde, pokud se nejedná o svatbu.
Děkuji
Není tady
myslím, že by to neměl být problém...
http://www.mvcr.cz/clanek/zmena-jmena-a-prijmeni.aspx
Sára Saudková přijala pertnerovo jméno také bez sňatku
Není tady
laminanonte napsal(a):
myslím, že by to neměl být problém...
http://www.mvcr.cz/clanek/zmena-jmena-a-prijmeni.aspx
Sára Saudková přijala pertnerovo jméno také bez sňatku
Děkuji :-) snad nebude problém když to je cizí příjmení a asi bych nechtěla příponu ová
Není tady
příjmení v mužském tvaru lze přepsat za podmínek jde-li o:
cizinku
občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině
občanku, jejíž manžel je cizinec
občanku, která je jiné než české národnosti
a myslím, ještě tehdy, končí- li mužský tvar příjmení na samohlásku
Upravil(a) laminanonte (3. 11. 2010 14:14)
Není tady
misha88 napsal(a):
Perseo je to off topic, ale proč chces sobě i synovi dávat příjmení BÝVALÉHO??
to by mě také zajímalo...už jen těch starostí s tím, měnit doklady, všude to nahlašovat...
Není tady
misha88
protože to bylo v plánu ještě když jsem sním žila ale chtěla jsem až po svatbě, bohužel jsem ho opustila ale to je věc jiná. No a naše příjmení je celkem blbý takže jsem chtěla něco co by se mu ke jménu více hodilo,s tím bylo i jeho jméno vybíráno , že se později přejmenuje .
Není tady
laminanonte napsal(a):
příjmení v mužském tvaru lze přepsat za podmínek jde-li o:
cizinku
občanku, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině
občanku, jejíž manžel je cizinec
a myslím, ještě tehdy, končí- li mužský tvar příjmení na samohlásku
No jeho příjmení končí na "o".
Není tady
Ale ty nespĺňaš nič z týchto podmienok, ak tomu dobre rozumiem.
Není tady
Laminanonte uvádí i tuto možnost:
A já jako zarytý odpůrce čechizace Moravy, jsem národnosti moravské a nikoliv české a tudíž jsem občan jiné národnosti než české :-)))
Takže ty s tím můžeš vydrbat a prohlásit, že jsi občanka jiné než české národnosti. Např. moravské, či jiné. Vycházím z faktu, že volba národnosti je dobrovolnou věcí každého občana. Tedy ty máš národnost, jakou se cítíš mít, třeba eskymáckou a to ti ze zákona náleží, si zvolit národnost dle svého uvážení a přes to vlak nejede.
Takže dle ustanovení výše zmíněného zákona si můžeš nechat změnit jméno na mužský tvar, neboť jsi občanka jiné národnosti než české.
šarik napsal(a):
Laminanonte uvádí i tuto možnost:
A já jako zarytý odpůrce čechizace Moravy, jsem národnosti moravské a nikoliv české a tudíž jsem občan jiné národnosti než české :-)))
Takže ty s tím můžeš vydrbat a prohlásit, že jsi občanka jiné než české národnosti. Např. moravské, či jiné. Vycházím z faktu, že volba národnosti je dobrovolnou věcí každého občana. Tedy ty máš národnost, jakou se cítíš mít, třeba eskymáckou a to ti ze zákona náleží, si zvolit národnost dle svého uvážení a přes to vlak nejede.
Takže dle ustanovení výše zmíněného zákona si můžeš nechat změnit jméno na mužský tvar, neboť jsi občanka jiné národnosti než české.
Děkuji ,tak nějak jsem také slyšela o této možnosti a hodlala ji využít protože ono je vlastně jedno jaké seš národnosti,občan ČR bych zůstala nadále. A pokud se ke změne jmen rozhodnu tak ho chci i já ,proč vypadat někde že nejsem matka svého syna a muset se prokazovat že k němu patřím.
Není tady