Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#26 2. 11. 2010 11:26

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Re: dcera se zamilovala do cizince

Pandorraa napsal(a):

Nicolas napsal(a):

Selima napsal(a):

lol Ale to je o Iráne, to je trošku iné kafe... nepleť si pojmy s dojmami a inventúru s ouvertúrou.

Tady je vidět, jak někteří vidí cokoli "za humny" jako jednu velkou nebezpečnou muslimskou díru, která požírá české ženy a jejich děti :-)
A pak se rozčilujeme, když nás někdo z druhého konce světa vidí jako nějakou balkánskou zemi, kde se před pár lety válčilo :-)

A to ještě nejspíš netuší o posledním průšvihu otců katolické církve. Podle nich by si mohli myslt, že každý křesťan je zvrhlý pedofil winkstolt

ano...
A proto se dává muslimským ženám, které žijí v křesťanské Evropě a kvůli manželovi katolíkovi syna pokřtily, jako odstrašující memento právě vydaná knížka katolická beletrie s názvem "Bez vašeho krásného synka neodejdu - knížka podle skutečných událostí".

PS: až nyní si uvědomuji, že moje matka si také vzala cizince a ještě k tomu muslima :-)

Není tady

#27 2. 11. 2010 11:50

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Předsudky a lidská blbost jsou nejlepším spoluhráčem a nahrávačem všem "stádním" manipulátorům stolt Takže jeden ani nemusí vystrčit paty z domu, otevře si net nebo telku a juž se veze se stádem...Obvzlášť když věří všemu, co tam píšou a říkají stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#28 2. 11. 2010 12:29

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Vztah s cizincem nemusí být problém. Můj bratr má manželku rovněž z exotické země, mají spolu dítě a myslím, že to funguje. Přeci jenom nějaký čas žila v Americe a už i předtím byla vychovávána v křesťanské kultuře. Čili vztah může dobře fungovat stejně tak, jko nemusí fungovat vztah Čech-Čech. Záleží jen na konkrétních lidech, jak jsou schopní spolu žít, jak jsou schopní tolerovat rozdílnou kulturu toho druhého.

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#29 2. 11. 2010 13:08

javena
♥♥♥♥♥♥-

No, jo Kaliku - tolerance... ta je potřeba všude. Jenže třeba manžel té jedné holčiny byl jak milius, rodina, děti... všechno bude, alláh to zařídí a tři roky nato jí zamkl v bytě, protože rok předtím jela k rodičům na 1. svátek vánoční a on předpokládal, že by mohla chtít jet i tenhle a že to tóčo loni jí neodradilo. Oni právě moc tolerantní nejsou. Ale zase - třeba znám jen ty pohromy. Protože jediný manželství o kterém vím z mého okolí, že funguje je Češka a Egypťan. Ona je druhá manželka, je s tím srozuměna (měli jen islámský sňatek) a on je taknějak mezi dvěma žemana a světadílama a všem (dvěma určitě, Egyptské manželce nevím) to vyhovuje. wink

Není tady

#30 2. 11. 2010 13:27

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

javeno, ale tak to je už holt riziko obecně vztahů, že nevíme, s kým vlastně žijeme. Proto je dobrý se neženit a nevdávat hned po seznámení, ale ve fázi spolužití vyčíhat jistá úskalí, která by nám mohla ztrpčovat život. Jistě, u cizinců je ještě větší riziko toho, co si třeba uvedla, ale s tím se už do toho musí jít a nebo si radši najít "domorodce", ale blbce si můžeš najít i tady big_smile Pak se v tom vyznej big_smile Ne, vždycky je to jen o lidech. Každopádně odejít od dotyčného můžeš kdykoliv, pokud to nefunguje.

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#31 2. 11. 2010 13:37

javena
♥♥♥♥♥♥-

Ale dyk jo. big_smile Já se přehmátla v severních Čechách, že jo... lol To nikdo nezpochybňuje.
Já osobně si myslím, že do manželství s rozdílnou kulturou by měl jít ten, kdo ji studuje, zná, byl v té které zemi - pracovně, studijní pobyt - aby věděl, do čeho jde. wink Můj otec byl pracovně v jedné takové zemi (nechci jmenovat) a tam se seznámil s nějakým místním chlápkem. Vzdělanej byl, sám o sobě tvrdil, že je pokrokovej, protože v Československu studoval a když pozval tátu na večeři, manželku nepustil z kuchyně - jídlo nosil syn. Táta se ptal, proč není jeho žena u stolu. Prej tam nemá co dělat, když je v domě cizí muž. big_smile

Není tady

#32 2. 11. 2010 13:57

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

javena napsal(a):

Ale dyk jo. big_smile Já se přehmátla v severních Čechách, že jo... lol To nikdo nezpochybňuje.
Já osobně si myslím, že do manželství s rozdílnou kulturou by měl jít ten, kdo ji studuje, zná, byl v té které zemi - pracovně, studijní pobyt - aby věděl, do čeho jde. wink Můj otec byl pracovně v jedné takové zemi (nechci jmenovat) a tam se seznámil s nějakým místním chlápkem. Vzdělanej byl, sám o sobě tvrdil, že je pokrokovej, protože v Československu studoval a když pozval tátu na večeři, manželku nepustil z kuchyně - jídlo nosil syn. Táta se ptal, proč není jeho žena u stolu. Prej tam nemá co dělat, když je v domě cizí muž. big_smile

Ale to je přeci naprosto v pořádku. To je prostě kultura dané země v konkrétním případě.
Ovšem s poznámkou o studiu či nějakém vyzkoušení si cizí kultury, pokud tam chci žít a vzít si zástupce dané kultury, mohu souhlasit (pokud to je samozřejmě fyzicky možné).

Není tady

#33 2. 11. 2010 14:11

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Prej tam nemá co dělat, když je v domě cizí muž.
U jinejch národů zas bejvalo zvykem manželku hostovi nabídnout jaksi k použití... http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png Jinej kraj, jinej mrav, no. To snad radši zůstat v tý kuchyni nemyslíš?

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#34 2. 11. 2010 14:12

javena
♥♥♥♥♥♥-

Nicolasi, já nikde netvrdím, že to není v pořádku. smile Je to jen takový malý příklad toho, jak se na to díváme rozdílně. On byl pokrokový, přitom moje máma by tátu vzala novinama, kdyby jí řekl - přišel kámoš, nevylejzej. wink Prostě je tam rozdíl. Když člověk přijme cizí kulturu, tak jak je, není problém. Ale pokud do toho jde s tím, že on je pokrokový a bere to dle našich, evropských měřítek, pak se musí zákonitě divit, že nesmí na pláž... protože my přeci můžem. wink Já to neodsuzuju, jen bych s ní neměnila. tongue Otázka je, jestli ona se mnou. vissla

Není tady

#35 2. 11. 2010 14:14

javena
♥♥♥♥♥♥-

Helí, ty jsi úžasná. tummenuppbig_smile Jasně, teda vlastně podle toho, jak by vypadal host, že jo... když je to zvykem... vissla

Není tady

#36 2. 11. 2010 15:42

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

javena napsal(a):

Nicolasi, já nikde netvrdím, že to není v pořádku. smile Je to jen takový malý příklad toho, jak se na to díváme rozdílně. On byl pokrokový, přitom moje máma by tátu vzala novinama, kdyby jí řekl - přišel kámoš, nevylejzej. wink Prostě je tam rozdíl. Když člověk přijme cizí kulturu, tak jak je, není problém. Ale pokud do toho jde s tím, že on je pokrokový a bere to dle našich, evropských měřítek, pak se musí zákonitě divit, že nesmí na pláž... protože my přeci můžem. wink Já to neodsuzuju, jen bych s ní neměnila. tongue Otázka je, jestli ona se mnou. vissla

Ano, tomu se říká europocentrismus (přesvědčení, že Evropa byla a je centrem světové kultury a myšlení). Tudíž slovo pokrok vnímáme naším "eropocentrickým" okem a nedojde nám, že pokrok v myšlení a chování daného pána v dané kultuře může být obrovský, ale my to prostě díky velmi zúženému pohledu nejsme schopni zaznamenat :-(

Souhlasím s tím, že následky a rozčarování mohou být velmi smutné. Ale je to z velké části tím, že jako Evropané máme velmi malou vůli po opravdovém poznání jiné kultury, jejich zvyků a rituálů. Ještě větší problém máme s tím, abychom jinou kulturu a její odlišné projevy akceptovali jako rovnocennou (jedním ze znaků eurocentrismu je právě to, že máme neustálou potřebu srovnávat a hodnotit). Respekt ke kultuře odlišné často padá s tím, že například naši tzv. romantickou lásku považujeme za cosi vyššího co přebíjí vše, i tradice (které vlastně tvoří základ každé kultury). Proto opravdu doporučuji dceři, která se zamilovala, aby prahla po vědění a upřímně se zajímala o kulturu komunity a rodiny nastávajícího ženicha.

Není tady

#37 2. 11. 2010 15:47

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

javena napsal(a):

Kým by to nespoznala, určite nie. Potom - ťažko povedať. Čo človeku zamlada vtlčú do hlavy, to veľmi silno uľpieva.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#38 12. 11. 2010 16:13

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

Tak ja mam doma Japonca. smile Teda on ma spis doma me, protoze zijeme v Japonsku. Jsme spolu sedm let a mame dve deti. Je stejne jako ja ateista, takze nastesti vira do naseho vztahu vubec nezasahuje. Spis, co je ted pro me aktualni problem, je vychova deti v cizim prostredi. To je asi to nejtezsi.

Není tady

#39 12. 11. 2010 16:40

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Sakura napsal(a):

Tak ja mam doma Japonca. smile Teda on ma spis doma me, protoze zijeme v Japonsku. Jsme spolu sedm let a mame dve deti. Je stejne jako ja ateista, takze nastesti vira do naseho vztahu vubec nezasahuje. Spis, co je ted pro me aktualni problem, je vychova deti v cizim prostredi. To je asi to nejtezsi.

Sakuro,cizí prostředí je to pro tebe,ne? Pro děti je přirozené.Doma jsou tam,kde mají mamku a taťku.Btw,děti se narodily v Japonsku?

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#40 12. 11. 2010 16:51

Sakura
♥♥♥♥♥♥-

Vsak ja nepisu, ze je to tezke pro deti, Je to tezke pro me...Ano, narodily se tady. Takze jsou zvykle na neco jineho, nez ja. Nemuzu jim predat svoje zkusenosti a tradice (k cemu by jim to tady bylo)...Aktualne resim treba problem, ze japonske holcicky nenosi nausnicky, ve skolach je to snad i primo zakazane. A ja bych moc chtela dat male nausnicky po moji mamince, ktera uz nezije. Ale nebudu moct.

Takze jsem spis svym prispevkem chtela rict, ze s manzelem cizincem nemame zadny problem navic, ktery bych nemela s ceskym muzem. Spis bych Rozmaryne chtela rict, ze pokud si dcera pritele Alzirana treba jednou vezme a bude s nim mit deti, pokud budou zit jako rodina v CR, myslim, ze bude vse OK - temer jako by si vzala Cecha. Problem je zit s cizincem mimo. Kvuli zvykum v te zemi, kvuli vychove deti, ktera bude jiste jina kdekoliv, jine tradice no a pak riziko, ze by byla mezinarodni tahanice o deti v pripade rozvodu.

Není tady

#41 12. 11. 2010 19:56

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Sakura napsal(a):

Vsak ja nepisu, ze je to tezke pro deti, Je to tezke pro me...Ano, narodily se tady. Takze jsou zvykle na neco jineho, nez ja. Nemuzu jim predat svoje zkusenosti a tradice (k cemu by jim to tady bylo)...Aktualne resim treba problem, ze japonske holcicky nenosi nausnicky, ve skolach je to snad i primo zakazane. A ja bych moc chtela dat male nausnicky po moji mamince, ktera uz nezije. Ale nebudu moct.

Takze jsem spis svym prispevkem chtela rict, ze s manzelem cizincem nemame zadny problem navic, ktery bych nemela s ceskym muzem. Spis bych Rozmaryne chtela rict, ze pokud si dcera pritele Alzirana treba jednou vezme a bude s nim mit deti, pokud budou zit jako rodina v CR, myslim, ze bude vse OK - temer jako by si vzala Cecha. Problem je zit s cizincem mimo. Kvuli zvykum v te zemi, kvuli vychove deti, ktera bude jiste jina kdekoliv, jine tradice no a pak riziko, ze by byla mezinarodni tahanice o deti v pripade rozvodu.

Jj, já porozuměla,že problém máš ty a ne děti. Ono to z mého psaní nevyznělo,ale chtěla jsem ti napsat,aby ses zbytečně netrápila,hlavně,že jsou dítka šťastný. Nevím jestli se čas od času dostanete do Čech,ale i když nikdy nebudou žít podle našich zvyků a tradic,určitě bych jim ty nejhlavnější rozdíly řekla,aby trochu měly představu jak žila a vyrůstala jejich mamka. A náušničky taky přijdou,jenom to možná bude ještě chvíli trvat.Moc ti přeju,že vám to s mužem klape,u vás je ten rozdíl opravdu veliký,myslím rozdílnost mezi způsobem života a kulturou než je tomu u některých mých kamarádek,které si vzaly cizince z Evropy. Často přiznávají problémy hlavně ve výchově dětí.

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#42 12. 11. 2010 21:31

Adelajdaa
♥------

Ahojte,

zahlédla jsem tu toto téma a nedá mi to nereagovat, protože mám se vztahem s cizincem vlastně osobní zkušenost. Můj přítel je Japonec (docela mě překvapilo, když jsem si tu teď přečetla příspěvek Sakury, že manžel je též z Japonska, dobrá náhoda, doteď jsem se "stejnou kombinací" nesetkala :-). Vedeme zatím tedy vztah na dálku (což jsem ještě řešila na jiném vlákně), ale i přes tuto vzálenost, i kulturní, mi přijde, že je to především o konkrétní povaze a vlastnostech člověka. Měla jsem kdysi dlouhodobý vztah a pak x let jsem byla sama, ikdyž, kdybych nechtěla, tak bych nemusela. Ale nějak mi vždycky něco v tom potenciálním vztahu nesedělo nebo chybělo. A teď se nestačím divit, jak moc máme s přítelem stejný pohled na svět, názory i zájmy (tím nechci říct, že s českými chlapi nemám nic společného, to ne, ale zkrátka jsem nenatrefila na toho pravého :-). Samozřejmě, že řešíme i kulturní odlišnosti, ale pak je důležitá tolerance i chuť poznat svět toho druhého. Ti dva lidé by do vztahu měli jít s vědomím, že je takové odlišnosti čekají a brát to tak. Chci tím říct, že nejvíce rozumět si nemusejí nutně jen lidé stejných národností.

Ikdyž je fakt, že pokud jde o víru a náboženství, tam asi rozdíly dělají ve vztahu paseku.

Souhlasím s Marinou - asi by bylo nejlepší zkusit s alžírským partnerem nějakou dobu žít ve společné domácnosti, takto ho nejlépe pozná.

Není tady

#43 15. 11. 2010 17:36

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Bývalá kolegyňa má vzťah s Japoncom, ktorý je ale podľa mňa netypický, zoznámili sa mimo Japonska, on nikdy netúžil žiť tam tongue a celkom ochotne s ňou prišiel na Slovensko, kde sa už adaptoval. Myslím, že majú manželské problémy, ale o nič väčšie ako slovensko-slovenské páry. wink Záleží hodne na osobnom založení oboch členov páru, adaptabilite, otvorenosti, konzervativizme-liberálnosti apod. (Stretla som dvoch muslimov, v podstate skôr ex-muslimov, popri ktorých som ja pôsobila ako najväčšie poverčivé pobožné koleno... big_smile )

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí