29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Moji rodiče odkoupili v 12/2007 od města byt a v domě bylo založeno družstvo. Matka zemřela 4/2008 a otec 2/2010. Jako jedinná dcera jsem podíl zdědila a chtěla bych byt prodat. Jak dlouho musím s prodejem počkat, abych neplatila daň z příjmů /15%/ ?
Není tady
§ 4 Osvobození od daně
b) příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písmenem a), přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. V případě, že jde o prodej nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor nabytých děděním od zůstavitele, který byl příbuzným v řadě přímé nebo manželem (manželkou), zkracuje se doba pěti let o dobu, po kterou byla nemovitost prokazatelně ve vlastnictví zůstavitele nebo zůstavitelů, pokud nemovitost byla nabývána postupným děděním v řadě přímé nebo manželem (manželkou).
takže se domnívám, že vzhledem k tomu, že rodiče byt (podíl) vlastnili od roku 2007, tedy 3 roky, zkracuje se ti doba, po kterou by si byt musela vlastnit, tj. z 5 let na 2 roky.
Pokud by rodiče žili, mohli by byt prodat ihned, protože by měli splněnou podmínku, že zde měli bydliště po dobu 2 let před prodejem. Pokud si s nimi bydlela, je lhůta též 2letá.
Pokud by si získané přostředky použila na uspokojení své bytové potřeby, tedy koupila jiný byt, či dům, od daně jsi osvobozena
Upravil(a) laminanonte (29. 10. 2010 17:16)
Není tady
ještě dodatek...pokud tomu dobře rozumím, tak bys neměla platit daň z prodejní ceny, ale měla bys platit daň pouze z výnosu tohoto prodeje. Výnosem se rozumí kladný rozdíl mezi prokazatelně prodejní a původní nabývací cenou členských práv. U členů družstva, kteří získali byt v původně obecních domech, pak byl nabývací cenou složený členský vklad.
V případě nabytí práv dědictvím je nabývací cenou cena, uvedena v rozhodnutí soudu o dědictví.
Ale to nevím jistě..uvidíš, jak se k tomu vyjádří ostatní..
Není tady
Nic dalšího kupovat nechci, v bytě jsem nebydlela. Na FÚ mi sdělili, že se nejedná o nemovitost ale o družst.podíl a že daň platit nebudu, ale real. makléřka tvrdí tu variantu viz.dodatek. Moje známá daňová poradkyně se zase přiklání k 1 příspěvku. Nechci udělat chybu a platit jak mourovatá ,proto budu vděčná za každý názor.
Není tady
saletka1 napsal(a):
Nic dalšího kupovat nechci, v bytě jsem nebydlela. Na FÚ mi sdělili, že se nejedná o nemovitost ale o družst.podíl a že daň platit nebudu, ale real. makléřka tvrdí tu variantu viz.dodatek. Moje známá daňová poradkyně se zase přiklání k 1 příspěvku. Nechci udělat chybu a platit jak mourovatá ,proto budu vděčná za každý názor.
§ 4 Osvobození od daně
u) příjem získaný formou nabytí vlastnictví k bytu jako náhrady za uvolnění bytu, a dále náhrada (odstupné) za uvolnění bytu, vyplacená uživateli bytu za podmínky, že náhradu (odstupné) použil nebo použije na uspokojení bytové potřeby nejpozději do jednoho roku následujícího po roce, v němž náhradu (odstupné) přijal. Tento příjem je osvobozen i v případě, že částku odpovídající náhradě (odstupnému) vynaložil na obstarání bytové potřeby v době jednoho roku před jejím obdržením. Přijetí náhrady (odstupného) oznámí poplatník správci daně do konce zdaňovacího období, ve kterém k jejímu přijetí došlo. Obdobně se postupuje i u příjmů z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu, pokud v souvislosti s tímto převodem bude zrušena nájemní smlouva k bytu, použije-li poplatník získané prostředky na uspokojení bytové potřeby; obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby
z této citace usuzuji, že v případě, že se získané prostředky z úplatného převodu práv a povinností spojených s členstvím v družstvu nepoužijí na uspokojení bytové potřeby, daň z příjmu se hradí..
Není tady
Ach jo, zadala jsem dotaz i v jiné poradně a názory se hodně liší asi nejlepší bude písemně obeslat FÚ a aspoň to budu mít od nich černý na bílým.Jinak všem moc děkuji.
Není tady
a máš opravdu na mysli bytové družstvo, nebo společenství vlastníků? V tom je zásadní rozdíl..
Není tady
když uvádí, že na FÚ jí řekli, že jde o prodej podílu..tak jde o bytové družstvo.
Taková družstva vznikala obvykle při privatizaci domovního fondu obecních úřadů nebo vyčleněním z většího, obvykle stavebního bytového družstva, a to za účelem koupě a správy domu s byty, jejichž uživatelé jsou členy těchto družstev a podíleli se svými peněžními prostředky na pořízení tohoto domu.
Jednoduše to zjistí na KN z listu vlastnictví.
Není tady
Mám za to, že citace Laminanonte z 29. 10. 2010 19:42 je naprosto správná vzhledem k položenému dotazu.
Prosím zveřejněte zde výsledek dotazu směřovaného na FÚ, budou odstraněny veškeré pochybnosti a budeme mít odpověď i pro příště.
Není tady
Moje otázka je možná související....ale musím hned na začátek přiznat, že se v tomhle vůbec nevyznám.
Mám byt v os. vl., ten byt vlastním déle jak 2 roky. Při jeho prodeji budu platit nějakou daň? I když jsem "neplátce" DPH (osoba)?
Není tady
ano, daň z převodu nemovitosti ve výši 3% z ceny, za kterou je byt prodán. Pokud by byl odhad nemovitosi vyšší, než je kupní cena za kterou je byt prodán, platí se z té vyšší částky.
Není tady