|
1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy? 1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět |
|
|

Mari, smrt je smrt, ta mě neděsí, možná bolest... jde o to, co s tím souvisí... já to sem nebudu vypisovat, to byl jen příklad něčeho, co ze světa nezmizí jen proto, že já to nechci... 
Já se nechávám vést osudem, neděsí mě to, nemusím mít pocit, že vše řídím a ovlivňuji. Neberu to jako slabost, nevědomost - naopak. Jak jsi psala - přijímat to s pokorou... Někdy mám pocit, že ti, kdo musí za každou cenu řídit vše vědomě jsou zbytečně v křeči, čtou neustále návody jak na věc a přitom stačí tak málo - prostě to přijmout.
Když jsem měla v manželství problémy, přispěchala kamarádka s chytrou knihou. Jo, kdybych se tím řídila, jsme spolu dodnes, následky nenásledky - ale nebyla bych to já. Jela bych podle příručky a měla pocit, že mám báječné manželství, když nám to tak báječně klape - tedy já klapu...
Takže jsem naprosto vědomě prchla, vedená instinktem a věříc v osud. 
Ber to, prosím, jako můj názor. Každej ať si žije, jak umí - každýho věc. Já jsem spokojená takhle - jinej nemusí. Je to opravdu prosté.
Není tady
javena napsal(a):
Ano,vzdyt sis ten osud sama pripravila.
Vedena myslenkou. Jak proste Javeno. 
Není tady

hirondel napsal(a):
javena napsal(a):
Á, zase trháš větičky...
Já si ten osud nepřipravila, já s ním chtěla být až do smrti. Opravdu si myslíš, že celý můj osud se smrskne do vědomého opuštění manžela.
To by bylo moc lehký a poměrně krátký... já tu budu dlouho, co bych tak asi dělala celou tu dobu. 
Není tady
Já bych to vyjádřil takhle: Něco ovlivnit můžeme (Karma), něco ovlivnit musíme (jelikož se to přímo týká našeho životního úkolu) a něco ovlivnit nedokážeme, protože tam prostě nejsme nasměrování a v daném životě řešíme něco úplně jiného. A tomu říkám Osud. Stavu, kdy nemůžeme. Karma je jasná, do ní lze vstoupit. A to je, o čem tu hovoří Maripose. Náš přímý životní úkol je ještě jasnější. To je Karma na druhou. Ale to, s čím zkrátka nehneme, protože k tomu nemáme předem vytvořené dispozice (opět Karma, ale ta, kterou neovlivníme), musíme jenom přijmout. Nu a právě tenhle trpný stav nazývám Osudem. 
Není tady
javena napsal(a):
hirondel napsal(a):
javena napsal(a):
Á, zase trháš větičky...
Já si ten osud nepřipravila, já s ním chtěla být až do smrti. Opravdu si myslíš, že celý můj osud se smrskne do vědomého opuštění manžela.
To by bylo moc lehký a poměrně krátký... já tu budu dlouho, co bych tak asi dělala celou tu dobu.
A pokud jsi s nim chtela byt do smrti jak rikas proc si to neuskutecnila?
No proste proto ze Tva mysl zmenil smer a ta jeho take a tim jste si pripravili to co jste prozivali. 
Opravdu si myslis ze Ti nerozumim? A opravdu si myslis ze ja si myslim to co Ty tvrdis Javeno?
Nikde jsem nerekla to co Ty tvrdis (vytucnene) 
Není tady
Crabat napsal(a):
Já bych to vyjádřil takhle: Něco ovlivnit můžeme (Karma), něco ovlivnit musíme (jelikož se to přímo týká našeho životního úkolu) a něco ovlivnit nedokážeme, protože tam prostě nejsme nasměrování a v daném životě řešíme něco úplně jiného. A tomu říkám Osud. Stavu, kdy nemůžeme. Karma je jasná, do ní lze vstoupit. A to je, o čem tu hovoří Maripose. Náš přímý životní úkol je ještě jasnější. To je Karma na druhou. Ale to, s čím zkrátka nehneme, protože k tomu nemáme předem vytvořené dispozice (opět Karma, ale ta, kterou neovlivníme), musíme jenom přijmout. Nu a právě tenhle trpný stav nazývám Osudem.
Crabate, co napriklad? 
Není tady
Crabe,
nemyslím si, že existuje něco jako osud, tzn. věci, se kterými nic neuděláme. Myslím, že všechno si do života přitahujeme v rámci lekcí a pokud zkoušku z této lekce složíme, už se to kolem nás neděje.
Ale možná se mýlím, máš nějaký konkrétní příklad?
Nedávno jsem si také uvědomila zajímavou věc: třeba já tady pořád lamentovala nad svým osudem, nad zlým Bohem, který mi pořád dává facky a že jsem bezmocná a pak hle: dělám si to sama, protože to chci 
"Bůh" tady není, aby nám vymýšlel nějaký osud, všechno si děláme my a všechno můžeme změnit. A vlastně o tom píšou i v knížce Svět bez hranic
.
Není tady
Tulipánka napsal(a):
a pak hle: dělám si to sama, protože to chci

[
Není tady

Má mysl nezměnila směr, Hirondel. I když ty to víš prostě na beton, podle toho, co píšeš.
Jeho mysl taky ne. Byli jsme takový vždy, on se nezměnil a já taky ne. To je celé. Že by osud, kdo ví.
Jen tě škádlím...
To, co jsme prožívali připravil manžel, mě do toho netahej - já věděla kulový. Já pak jen hasila. 
Nevím Hirondel, co si myslíš - proto se ptám, jestli si to myslíš. Netvrdím, že to tak je, ptám se. Ale to by bylo, abys odpověděla, viď...
Jestli mi rozumíš... no, co na tom. Změní se něco jestli jo, nebo ne? Není to jedno? Mám kolem sebe lidi bližší, než virtuální Hirondel a je mi jedno, jestli mi rozumí. Stačí mi, že to tak berou, jak to je. Možná mají jiné názory a mnozí je i řeknou, ale nijak to nemění nic na tom, že je to jedno, jestli mi rozumějí. Já mnohé z nich taky úplně nechápu, na jejich místě bych třeba jednala jinak, ale co na tom. Mám je ráda, jak jsou.
Není tady

Tulipánka napsal(a):
Crabe,
nemyslím si, že existuje něco jako osud, tzn. věci, se kterými nic neuděláme. Myslím, že všechno si do života přitahujeme v rámci lekcí a pokud zkoušku z této lekce složíme, už se to kolem nás neděje.
Ale možná se mýlím, máš nějaký konkrétní příklad?
Nedávno jsem si také uvědomila zajímavou věc: třeba já tady pořád lamentovala nad svým osudem, nad zlým Bohem, který mi pořád dává facky a že jsem bezmocná a pak hle: dělám si to sama, protože to chci
"Bůh" tady není, aby nám vymýšlel nějaký osud, všechno si děláme my a všechno můžeme změnit. A vlastně o tom píšou i v knížce Svět bez hranic.
No jo, Tuli, když já nechtěla a bylo...
Což nikomu nebrání na osud nevěřit.
Není tady
Ale to má každý člověk jinak posazené, Hirondel. Také si každý z nás sám pro sebe definuje ty tři stavy. Nejprve by měl rozpoznat, co je jeho životním úkolem. To rozkryje tak, že zjistí, co ho nejvíce pálí. Mezitím se mu sem tam něco podaří a naopak něco zbabrá. Tím zjišťuje k čemu má vlohy a k čemu zase ne. Nu a takhle vlastně sám se sebou pracuje po celý život. Jestliže v sobě dodatečně nalézá odvahu, zjistí, že to, co původně patřilo do kategorie Osudu, dokáže přetransformovat. A naopak, jestliže odvahu po cestě ztrácí, to, co původně byl schopen ovlivnit, se posouvá do oddílu nedosažitelného. Ovšem pro jiného člověka to všechno leží někde úplně jinde.
Není tady
javena napsal(a):
Má mysl nezměnila směr, Hirondel. I když ty to víš prostě na beton, podle toho, co píšeš.
Jeho mysl taky ne. Byli jsme takový vždy, on se nezměnil a já taky ne. To je celé. Že by osud, kdo ví.
Jen tě škádlím...
To, co jsme prožívali připravil manžel, mě do toho netahej - já věděla kulový. Já pak jen hasila.
Nevím Hirondel, co si myslíš - proto se ptám, jestli si to myslíš. Netvrdím, že to tak je, ptám se. Ale to by bylo, abys odpověděla, viď...Jestli mi rozumíš... no, co na tom. Změní se něco jestli jo, nebo ne? Není to jedno? Mám kolem sebe lidi bližší, než virtuální Hirondel a je mi jedno, jestli mi rozumí. Stačí mi, že to tak berou, jak to je. Možná mají jiné názory a mnozí je i řeknou, ale nijak to nemění nic na tom, že je to jedno, jestli mi rozumějí. Já mnohé z nich taky úplně nechápu, na jejich místě bych třeba jednala jinak, ale co na tom. Mám je ráda, jak jsou.
Jav ja Ti stale jen tvrdim ze mysl ridi nase kroky od A do Z. To vim na beton. Ovsem Tvuj pribeh z par vet neznam a jak bych mohla.
Javeno ja citim ze Te tyto nazory rozkmitaly,ale jestli to vim nebo ne to posud sama. 
No jinak Javeno,ja nevim proc si myslis ze ses me na neco ptala. Ty to nekde vidis kdyz se ctes,ja ne.
Ja vidim konstatovani a vzapeti si sama odpovidas.
Pokud se me budes ptat ,skutecne ptat na neco ,pak ver ze odpovim pokud tu odpoved budu znat. 
I Tebe mam rada takovou jaka jsi a je me take jedno jestli me rozimus nebo ne. 
Ja Tobe rozumim,ale jestli Ty vnimas neco jineho,nechame to tak. 
Není tady
Jasně Tulipku. Však říkám, že tohle si každý v mysli vytváří sám. Je to dáno jeho poznáním, jeho odvahou, jeho schopností tvůrčím způsobem uvažovat. Ale každý máme nějaké hranice. Proto pro každého z nás existuje určitá oblast, kterou lze chápat jako Osudovou.
Není tady
Crabat napsal(a):
Ale to má každý člověk jinak posazené, Hirondel. Také si každý z nás sám pro sebe definuje ty tři stavy. Nejprve by měl rozpoznat, co je jeho životním úkolem. To rozkryje tak, že zjistí, co ho nejvíce pálí. Mezitím se mu sem tam něco podaří a naopak něco zbabrá. Tím zjišťuje k čemu má vlohy a k čemu zase ne. Nu a takhle vlastně sám se sebou pracuje po celý život. Jestliže v sobě dodatečně nalézá odvahu, zjistí, že to, co původně patřilo do kategorie Osudu, dokáže přetransformovat. A naopak, jestliže odvahu po cestě ztrácí, to, co původně byl schopen ovlivnit, se posouvá do oddílu nedosažitelného. Ovšem pro jiného člověka to všechno leží někde úplně jinde.
Crabate ja vim ze kazdy to ma jinak ,to je stara znama vec. 
Jsem se ptala na nejaky konkretni priklad ale opet se nepodarilo. 
Takze osudem nazyvas to,kdy clovek neni schopen neco zvladnout (nejspis proto ze se boji ,neveri ze to lze) ?
Není tady

Nerozkmitaly, to máš špatnej pocit a nevím, z čeho pramení... i když - u tebe možná jen z toho, že reaguju. 
Mysl řídí naše kroky na cestě osudu... Už jsem to psala v prvním příspěvku - jdeme a na cestě máme body, které jsou dané a které my vědomě zpracujeme. Dojdeme k nim, ať se nám to líbí, nebo ne. Jsou tam a čekají. To vím zas na beton já. 
A proč si myslím, že se ptám... no, já si to nemusím myslet, já vím, že se ptám. Není to kouzelné? 
Není tady
Myslím si jako ty Javen, že některé věci na nás čekají, abychom s nimi měli zkušenost. Nejde ani tak o to, jak v nich obstojíme, pokud je v danou chvíli projdeme, jak nejlíp umíme.
Není tady
javena napsal(a):
Nerozkmitaly, to máš špatnej pocit a nevím, z čeho pramení... i když - u tebe možná jen z toho, že reaguju.
Mysl řídí naše kroky na cestě osudu... Už jsem to psala v prvním příspěvku - jdeme a na cestě máme body, které jsou dané a které my vědomě zpracujeme. Dojdeme k nim, ať se nám to líbí, nebo ne. Jsou tam a čekají. To vím zas na beton já.
A proč si myslím, že se ptám... no, já si to nemusím myslet, já vím, že se ptám. Není to kouzelné?
Kdyz ne tak ne,no co, mela by jsi to vedet koneckoncu lepe nez ja. 
Takze co ze je to ten osud Jav?

Je to kouzelne,to naprosto ano. Ty vis ze se ptas, ale ja to nevidim ani necitim.
A nakonec kde mas otaznik? " "Opravdu si myslíš, že celý můj osud se smrskne do vědomého opuštění manžela. To by bylo moc lehký a poměrně krátký..."" 
Není tady
PavlaH napsal(a):
Myslím si jako ty Javen, že některé věci na nás čekají, abychom s nimi měli zkušenost. Nejde ani tak o to, jak v nich obstojíme, pokud je v danou chvíli projdeme, jak nejlíp umíme.
Pavliku a proc na Tebe ty veci cekaji ? kde se tam nekde v tom bode ty veci vzaly ,proc tam jsou ,kdo je pripravil? 
Není tady

Hirondel - Nemám otazník a přesto se ptám... to jsem celá já.
Já nevím, co je můj osud, nevím, co mě čeká. Nechávám se vést a plně mě to uspokojuje. To je celé.
Pavlo - ano, tím, že je projdeme, se vyvíjíme, můžeme se poučit. A zpětně vím, nebo spíš tuším (vím toho velmi málo), proč to bylo. Proč na mě konkrétně čekala tahle věc a ne jiná. Ale zpětně. Dopředu nevidím.
Není tady
javena napsal(a):
Hirondel - Nemám otazník a přesto se ptám... to jsem celá já.
![]()
Já nevím, co je můj osud, nevím, co mě čeká. Nechávám se vést a plně mě to uspokojuje. To je celé.
No jo otazka bez otazniku ,kdy si jakoby "tazaci " mysli ze se pta a pak jeste brepta ze hirondelka jako obvykle neodpovida.
Ja vim zase, ze vsechno co se me deje a co se dit bude je vsechno na me. Za pomoci toho si vytvorim svuj prozivany svet.
To je cele. 
Dobrounoc poutnikum. 
Není tady

Brepta hirondelka neodpovídá ani na otázky s otazníkem, ale co na tom... Za mě - nic. Její věc. 
Dobrou. 
Není tady
hirondel napsal(a):
Co se tyka meho poznani,jsem presvedcena ze nic neni predurceno. Je to vsechno mechanismus manifestujici se skrze mysl.
Potkava nas naprosto pouze to co jsme si svoji mysli vytvorili a pochopitelne ze to co jsme si vytvorili a tedy zmaterializovali- tomu se nevyhneme. A tomuhle mozna clovek rika OSUD?
Tohle je mi velmi blízký. Vidím v tom neohraničenou svobodu člověka.
Člověk byl nadán (narozdíl od zvířat) svobodnou vůlí, a proto a právě proto, je člověk tvořen svými vlastními myšlenkami, svůj život si nese ve svých rukou. Svoboda je nádherný dar 
Není tady
Crabat: Nu a takhle vlastně sám se sebou pracuje po celý život.
Hezký příspěvek, Crabííí.
Napadlo mě při přečtení této věty, že... myslíte, že člověk na té pověstné smrtelné posteli nakonec nějak přijde na to, PROČ to všecko zrovna takhle prožil? Jak moc je důležité, aby prožil to, co prožil a ne něco jiného... Čím to je... že jo. Ty pojmy "lekce", "zkoušky"... ale proč vlastně... (mám totiž nejradši, když se něco nějak zužitkuje) 
Dílčí záležitosti jsou mi jasné - ale ten celek?
Jen tak uvažuji.
Není tady
Javena i Pavla se Ti tady, Hir, snaží vysvětlit základní teorii pracující s myšlenkou Osudu, že klíčové situace v našem životě jsou předem určeny již naším zrozením. A tam někde na nás v patřičný čas čekají. Budeme nad celým tímhle procesem uvažovat jako nad korytem řeky, kde v daném místě leží určitá událost. Pokud si představíme jeden břeh vodního toku jako positivní a druhý jako negativní, pak ona událost se bude tím více blížit ke kladnému břehu, čím větší trpělivost, laskavost a vůbec celkové dobro k ostatním lidem osvědčíme.
Tedy když neustále tolik toužíš po praktickém příkladu: V našem osudu je psáno, že dejme tomu ve dvaceti letech se nám má něco stát s nohou. A podle toho, jak budeme žít, jestli laskavě, či bezohledně a vytvářet tak kolem sebe jen bolest a trýzeň, bude ona událost spíše do positivní, či negativní reakce. Může to být jen vyvrknutý kotník. A může to být těžká tříštivá zlomenina, která nás upoutá na lůžko na pár let. To určíme my způsobem vlastního života. Ale ona událost jako taková, je nevyhnutelná, jelikož osudová. Toto je základní příklad, jak vnímat Osud.
Není tady
hirondel: Co se tyka meho poznani,jsem presvedcena ze nic neni predurceno. Je to vsechno mechanismus manifestujici se skrze mysl.
Potkava nas naprosto pouze to co jsme si svoji mysli vytvorili a pochopitelne ze to co jsme si vytvorili a tedy zmaterializovali- tomu se nevyhneme. A tomuhle mozna clovek rika OSUD? 
mariposa: Tohle je mi velmi blízký. Vidím v tom neohraničenou svobodu člověka.
Člověk byl nadán (narozdíl od zvířat) svobodnou vůlí, a proto a právě proto, je člověk tvořen svými vlastními myšlenkami, svůj život si nese ve svých rukou. Svoboda je nádherný dar 
No jo, holky, ale co s tím, když vyjdete z domu a spadne na vás taška ze střechy? Nikoliv nákupní...
Jak s tímhle souvisí naše mysl? Kde je zrovna tady vidět svoboda člověka... (kromě toho, že nemusím nikdy v životě vyjít z domu - což je ale hloupost, že ano)
A ještě jinak: taky si myslím, že jednání člověka formují jeho vlastní myšlenky, to jistě - ale PROČ má každý člověk jiné myšlenky? Ta diference je dána ČÍM? Tady bych viděla základ "praotázky". 
Není tady