Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 24. 10. 2010 11:02

Račice dračice
♥♥♥♥♥♥-

Máte potřebu být v dospělosti chváleni od svých protějšků ?

..nebo si dokážete vystačit s oceněním sebe sama ?   Jako jasně, že každého potěší, když mu řekne doma přítel/manžel, ten oběd byl dnes dobrý atd.  Každá z nás určitě ráda slyší od protějšku, když nám řekne, jak nám to sluší....atd.atd.... ale ptám se, zda to opravdu potřebujete, pro svou vlastní pohodu...   vím, že se tu dozvím, že je to zas a jen otázka seběvědomí, přesto, když tohle pominu, máte tu potřebu?

Já ano, a zjistila jsem, že teď když jsem na mateřské, tak ještě více...stálá péče o mimčo, a víceméně se to z druhé strany partnera bere jako samozřejmá věc, vždyť on chodí taky do práce.... Ne, že by mi nepomáhal, ale jen v rámci jeho omezeného času prací že....jako pravidelně se mnou koupe, když přijde domů, všechno jde stranou a je s prckem, udělá si čas, když potřebuju někam zajít.... ale to ocenění "mé práce" prostě chybí...   
Asi se zas ozývá dítě ve mně.... dumbom u nás se moc nechválilo, a já si vzpomínám, jak jsem úplně jako děcko žíznila po slovech uznání a pochvaly, většinou se ale poukazovalo na to, co je špatně, co se musí zkritizovat dumbom 
Možná proto ta potřeba - uvědomuji si to, ale stejně mě to zajímá, jak to je jinde smile

18.12.2009 přišel na svět náš Ondrášek dudlik hjarta

"Chcete-li být šťastny s mužem, musíte mít pro něho spoustu pochopení a trošku lásky,
  chcete-li být šťastni s ženou, musíte ji zahrnout spoustou lásky a vůbec se nesnažit
  o pochopení"   MAUROIS

Není tady

#2 24. 10. 2010 11:04

Račice dračice
♥♥♥♥♥♥-

Re: Máte potřebu být v dospělosti chváleni od svých protějšků ?

jé koukám, že tady je už chválící vlákno od Selimy , jsem si všimla až teď tummenupp

Upravil(a) Račice dračice (24. 10. 2010 11:04)

"Chcete-li být šťastny s mužem, musíte mít pro něho spoustu pochopení a trošku lásky,
  chcete-li být šťastni s ženou, musíte ji zahrnout spoustou lásky a vůbec se nesnažit
  o pochopení"   MAUROIS

Není tady

#3 24. 10. 2010 11:29

Ametyst
♥♥♥♥♥--

Potřebu  ocenění máme asi všichni. A od partnera potěší nejvíc, to se ví.
Takže ano, mám potřebu být chválena i od partnera.

I hide my feeling behind a smile.

Není tady

#4 24. 10. 2010 17:23

IŠTAR
♥♥♥♥---

Nemám potřebu být chválena. Ale čas od času se ptám, jestli manželovi mé kulinářské výtvory chutnají, když je sní a poté nehne ani brvou. dumbom. Když mu pak vynadám, že se nevyjádří, tak prohlásí: Mámo od tebe je všechno dobré, tak co tě mám pořád chválit, vždyť to přece víš..... U nás je to spíš naopak, když mu něco nechutná, nebo to není to pravé ořechové, tak to řekne. Takže když se u nás mlčí, je to pochvala lol.

Není tady

#5 24. 10. 2010 18:53

Adelle
♥♥♥----

Račice, možná jde u tebe o potřebu uznání obecně od druhých - a protože je na mateřské stabilněji poblíž hlavně ten partner, čekáš to od něho, je to možné? Že nejde jenom o partnera?

Pochvala, uznání a ocenění od druhých je důležité. Základní, z nitra pramenící sebedůvěru to nenahradí, ale ani jí to neublíží, je to prostě trochu jiný zdroj a myslím, že každý z nás potřebuje čerpat z více zdrojů.

S partnerem se doma chválíme dost a děkujeme si, i za "samozřejmosti" a "maličkosti". Já sama děkuju i pračce, že vyprala, natož lidem okolo sebe, proč by měl partner být výjimka. Chvilku trvalo, než se naučil vyjadřovat ocenění, naštěstí ho neurazily ani velmi návodné postupy, kdy jsem ze začátku prostě řekla i s odpovídající intonací, co bych chtěla slyšet, a on se prostě časem chytil. Asi to není ideální začínat zkoušet v době, kdy visí ve vzduchu nějaká napruženost, ona i jen špetka ironie v hlase umí celou věc zkazit, ale zase je dobré brát to trochu s lehkostí a hravě smile

Není tady

#6 24. 10. 2010 18:56

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Potřebuju ústní ocenění od manžela, a sama  mu je taky dávám. Nestojí a nepadá na něm moje sebevědomí nebo sebehodnocení, ale je pro mě přirozenou součástí vztahu. Tak jako on ocení, když uklidím, povede se mi buchta nebo večeře, já ho chválím když mi řekne, co dělal v práci a co se mu povedlo. Nemám to zaškrtnuté v hlavě jako "je to chlap, musím ho chválit", ale je to pro mě přirozené, protože si ho vážím za to, jak v práci maká a jak je zodpovědný tak, že si ho chválí šéfové i zákazníci.
Čas od času z něj vypadne i hodnocení že "mi to sluší", a to mám moc ráda.

Neberu takové to "vždyť to víš, tak ti to nemusím říkat". To bychom si nemuseli nikdy říkat nic pěkného, ani, že se máme rádi - ale pro mě jsou slovní projevy něčím, co dělá vztah hezčí, milejší. Kdo jiný by mi to měl říkat, když ne manžel?

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#7 24. 10. 2010 23:41

Račice dračice
♥♥♥♥♥♥-

Adelle, ne, nejde o lidi obecně, jde o partnera...nepotřebuji uznání druhých, na tom mi nějak nesejde, když nad tím přemýšlím, cítím to taky tak, jak psala Ronja...jen u nás vše začíná být nějak samozřejmostí..

o pochopení"   MAUROIS

Není tady

#8 25. 10. 2010 7:32

Blossom
Host

Cítím to také podobně jako to popsala Ronja.
A navíc si myslím, že člověk potřebuje a velmi rád slyší ocenění nejen od svých protějšků, ale i od ostatních lidí, na kterých mu záleží, a třeba i od anonymní veřejnosti (třeba u nějakých zrealizovaných projektů apod.).

Myslím si, že potřeba ocenění je naprosto přirozená lidská potřeba a že vůbec není omezená věkem.

K tomu mám čerstvou zkušenost: Pro knihu, kterou píšu, potřebuji i nějaké informace od pamětníků. Tento víkend jsem navštívila 89letého pána s prosbou o jeho vyprávění (mimochodem - setkání s ním byl pro mě úžasný zážitek). Byl neuvěřitelně potěšen, to na něm bylo vidět. Vnímal to jako velké ocenění, že jeho  práce, a jeho zkušenosti a vzpomínky  někoho zajímají a že bude vyfocen a zmíněn v knize.
V jediný moment jeho vyprávění ale jeho oči velmi posmutněly, a to tehdy, když vyprávěl, že když odcházel do důchodu, všem ostatním čerstvým důchodcům dali odměnu (jak bylo v jeho podniku zvykem), jen jemu ji zdržovali, nechtěli dát, v podstatě ho tím šikanovali za jeho celoživotní odlišné politické postoje a tudíž i neshody s jeho angažovaným šéfem.
Tato příhoda proběhla před skoro 30ti lety. Ale bylo vidět, jak to toho pána velmi vnitřně zasáhlo, takovéto "poděkování" ( usch ) za skoro půl století práce jako špičkový odborník. sad  usch dumbom

Ocenění si člověk dlouho pamatuje a křivdu bohužel také...

#9 25. 10. 2010 7:45

Kara
♥♥♥----
Místo: Jižní Morava

Souhlasím s holkama, myslím, že člověk je tak nastavený a každopádně ho to potěší a motivuje

Tak třeba zvláštní pro mě bylo, když jsem např. uvařila bezva baštu, přítel se olizoval až za ušima, ale po vylízání talíře neřekl ani slovo. Až v průběhu času mi došlo, že je to výchovou - zatímco u nich doma bylo zvykem prostě odložit talíř beze slova, v mojí rodině jsme chválili, kritizovali, vymýšleli atd. Podle mě to k člověku patří a láska prochází žaludkem, že jo :-)

Mohu být hruškou a hrát si s rojem vos...

Není tady

#10 25. 10. 2010 9:07

javena
♥♥♥♥♥♥-

Nemám potřebu. Potěší to, to ano, ale pokud pochvala nepřijde, tak nic... Neznamená to nic, nebere mi to chuť ani motivaci. Když vařím, dělám to proto, že chci, nebo to nedělám... To samé úklid, péče o děti, když byly malé a vlastně i teď, o sebe... cokoli... dělám to především kvůli sobě, ne proto, aby mě někdo chválil...
Raději to cítím. smile

Není tady

#11 25. 10. 2010 10:49

jaspinn
♥♥♥♥---
Místo: Ostrava

Mám potřebu být pochválena. Nemusí to být často, za všechno a pořád.............pro partnera i děti ráda uvařím uklidím, napeču, ale čas od času potřebuju zpětnou vazbu - že ví o tom, že to pro ně dělám ráda a umí to ocenit. Mně samotné nedělá problém pochválit něčí i samozřejmou práci, tak proč si to taky občas neužít. Naštěstí manžel to ví a chválí smile

Upravil(a) jaspinn (25. 10. 2010 10:50)

Člověk přišel na svět proto, aby tady byl, pracoval a žil. Jen moudrý se snaží náš svět postrčit dál, posunout výš. A jen vůl mu v tom brání.
Jan Werich

Není tady

#12 25. 10. 2010 10:52

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Nikdo mě tak nepochválí, jako já sama... http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png
Ale vážně - jednak jako nepříliš chválené dítě dodnes chválu nerada poslouchám, jednak se pochvala dá vyjádřit i jinak, než slovy.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#13 25. 10. 2010 11:31

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Mam pochvalu rada, pokud je uprimna!!!
Treba kdyz mi pritel rekne, ze mi to slusi a mysli si pravy opak, jen aby mi udelal radost.
Tak to pak radsi nic!

Není tady

#14 25. 10. 2010 11:46

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

Adelle napsal(a):

Račice, možná jde u tebe o potřebu uznání obecně od druhých - a protože je na mateřské stabilněji poblíž hlavně ten partner, čekáš to od něho, je to možné? Že nejde jenom o partnera?

Pochvala, uznání a ocenění od druhých je důležité. Základní, z nitra pramenící sebedůvěru to nenahradí, ale ani jí to neublíží, je to prostě trochu jiný zdroj a myslím, že každý z nás potřebuje čerpat z více zdrojů.

S partnerem se doma chválíme dost a děkujeme si, i za "samozřejmosti" a "maličkosti". Já sama děkuju i pračce, že vyprala, natož lidem okolo sebe, proč by měl partner být výjimka. Chvilku trvalo, než se naučil vyjadřovat ocenění, naštěstí ho neurazily ani velmi návodné postupy, kdy jsem ze začátku prostě řekla i s odpovídající intonací, co bych chtěla slyšet, a on se prostě časem chytil. Asi to není ideální začínat zkoušet v době, kdy visí ve vzduchu nějaká napruženost, ona i jen špetka ironie v hlase umí celou věc zkazit, ale zase je dobré brát to trochu s lehkostí a hravě smile

Ano, tak to nejsem sama, kdo děkuje pračce, big_smile Já jí říkám věci..třeba co ji čeká..apod  ( i své postýlce, i domu, .. natož pak psům roll
Mě baví chválit, protože je to příjemné, tak jako reakce.
Už jsem to někdy psala, partner je z nechválící a nedárečkové rodiny a první má pochvala ho doslova zaskočila, až zčervenal (natož dreček jen tak..). Naučil se chválit časem postupně  také, ačkoliv jsem neřekla, že by měl chválit. . Úplně mě zahřeje, když ho slyším chválit haranty -třeba za matiku. Potřebují to moc.
Přestože se chválím sama, vydatně, přesto ocením pochvalu od druhých. A nemůžu si pomoct, myslím, že nikdo nezůstane vůči upřímné pochvale netečný a nikdo vůči ní není imunní.

Není tady

#15 25. 10. 2010 13:16

Blossom
Host

venuše napsal(a):

Treba kdyz mi pritel rekne, ze mi to slusi a mysli si pravy opak, jen aby mi udelal radost.
Tak to pak radsi nic!

A jak jsi na to přišla, že je jeho pochvala neupřímná? Kde bereš tu jistotu, že VÍŠ, co on si doopravdy myslí?

Chci tím říct - co když to on opravdu upřímně myslí, a ty jen kvůli své vlastní nespokojenosti se svou  postavou, to automaticky bereš jako neupřímnou lichotku, a tím se možná ochuzuješ o radost z upřímně míněné pochvaly, a přítele svou reakcí (možná) od jakýchkoli dalších pochval odrazuješ?

A i kdyby si to opravdu nemyslel, tak pořád tu zůstává ta motivace - aby ti udělal radost. A to je důkaz toho, že mu na tobě záleží, že tě má rád,když ti chce dělat radost.
I to je přeci pořád velmi pozitivní, ne? smile

#16 25. 10. 2010 13:52

Peťuli
♥♥♥♥---

Taky si myslím to co Blossom. Třeba já bych si takové pochvaly vážila ještě víc, protože to, že mi ten druhý chce udělat radost je pro mě signálem, že mu na mě záleží. Třeba mě nejvíc potěšila pochvala na téma mého vzhledu od přítele, který mi řekl, že jsem krásná, když jsme se vraceli z hub z hustého jehličnatého lesa a když jsem se pak doma podívala do zrcadla, tak jsem se musela smát: byla jsem rozcuchaná, ušpiněná v obličeji, měla jsem na sobě nejhorší rifle, nejhorší bundu a gumáky.

Není tady

#17 25. 10. 2010 14:17

IŠTAR
♥♥♥♥---

Pro mě osobně pochvala od partnera není důležitá. Mnohem důležitější jsou projevy jeho lásky ke mně, uvaří mi čaj, přinese kytičku jen tak (a že mi to trvalo než jsem ho to naučila big_smile....), koupí mi něco dobrého. Jsou to malé milé drobnosti, které oceňuji spíš než slovní pochvalu. Mě osobně moc potěšilo a zahřálo u srdce to, když jsem měla virozu, červený napuchlý nos, nastydlá jako hrom, nemohla jsem mluvit, jen jsem sípala se belhala v noční košili a se šátkem kolem hlavy jako pirát a manžel mě objal a řekl, miluju Tě. Měla jsem z toho v krku knedlík.....

Vzhledem k tomu, že partnera doma za nic nechválili, tak to prostě neumí. Mě ano, ale časem zjišťuji, že pochvalu prostě nepotřebuji. Já přece sama vím, že jsem úžasná, že big_smile.

Není tady

#18 25. 10. 2010 14:53

venuše
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

venuše napsal(a):

Tak to pak radsi nic!

A jak jsi na to přišla, že je jeho pochvala neupřímná? Kde bereš tu jistotu, že VÍŠ, co on si doopravdy myslí?

Chci tím říct - co když to on opravdu upřímně myslí, a ty jen kvůli své vlastní nespokojenosti se svou  postavou, to automaticky bereš jako neupřímnou lichotku, a tím se možná ochuzuješ o radost z upřímně míněné pochvaly, a přítele svou reakcí (možná) od jakýchkoli dalších pochval odrazuješ?

A i kdyby si to opravdu nemyslel, tak pořád tu zůstává ta motivace - aby ti udělal radost. A to je důkaz toho, že mu na tobě záleží, že tě má rád,když ti chce dělat radost.

Mozna je to tak. Ale stejne bych byla radsi, kdyby mi rekl pravdu. wink
Protoze moje figura je opravdu DES!!! Vzdycky mu rikam, jestli by nepotreboval silnejsi bryle....

Není tady

#19 25. 10. 2010 19:08

Adelle
♥♥♥----

Trošku to vidím na rozdílné jazyky lásky, co myslíte?

Já jsem třeba hodně verbální typ, tak mě i pochvala potěší nejvíc slovní. Ale je pravda, že hezkými slovy se někdy pravda spíš zastírá než ukazuje, takže chápu, že sposuta lidí jim tak docela nevěří.

Není tady

#20 25. 10. 2010 19:29

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Adelle přesně to jsem chtěla napsat - že to je o jazycích lásky smile

My nemáme ani jeden verbální projevy jako hlavní jazyk, ale používáme je. Chápu, že někomu jsou ukradené a jiný po nich naopak prahne, blbý je, když se takoví dva sejdou v jednom vztahu smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#21 25. 10. 2010 19:35

rejka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: kousek od matičky stověžaté

Blossom napsal(a):

venuše napsal(a):

Protoze moje figura je opravdu DES!!! Vzdycky mu rikam, jestli by nepotreboval silnejsi bryle....

Venuše,já taky jako skoro každá ženská na sobě vidím " nedostatky ",ale můj manžel ( a já mu to fakt věřím ) to vidí jinak. Nemyslím si,že mě chválí a lichotí mi jenom proto,aby mi udělal radost,ale protože to tak vnímá. Myslím si,že mě tak miluje,že mě opravdu vidí jako tu nejkrásnější bytost na zemi. lol
Ale,abych se držela tématu..... nemám vyloženě potřebu chvály,přesto je mi velmi příjemné,když pochválena jsem. Za cokoliv. Za dobrou večeři ( jako dnes asi před hodinou ), za to jaká jsem kočka,na kterou je pyšný ( jako v sobotu,když jsme jeli ke tchánovcům na oběd a já si na obličej nanesla různé barvičky wink )nebo za to,že jsem mu vyžehlila košile ( toho se asi dočkám zítra,páč hodlám žehlit.....). Manžel zkrátka ví jak potěšit, a i kdyby "taktizoval" tak to dělá dobře,funguje to,ale tohle už neřeším..........big_smile

„Nevyčítej životu, co ti nedal, uč se oceňovat to, co ti dal.“
Seneca
http://pdgf.pitapata.com/C9u1p2.png

Není tady

#22 25. 10. 2010 21:45

koniklec
♥♥♥♥---

Potřebu přímo ne, ale potěší to.  :-)

Není tady

#23 26. 10. 2010 9:25

IŠTAR
♥♥♥♥---

Adelle, taky mě to napadlo big_smile.

Není tady

#24 26. 10. 2010 9:56

Nela
♥♥♥♥♥♥-

Mne manžel taky moc nechválí, spíše řekne, když něco není tak, jak by to dle něho mělo být. 
Pravdou je, že jsem ráda, když náhodou nějaká pochvala z něho vyleze. smile

"Člověk si uvědomí, že byl šťastný, až už je to pryč."

Není tady

#25 26. 10. 2010 13:37

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

venuše napsal(a):

Blossom napsal(a):

venuše napsal(a):

Tak to pak radsi nic!

?ôžem ťa uistiť, že muži sa dívajú a vidia inak ako ženy... stolt Niekedy si to ani neuvedomujú, ale je to tak. A potom, silné vyžarovanie prehluší aj drobné nedostatky...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí