29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, matka by mi chtěla darovat pozemek - daň dědická se neplatí, platí se daň z převodu nemovitosti? jedná se o ornu půdu... četla jsem jednu diskuzi tam psali, že ne, manžel říká, že daň z převodu nemovitosti platit budeme, při vkladu do katastru...
Dále bych se chtěla zeptat musí mít darovací smlouva notářsky ověřený podpis? nebo stačí třeba 2 svědci?
Nevíte?
děkuji Eva
Není tady
Nejlepší by bylo pro jistotu zavolat na finančák..
Také jsem to nedávno hledala pro šéfa, daroval nemovitost dceři a neplatil žádnou daň.
Ověřený podpis určitě, dnes se nemusí k notáři, stačí dojít na poštu, kde mají Czech poind.
Ověří tam podpisy i listiny a stojí to stejně jako u notáře nebo na matrice.
Není tady
Daň dědická = daň z převodu. Při vkladu se platí poplatek za vklad (500,- Kč) Ověřené podpisy jsou nutné - udělají je i na matrice, OU, poště. Do 1.1. následujícího roku musí nový majitel podat přiznání k dani z nemovitosti na FU.
Není tady
Ahoj,
obecně: daň z převodu z nemovitostí se platí POUZE z ÚPLATNÉHO převodu tzn. když za nemovitost, pozemek atd... obdržím peníze platím tuto daň.
Zákon č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí
§9
(1) Předmětem daně z převodu nemovitostí je úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem.
U darování:
(3) Od daně darovací je osvobozeno bezúplatné nabytí majetku, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině.
§ 11 Rozdělení osob do skupin pro účely výpočtu daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí
(1) Pro účely výpočtu daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí jsou osoby zařazeny do tří skupin vyjadřujících vztah poplatníka k zůstaviteli, dárci (obdarovanému) nebo nabyvateli (převodci). Příbuzenským vztahům vzniklým narozením jsou na roveň postaveny vztahy založené osvojením.
(2) Do I. skupiny patří – příbuzní v řadě přímé a manželé.
(3) Do II. skupiny patří
a) příbuzní v řadě pobočné,2d) a to sourozenci, synovci, neteře, strýcové a tety,
b) manželé dětí (zeťové a snachy), děti manžela, rodiče manžela, manželé rodičů a osoby, které s nabyvatelem, dárcem nebo zůstavitelem žily nejméně po dobu jednoho roku před převodem nebo smrtí zůstavitele ve společné domácnosti a které z tohoto důvodu pečovaly o společnou domácnost nebo byly odkázány výživou na nabyvatele, dárce nebo zůstavitele.
(4) Do III. skupiny patří– ostatní fyzické osoby a právnické osoby.
Jedinou daň, kterou jsi z takto nabytého majetku povinná platit je dan z nemovitostí. Tady se daňové přiznání podává do 31.1. pokud k 1.1. byli nějaké změny ať už nabytí nebo prodej nemovitostí.
Není tady
wall napsal(a):
Ahoj,
obecně: daň z převodu z nemovitostí se platí POUZE z ÚPLATNÉHO převodu tzn. když za nemovitost, pozemek atd... obdržím peníze platím tuto daň.
nemáš tak docela pravdu...
) Poplatníkem daně z převodu nemovitostí je
a) převodce (prodávající); nabyvatel je v tomto případě ručitelem,
b) nabyvatel, jde-li o nabytí nemovitosti při výkonu rozhodnutí nebo exekuci podle zvláštního právního předpisu,2b) vyvlastnění, vydržení, v insolvenčním řízení po rozhodnutí o úpadku nebo ve veřejné dražbě anebo o nabytí nemovitosti na základě smlouvy o zajišťovacím převodu práva, v souvislosti s postoupením pohledávky, při zrušení právnické osoby bez likvidace nebo při rozdělení likvidačního zůstatku při zrušení právnické osoby s likvidací,
c) převodce i nabyvatel, jde-li o výměnu nemovitostí; převodce a nabyvatel jsou v tomto případě povinni platit daň společně a nerozdílně.
Není tady
deves napsal(a):
Daň dědická = daň z převodu. Při vkladu se platí poplatek za vklad (500,- Kč) Ověřené podpisy jsou nutné - udělají je i na matrice, OU, poště. Do 1.1. následujícího roku musí nový majitel podat přiznání k dani z nemovitosti na FU.
jak jsi na to prosím tě přišla...
Dědickou daní se zdaňuje bezúplatné nabytí majetku po smrti fyzické osoby
v I. a II. skupině osob je dědictví od daně osvobozeno
Pro výpočet daně z převodu nemovitostí jsou osoby roztříděny do tří skupin. Rozdělení vychází ze vztahu poplatníka k převodci.
U všech skupin I., II. i III. se počítá daň ve výši tří procent ze základu daně.
Přiznání k dani z nemovitosti se podává nejpozději do 31. ledna následujícího roku.
Zákon č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí (§ 13a Daňové přiznání)
Není tady
Laminanote:
Oki :-) máš pravdu, to jsem nepovažovala za nutné rozvíjet, když se bavila o darovaní. Reagovala jsem na darování x daň z převodu.... Ale měla jsem být přesná
Není tady
wall napsal(a):
Laminanote:
Oki :-) máš pravdu, to jsem nepovažovala za nutné rozvíjet, když se bavila o darovaní. Reagovala jsem na darování x daň z převodu.... Ale měla jsem být přesná
neva, ale čtou to i jiní, které by to mohlo zmást..třeba řeší něco podobného..tak jsem to chtěla uvést na pravou míru
Není tady
Můžu mít podobný dotaz? Rodiče mi chtějí darovat chatu s pozemkem, pouze mě bez manžela, protože tam je nějaký problém s jeho prvním synem. Jen by mě zajímalo, jestli je k darovací smlouvě potřeba odhad?
A další věc - jak zajistit, pokud by se se mnou něco stalo, aby se z části, která by přešla na manžela nemusel později nějak vyplácet jeho syn? Vydědění? Bude to už teď jednodušší, jak jsem kdesi četla?
Pro rejpaly - nejsem krkavčí macecha, syn je podruhé ve výkonu trestu, vykradl nám byt, prodej drog atd. takže z tohoto důvodu bych nějak chtěla zabezpečit společný majetek.
Není tady
odhad potřeba není jedná se o bezúplatný převod a jako dcera jsi navíc v I.skupině osob, ve které jsi od darovací daně osvobozena
- pokud máte spolu i jiné děti, lze pak chatu odkázat v závěti pouze na ně. Manžel není neopomenutým dědicem.Případně ji dětem darovat s tím, že by si mohla manželovi zřídit věcné břemeno doživotního užívání.
- nebo by musel manžel syna vydědit.
Není tady