29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mám dotaz ohledně převodu RD. Začátkem letošního roku jsme koupili RD. Z několika důvodů jsme jej dočasně napsali na mou matku. Toto máme ošetřeno smlouvou (stručně - je v ní napsáno, že my jsme matce půjčili peníze - v částce, kterou jsme zaplatili za dům, a ona tyto peníze má použít na koupi domu, který po požádání převede na nás; sepisovala nám to advokátka, která toto shledala jako nejvhodnější formu ochrany, kdyby se matce něco stalo, abychom nepřišli o dům - mám ještě 2 sourozence, kteří by si jej jako dědictví mohli nárokovat). Nyní bychom rádi převedli dům na nás, proto moc prosím o zodpovězení následujících dotazů:
1. Jak máme formulovat smlouvu? Jako darovací, nebo nějak jinak? Co ve smlouvě má být?
2. Jaké daně a poplatky se nás týkají? Předpokládám, že darováním bychom se měli vyhnout dani z převodu nemovitosti.
3. Jaké dokumenty budem potřebovat pro přepis na katastru - pokud půjde o převod v I.skupině (matka-dcera), je nutný odhad ceny nemovitosti, nebo bude stačit darovací smlouva? Případně ještě něco jiného?
4. Je možné RD přepsat rovnou na mě i manžela, nebo je lepší jej převést z matky na mě a já pak následně dům převedu na něj (do SJM)?
5. Kdo z nás má podávat přiznání k dani z nemovitosti za rok 2010 - matka nebo už za celý rok my? Nerada bych něco zanedbala a způsobila, že ona bude někde vedená jako dlužník daně.
No, snad jsem na nic nezapomněla, budu moc vděčná za rady. Přece jen člověk takové věci neřeší každý den.
Lenka
Není tady
1) darovací. Viz vzor na netu.
2) I a II. skupina= osvobozeni od darovací daně.
3) Proč matka dcera a ne zrovna darovat matka dcera zeť zdarma ve II. skupině a stanete se tak podílovými spoluvlastníky, každý s 1/2. Do SJM by to šlo vložit, ale to není účelné v tento okamžik.
4) viz bod 3
5) pokud nabydete nemovitost, tak podáváte přiznání k dani z nemovitosti ode dne vkladu do katastru ve lhůtě do 3 měsíců. Pokud ve třetím měsíci lhůta končí v průběhu měsíce, tak je to až do posledního dne třetího měsíce lhůty. Pokud si to nepletu s nějakou jinou akcí.
Upravil(a) šarik (19. 10. 2010 21:38)
A co daň z převodu nemovitosti?
Existuje to?
A kyž ano, týká se to i darovaných nemovitostí?
Díky za odpověď?
Není tady
ne netýka:-)
http://fora.babinet.cz/viewtopic.php?id=44346
Ahoj
Není tady
ještě bych prosila, jak se daň z po prodeji nemovitosti platí? A kdy? Platí se zvlášť a nebo se musí zahrnout do Přiznání k dani poplatníka současně s příjmy z výdělečné činnosti?
Díky za odpověď.
Není tady
Bláža.. napsal(a):
ještě bych prosila, jak se daň z po prodeji nemovitosti platí? A kdy? Platí se zvlášť a nebo se musí zahrnout do Přiznání k dani poplatníka současně s příjmy z výdělečné činnosti?
Díky za odpověď.
Výpočet daně z převodu nemovitosti je vždy stejný a činí tři procenta ze zmíněného základu daně. Částku je nutné zaplatit do konce třetího měsíce od měsíce, kdy došlo k zápisu do katastru nemovitostí, případně nabytí účinnosti kupní smlouvy.
Základem daně je cena, která se určí na základě znaleckého posudku. Je-li cena prodávané nemovitosti vyšší než ta ze znaleckého posudku, počítá se vždy s touto cenou, za kterou se nemovitost prodává.
V případě, že je víc prodávajících, každý jednotlivě musí podat přiznání a zaplatit daň ze své části nemovitosti.
Upravil(a) laminanonte (21. 10. 2010 22:18)
Není tady
moc děkuji za všechny odpovědi
na tu daň z nemovitosti se raděj půjdu poptat osobně, jak a kdo to má přesně podávat, jestli bychom to za celý rok mohli podat i my, enbo se to musí nějak dělit... (matka dům vlastnila od konce února, my bychom to rádi vyřešili v průběhu listopadu)
ještě se chci zeptat k dani z převodu nemovitosti/darovací dani - pokud tedy budem přepisovat dům rovnou na nás oba (do SJM), daň by měla být nulová - musíme i tak podávat přiznání s nulovou částkou? a pokud ano, je nutné si pořizovat odhad nemovitosti, nebo bude stačit jen ta darovací smlouva a víc se neřeši?
Upravil(a) lenkaB (21. 10. 2010 22:45)
Není tady
daň z nemovitosti budeš platit ty za rok 2011. Daňové přiznání se podává nejpozději do 31.1.2011
Za rok 2010 platila daň z nemovitosti maminka. Platí vždy ten, kdo je vlastníkem dané nemovitosti k 1.1. daného roku
Není tady
lenkaB napsal(a):
moc děkuji za všechny odpovědi
![]()
ještě se chci zeptat k dani z převodu nemovitosti/darovací dani - pokud tedy budem přepisovat dům rovnou na nás oba (do SJM), daň by měla být nulová - musíme i tak podávat přiznání s nulovou částkou? a pokud ano, je nutné si pořizovat odhad nemovitosti, nebo bude stačit jen ta darovací smlouva a víc se neřeši?
darovací daň je nulová, daňové přiznání se nepodává
Není tady
laminanonte, neplatila, ona je vlastníkem až od konce února 2010 a v témže roce se dům převede na nás, takže budou v průběhu 1 roku jakoby dva vlastníci - bylo nám řečeno tehdy přímo na FÚ, že se platí zpětně, že to budem řešit až začátkem r.2011 (až k 1.1.následujícího roku po tom, kdy dům přešel do našeho vlastnictví od původního majitele), takže jsem tehdy nezjišťovala blíž... začátkem r.2010 ji platil ještě původní majitel, od kterého jsme dům koupili...
doufám, že nás někdo neuvedl v omyl a nemáme už rok někde něco mít zaplacené
Není tady
lenkaB napsal(a):
laminanonte, neplatila, ona je vlastníkem až od konce února 2010 a v témže roce se dům převede na nás, takže budou v průběhu 1 roku jakoby dva vlastníci - bylo nám řečeno tehdy přímo na FÚ, že se platí zpětně, že to budem řešit až začátkem r.2011 (až k 1.1.následujícího roku po tom, kdy dům přešel do našeho vlastnictví od původního majitele), takže jsem tehdy nezjišťovala blíž... začátkem r.2010 ji platil ještě původní majitel, od kterého jsme dům koupili...
doufám, že nás někdo neuvedl v omyl a nemáme už rok někde něco mít zaplacené
jj, máš pravdu, když se maminka stala vlastníkem až v únoru, platil daň předchozí vlastník..
a není pravda, že se platí zpětně..naopak..Daň z nemovitostí se jako jediná ze všech daní platí předem
Není tady
Díky moc, tak konečně v tom mám trochu jasno a ještě teda (snad) poslední otázka - bude stačit, když daňové přiznání podáme my v lednu 2011? nebude mít ona nikde žádný dluh?
Není tady
§ 13a Daňové přiznání
(8) (7) Přestane-li být fyzická nebo právnická osoba poplatníkem daně z nemovitostí proto, že v průběhu zdaňovacího období se změnila vlastnická nebo jiná práva ke všem nemovitostem v územním obvodu téhož správce daně, které u něho podléhaly dani z nemovitostí, nebo tyto nemovitosti zanikly, je povinen oznámit tuto skutečnost správci daně nejpozději do 31. ledna následujícího zdaňovacího období.
konkrétně :
v únoru 2010 jsi zakoupila RD, podáváš tedy daňové přiznání k dani z nemovitostí za rok 2011, a to nejpozději k 31. lednu 2011. Daň za rok 2010 uhradí prodejce, jako původní vlastník, jelikož dům vlastnil k 1. lednu 2010.
Takže se maminka nemusí bát
Upravil(a) laminanonte (21. 10. 2010 23:51)
Není tady