29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Podle me to znamena presne to co si pod tim sam predstavujes a budes predstavovat v prubehu.
Byt dobry otec podle mne znamena se to ucit za pochodu.
Svedomi Ti bude pomocnikem. S jeho pomoci lze veci napravovat a menit.
Udelas to nejlepsi co dokazes. Mas uz prima start.
Není tady
Jako teenager mohu říct, že rodiče jsou fakt děsní a blbí... Jako dospělý mohu říct, že byli rodiče OK
Můj táta říkával "V patnácti myslíš, že je rodič blbej, v pětadvaceti přijdeš na to, že to s ním není tak zlý a v pětatřiceti se i přijdeš poradit..."
Hele, dokonalej nejsme nikdo, i kdybychom byli z pozlacený voříškový čokolády . Ostatně ani naše dětičky dokonalý nejsou (i když si to všici myslíme
) - a řekla bych, že jedním z "tajemství dokonalosti" je odhad - lépe řečeno čuch, kdy pochválit nebo povzbudit, kdy tvrdě trvat na svým, kdy zvětřit a kdy lupnout jednu přes zadek... A ať uděláš cokoli z uvedeného, vždycky musí dítě vědět, že je milovaný... i když přiznávám, že někdy je to těžký.
Není tady
Když chceš být dobrým otcem, dělej vždycky v rodině to, co je potřeba a ne to, co chceš ty .
A pokud máš "normální " manželku, opisuj od ní, ženská většinou ví, co potřebuje dítě , pokud to není psychopatka, nebo jinak narušená osoba.
Není tady
Rosakosa napsal(a):
Když chceš být dobrým otcem, dělej vždycky v rodině to, co je potřeba a ne to, co chceš ty .
A pokud máš "normální " manželku, opisuj od ní, ženská většinou ví, co potřebuje dítě , pokud to není psychopatka, nebo jinak narušená osoba.
Tady se asi stal překlep: Když chceš být dobrým otcem, dělej vždycky v rodině to, co je potřeba a ne to, co chceš ty .
Když chceš být dobrým otcem, dělej vždycky v rodině to, co uznáš, co je potřeba a ne to, co chce dítě (event. žena).
Například dítě od souseda by pořád chtělo skákat na trampolíně a jíst čokoládu. Nemyslím si, že to je potřeba. A moje žena přišla s tisíci elektronickými věcmi na měření všeho možného u dítěte, nesmyslně drahými hračkami či hygienickými potřebami, které se ukázaly jako naprosto nevhodné. A její citlivost k mírnému nepohodlí dítěte je podle mě přehnaná. (viz. mé články a poznámky o tom, co normální zdravé dítě vydrží a jak nesmírně odolné je vůči okolním vlivům, když vezmeme v úvahu, že je na světě pár dní). Když je kluk se mnou celý den, tak je v pohodě, hodně spí, nekřičí.
Helena napsal(a):
A ať uděláš cokoli z uvedeného, vždycky musí dítě vědět, že je milovaný...
S tím souhlasím. Ne, že bych věděl, jak na to, ale všichni dospělí (co samozřejmě bývali dětmi) říkají (ohlížejíc se na své dětství), že buď tam byl v dostatečné míře či naopak chyběl ten pocit, že je rodiče milují. Už jsem si vyrobil nálepku na čelo "Miluji tě", kterou vždy použiji, když budu dávat malému na zadek
Není tady
Ne opravdu musíš dělat to, co je potřeba, ne to co chce dítě ............skákat na trampolíně a cpát se celej den čokoládou potřeba není,to je všem jasný ............když budeš dělat to co uznáš ty, tak hrozí že vymyslíš nějakou ptákovinu ..........jako řada mužů, třeba, že když odejdeš k sousedce navždy, že to bude dobré pro zdravý vývoj dítěte, jelikož ti manželka odpírá orální sex a ty z toho máš depky............ha ha ha.......myslím tím čas třeba za pět let ..........
A to rozhodování nech opravdu na ženě.......každá jsme ze začátku prožívaly panickou hrůzu z toho, že dítě přestane dýchat , že onemocní atd ........to se poddá, zvykne si , uklidní se...........
Můj brácha má v 50 letech miminko a je taky takovej šťoural a ví všechno líp............tak seděl na svý přítelkyni, aby kojila co nejvíc , málem za ní odstřikoval , až z něj byla na nervy a přišla o všechno mlíko............((((((((((
Není tady
...co normální zdravé dítě vydrží...
Nikolasi, tady jsi mě spolu s konstatováním faktu, že tvá žena na nepohodlí dítěte reaguje přehnaně připomněl jednu věc. Nedávno jsem hlídala tříleté děcko kámošce. Šli s manželem odpoledne na nějakou firemní akci. Jen co vytáhli paty, volala kámoška (ta měla snad jednu nohu z auta ještě na chodníku), ža mám v tašce svačinku a že mi to zapomněla říct. Dobrý. Za půl hodiny - jestli nepláče. No, nemá proč a kdyby jo, tak jako co. Ale ještě to chápu. Když volala potřetí, že mu mám dát bačkorky , co už v nich 40 minut běhalo, tak jsem jí řekla, že to trochu přehání a čtvrtý telefonát - že má pod těma kalhotama (co visely na domácím sluhovi) punčocháčky a ať mu je klidně s tím svetříkem (co byl na kalhotách) sundám... jsem jí řekla, že není normální. Takže já bych to ještě poopravila, že nejen co dítě vydrží. Kolikrát je to hrdinství od tatínků. A proto tam ten táta je důležitej... Moc hezky se toto vlákno prolíná s vedlejším o návštěvách dětí u svých otců...
Není tady
Když chceš být dobrým otcem, dělej vždycky v rodině to, co uznáš, co je potřeba a ne to, co chce dítě (event. žena).
Ale nééé...
"Chtění" dítěte (event. ženy) může být dejme tomu "korigováno" co do trampolín, čokolád, elektronických blbinek a dalších věcí a činností, ale otec (samozřejmě i matka) se nesmí stát jediným arbitrem a nemůže být jednáno jen podle toho, co uzná za vhodné. Někdy je nutný kompromis, někdy je velmi vhodné povolit i když skřípeš zuby...
Není tady
heli .
Já bych tak kolikrát na výstavu a čuměla jsem v kině na nějaký namalovaný ptákárny, protože se mi to zdálo jako menší zlo, než táhnout za sebou výstavní síní dva zpruzené a zlobící spratky...
Není tady
Člověk bude podle mě takovým rodičem, jakým je člověkem. Záleží na charakteru, podle něhož se člověk ve všech situacích chová a jedná.
Pokud budu dobrým člověkem - slušným, nesobeckým, ohleduplným, láskyplným, tak takový taky budu rodič, zaměstnanec, ministr, řidič, turista..všechno.
Ale nic není tak černobílé, abychom jednoznačně hodnotili = dobrý rodič x špatný rodič. Nikdo není vyloženě špatný, nikdo zas není vyloženě dobrý.
Stejně nemáme jinou cestu, než jet podle svého nejlepšího svědomí a nést si za všechno poctivě zopdovědnost. To by nás mělo vést k určitému vývoji a učení a hledání- budeme-li chtít "být dobří"
jiná věc bude - co se bude dětem líbit - ty to mohou v určité fázi vývoje vidět jako "pruďu" a hrocení apod... Ale pak a vlastně podle toho se pozná, že končí puberta, pochopí a zjistí, že rodiče už nejsou takoví omezení blbci jak byli a že jsou vlastně docela fajn.
Není tady
Wiki napsal(a):
Ale nic není tak černobílé, abychom jednoznačně hodnotili = dobrý rodič x špatný rodič. Nikdo není vyloženě špatný, nikdo zas není vyloženě dobrý. Stejně nemáme jinou cestu.
To si také říkám. A je to uklidňující vědomí. Rozhodně je to lepší, než si říkat jiné rčení: U dětí máme jen jednu šanci a co jako rodiče pos.ereme, to se nedá spravit.
Rosamunda napsal(a):
Ne opravdu musíš dělat to, co je potřeba, ne to co chce dítě ............skákat na trampolíně a cpát se celej den čokoládou potřeba není,to je všem jasný ............když budeš dělat to co uznáš ty, tak hrozí že vymyslíš nějakou ptákovinu ..........jako řada mužů, třeba, že když odejdeš k sousedce navždy, že to bude dobré pro zdravý vývoj dítěte, jelikož ti manželka odpírá orální sex a ty z toho máš depky............ha ha ha.......myslím tím čas třeba za pět let ..........
A to rozhodování nech opravdu na ženě.......každá jsme ze začátku prožívaly panickou hrůzu z toho, že dítě přestane dýchat , že onemocní atd ........to se poddá, zvykne si , uklidní se...........
Můj brácha má v 50 letech miminko a je taky takovej šťoural a ví všechno líp............tak seděl na svý přítelkyni, aby kojila co nejvíc , málem za ní odstřikoval , až z něj byla na nervy a přišla o všechno mlíko............((((((((((
Nějak tomu nerozumím, ale to neva. Nevidím rozdíl mezi tím, co je tzv. správná a dobrá "potřeba" a co je jen chtění. Chtění přeci vždy vychází z nějaké potřeby. Potřeby obecně nejsou nějak dobré či špatné. Nálepku jim dáváme my lidé buď pozitivním či negativním hodnocením a pak mírou či rozsahem. Základní potřeby podle pyramidy potřeb mohou být opravdu potřebné (potřeba jíst, pít, teplo, fyzické potřeby typu spánku, pohybu), plus základní emocionální potřeby typu bezpečí, pocit přijetí, podpory apod.
Nemám dojem, že by otcové vymýšleli zhusta jen ptákoviny a matky zhusta byly bez omylů (ženy přeci nedělají nikdy ptákoviny). Vzhledem k tomu, že neexistuje nic takového jako neutrálně daná potřeba (kromě těch výše uvedených), tak se vše řídí kompromisem (tuším jak poznamenala Javena nebo Helena) mezi chtěním a potřebami muže, ženy a dítěte a určením si priorit v daný okamžik rozhodování.
PS: sousedka, jistě skvělá matka dvou malých dětí, měla depky z toho, že jí manžel odpíral orální sex a tak to řeší s jiným sousedem. Primárně neřeší zdravý vývoj svých dětí. Ale co vím, tak ustaly hádky u sousedů a všichni jsou spokojeni. A děti jsou přiměřeně zdravé.
Není tady
Nemám dojem, že by otcové vymýšleli zhusta jen ptákoviny a matky zhusta byly bez omylů
Já jo - dáno zkušenostmi
Tím nechci říct, že se tátové perfektně nepostarají a matky nedokážou blbnout - spíš to, že taťkové neřeší to, z čeho mívají (některé) matky osypky - od batolete pojídajícího rohlík současně se psem přes teplé jídlo 2x denně až po různé šílené výpravy.
Není tady
Mně jsou sympatičtí lehce nemotorní tátové pečující v dobré víře o dítka.
A i kdyby je krmili rohlíkem spolu se psem (ne rohlík namazaný psem !!! ), tak ok, pěkně ho učí žít kolektivně, ne?
Není tady
Vzhledem k tomu, že individuální zkušenost nerovná se automaticky převažující pravidlo, můžeme se domnívat každý to své. Ale je to klidně možné, podle stereotypu z cca před 25 lety "Jak vytrhnout velrybě stoličku". Ovšem míra a intenzita těchto pitomostí se v čase mění. Dříve obecně bylo v ČSSR více cool chlápků a tátů a dnes je zase více metrosexuálů. A také více mužů, kteří vnímají role v rodině jinak než jejich otcové.
Ovšem taky vnímám stejně to, že u dětí (a to kupodivu i doktoři muži - myslím pediatři) tátové méně řeší situace, kdy ženám vstávají vlasy na hlavě.
Nicméně jistá nemotornost s malými dětmi zůstává asi u hodně mužů jako stálá konstanta :-)
Není tady
Opäť mi vychádza - kao už toľkokrát - že som chlap... Ale o mimino osm sa ešte dlhodobejšie nestarala, to je fakt. Takže nemám celkom porovnanie. U väčších detí som matka typu Satinský v S tebou mne baví svět.
Jav, ja som človek kompromisov: Chodili sme na výstavy, ktoré zniesol AJ mladý(začínali sme na Bienále ilustrácií Bratislava a výstavách v Bibiane), do divadla, ktoré zniesol AJ on (začínali sme Čarovnou flautou v bábkovom divadle) a aj do kina sme robievali kompromisy. Našťastie som dosť infantilná na to, aby mi animované filmy robili nefalšovanú radosť... (Na Nema sme si nedávno museli požičať neter, lebo pokladníčka sa čudovala, že ideme len dvaja dospelí - Los Infantilos...).
Upravil(a) Selima (21. 10. 2010 15:38)
Není tady
Rosakosa napsal(a):
tohle pravidlo platí hlavně v případě, že chceš, aby doma byl klid..prostě uděláš, co chce manželka, ale to pak dítě může mít dvě matky..
proto je tam ten otec, který má jiný pohled, není tak úzkostný...prostě je trochu nad věcí..
Není tady
Nicolas napsal(a):
Vzhledem k tomu, že individuální zkušenost nerovná se automaticky převažující pravidlo, můžeme se domnívat každý to své. Ale je to klidně možné, podle stereotypu z cca před 25 lety "Jak vytrhnout velrybě stoličku". Ovšem míra a intenzita těchto pitomostí se v čase mění. Dříve obecně bylo v ČSSR více cool chlápků a tátů a dnes je zase více metrosexuálů. A také více mužů, kteří vnímají role v rodině jinak než jejich otcové.
Ovšem taky vnímám stejně to, že u dětí (a to kupodivu i doktoři muži - myslím pediatři) tátové méně řeší situace, kdy ženám vstávají vlasy na hlavě.
Nicméně jistá nemotornost s malými dětmi zůstává asi u hodně mužů jako stálá konstanta :-)
Tak pokud je to pouze nemotornost, za kterou je navíc cítit láska, tak to myslím ani v nejmenším nevadí.
Dokonce to může být i docela roztomilé.
Hlavně to nesmí být neochota , a nebo - nedejbože - nezájem
...
Selima napsal(a):
Opäť mi vychádza - kao už toľkokrát
- že som chlap... Ale o mimino osm sa ešte dlhodobejšie nestarala, to je fakt. Takže nemám celkom porovnanie. U väčších detí som matka typu Satinský v S tebou mne baví svět.
Jav, ja som človek kompromisov: Chodili sme na výstavy, ktoré zniesol AJ mladý(začínali sme na Bienále ilustrácií Bratislava a výstavách v Bibiane), do divadla, ktoré zniesol AJ on (začínali sme Čarovnou flautou v bábkovom divadle) a aj do kina sme robievali kompromisy. Našťastie som dosť infantilná na to, aby mi animované filmy robili nefalšovanú radosť... (Na Nema sme si nedávno museli požičať neter, lebo pokladníčka sa čudovala, že ideme len dvaja dospelí- Los Infantilos...).
Sel - ber to jako příklad. Samo je to o kompromisech, ale já bych určitě chtěla na výstavu něčeho, co děti nezajímá a nebudu si kazit den tím, že jednou půjdem na něco, co zajímá je a pak povinně s mamkou... To si radši vyběhnu sama. Ale pravidelně, snad od čtyř let, chodíme do Národního muzea na jejich výstavy a musím říct, že až na vyjímky, kdy jsem kluka (v 9ti letech radši počítač) chytla za límec a sykla, že se bude chovat slušně, bude ticho a za ty prachy se bude tvářit, že je šťastnej a nebude mi kazit ideu kulturní rodiny, musím říct, že dnes o čtyři roky později, si se zájmem početl i doprovodnou výstavku, kterou jsem chtěla vidět já a bylo dětem nabídnuto, že si můžou sednout a počkat na mě. Šli oba a se zájmem si nejen pokoukaly, ale i početly a dokonce jsem zodpověděla několik jejich dotazů a ne na to, kdy bude to KFC... To mě potěšilo. Většinou jsme chodili fakt na výstavky pro děti. Všechno má svůj čas.
Jinak - animované filmy pro děti až na dva, co byly vtipný, mě teda nebaví, ale pimprlový divadlo dcerka zvládá od 6ti měsíců, protože jsme chodily s bráškou (tehdy 3) a to mě kupodivu velmi nadchlo - strašně zajímavé sledovat kreativitu těch lidí, co se dětem věnují. Od osmi, devíti měsíců bych řekla, že už to i vnímala, protože se smála a strašně to prožívala a pak si hladila loutky. To vcelku lituju, že oni už na pimprlata nechtějí.
A abych nebyla úplně , tak jen poznamenám, že oproti tatínkům z ČSSR to mají dnešní tatínci o dost lehčí. Můj otec nás nebyl schopen přebalit, protože nám byla plena "malá" a když mě hlídal a já měla plenu mokrou, tak ji sundal a chudák už mě do toho nezamotal. S papírovou je to lábuš. To samý vaření - málokterý otec uvařil (a to i mých kamarádek). A kór malýmu dítěti - moc kojeneckých konzerv ve smyslu hotové jídlo asi nebylo a maminky vařily. Vzpomínám si, jak jsem byla ráda, když mámě skončilo třídení školení mimo město a k večeři bylo něco jinýho, než krupicová kaše.
Přitom jinak je šikula - vyvrtá, přibije... ale s miminem či malým dítětem to bylo peklo.
Hezky to bylo zpracované ve Vyprávěj. Moc to nesleduju ale ten díl, kdy zůstal sám taťka doma a manželka mu jídlo dopředu zavařovala jsem viděla a byl trefnej.
Není tady
Som - ale ešte dodám, že o nás sa vcelku vedle postarať aj otec, aj starí rodičia, ale ad jedlo: Keď mama odišla (v mojich necelých piatich rokoch) na pol roka do ZSSR - pracovne - pamätám si, že sme mali donekonečna vajíčka, až som skoro začala kotkodákať. Až keď s amilovlai staré mamy, bolo občas na jedenie aj niečo iné
. Otec zvládal a zlvádol kadečo, ale variť nevedel a nevie dodnes.
Nielen pre miminá, ani pre dospelých - nežrala to ani naša mačka.
Není tady
Javeno, svým milým příspěvkem jsi ve mě vyvolala vzpomínky.... Mě se celkem úspěšně dařilo slaďovat zájmy mé a dětí. Například já ráda historii a architekturu, a tak jsme s dětmi jednou za čas jezdili do Prahy poznávat památky. Ale už předem jsem dětem četla veškeré pověsti k jednotlivým místům se vztahující, takže jsme se pak už chodili vlastně cíleně podívat "na toho Bruncvíka" a podobně. Děti to bavilo, mě to bavilo. Ale nejvíc ze vždycky děti těšily na přespání k mé kamarádce, protože ona jim vždycky připravila pod polštář lízátko (kamarádce děti říkávaly lízátková teta). Výlety do Prahy jednoznačně už patří k jejich dětství.
No a s tím pimprlovým divadlem, jak se zmiňuješ, javeno... když byly děti předškolního věku, napadlo mě vyrobit si vlastní loutkové divadlo. Za základ sloužily vařečky, ale byly to marionety voděné shora. Vyráběla jsem je a děti při výrobě "pomáhaly", vyrobili jsme i jeviště a výměnné kulisy. To vše bylo velikosti menšího stolu. Co my jsme se nahráli pohádek! I pro spoustu dětí ze sousedství. A taky jsem párkrát hrála i veřejně, třeba o Dětském dnu apod. Moc mě to bavilo.
Vlastně nerozumím maminkám, které si stěžují, že mateřská je nuda a stereotyp...co my jsme se nablbli, nacestovali, navyráběli...
A myslím, že vše, co tehdy děti z našich společných aktivit načerpaly, je na nich dodnes znát. V tom pozitivním slova smyslu.
Pardon za malé nostalgické zavzpomínání....
Já se musím Nikovi omluvit, ale to se nedá.
Selimo, tos mě dostala. Začala jsem vzpomínat, co jsme tak asi snídaly, protože kaši 3x denně bych nezapomněla... a hádej - vajíčka...
Pak mi ještě napadlo, že jak je táta od mamky starší, šel dřív do důchodu a než začal zase pracovat, nějakou dobu byl doma a jednoho dne mi svěřil, že si musel vyžehlit... Ale naprosto vážně - vypadal, jako by právě obletěl svět v letadle na vlastní pohon...
No, máma toho měla nad hlavu a nestíhala. Malér. Došly košile...
Za prvé jsem užasla nad faktem, že ví, že a kde mají doma žehličku a pak mi došlo, že ji i použil. Prostě je to jiná generace.
Blos - divadýlko jsem dětem taky hrála, ale ne vlastnoručně vyrobené - vystříhané z časopisu Pusík. Ten děti milovaly. Já až tak kreativní nejsem, ale nalepit obrázek na špejli mi šlo a hlavně - užili jsme si to, to máš pravdu.
Mateřská byla nejhezčí období mýho života a byla jsem moc ráda, že mi práce vyšla až od čtyř let dcery. Bylo by mi líto, kdyby musela ve třech letech. I když jsem se do práce těšila, podvědomě jsem to cítila jako konec krásnýho období. Myslím, že těm, co přijde mateřská jako nuda, se pak splní sen o akčním životě - práce, školka, škola, kroužky, manžel, domácnost... A těm co si stěžují, jak je to náročné, mít dítě celý den doma a zaopatřit ho (ve spojení s tatínky, co si myslí, jakej je to lábuš) vždycky říkám, že to lábuš ale je.
Platí - jaký si to člověk udělá, takový to má. S manželstvím jsem si to udělala blbě , ale mateřská se mi povedla.
Není tady
tak jen poznamenám, že oproti tatínkům z ČSSR to mají dnešní tatínci o dost lehčí
A není to jen papírovými plenami, výživičkami a dalšími vychytávkami, ale dost taky určitou změnou myšlení - posunem společnosti. Není to tak dávno, co táta s kočárkem byl bílou vránou, terčem žertíků kamarádů a zdrojem děsu sousedek. Mnohem víc se "věřilo", že jednak se chlap tak nepostará, druhak to přeci není jeho práce...
Není tady
Já si skutečně myslím že ten chlap se tak nepostará jako žena a proto by se měl řícit jejíma radama a napodobovat ji.................můj bejvalej uměl vařit , péct žehlit, skládat plíny, chodil s kočárem, koupal dítě a když jsem se poprvé vzdálila na pár hodin , tak dceři rozsekla kovová houpačka obočí a dodnes tam má jizvu ..........)
Kdysi, když byla moje máma s náma na kontrole u dětské lékařky , tak s hrůzou obě zíraly z okna , jak se blíží otec, na rukách nejmladší miminko .....moji sestru ...........během té chvilky, co máma odešla, setra mu upadla a zlomila si klíční kost ...........ha ha ha ha........... Přitom taťka byl vzdělanej člověk, uměl udělat guláš i vepřovou a učil nás francouzsky a matiku........)Knihovnu měl plnou klasiků.............ALE ...........
Takže ona ta úzkostlivost neboli předvídavost je na místě ..........i já když hlídám vnučku tak se řídím podle dcery, protože už to nemám ve voku a řadu věcí opomíjím a dělám jinak a miminko se zlobí.
Já si spíš myslím, že Nikolas nechce bejt odstrčenej a chce si připadat důležitej , je těžký pro něj přiznat, že ta ženská to dělá /cítí líp ......)
Není tady
myslím že ten chlap se tak nepostará jako žena a proto by se měl řícit jejíma radama a napodobovat ji... je těžký pro něj přiznat, že ta ženská to dělá /cítí líp
Ale prd a vořech... postará a umí... jen občas nechce, no - tabu je mocné (a navíc je to dobrá výmluva )
K úrazu může dítko přijít i v laskavé péči matky či babičky, který ho z oka nespustí - to je hned.
myslím, že Nikolas nechce bejt odstrčenej a chce si připadat důležitej
A proč ne? Proč by se neměl naparovat "hele, co jsem dokázal" (nic ve zlým, Nico) a proč by se měl nechat "odstrčit"? Klidně si může (až na to kojení teda) užívat miminka úplně stejně jako mamina... a je to tak dobře.
Není tady
Nesouhlasím s tezí, že se chlap nepostará tak dobře jako žena. Tedy rozhodně s tím nesouhlasím v tom smyslu, že by toto mělo platit obecně.
Já to vidím tak, že my ženské jsme asi biologicky lépe vybaveny pro starání se o malé dítě (miminko, batole) a že u části otců je zřetelná jakási "nemotornost" při péči o malé dítě (jak se zmiňoval Nicolas).
Ale hodně tatínků se starat dovedlo a dovede, a nyní (i díky změně postoje společnosti) se počet těch tatínků dobře a zručně se starajících a schopných maminku perfektně zastoupit, utěšeně stoupá.
Každý o věci přemýšlíme hlavně z pozic vlastních zkušeností, tak dodám ty svoje, o mužích mě nejbližších:
Můj táta se o nás -své dcery postarat dovedl, určitě vím, že mě velmi rád vozil na procházky v kočárku, a jsem si jistá, že mě jako miminko byl schopen vykoupat, přebalit (pravda, možná byla plína trošku našišto).
Normálně (pokud vím z doslechu) to sice nechával spíš na mamce, ale když bylo třeba a mamka byla například nemocná nebo tak něco, tak ji byl schopen dobře zastoupit. Už tehdy, v šedesátých letech.
Můj muž byl na tom podobně jako popisuji mého tátu, jen neměl tehdy tolik času jezdit s kočárkem.
Můj nynější partner se dokázal o děti postarat sám jako samoživitel fantasticky, pravda, sám je měl na starost cca od jejich 10 let. Ale pokud vím, měl se asi k nim hodně i jako k miminkům a batolatům, v tu dobu jsem ho sice neznala, ale soudím tak z toho, jak se má k současným mrňatům v rodině.
Rosakosa napsal(a):
Já si skutečně myslím že ten chlap se tak nepostará jako žena a proto by se měl řícit jejíma radama a napodobovat ji.................můj bejvalej uměl vařit , péct žehlit, skládat plíny, chodil s kočárem, koupal dítě a když jsem se poprvé vzdálila na pár hodin , tak dceři rozsekla kovová houpačka obočí a dodnes tam má jizvu ..........
)
kdyby to tak tak bylo, tak by nestoupal počet otců, kteří jsou místo matky na mateřské dovolené..
osobně se domnívám, že se chlapi ve většině případů postarat dovedou, ale ta maminka má prostě pocit, že ona by to udělala líp a protože si o tom ty matky mezi sebou povídají, jak ty jejich chlapi to či ono "nezvládnou," ( přitom oni to zvládli, ale trochu jinak, než by to udělala žena) tak se tohle šíří a mýtus je na světě.
Není tady