Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 19. 10. 2010 15:54

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Co to znamená "být dobrý otec"?

Zajímalo by mě, co pro vás znamená termín "být dobrým otcem". Já to nějak nemohu uchopit.

Nikdy jsem o sobě nepochyboval. Ne, že by se mi vše dařilo. A s postupem věku se mi snad daří dosahovat cílů i hůře než v mladším věku (oproti očekávání, že mi vše půjde lépe a snadněji díky zkušenostem a známostem).
O své schopnosti být dobrým otcem jsem také nikdy nepochyboval. Až nyní zjišťuji, že vlastně vůbec nevím, co to vlastně znamená konkrétně. Prostě jsem si jen myslel, že stačí mít děti rád, věnovat jim v rozumné míře péči a hlavně čas a trpělivost. Být jim oporou a zároveň jim dát svobodu. Dát jim nějaká pravidla (která bohužel sám nemám). Užít si s nimi legraci a zábavu. A nějak zvládnout to, že jsou jedinečné osobnosti a půjdou si svou cestou.

K zamyšlení mě u příležitosti nedávno narozeného syna vedly časté otázky "jaké je to být otcem". Odpověď: nevím přesně. Prostě dělám co je potřeba. Utírám zadek, přebaluju a chovám v náručí a kromě toho, že se málo vyspíme, tak si to vlastně užívám víc asi já než syn. Nemohu potvrdit pozitivní odpověď na domněnky typu: Cítíš tu šílenou odpovědnost? Svazuje tě vědomí, že budeš mít celý život strach? Dokážeš teď zajistit rodinu? Každý den se prostě těším, až ho budu mít v náručí (a doufám, že nebude ječet) nebo, že bude ležet vedle mě na pohovce a spát. A již zmíněné úkony typu přebalování, koupání a krmení. Ono toho bude samozřejmě víc za pár měsíců, za rok, ve školce, ve škole...

Ona ta otázka asi může být rozdělena:
- co si představujeme pod "býti dobrým otcem" my muži
- co si představujete pod "býti dobrým otcem" vy ženy, které na to pohlížíte jako na společnou výchovu (například)
- co si představujete vy (muži i ženy) pod "býti dobrým otcem" z hlediska pocitu ze svého vlastního otce

Mně vlastně stačilo u mého vlastního otce pouze to, aby mi věnoval více času. Ostatní věci jsem vůbec neřešil. Styl výchovy, směřování, podněty, výlety, zákazy, příkazy. Nic. Se vším jsem byl asi spokojen nebo mi to bylo jedno :-)

Upravil(a) Nicolas (19. 10. 2010 15:59)

Není tady

#2 19. 10. 2010 16:03

Blossom
Host

Re: Co to znamená "být dobrý otec"?

Nicolas napsal(a):

Nikdy jsem o sobě nepochyboval. Ne, že by se mi vše dařilo. A s postupem věku se mi snad daří dosahovat cílů i hůře než v mladším věku (oproti očekávání, že mi vše půjde lépe a snadněji díky zkušenostem a známostem).
O své schopnosti být dobrým otcem jsem také nikdy nepochyboval. Až nyní zjišťuji, že vlastně vůbec nevím, co to vlastně znamená konkrétně. Prostě jsem si jen myslel, že stačí mít děti rád, věnovat jim v rozumné míře péči a hlavně čas a trpělivost. Být jim oporou a zároveň jim dát svobodu. Dát jim nějaká pravidla (která bohužel sám nemám). Užít si s nimi legraci a zábavu. A nějak zvládnout to, že jsou jedinečné osobnosti a půjdou si svou cestou.K zamyšlení mě u příležitosti nedávno narozeného syna vedly časté otázky "jaké je to být otcem". Odpověď: nevím přesně. Prostě dělám co je potřeba. Utírám zadek, přebaluju a chovám v náručí a kromě toho, že se málo vyspíme, tak si to vlastně užívám víc asi já než syn. Nemohu potvrdit pozitivní odpověď na domněnky typu: Cítíš tu šílenou odpovědnost? Svazuje tě vědomí, že budeš mít celý život strach? Dokážeš teď zajistit rodinu? Každý den se prostě těším, až ho budu mít v náručí (a doufám, že nebude ječet) nebo, že bude ležet vedle mě na pohovce a spát. A již zmíněné úkony typu přebalování, koupání a krmení. Ono toho bude samozřejmě víc za pár měsíců, za rok, ve školce, ve škole...

- co si představujete pod "býti dobrým otcem" vy ženy, které na to pohlížíte jako na společnou výchovu (například)
- co si představujete vy (muži i ženy) pod "býti dobrým otcem" z hlediska pocitu ze svého vlastního otce

Mně vlastně stačilo u mého vlastního otce pouze to, aby mi věnoval více času. Ostatní věci jsem vůbec neřešil. Styl výchovy, směřování, podněty, výlety, zákazy, příkazy. Nic. Se vším jsem byl asi spokojen nebo mi to bylo jedno :-)

Zajímavá otázka, Nicolasi.

Odpovím:
Co si představuje pod pojmem správný otec muž, to nevím, jelikož jsem žena.
Co si představuje žena, tedy já sama za sebe, tos mistrně a vyčerpávajícím způsobem napsal ty sám (myslím to, co jsem ve tvém příspěvku vytučnila). Vystihnul jsi i to mé cítění, ačkoli jsi muž.

A pocit ze svého otce - velmi kladný. Mám ho moc ráda a on mě. Udělal pro mě maximum. Mám ho ráda přes jeho některé mouchy, které měl celý život, a nyní se stávají dost výraznou a nepřehlédnutelnou složkou jeho povahy. Mám ho moc ráda, přestože bych jako žena muže jeho typu nechtěla, partnersky by naše povahy velmi o sebe narážely.

#3 19. 10. 2010 16:19

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Robiť to najlepšie, čo v danej chvíli vieš... wink

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#4 19. 10. 2010 16:26

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Nicolasi,
děti nemám, takže jen teoretizuji na základě zkušeností vlastních, a pozorování okolí.

Jak si představuji dobrého otce pro své děti:
- věnuje dětem soustředěnou pozornost. Zajímá se o ně. Když jsou velmi malé, pomáhá s praktickou péčí (přebalování, převlékání, nošení) do té míry, že v případě potřeby zastoupí matku. Když vyrůstají, mluví s nimi, hraje si s nimi a najde si čas na to, aby byl jenom dítětem (večerní čtení pohádek, chození na ryby, na fotbal nebo co já vím).
- projevuje dětem lásku, která je bezpodmínečná. To znamená, že přijímá děti takové, jaké jsou, a nedává jim najevo, že jsou nedostatečné. V synech buduje zdravé sebevědomí muže, učí ho (především vlastním příkladem) chovat se k ženám s úctou a láskou, chránit je. V dcerách buduje zdravé ženské sebevědomí. Dává jim najevo, že jsou krásné. Oceňuje individuální nadání svých dětí a mluví s nimi o tom, v čem se jim nedaří (především co se týče chování).
- dává jim do života dobrý příklad toho, jak má vypadat soužití muže a ženy. Buduje a udržuje vlastní manželství tak, aby ho jednou jeho děti mohly napodobit.

V primární rodině mi hodně chybělo verbální ocenění. Můj táta mi nikdy neřekl, že mě má rád nebo že je na mě hrdý. Když mi to pak jednou, už skoro dospělé, napsal, bylo už pozdě: slova nezasáhla tak, jak měla. Zdravou (tedy nepřehnanou) sebedůvěru jsem si musela budovat pracně sama, i co týče ženskosti a vzhledu. Moje vlastní manželství tím utrpělo, hlavně zpočátku. Táta s námi také nikdy netrávil čas, nehrál si s námi a vůbec nevěděl, co se v našem životě děje (to vadilo míň než první uvedené, ale taky to vadilo). A především, oba rodiče mi předali řadu špatných modelů fungování partnerského vztahu, kterých se zbavuji dodnes...

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#5 19. 10. 2010 22:44

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Nicolasi, nejdřív podotknu, že je to super - jak se Ti otočil svět.

K první otázce podobně jako Blos asi nemůžu napsat nic smile

Jako žena-matka jsem měla to štěstí, že můj muž je fantastickým otcem našemu dítěti. Asi až přespříliš. Děkuji osudu, že mi tohle dopřál. Kolem potomka vyloženě obskakuje. Sice si díky svému zaměstnání moc neužil toho vyzvedávání ze školky, odvozu do kroužků a už vůbec ne nějakého OČRka, ale jinak - na rozdíl od jiných tatínků, které jsem měla možnost někde "zažít", se na dítě nikdy neutrhoval, nikdy od něj dítko nedostalo pleskanec a co se týkalo nákupů dárečků apod., brzda byla vždycky na mé straně. Já jsem tu "správnou výchovu" brala vždycky poněkud "zásadověji". S některými svými nároky naše dítě chodí zásadně za tatínkem. Pochopitelně dnes jsou spojenci především v technických záležitostech a společně se mi "vyškeřují", že si nedokážu stáhnout film nebo pustit video... big_smile

Ohledně pocitů ze svého táty, tak toho jsem vnímala jako svého "školitele" - od něj jsem měla informace hodící se do školy, on se mnou chodil trhat šípky, které jsme museli nosit do školy, on byl ten, kdo nechtěl, abych se stěhovala po své svatbě z domu jinam, on byl ten, kdo mi v legraci v 17ti nabídl cígo a nalil víno, abych si prý trošku zvykla a neudělala si pak ve společnosti ostudu big_smile (samozřejmě že dodnes nekouřím a nepiju)... Byl povětšinou citlivější než mamča, bránil mě, když jsem od ní dostávala hubovou (ne že by on sám nemíval kritické připomínky), dostala jsem od něj v životě jen 3 facky a z toho 2 jsem si fakt zasloužila big_smile, a taky nevydržel nejet mi naproti, když jsem se coby už plnoletá vracela v noci s kámoškami z flámu smile. Ještě teď v mých letech mi dokáže přehrnout na talíři knedlíky, jestli mám dost omastku, abych náhodou netrpěla nedostatkem. Bráním se marně - už to bereme spíš jako fór a folklór. big_smile Dodnes ho oslovuji mazlivě a on dodnes dělá tvrďáka, jakože bez něj bych se ani pořádně nenajedla.... wink
Jo, byl taková moje jistota.

Tak, Nicolasi, ať se Ti jako tátovi všecko daří. A nad některými životními - výchovnými otázkami radši moc nefilozofuj, jinak se zblázníš. big_smilewink

Upravil(a) Tercila (19. 10. 2010 22:45)

Není tady

#6 20. 10. 2010 6:40

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Nico, dobrý otec je podle mě dobrý už tím, jestliže se nad svým otcovstvím zamýšlí takovým způsobem, jako ty.

Není tady

#7 20. 10. 2010 8:32

javena
♥♥♥♥♥♥-

Dobrý otec, dobrá matka... hmm Nevím, já vychovávám své děti tak nejlépe, jak umím a to mi dává pocit, že jsem dobrá matka. smile O jejich otci si to nemyslím, že je dobrý otec... ale je to pravda? To, že já si to myslím neznamená, že to tak je. On jim dá do života možná víc, než já... wink
V pubertě jsem měla pocit, že mám hrozný rodiče. Dneska můžu říct jediný - mám bezvadný rodiče, dobrého otce a dobrou matku a říkám to s plným vědomím toho, že nasekali jako rodiče spoustu chyb. Dneska už vím, proč - nebyli to stroje, dělali to tak, jak nejlépe uměli, a to, že se občas spletli, neznamená, že byli špatní. Udělali je jako milující rodiče protože si mysleli, že je to tak nejlepší... A vlastně bylo. winksmile

Není tady

#8 20. 10. 2010 8:37

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Daphné napsal(a):

Nico, dobrý otec je podle mě dobrý už tím, jestliže se nad svým otcovstvím zamýšlí takovým způsobem, jako ty.

vidím to podobně

jinak " dobrý otec" může vypadat úplně jinak z pohledu matky a jinak z pohledu dítěte.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#9 20. 10. 2010 11:08

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

laminanonte napsal(a):

Daphné napsal(a):

vidím to podobně

jinak " dobrý otec" může vypadat úplně jinak z pohledu matky a jinak z pohledu dítěte.

dumbom - ano, to je taky dobře uhozený hřebíček na hlavičku. Proto jsem se ptal na různé pohledy.

Není tady

#10 20. 10. 2010 11:09

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

Daphné napsal(a):

dumbom taky dobře uhozený hřebíček na hlavičku (tedy spíš na mé ego smile)

Není tady

#11 20. 10. 2010 11:36

Miluš
♥♥♥♥---

Keby som mala hodnotiť svojho otca, ktorý celé moje detstvo holdoval alkoholu, tak poviem, že bol zlý otec. Ale nebola by to celkom pravda. Nevenoval mi toľko času, ako by som potrebovala, nestaral sa o to, či ho ako otca potrebujem, ale keď mal "svetlé" chvíľky bol milý, pýtal sa ma na priateľov, školu, na to čo cítim, vzal ma na kone, na poľovačku, kúpil mi psíka, priniesol mačičku (maminka by mi to nedovolila), keď bola mamina tvrdá a prísna, zastal sa ma.

Keď sa na pojem "dobrý otec" pozerám očami svojich dcér, tak manžel je považovaný za dobrého otca. Pomáhal mi so starostlivosťou o deti, zabezpečoval finančné potreby rodiny, zaujímal sa o ich potreby čo sa týka školy, ale i duševné (zisťoval po čom ich detská duša prahne a snažil sa im tie reálne priania i vyplniť), bol za každú srandu, ale vedel si s nimi pohovoriť i vážne. A podľa dcér bol i vzorom muža, manžela svojím správaním, prejavom lásky ku mne a oporou. To všetko deti vnímali veľmi pozitívne. 

Nico prajem ti, aby si sa na svoju rolu otca nezabudol dívať i očami dieťaťa, ale myslím, že s tvojím postojom to zvládneš bez väčších problémov. stolt

Není tady

#12 20. 10. 2010 11:47

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

nejsem nejsem sice otec, ale jako "dobrá matka" jsem se snažila a snažím dát svým dětem to, co jsem u své mamky postrádala...
naopak se snažím vyvarovat se chyb,které dělala, a i když některé dělám,  uvědomuji si to a snažím se s tím bojovat.

Upravil(a) laminanonte (20. 10. 2010 13:59)

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#13 20. 10. 2010 12:26

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

To je opravdu těžko říct, protože definice není jednoznačná.

POdle mě by ten rodič  měl uvažovat a dělat  všechno co může, tak ,jak to nejlépe vyhodnotí v tu chvíli sám. - přesně jak píše selima. Proto vznikne stovka náhledů. Každopádně by měl mít na zřeteli zodpovědnost.

A myslím si, že není třeba u otce ani nejdůležitější ten čas, ta doba strávená s dětmi, jako samotná intenzita a obsah té chvíle spolu strávené. Pokud to dítě má skutečně rád, překoná tedy své sobectví a dává tak, jak umí a může. - tak vidím dobrého otce já

Otec subjektivně - se třeba může cítít dobrým otcem, když dítě zajistí finančně a poskytne mu zázemí. Dennodenní péči do toho třeba vůbec nezahrne. Takového znám a můžu říct, že funguje..a děti ho mají téměř za boha smile , ačkoliv jim nosy neutírá.

Není tady

#14 20. 10. 2010 13:06

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

javena napsal(a):

Dobrý otec, dobrá matka... hmm Nevím, já vychovávám své děti tak nejlépe, jak umím a to mi dává pocit, že jsem dobrá matka. smile O jejich otci si to nemyslím, že je dobrý otec... ale je to pravda? To, že já si to myslím neznamená, že to tak je. On jim dá do života možná víc, než já... wink
V pubertě jsem měla pocit, že mám hrozný rodiče. Dneska můžu říct jediný - mám bezvadný rodiče, dobrého otce a dobrou matku a říkám to s plným vědomím toho, že nasekali jako rodiče spoustu chyb. Dneska už vím, proč - nebyli to stroje, dělali to tak, jak nejlépe uměli, a to, že se občas spletli, neznamená, že byli špatní. Udělali je jako milující rodiče protože si mysleli, že je to tak nejlepší... A vlastně bylo. winksmile

Na tímto se dosti zamýšlím. A souhlasím s tím. Tedy spíše snažím se to mít někde vzadu v hlavě uložené a použít, když mě to trkne.
V podstatě všichni děláme to nejlepší, co umíme (ne všichni bohužel pak mají z toho pocit, že jsou "dobří" - ale to je jejich chyba). Prostě je jasné, že člověk není schopen svůj stín, schopnosti a charakter překračovat v pozitivním slova smyslu každý druhý den. To není možné.

Je také jasné, že tzv. chyby, omyly či nesprávná rozhodnutí patří k životu a tím pádem k výchově. Tak to prostě je. Plus je dobré to, že spousta chyb, nedostatků a špatných rozhodnutí se dá v čase napravit nebo si později s dětmi přiznat, že se to mohlo udělat jinak. I když argument, že milující rodič dělá vše správně a dobře pouze z toho titulu, že to dělá s láskou, mi nesedí úplně na vše.

Co bych k tomu rád dodal, je i něco navíc, co nemám úplně zakódované. Například jako cikán žiju spíš ze dne na den a přikládám větší váhu hudbě, radosti a pospolitosti a umění rvát se se životem. Formální vzdělání je až na druhé koleji. Své děti milujeme a proto je nechceme nutit chodit do školy (to je jen jako ilustrující příklad).

Není tady

#15 20. 10. 2010 13:14

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Nico, "dobrý rodič" je podle mě ten, o kterém to můžeme říct i v (našem) pokročilejším věku, tzn. tehdy, kdy si umíme přiznat "jo, měl(a) svoje chyby, ale v podstatě to bylo fajn".

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#16 20. 10. 2010 13:25

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

helena napsal(a):

Nico, "dobrý rodič" je podle mě ten, o kterém to můžeme říct i v (našem) pokročilejším věku, tzn. tehdy, kdy si umíme přiznat "jo, měl(a) svoje chyby, ale v podstatě to bylo fajn".

smile tak to je v pohodě, díky Alzheimeru a selektivní paměti jsou "dobří rodičové, co mají své chyby, ale v podstatě to bylo fajn"...skoro všichni smile Dělám si legraci, ale ono je to pravda. S postupem času to "špatné" vymizí a přestože s mojí mámou vydržím maximálně 2 dny v kuse, tak mi stačí, že vím, že mě má ráda. Jiným způsobem, než bych byl býval potřeboval. A to stačí a už kašlu na to, jestli byla či nebyla v různých obdobích mého dětství dobrým rodičem (samozřejmě z mého zkresleného pohledu syna).

Není tady

#17 20. 10. 2010 14:14

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

jako dítě si to neuvědomíš a jako dospělý..to už na tom tolik nezáleží, protože s odstupem času máme tendence vidět věci jinak, to špatné spíše  potlačovat a uchovávat si víc ty hezké chvíle, takže pak máme mnohem mírnější  úsudek.
Jako dospělá máš na výběr, jako dítě ne. Takže pro mě je důležitější pokud si člověk myslí, že má dobré rodiče, ještě pokud je v dětském věku.

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#18 20. 10. 2010 14:23

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

citace z webu...

Jak se pozná dobrý rodič?

Dělá maximum pro své dítě.   
Dítě se o něj může opřít.
Respektuje osobnost dítěte.
Vyzařuje lásku, ne strach.
Je rozumně tolerantní.
Neočekává nereálné úspěchy.
Dává dítěti nezávislost přiměřeně jeho věku.
Povzbuzuje dítě, aby mělo kamarády.
Má zájem vytvořit šťastný a klidný domov.
Cítí s dítětem, když má problémy.
Má většinou dobrou náladu.
Dělá věci společně se svým dítětem.
Projeve dobrým příkladem.
Upevňuje citový vztah k dítěti.
Při trestání je spravedlivý.

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#19 20. 10. 2010 14:32

helena
♥♥♥♥♥♥♥

pro mě je důležitější pokud si člověk myslí, že má dobré rodiče, ještě pokud je v dětském věku
Ale to si taky může myslet, jak jsou dobří, když mu například leccos povolí, dají, koupí a do ničeho ho nenutí... protože "ti druzí" rodiče to nedělají. Naopak rodiče, kteří drží jisté mantinely, i když vypadají pro dítě "zle", zanechávají jaksi lepší stopu.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#20 20. 10. 2010 14:46

Nicolas
♥♥♥♥♥♥-
Web

..a to je ten paradox, který má dvě různé odpovědi v různých časech.
Jako teenager mohu říct, že rodiče jsou fakt děsní a blbí a jejich výchova je špatná a jen samá pruda.
Jako dospělý mohu říct, že byli rodiče OK. Ale taky mohu říct, že nikdy nerespektovali mé rozhodnutí a moji vůli a že to ve mně zůstalo doposud.
Člověk-rodič si nepomůže :-( Opravdu zbývá věřit jen svému aktuálnímu pocitu a intuici (což je vysoce individuální, protože i některé tzv. neměnné morální a výchovné principy se každých cca 70 let mění).

Není tady

#21 20. 10. 2010 14:51

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

pro mě je důležitější pokud si člověk myslí, že má dobré rodiče, ještě pokud je v dětském věku
Ale to si taky může myslet, jak jsou dobří, když mu například leccos povolí, dají, koupí a do ničeho ho nenutí... protože "ti druzí" rodiče to nedělají. Naopak rodiče, kteří drží jisté mantinely, i když vypadají pro dítě "zle", zanechávají jaksi lepší stopu.

takhle to ty děti taky mohou vidět, to mě nenapadlo. Dost často u rozvedených rodin, kdy rodič, který od rodiny odešel a tudíž už nemá takový výchovný vliv, může dítě získávat prostřednictvím darů. Takový rodič může být z pohledu dítěte asi lepší, než ten co dítě nutí uklízet si pokoj.

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#22 20. 10. 2010 14:59

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

mám pár kamarádek, které měli děti později a jejich ranná výchova byla velice liberální. Děti neměli jasné mantinely, pokud zlobily, rodičům to přišlo roztomilé. Bojovat proti tomu začali, až když jim došlo, že jim to přerůstá přes hlavu, navíc byli výchově nejednotní a dnes to vidím, že s těmi dětmi mají docela problémy.

Takže lépe vychovávat od últého věku a když už dítě ví, jak se má chovat, ponechat mu prostor k samostatnosti a spíš jen usměrňovat.
Tím se lze vyhnout tomu, že budu prudit a vychovávat puberťáka, protože on již ve svém věku by měl vědět co je špatně a co ne.

Ne nadarmo se říká, že se člověk zanedbá do 3 let věku, těžko pak dohání.

Upravil(a) laminanonte (20. 10. 2010 15:04)

Každý je génius.

* Albert Einstein

Není tady

#23 20. 10. 2010 16:29

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja za seba to vidím tak, že je umenie (a možno časť toho byť dobrým rodičom) nepreklopiť sa v snahe "neopakovať chyby svojich rodičov" do druhého extrému. Bola som presne dosť liberálna (súc vychovávaná vo feudálno-patriarchálnej rodine big_smile ), ale neuvedomila som si, že ono vychovávané dieťa rozhodne NIE JE JA a pevné mantinely naopak potrebuje ako soľ. hmm

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#24 20. 10. 2010 21:05

javena
♥♥♥♥♥♥-

Nicolasi, můj BM žije jako kočovník, bez bázně a hany, nerespektuje nic - i do tý školy občas nedorazili potomci - a přesto, jak jsem psala, může mít na své děti dobrý vliv. Dá jim ten kus, co já nemám - tu spontálnost a bohémství... Musím přiznat, že to mě třeba obohatilo. Já byla vždy spíš v křeči... puntíkářka. big_smile Hóódně jsem zvolnila po jeho boku, to se mu musí nechat. Všechno kolem nás nás ovlivňuje a i v tomto ohledu hodnotím naše manželství jako přínosné... stolt První plus jsou děti. wink
Laminanonte, jako dítě jsem si myslela, že mám fajn rodiče. V pubertě se to otočilo a já nechápala, jak můžou moje kamarádky a kamarádi říkat, že jsou naši fajn... dumbom Ale podvědomě jsem věděla, že jsou. Taková směsice pocitů. Ale asi to bylo hodně i o tom, že jsem byla jejich první puberťák big_smile - brácha už si neměl nač stěžovat. Vyšlapala jsem mu cestu, jak dálnici... dumbom Zpětně jako rodič vidím, jak moc byly a jsou fajn. Všechno to začalo ve věku, ve kterém mám teď syna a upřímně - klobouk dolů, zvládli to na jedničku podtrženou, já vůbec nevím, jestli to zvládnu a teda - on je fakt zlatej. Oproti mně. Zatím - ono to přijde... vissla
A určitě se dá dítě v určitém věku ovlivnit jedním z rodičů - takhle se jedna šestnáctka nastěhovala k tátovi, protože byl lepší, než máma. Z diskotéky (i v týdnu) chodila po půlnoci a tátovi a jeho nové paní to bylo šumák - měli klid a neplatili. Odnesla to strašně - tatíček s paní počali, dívenka putovala k matince a ta jí to dala pěkně sežrat. Nemluví spolu už 13 let. A táta je samozřejmě dobrej - máti je strašná. Já bych jim nafackovala oběma a to mi bylo v době téhle "causy" jednadvacet...

Upravil(a) javena (20. 10. 2010 21:06)

Není tady

#25 20. 10. 2010 21:15

javena
♥♥♥♥♥♥-

Nicolas napsal(a):

..a to je ten paradox, který má dvě různé odpovědi v různých časech.
Jako teenager mohu říct, že rodiče jsou fakt děsní a blbí a jejich výchova je špatná a jen samá pruda.
Jako dospělý mohu říct, že byli rodiče OK. Ale taky mohu říct, že nikdy nerespektovali mé rozhodnutí a moji vůli a že to ve mně zůstalo doposud.
Člověk-rodič si nepomůže :-( Opravdu zbývá věřit jen svému aktuálnímu pocitu a intuici (což je vysoce individuální, protože i některé tzv. neměnné morální a výchovné principy se každých cca 70 let mění).

No, obecné výchovné principy se mění, ale nejlepší je vycházet z toho, jak to cítím, respektovat dítě jako každého jiného. Jít příkladem (těžko chtít aby si dítě uklízelo, když já odhodím svetr na křeslo a pak se po něm vesele pár dní válím), když se spletu nebo něco nevím, přiznat to a při přiznání dítěte k něčemu se zachovat tak, aby příště radši nelhalo... někdy těžký... tillfreds, a omluvit se za chybu. To spousta lidí neumí a já si dodnes pamatuju, jak tohle třeba jednou nevyšlo mému otci. Nic si neidealizuju. Já si pamatuju i to, co oni už ne. stolt A mantinely. Můžu být kámoška, ale tady už jsem máma - a oni to musí vědět. Mantinely se proto neposouvají, maximálně po domluvě s přihlédnutím k věku... big_smilewink

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí