3. července : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 3. července : Praktické grilovací desatero pro úspěný start letních grilovaček! 3. července : Prázdniny jsou tady a s nimi i doba dovolených a výletů. Kam vyrazit? Mrkněte na nae tipy! |
|
|
Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na pupečníkovou krev. Je její darování nějak organizačně náročné? Kde získám informace? Jaká jsou kritéria na dárkyni? Nebylo by lepí si nechat krev uschovat? Děkuji za vae zkuenosti.
Není tady
Ahoj, já jsem se rozhodovala jestli krev darovat nebo uchovat pro vl.potřebu, pročetla jsem spoustu diskusí a to uchování pro vl.potřebu mě tedy moc nepřesvědčilo a jetě navíc v té době se to řeilo i legislativně jedna firma co tento odběr provádí měla pozastavenou činnost a kdy jsem zjistila, e se ty vzorky ani neuchovávájí u nás, ale tuím v Belgii tak jsem se rozhodla pro darování.
Na stránkách mnou vybrané porodnice jsem si nala formulář, který u jsem předvyplněný přinesla k porodu a sestry si jen připravily jeden sterilní balíček k odběru, na který ve finále nedolo, protoe jsem měla příli krátký a úzký pupečník, take odběr nebylo moné technicky provést.Ale načteno mám, e se odebírá po porodu miminka, předtím ne se porodí placenta, sestra napíchně pupeční ílu a odebere krev do připraveného vaku + do zkumavky pro provedení testů.A poadavky na dárkyni podle mě nejsou, ne se ta krev dostane do banky pup.krve tak proběhnou vekeré testy a nevyhovující krev zlikvidují, myslím, e o tom tě pak písemně informují.
Není tady
Ahoj, díky za zprávu, něco jsem u o tom taky četla, hlavně, e kdy bych to chtěla, musím si vechno zařídit a zjistit sama. Má pravdu v tom, e otázka není jestli pupečníkovou krev ano či ne, ale jestli pro sebe nebo darovat? Asi jsem tu otázku měla formulovat spí takto. Dneska je rozhodování podle mě jetě těí, protoe jsou od letoka nové zákony a firmy, které budou chtít pupečníkovou krev u nás odebírat je musí splňovat. Taky u se nebude skladovat v cizině, ale u nás, pod kontrolou SÚKLu. Take o kvalitu bych se nebála. Ale zase to stojí nějaké ty peníze a tak nevím....
Není tady
Popravdě, já pupečníkovou krev darovala (byla jsem ráda, e můu nějak pomoct někomu nebo spí pro výzkum, navíc to nebolelo, bylo to snad pár sekund), o uchování jsem se moc dlouho nerozmýlela ani jsem to nijak moc nestudovala.
Není tady
Díky, já jsem tedy zvaovala spí tu variantu pro sebe, protoe jsem se někde dočetla, e se jednak dělá rok od roku více transplantací a jednak, e pro hodně dětí a i dospělých se těko hledá dárce. Pro mě by to znamenalo jistotu. Co myslíte vy?
Není tady
Taky jsem darovala pupečníkovou krev. Celkem o nic nelo, jen vyplnit nějaký formulář a oni u si to oéfovali sami. Ptali se mě na to v porodnici a já u předem věděla, e jo. Asi za půl rokuTě akorát vyzvou aby ses dostavila na odběr krve. U si ale nepamatuju, jestli nabíraj i mimi... Jinak za uskladnění k vlastním potřebám si myslím, e se platí (a není to málo)...
Není tady
Aha, tak to prakticky vypadá docela jednodue. Jinak to, e odběr pro sebe je placený, to jsem věděla, ale nepřipadá mi, e by to bylo tak moc peněz. Postupně si zvykám, e kdy chci něco navíc, tak si připlatím.
A zrovna pupečníková krev se mně zdá dost důleitá - kvůli kmenovým buňkám, které obsahuje. Navíc se mi líbí, e se uchová něco, co by se jinak vyhodilo a to by, myslím, byla koda.
Mohla bych se zeptat, proč jste se rozhodli pro darování? Kvůli penězům, nebo jetě z jiného důvodu?
Není tady
Vaness - taky jsem myslím někde četla, jak píe Zuzi, e to uchování pro vlastní potřebu je dost drahé, a několik desítek tisíc.. ale to u se mohlo změnit.
Jojo, taky jsem jen vyplnila nějakej formulář a vlastně jsem se rozhodla a těsně před porodem, kdy mě o tu krev poádali. Ale přilo mi to jako fajn pomoc někomu nebo něčemu. Proto jsem do toho la - jo a jetě něco - je to darování, ádné peníze z toho nebyly
Ale na ádnou krev po nějaké době u nás pak nikam nezvali.
Upravil(a) Berka (20. 10. 2010 20:38)
Není tady
Ahoj, já to tak nemyslela, vím, e darování je darování , a určitě je to skvělý pocit, e člověk můe někomu pomoci, ale není zrovna u tohoto nejlepí pomoci sám sobě? Ostatní pak mají se mnou míň starostí a v důsledku na tom uetří vichni. My čas a nervy a společnost peníze.
Zajímalo mě ale, jestli jste si pupečníkovu krev nechtěli nechat proto, e je to pro vás moc drahé?
Říkala jsem si, co kdy teď daruju a pak ji náhodou budeme potřebovat? Jestli by nebylo lepí mít ji uloenou?
Zjistila jsem si, e za odběr se platí asi 20 tisíc - ale splácení se dá rozloit na delí dobu.
Není tady
Van, já pročítala spoustu diskusí a nepřesvědčelo mě to, e by uchování pro sebe byl takový zázrak, nemají s tím zatím moc zkueností, případů kdy tu krev opravdu vyuili je málo a té krve zase není tolik, pro větí dítě nebo dospělého u je její mnoství pro transplantaci nedostatečné.Ale jak říkám zkoumala jsem to před víc ne rokem mohlo se to změnit.
Není tady
Luci, já jsem v tomhle optimista , s těmi zkuenostmi má asi pravdu, ale proč je jich málo? Protoe se to odebírá teprve krátkou dobu. Zkueností bude určitě přibývat a monosti vyuití nejspí taky. Pupečníková krev je pro transplantace daleko výhodnějí ne kostní dřeň, protoe je daleko jednoduí ji odebrat, taky jsou tam buňky mladé a zdravé. Někde jsem viděla odkazy na odborné publikace na téma transplantace pupečníkové krve u dětí i dospělých.
Nevím, jak to dělají, ale asi bude nejspí moné ty buňky nějak rozmnoit.
A kdy si k tomu přičtu, e kadý člověk je originál, tak je mi jasné, e kadý z nás taky máme svoje originální buňky, které nikdo jiný nemá. Proč by jinak tolik lidí ročně na světě nemohlo najít vhodného dárce, kdy u jsou dárci propojeni kolem celého světa?
Z toho mi vychází, e nejlepí je zajistit si svoje buňky pro sebe.
Není tady
Van, tak to vypadá, e jsi rozhodnutá ne? Já jsem se nakonec rozhodla pro darování a nakonec u mě odběr nebylo moné provést, take moná lepí, e to tak dopadlo, aspoň nemusím přemýlet jestli jsem udělala dobře.Tak a u vás proběhne ve na 1
Upravil(a) Luci27 (23. 10. 2010 8:18)
Není tady
Popravdě, jak postupně získávám dalí informace, tak u asi rozhodnutá jsem, i kdy...
podle toho, co jsem zatím četla, tak to vypadá, e pro darování - a teď nevím přesně - jsou asi přísnějí pravidla. Nevím, jestli to nejsou podobné podmínky jak pro darování krve? Já toti krev darovat nemůu, tak si myslím, e ani tu pupečníkovou krev. (?)
Proto jsem se začala zajímat o vlastní uschování a bylo mi řečeno, e to můou odebrat i při císaři, porodu do vody, krátkém pupečníku, dokonce i při infekci streptokokem- tak nevím - nejspí peníze roziřují monosti odběru?
Taky by nám to uschovali i kdyby se odebralo málo.
Jinak je pravda, e jsem na tu pupečníkovou krev dost upnutá, tak snad tím nic patného nepřivolám.
Není tady
Při tom darování Tě dopředu nijak netestují, odeberou krev do vaku plus do ampulí a vechny testy provedou a z té odebrané krve a podle toho jí pak buď zařadí do té krevní banky nebo ne a myslím, e Tě o tom pak informují.No já měla nakonec porod ukončený Vakuumextraktorem právě kvůli tomu krátkému pupečníku a pak se následně sestra i doktor omlouvali, e se odběr nedal provést a upřímně mě to po tom záitku kdy jsem měla o malou strach a čekalo mě rozsáhlé ití bylo celkem jedno.
Upravil(a) Luci27 (26. 10. 2010 20:11)
Není tady
Aha, ale nějaké testy matce se dělají, ne? A vyplňuje se nějaký dotazník. Jen by mě zajímalo, jestli se dotazníky pro darování a pro soukromé účely nějak lií? - zdálo se mi, e dárkyně musí mít perfektní zdravotní stav?
Jinak je jasné, e kdy se vyskytnou komplikace u porodu, odběr pupečníkové krve jde stranou! Komplikace se ale nedají dopředu odhadnout, e?
Tak hlavně, e jste to ve zdraví přeili!
Stejně si ale myslím, e od chvíle, kdy se narodí miminko, do chvíle, ne se porodí placenta, je dost času na odběr pupečníkové krve, který navíc trvá jen pár sekund, jak psala Berka.
Jinak mám zjitěné, e v odebrané krvi se počítá mnoství kmenových buněk. Kdy je jich málo, krev do banky nezařadí a u se neozvou. Jene to bych zase nechtěla, myslím, e i malé mnoství by se jednou mohlo hodit - bylo by to pak taky o hodně levnějí.
Není tady
Já rodila v Praze na Bulovce, a testy předem ádné stačilo říct před porodem a dotazník jsem si stáhla na jejich stránkách na předpor.kurzu byl i zástupce té firmy pro soukromý odběr a taky říkal, e stačí říct před porodem, e s nimi spolupracují a vdy tam mají sadu pro odběr připravenou.
Není tady
Tak to jsem ráda, představovala jsem si to sloitějí. Opravdu to stačí říct a v porodnici? Má na mysli při příjmu k porodu, nebo na tom předporodním kurzu?
Mě hlavně záleí na kvalitě - abych měla jistotu, e se ta krev bude dát pouít. Take jsme se podle dostupných informací zatím rozhodli pro firmu Cordbloodcenter. Jetě jsem s nimi nemluvila - podle toho, co jsem nala, je to momentálně jediná společnost, která odběry pro vlastní vyuití v ČR provádí. Taky se mi líbí, e krev skladují u nás, v ČR, v souladu s tím novým přísným zákonem- tak snad bude ve OK.
I kdy tedy nevím, čemu by vadilo, kdyby ji skladovali jinde?
Asi bych se s nimi měla dopředu domluvit, určitě to neodebírají ve vech porodnicích?
Není tady
Ahoj,
dnes jsem nala tento článek, tak vám snad k něčemu bude :-) Já osobně do darování pupečníkové krve pujdu, ale nevím jestli bych si ji nechala pro vlastní uchování.
http://www.prozeny.cz/magazin/deti-a-ro … ene-penize
Upravil(a) Katucha (5. 11. 2010 23:18)
Není tady
Díky moc, ten článek je docela zajímavý, jen tam mají nepřesné údaje o ceně. Odběr opravdu stojí jen asi 21 tisíc, dalí peníze se platí postupně kadý rok za uskladnění a je to kolem osmi set.
Co říkáte na diskusi k článku? Překvapilo mě, jaké problémy můou nastat - třeba, e neodebírají o víkendu, nebo e dokonce někdo zapomněl! To jim na tom vůbec nezáleí?
Taky tam jaksi nenapsali, e ve výsledku se do mrazáku dostane jen nepatrný zlomek odebraných krví. Banka pupečníkové krve existuje od roku 1996, ročně se v ČR narodí kolem 100 000 dětí a oni mají dosud uloených 4000 těpů. To asi nebude moc velká pravděpodobnost, e se mezi nimi octne i ten vá?
Pak je tedy od nich moc pěkné, e v případě potřeby můete poádat o vydání té vaí krve!
Asi si opravdu raději zaplatím, pro jistotu.
Není tady
Ahoj, na www. cordbloodcenter.cz jsem nala, e odběry slevnili a hodně! Tak to máme fakt těstí!
Není tady
ahoj tak před rokem jsem si říkala e do toho chci jít e daruju ale co se týče informací v brně hrůza připadala jsem si jak kdybych po nich chtěla nevím co.kadopádně jsem hodně chtěla take jsme si úmrtn s kamarádkou vechno načetli vyplnili a výsledek po porodu se ptám jestli la odebrat a oni na mě zírali jak na jojo a to jsem to měla zahrnuté v porodním plánu to samé ta kamarádka ani jedna jsme neslysely něco jako omlouvame se nebo něco.take teď bude druhej pokus jsem zvědavá jak to dopadne.
Není tady
Ahoj, to je koda, e vám to nevylo, ale na druhou stranu, moc se tomu nedivím, něco podobného psali i maminky v diskusi pod článkem, na který tady odkazovala Katucha. Myslím, e potencionálních dárkyň je nadbytek při tolika porodech ročně (v ČR se ročně narodí víc ne 100 000 dětí.) Můou si mezi nimi vybírat, větinu jich můou odmítnout a dalí velká část darované krve se do registru vůbec nedostane - i tak ve výsledku nashromádí dost vzorků. Toto je pro mě dalí důvod, proč si nechat uloit pupečníkovou krev pro svoje dítě - kdy si za odběr zaplatím, budu mít aspoň jistotu, e nikdo nezapomene, nebo se nebude vymlouvat, e to nelo. Pokud toti nejde o ivot, jde to téměř vdycky!!! Podle mě je to tak dobrá věc, e to prostě chci mít - navíc mi teď nahrává, e sníili tu cenu - stojí to jen deset tisíc - předtím to bylo dvacet.
Není tady
Ani kdyby mu to mělo později zachránit ivot?
Díky za zajímavý článek, podle mě ale placenta plní svou úlohu do té chvíle, ne se dítě poprvé samostatně nadechne- nevidím důvod nechávat pupečník nepřeruený a nosit placentu i s dítětem, dokud sama neupadne. Zdá se mi to nehygienické!! Vdy to musí straně páchnout...(?)
Nebo ne? Znáte někoho, kdo to zkouel?
Není tady