29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu sepsat univerzální závěť rukou?
A ještě jeden dotaz: Chtěla bych to sepsat nějak takhle, je tam něco co byste ubral-a či přidal-a? Např. veškerého majetku- mám raději napsat movitého a nemovitého nebo stačí veškerého?
děkuji moc Eva
Já níže podepsaná ………………., rodné číslo ………., bytem v ………, ………., pořizuji pro případ své smrti a po zralé úvaze tuto závěť:
Dědicem veškerého svého majetku ustanovuji svoji ……………, rodné číslo ………., bytem v ………., ………..
V ………. dne ………. podpis.....
(chtěla bych to sepsat celé ručně, tak jestli to takto stačí- děkuji)
Upravil(a) eva2009 (7. 10. 2010 3:14)
Není tady
Můžeš to napsat tak, jak to je, majetek nemusíš nijak specifikovat, jen to musíš opravdu napsat celé vlastní rukou včetně data a podpisu. Je dobré nechat si uložit závěť u notáře, aby se určitě neztratila.
Upozorňuji ale, že pokud máš děti, jsou to neopomenutelní dědicové a pokud je ze závěti vynecháš, závěť bude neplatná.
Není tady
Nie je to celkom pravda, ale je lepšie takýto závet spísať s notárom alebo právnikom, aby mal všetky náležitosti.
A pri rukou písanom závete musí byť podpis (a neviem, či nie ja dátum) napísaný VLASTNORUČNE, nie na PC! (Aby bol ojansé, že ho nevyrobil niekto iný...) A najlepšie so svedkom, aby sa dalo dosvedčiť, že si to písal/a ty.
Není tady
Ivana: díky, ještě mě napadá mám tam raději napsat jak je to po zralé úvaze- tak po zralé úvaze a za plného vědomí bez činění nátlaku ?
nebude to takto lepší?
Upravil(a) eva2009 (7. 10. 2010 17:31)
Není tady
selima: jo bude to celé psané rukou, myslím, že u ručně psané závěti nemusí být svědci, a co si myslela, že to není celkem pravda? díky
Není tady
eva2009: podívej se sem: http://www.vzory.cz/vzory/rodina-a-manz … tni-rukou/, zde najdeš jak vzor, tak i přesné instrukce jak sepsat vlastní rukou platnou závěť.
Není tady
Kiara: díky, ale já potřebuji univerzální závěť, né závěť kde se specifikují věci a určuji komu co dám, já chci napsat závěť, kde bude jeden dědic bez specifikace majetku. Majetek nechci specifikovat, protože, nevím co budu mít za 20 let, takže bych ji musela pořád měnit.
Jinak neopomenutelní dědicové atak jsou vyřešeni(1 dítě mám) a pro něj bude sepsána závěť.
Není tady
Můžeš tam napsat třeba toto:
pořizuji pro případ své smrti a po zralé úvaze a za plného vědomí bez činění nátlaku třetími osobami tuto závěť .
Jinak vřele doporučuji do gůglu zadat vzor závěti a tam si můžeš vybrat.
A tady tu grafomanku neposlouchej. Nic neví, celý den tu píše nesmysly a už na jiném fóru psali, že na Babinetu jí už mají plné zuby. A já taky, ať mě to stojí ban.
šarik:
díky tak to asi napíšu, já právě už ten jeden vzor vyhledala, ten který jsem psala jako první, a na netu jsou hlavně závěti, kde se specifikuje co komu. Univerzální jsem našla asi 2, tak se raději ptám. Já nechci nic specifikovat, ale prostě vše- co po mě zbyde :-) dát jednomu dědicovi. Napíšu to takhle a dodám ten vršek. Je mi blbé specifikovat účty atak. když za 20 let můžou( a pravděpodobně budou) peníze jinde- proto chci napsat veškerý majetek. Možná to pak někdy udělám počítačově s 2 svědky. Ale zatím to chci pouze ručně. Mělo by to mít stejnou hodnotu, když to bude moje písmo.
Není tady
takže konečné znění by bylo takto:
Já níže podepsaná ………………., rodné číslo ………., bytem v ………, ………., pořizuji pro případ své smrti a po zralé úvaze a za plného vědomí bez činění nátlaku třetími osobami tuto závěť :
Dědicem veškerého svého majetku ustanovuji svoji ……………, rodné číslo ………., bytem v ………., ………..
možná ještě dopsat toto: ale asi není třeba ?-
Prohlašuji, že toto je má poslední vůle.
V ………. dne ………. podpis.....
Není tady
vidím, že uvádíš " dědicem veškerého majetku, " nevím, koho chceš ustanovit svým jediným dědicem, ale pamatuj, že nezletilým potomkům se musí na základě závěti dostat alespoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud tomu závěť odporuje, je v této části neplatná. (pokud tedy děti nevydědíš)
Budeš-li psát závěť ručně, stačí podepsat
Při psaní jinou formou, dejme tomu na pc, je potřeba dvou svědků
a nezapoměň..v každé závěti musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná
Není tady
laminanonte napsal(a):
vidím, že uvádíš " dědicem veškerého majetku, " nevím, koho chceš ustanovit svým jediným dědicem, ale pamatuj, že nezletilým potomkům se musí na základě závěti dostat alespoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud tomu závěť odporuje, je v této části neplatná. (pokud tedy děti nevydědíš)
Budeš-li psát závěť ručně, stačí podepsat
Při psaní jinou formou, dejme tomu na pc, je potřeba dvou svědků
a nezapoměň..v každé závěti musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná
jo jo díky, to vím, to je vyřešené, mám jen jedno dítě a to bude dědicem. Takže v tom zádrhel není. Jde mi spíše o obsah - té závěti, zda tam něco doplnit, ubrat, přidat.
Není tady
vlastně po mě bude dědit manžel a dítě. Napřed se rozdělí SJM a pak přijde na dědění ne?
No a když chci, aby dědil jen syn, tak napíšu závěť na dítě.
Někde jsem četla, že vlastně tímto, manžel dědit nebude, pouze dostane SJM.
Upravil(a) eva2009 (7. 10. 2010 18:36)
Není tady
ano, manžel není neopomenutelným dědicem a dědit tedy může pouze syn
Není tady
Diskusi shrnu citací občanského zákoníku:
§ 476
(1) Zůstavitel může závěť buď napsat vlastní rukou, nebo ji zřídit v jiné písemné formě za účasti svědků nebo ve formě notářského zápisu.
(2) V každé závěti musí být uveden den, měsíc a rok, kdy byla podepsána, jinak je neplatná.
(3) Společná závěť více zůstavitelů je neplatná.
§ 476a
Vlastnoruční závěť musí být vlastní rukou napsána a podepsána, jinak je neplatná.
§ 476b
Závěť, kterou nenapsal zůstavitel vlastní rukou, musí vlastní rukou podepsat a před dvěma svědky současně přítomnými výslovně projevit, že listina obsahuje jeho poslední vůli. Svědci se musí na závěť podepsat.
§ 479
Nezletilým potomkům se musí dostat aspoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům aspoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků.
Vlastnoručně sepsaná závěť, vlastnoručně datovaná a podepsaná, ze které je vůle zůstavitele přesně zjistitelná, bude platnou závětí, i když v ní nebude slovo závěť vůbec obsažená.
Není tady
děkuji pane Filipe, tak snad to budu mít správně :-)
Není tady