Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#51 12. 10. 2010 16:08

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

Re: Syndrom Matky Terezy

Popřát, ať to dobře vyřeší...hm, to je dobrej odviňovač! lol

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#52 12. 10. 2010 21:20

IŠTAR
♥♥♥♥---

Lupi, odviňovač lol - to mi znělo jako odšťavňovač lol. Ale fakt to funguje wink, doporučuji.

Není tady

#53 12. 10. 2010 21:32

lupina montana
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Polabí

No vždyť coollol
Já to vzala za druhej konec - ale to je jedno, důležitej je výsledek. Já si začla říkat - proč k nim mám takovou nedůvěru, proč si sakra myslím, že to nezvládnou? Ona mi hodně pomohla Bábi Zlopočasná wink

Hou, hou, vlci jdou, už jsou tady, už tu jsou......

Není tady

#54 12. 10. 2010 21:40

IŠTAR
♥♥♥♥---

Mě ti totiž kromě pocitu viny ještě zablikala kontrolka na základě informace od Salva. Pospojovali se mi tam dvě věci a říkala jsem si, jojo holka, tak tohle bys měla nějak dotahnout...... Mě se to pořád totiž motá kolem peněz a pořád by si ode mně chtěl někdo půjčovat.... a můj manžel má nemlich to samé cool. My dva se hezky sešli....... smile

Není tady

#55 12. 10. 2010 22:08

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Ištar, tak jsi to vyzkoušela a fungovalo. Ale to je báječné! Držím palečky, moc, moc. tummenupptummenupp

Wiki: "Každopádně si za to pak neseme zodpovědnost - ať už za pomoc či za nepomoc." Geniálně pochopené. A přesně v těchto intencích. godlikegodlike

Crabat

Není tady

#56 13. 10. 2010 11:02

IŠTAR
♥♥♥♥---

Díky pussa. Ta rada byla nad zlato..... smile

Není tady

#57 14. 10. 2010 16:03

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Blossom napsal(a):

IŠTAR napsal(a):

Bloss, prostuduj si, kdo byli samaritáni...... http://cs.wikipedia.org/wiki/Samarit%C3%A1ni
Je to stejně tak trefné jako syndrom matky Terezy...... I samaritán by se mohl cítit uražen big_smile.

Ištar, dík za odkaz.
Je fakt, že jméno Matka Tereza má pro mě velmi konkrétní obrysy, ale označení samaritán pro mě dosud jasný význam neměl, jen mlhavý. A s trochu pejorativním přídechem, jako někdo, kdo právě zachraňuje ty, kteří o to nestojí.
Tímto se samaritánům tedy omlouvám. (Bez ironie, vážím si každého, kdo pro druhé něco přínosného dělá).

Ale teď marně bloumám nad tím, jak vystihnout ten komplex, o kterém se na tomto vlákně mluví.... kapitulation
No nic, třeba mě něco přes víkend napadne.
Všem zatím ahoj!

Proste spasiteľský syndróm... big_smile stolt Myslím, že to je aj oficiálny názov. A výstižný. Spasiť svet - niekedy aj proti jeho vôli...

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#58 14. 10. 2010 16:07

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

V Indii sú žobráci presvedčení, že ONi sú tí, čo vlastne obdarúvajú, lebo umožnia tomu, kto im niečo dá tongue , zlepšiť si karmu. Pomoc obrátená naruby. stolt Ale niečo na tom môže byť. Ja dám vtedy, keď  to tak cítim, a keď to tak necítim a príliš ma obťažujú(na jednu vytrvalú rodinku, ktorá si vždy neomylne vyberie aj v dave MŇA, som minule vrieskala...), pošlem ich do (_I_) . Sme slobodní ľudia, oni aj ja.

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#59 20. 10. 2010 15:51

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

lupina montana napsal(a):

Popřát, ať to dobře vyřeší...hm, to je dobrej odviňovač! lol

To se mi taky líbí. Proč bych vlastně já měla cokoliv umět vyřešit lépe, než někdo jiný? Žeano?  Proč bych měla být "lepší" a předběhnout ho- někoho v řešení...big_smile
Jenže...já se v tu určitou chvíli cítím NEJlepší...NEJpovolanější - pro daný úkol lol a jednoznačně ho přebírám.
Buď je to ta intuice - nebo ..bych na to měla něco brát...lol

Není tady

#60 22. 10. 2010 10:43

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Ale jsou žebráci a žebráci, Selima. smile Platí to pro ty, kteří se zřekli hmotných statků a odešli do bezdomoví, aby hledali moudrost v sobě. Protože nechtěli nic vlastnit a všeho se vzdávají. Skrze sebe pak pracují na prozření světa. A tak těm, kteří ho jen užívají, přináší do života nový rozměr i nápravu energetických vlivů, jež na ně působí. V takovém případě je nejvyšší Pravdou, že obdarován je ten, kdo pomůže bhikšu (mnichovi v bezdomoví), protože tím se stává zúčastněným na oné duchovní práci. Když zachraňuje a udržuje při zdraví život poutníka, který toho (duchovního obrození planety) je schopen.

Crabat

Není tady

#61 27. 10. 2010 14:37

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

To si ma upokojil, lebo takýchto stretávam "pohříchu" málo. Aspoň to nijako nedajú poznať, ak sú na takejto Ceste. big_smile Takže moje pochybnosti nad nimi (alebo skôr nad informáciami o Indii) sú zbytočné. Mno, iný kraj, iný mrav.

Brita

Není tady

#62 27. 10. 2010 19:05

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Crabat: V takovém případě je nejvyšší Pravdou, že obdarován je ten, kdo pomůže bhikšu (mnichovi v bezdomoví), protože tím se stává zúčastněným na oné duchovní práci. Když zachraňuje a udržuje při zdraví život poutníka, který toho (duchovního obrození planety) je schopen.

Já teda nechci rejpat big_smile, ale mně tu něco nechraje.
Jestliže se mnich dobrovolně odebéře do bezdomoví, tak tam asi chce být a před tímto rozhodnutím snad aspoň rámcově věděl, do čeho takzvaně jde.
Tak z čeho nebo jak by ho měl nějaký kolemjdoucí (slovy Crabata "kdo pomůže mnichovi v bezdomoví") zachraňovat?
Mně to připomnělo vtip o tahání tlustých ženských z vody skupinou Greenpeace big_smile, omlouvám se. wink

Platí to pro ty, kteří se zřekli hmotných statků a odešli do bezdomoví, aby hledali moudrost v sobě.

No právě. Představa, že se někdo v rámci hledání moudrosti zřekne hmotných statků DOBROVOLNĚ a pak čeká pomoc, mi evokuje slůvko "vyčůranost" - nebo spíš popravdě, nedokážu si takové chování zdravého rozumného jedince ani představit.
Crabate, kdyby k té moudrosti PAK dospěli, museli by přiznat, že hmotných statků jest přece jen k životu třeba. Ledaže by se jim samotným ty hmotné statky nechtělo svým úsilím zajišťovat. wink

Dnes večer nejsem dostatečně duchovně naladěná big_smile dumbom wink, jdu si dát biftek a pivčo - zaplaťpámbu za ty hmotné statky, získané mým vlastním pracovním úsilím, díky nimž je mi umožněno tuto dobrotu si dopřát.

Upravil(a) Tercila (27. 10. 2010 19:15)

Není tady

#63 27. 10. 2010 19:18

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Tercila napsal(a):

...jdu si dát biftek a pivčo - zaplaťpámbu za ty hmotné statky, získané mým vlastním pracovním úsilím, díky nimž je mi umožněno tuto dobrotu si dopřát.

lol

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#64 27. 10. 2010 19:23

Blossom
Host

Tercila napsal(a):

Crabat: V takovém případě je nejvyšší Pravdou, že obdarován je ten, kdo pomůže bhikšu (mnichovi v bezdomoví), protože tím se stává zúčastněným na oné duchovní práci. Když zachraňuje a udržuje při zdraví život poutníka, který toho (duchovního obrození planety) je schopen.

Jestliže se mnich dobrovolně odebéře do bezdomoví, tak tam asi chce být a před tímto rozhodnutím snad aspoň rámcově věděl, do čeho takzvaně jde.
Tak z čeho nebo jak by ho měl nějaký kolemjdoucí (slovy Crabata "kdo pomůže mnichovi v bezdomoví") zachraňovat?
Mně to připomnělo vtip o tahání tlustých ženských z vody skupinou Greenpeace big_smile, omlouvám se. wink

Platí to pro ty, kteří se zřekli hmotných statků a odešli do bezdomoví, aby hledali moudrost v sobě.

No právě. Představa, že se někdo v rámci hledání moudrosti zřekne hmotných statků DOBROVOLNĚ a pak čeká pomoc, mi evokuje slůvko "vyčůranost" - nebo spíš popravdě, nedokážu si takové chování zdravého rozumného jedince ani představit.
Crabate, kdyby k té moudrosti PAK dospěli, museli by přiznat, že hmotných statků jest přece jen k životu třeba. Ledaže by se jim samotným ty hmotné statky nechtělo svým úsilím zajišťovat. wink

Dnes večer nejsem dostatečně duchovně naladěná big_smile dumbom wink, jdu si dát biftek a pivčo - zaplaťpámbu za ty hmotné statky, získané mým vlastním pracovním úsilím, díky nimž je mi umožněno tuto dobrotu si dopřát.

Tercilo,  tummenupp godlike .

Toto se mi právě zdá jako ten pravý zachraňovatelský syndrom: Zachraňovat někoho, kdo se záměrně, cíleně  a vědomě  právě hmotných statků vzdal. stolt

#65 27. 10. 2010 20:18

haiel
♥♥♥♥♥♥-

Tihle lidé si, pokud se nepletu,  umí ve své dobrovolné samotě vystačit sami. Když jednou za čas přijdou z praktických důvodů  mezi lidi, mj asi taky doplnit zásoby - protihodnotou je patrně duchovní pomoc či léčení, navštíví sem tam i něčí obydlí, aby tam, do misky, kterou si nosí sebou, dostal jídlo. Je to tradice. Hostitelé si to pokládají za velkou čest, že u nich pojedl mnich. To je pravděpodobně ten druh pomoci, kterou měl Crabat na mysli smile

Upravil(a) haiel (27. 10. 2010 20:21)

Není tady

#66 27. 10. 2010 20:57

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Než jen tupý je asi pro některé snesitelnější být pyšný na to, že sou tupý stolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#67 27. 10. 2010 20:58

Pandorraa
♥♥♥♥♥♥♥
Web

haiel napsal(a):

Tihle lidé si, pokud se nepletu,  umí ve své dobrovolné samotě vystačit sami. Když jednou za čas přijdou z praktických důvodů  mezi lidi, mj asi taky doplnit zásoby - protihodnotou je patrně duchovní pomoc či léčení, navštíví sem tam i něčí obydlí, aby tam, do misky, kterou si nosí sebou, dostal jídlo. Je to tradice. Hostitelé si to pokládají za velkou čest, že u nich pojedl mnich. To je pravděpodobně ten druh pomoci, kterou měl Crabat na mysli smile

tummenuppstolt

Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi.

Pomluvy vymýšlejí závistivci, šíří je blbci a věří jim jen idioti.

Není tady

#68 27. 10. 2010 21:37

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

haiel napsal(a):

Je to tradice. Hostitelé si to pokládají za velkou čest, že u nich pojedl mnich. To je pravděpodobně ten druh pomoci, kterou měl Crabat na mysli smile

Ano ,je to tradice a pro lidi co obdarovavaji mnichy je to jako poklona,cest,darovani ze srdce (aniz by je nekdo nutil, ci jim to nekdo prikazoval. )  Maji k mnichum hluboke pokorne pochopeni.

At se ani nesnazi meterialne zamereny clovek tohle pochopit rozumem. stolt

Terci,
cituju Te: "No právě. Představa, že se někdo v rámci hledání moudrosti zřekne hmotných statků DOBROVOLNĚ a pak čeká pomoc, mi evokuje slůvko "vyčůranost" - nebo spíš popravdě, nedokážu si takové chování zdravého rozumného jedince ani představit. "

Takhle receno -ze ceka pomoc (vycurane) po dobrovolnem zreknuti se hmotnych statku-to zni (pokud se nejedna pouze o nejake nedorozumeni kvuli vyslovenym pojmum) jako naproste nepochopeni teto veci-neznalost.
Ja nevim ,jen rikam co si myslim.

Co se tyka Tve vety Crabate= "Když zachraňuje a udržuje při zdraví život poutníka, který toho (duchovního obrození planety) je schopen."
Z meho pohledu je to nevhodne zvoleny pojem,ktery muze byt pricinou toho ,ze jeho smysl si clovek ten co o tom nema znalost ci poneti (do uplne hloubky) vylozi narosto jinak nez je jeho skutecny smysl -Tebou mineny. smile
Ale to uz je proste tak. wink  Svet ma barevne mysleni.

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#69 28. 10. 2010 14:17

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Tercila napsal(a):

Terci, to je úplne iná mentalita, to z nášho pohľadu netreba riešiť, lebo je to neriešiteľné. Tam veria, že k osvietenosti sa dá dôjsť, len ak opustíš veci materiálne, pachtenie, apod. - a je to cesta uctievaná a vážená, má tradície. A každý, kto pomáha takýmto ľuďom, sám nadobúda duchovné kvality a pracuje na svojom "osvietení". Koniec koncov, žobravé mníšske - kresťanské - rády sú založené na podobných princípoch.

Upravil(a) Selima (28. 10. 2010 14:19)

Brita

Není tady

#70 28. 10. 2010 20:14

Blossom
Host

Tak to mě připadá tisíckrát smysluplnější pomoci někomu, kdo se do hmotné nouze dostal nějakým lidským neštěstím, přírodní katastrofou, a nebo i jen blbou souhrou osudu. Ne někomu, kdo si tuto cestu chudoby a odříkání cíleně vybral.
Vždyť vy mu vlastně tu jeho zvolenou cestu kazíte, když mu do té jím zvolené NE-materiálnosti cpete vaše materiální dary. dumbom

#71 28. 10. 2010 20:22

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Blossom napsal(a):

Tak to mě připadá tisíckrát smysluplnější pomoci někomu, kdo se do hmotné nouze dostal nějakým lidským neštěstím, přírodní katastrofou, a nebo i jen blbou souhrou osudu. Ne někomu, kdo si tuto cestu chudoby a odříkání cíleně vybral.

Jasne Blossom,Tvuj nazor je Tvuj zpusob mysleni a jako takovy je spravny,pro Tebe. stolt
Nekdo vidi smysl v tom nekdo v necem jinem.
Rikala jsem ze to neni mozne rozumem pochopit. smile

Ja povazuju za smysluplne oboji,nepotrebuju delat zadny rozdil,nebot chapu o co jde. smile

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#72 28. 10. 2010 20:27

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Vždyť vy mu vlastně tu jeho zvolenou cestu kazíte, když mu do té jím zvolené NE-materiálnosti cpete vaše materiální dary. dumbom

Dobře tedy Bloss, a teď mi pověz z čeho by takový člověk byl živý, kdybys mu nedala kus chleba? Myslíš si snad, že lidé nepotřebují jíst, když mají fyzické tělo? Myslíš si snad, že každý člověk, který potřebuje jíst je materialista? va

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#73 28. 10. 2010 20:43

Blossom
Host

mariposa napsal(a):

Blossom napsal(a):

Dobře tedy Bloss, a teď mi pověz z čeho by takový člověk byl živý, kdybys mu nedala kus chleba? Myslíš si snad, že lidé nepotřebují jíst, když mají fyzické tělo? Myslíš si snad, že každý člověk, který potřebuje jíst je materialista? va

Uhodilas hřebíček na hlavičku:
Buď se tedy rozhodnu žít NEmateriálně, ale  pak ale někde nežebrám od těch, co "materiálně "žijí. To je přeci pokrytectví.
A nebo si o tom nejprve popřemýšlím a logicky musím dojít k jedinému: NELZE žít absolutně nemateriálně, když mám fyzické tělo a tedy nezbytně potřebuji aspoň sem-tam jíst a pít a mít aspoň trochu tepla a pár nejzákladnějších osobních věcí. Tedy tyto základní potřeby si pak obstarávám svou vlastní prací, vždyť mám dvě zdravé ruce, tak proč jít žebrat a ještě to vydávat za jakousi vyšší duchovní cestu.

Podle mě je fér tato cesta: Rozhodnul jsem se žít co nejvíc nemateriálně. Tedy z vlastního rozhodnutí nepotřebuji toto a toto......(a zde si každý vyplňte věci, kterých jste ochotní a schopní se v rámci osvobození se od materiálna vzdát), no a na ty nejzákladnější materiální věci, ktaré logicky musí mít každý živý člověk (jídlo, pití, aspoň nejnutnější přístřeší) si opatřím svou vlastní prací, nebudu tím přeci obtěžovat druhé a žebrat, mám svou hrdost.
No a čas, který získám vzdáním se většiny materiálních věcí můžu pak využít nějak nemateriálně - duchovně, pro sebe i pro druhé.

#74 28. 10. 2010 20:54

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

Bloss, dalas někdy někomu druhému (komukoliv) něco jen tak? Z pouhé Tvé radosti dávat?

Není tady

#75 28. 10. 2010 23:02

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

haiel: Tihle lidé si, pokud se nepletu,  umí ve své dobrovolné samotě vystačit sami. Když jednou za čas přijdou z praktických důvodů  mezi lidi, mj asi taky doplnit zásoby - protihodnotou je patrně duchovní pomoc či léčení, navštíví sem tam i něčí obydlí, aby tam, do misky, kterou si nosí sebou, dostal jídlo. Je to tradice. Hostitelé si to pokládají za velkou čest, že u nich pojedl mnich. To je pravděpodobně ten druh pomoci, kterou měl Crabat na mysli smile

Ano, tyhle světce jsem pochopitelně na mysli ve svém odlehčeně pojatém příspěvku neměla.... smile Víme všichni, že jsou lidé různých povah smile.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí