|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Po Cestě, Selima, ani nelze jít rychle,
protože každý krok, na ní učiněný,
je vlastně přepodstatněním celé naší bytosti.
Takže... 

Tempo si každý udáváme sám.
Někdy je hodně pomalé
a někdy se třeba i rozeběhnem.
Jenom se, prosím, nezastavit. 
Není tady
Crabat napsal(a):
Óm je luk a duše šíp
a brahmani je šípu terč,
jejž neomylně stihnout má.
Poznáš, kdo ta slova napsal
a kde je uvedl?..
Tělo je luk, pozornost je šíp a Brahma je cíl-slova jednoho ze starých mistrů, slova Gampopy: „Obdržet lidské tělo a nevyužít ho k prožití života na duchovní cestě, to je jako ležet v hromadě klenotů a vrátit se s prázdnýma rukama jako chudák.“ (Poetrie 905) Gampopa (žákem Milarepy, který žil kolem roku 1100) .
Upravil(a) Vladena (28. 9. 2010 18:52)
Není tady
www.Napojeni.cz - zajímavá diskuze účastníků 
Není tady
Vladěno!

Moc hezké vysvětlení.
Není tady
Selima napsal(a):
Všetko nasvedčuje tomu, že som... len idem akosi pomaličky, vlečiem sa ako korytnačka. Holt mám iné tempo, no.
No a čo
radšej by si, aby ťa vlieklo?
Problém nieje Seli v tempe, ale v príliš ostrom zraku
Chcem povedať, že akonáhle vidíš smer, perspektívu - alebo aspoň tušíš - každé tempo sa odrazu psychologicky spomalí....
Není tady
Přesně tak, Lupi.., černý vlku se zářivýma očima. 
Není tady
jéjda Crabat - a okrabacená (podle vzoru obohacená) diskuze
nádhera! 
Krásně píšete, radost číst. Mnoho z vás mi mluvilo z duše. MMch kolegyně je nadčasová, zvládá na výbornou, jako ostatně všechno..
.
Když jsem se nedávno dívala večer (22hod) na oblohu, bylo tam hodně hvězd a úplněk. Úplně mě to zastavilo. Je to tak něco obrovského a nekonečného či hlubokého, že nevěřím, že by to nebe (vesmír, ..xy..)nevěděl a "neviděl" všechno. To přirovnání "všeobjímající" je úplně přesně vystihující. A vlastně je tady pořád se mnou (s námi). Pro mě je to strašně uklidňující a uvolňující. Jakoby jeho prostřednictvím mohu mluvit s kým chci, když to dokážu v určité chvíli prolnout.
Těžko to popsat, ale když se na to nebe v noci podívám, tak to naskakuje samo. všechno je "tam" , všichni jsou "tam" - tady.
Pohřeb byl vážně moc pěkný. Byl tam i farář, a poprve jsem slyšela mluvit nějakého "zaškatulkovaného" člověka tak, jsem rozuměla. Ve smyslu byla jsem oslovena. Nevím sice, co by na to řekla naše bábina (nedávno se mi svěřila, že ji lanařili černop.rderlníci a poslal je ..někam..), ale snad by se jí líbil. Byl úžasně lidský a upřímný.
Je to opravdu jen v našich hlavách. Ty překážky nebo stěny bránící propojení všeho. Škoda, že naše kultura pohřbů nebyla vedena třeba v duchu oslavném, pak bychom odmalička měli možná na smrt jiný náhled hned, bez zármutku a slz a nemuseli ten laskavý úsměv při loučení vybojovávat tak dlouho a trpce. 
Děcka jste úžasní, díky za příspěvky...a pište o čemkoli vás napadne, jen prosím bez osobních sporečků..
Není tady
Ahojky Wiki! 

Moc jsem se sem těšil. Je to jako přijít domů, kde na nás dýchne všechno krásné vzpomínkami i nostalgií a zároveň rozzářenými okny, skrze něž dopadá slunce. 
Není tady

Crabat napsal(a):
Po Cestě, Selima, ani nelze jít rychle,
protože každý krok, na ní učiněný,
je vlastně přepodstatněním celé naší bytosti.
Takže...
Tempo si každý udáváme sám.
Někdy je hodně pomalé
a někdy se třeba i rozeběhnem.
Jenom se, prosím, nezastavit.
Njn, ja keď sa zastavím, ono ma to aj tak šupne vpred...
Ide to nejako samo...
Plavu si, ani nevím jak, neznám prsa, neznám znak...
Není tady
Máš jen hlavu plnou ideálů. 
Není tady

Crabat napsal(a):
Óm je luk a duše šíp
a brahmani je šípu terč,
a kde je uvedl?..
Nie - ani som nevygooglila.
Není tady

lupina montana napsal(a):
Selima napsal(a):
Všetko nasvedčuje tomu, že som... len idem akosi pomaličky, vlečiem sa ako korytnačka. Holt mám iné tempo, no.
No a čo
radšej by si, aby ťa vlieklo?
Problém nieje Seli v tempe, ale v príliš ostrom zraku
Chcem povedať, že akonáhle vidíš smer, perspektívu - alebo aspoň tušíš - každé tempo sa odrazu psychologicky spomalí....
Si ma pobavila s tým orlím zrakom - mám 6 a 8 dioptrií.
Ale asi máš pravdu - a druhá vec je, že možno sa mi to z tej diaľky len zdá, že to je MOJ smer...
Zdiaľky mi všetko pripadá lákavé (pri mojich 8 dioptriách...)
Není tady

Vladena napsal(a):
Crabat napsal(a):
Óm je luk a duše šíp
a brahmani je šípu terč,
a kde je uvedl?..Tělo je luk, pozornost je šíp a Brahma je cíl-slova jednoho ze starých mistrů, slova Gampopy: „Obdržet lidské tělo a nevyužít ho k prožití života na duchovní cestě, to je jako ležet v hromadě klenotů a vrátit se s prázdnýma rukama jako chudák.“ (Poetrie 905) Gampopa (žákem Milarepy, který žil kolem roku 1100) .
Ja som tipovala Milarepu, ale nenašla... 
Není tady

Crabat napsal(a):
Máš jen hlavu plnou ideálů.
Napriek pokročilému veku... 
Není tady
Tak přesně, jak jsem citoval, je to uvedeno v Siddhártha od Hermanna Hesse.
Ale kořeny to má skutečně starší, což Vlaďka tedy fantasticky vyjádřila. 

Není tady

Fuckt? Toho som kedysi v praveku čítala, dokonca analyzovala.
Ale zrejme len málo uviazlo trvalejšie.
Není tady
Selima napsal(a):
Ale asi máš pravdu - a druhá vec je, že možno sa mi to z tej diaľky len zdá, že to je MOJ smer...
Ale čuš, kamarátka...duša tvoja nemá nijaké dioptrie 

Wiki, to se mi taky stalo a je to paráda, co? Mám na mysli oboje - vesmír i "faráře".
Co se pohřbů týče, možná právě zavádíš nové Pravidlo - i když hele, pořádný venkovský pohřeb je podle podobného uspořádání! S příslušnou pompou vyprovodit nebožtíka (hřbitov na kopci - ať se živí trošku namáhaj, no ni? Kamarádi, co nesou rakev a utíraj sople do manžet hódobóžovýho obleku a vraníci s chocholama....jéje!) a potom pořádná sláva v hospodě, kde se vzpomíná s příslušnou láskou i případně nenávistí...
Není tady
lupina montana napsal(a):
Selima napsal(a):
Ale čuš, kamarátka...duša tvoja nemá nijaké dioptrie
Wiki, to se mi taky stalo a je to paráda, co? Mám na mysli oboje - vesmír i "faráře".
Co se pohřbů týče, možná právě zavádíš nové Pravidlo - i když hele, pořádný venkovský pohřeb je podle podobného uspořádání! S příslušnou pompou vyprovodit nebožtíka (hřbitov na kopci - ať se živí trošku namáhaj, no ni? Kamarádi, co nesou rakev a utíraj sople do manžet hódobóžovýho obleku a vraníci s chocholama....jéje!) a potom pořádná sláva v hospodě, kde se vzpomíná s příslušnou láskou i případně nenávistí...

Pak do hrobu spadnou farářovi brýle i s knihou a dobrovolníci je krakají nedůstojně zpět. apod.
..
Ty cizokrajné kultury o kterých jsem četla (ale dávno- nic si nepamatuju- sic vidím dobře - ale taky není o co stát
) byly tak zajeté, že když někdo zemřel, upřímně se radovaly ( ti lidé se radovali). Mají to tak naučené, nastavené a přijaté, jako radost a přání mrtvému postoupit někam jinam - co já vím, třeba do nirvány, nebe. A vůbec nesmutní. Obávám se, že se týká zaostalých (dobrej paradox) lidí, kmenů. Což je vtipné, protože je to jaksi až nadčasové. My vesmírní badatelé, znalci molekul, atomů, fyzikálních teorií, Sfermionů, skvarku, a nevímčeho si s takovou věcí jako je pochopení a porozumění sama sebe - neporadíme. ..
jo, ale snažíme se ..to jo. 
Není tady
Ale snad časem i poradíme....vždyt jsme sotva začli. Prostě jsme jen zvolili jiný způsob - a mně se zdá, že jaksi logičtější. Ona totiž nirvána a takový věci, to je paráda, akorát ten kručící žaludek ti furt neslušně připomíná, žes na něco zapomněla 
My jsme to jen vzali z druhýho konce: napřed naplnit potřeby materiální. Čas ukáže, co je účinnější....
Není tady
moja mama umrela minuly piatok. Vobec som v tom case nemala byt v nemocnici, lebo sa tam dost prisne dodrziavali navstevne hodiny. Kedze nam vsak den predtym nedvihala telefon isla som sa osobne poinformovat na jej stav u osetrujucej lekarky. Ta ma po slovach, ze kazdu chvilu moze umriet, (co bolo pre mna uplne sokujuce, mala sice uz mnohe roky rakovinu a jej stav sa v poslednej dobe zhorsoval, avsak este dva dni predtym som tam bola a den predtym jej bol otec nakratko odniest veci a vobec sme to nevyhodnocovali, zeby mala do jedneho/dvoch dni umriet) pustila za nou na izbu. Bola nadopovana morfinom a spala. Tak som ju zlahka prebrala, hladkala za ruku a videla, ze to je zle. Ale ani vtedy som si nepripustala, ze je to naposledy. Potom trikrat zopakovala, ze uz nevladze a kratko na to zomrela. Myslim, ze ma cakala, ze sme sa este mali vidiet. To jedine ma utesuje, ale ta bolest a prazdnota je velka. Hovorim si, co som mohla urobit lepsie. Tie otazky ako by to bolo keby ... A s odstupom casu je to nie lepsie, ale stale horsie...
Není tady
Maio, upřímnou soustrast, je mi líto, žes řišla o maminku. Ale mohla jsi být u ní, když odcházela. Co víc jsi pro ni mohla udělat? Bude to asi ještě dlouho bolet, já vím.
Není tady
Maio, je to čerstvé, .. soucítím s tebou... 
To je krásný, cítilas, že tam máš být, a tak jsi tam prostě byla.
Mně se toto nepodařilo. Máma měla také zhoubné onemocnění, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že ..teď (tehdy..) Docela náhle. Strašně jsem brečela proto , že s ní nemůžu mluvit. Nikdy se mezi náma v mé primární rodině nepěstovalo nijaké velké objímání a říkání si jak se máme rádi atd. Proto jsem toho litovala a chtěla jí všechno to říct.
Teď už si myslím, že spolu můžeme mluvit kdykoliv, když chceme. Je to už dlouho...
Ta moje kolegyně, o které jsem na začátku psala, ta vzpomíná na maminku s láskou, s něhou, i s úsměvnými vzpomínkami. Myslím, že to pojala fantasticky. 
Není tady
Wiki, krasne si to napisala, presne ja mam ten pocit, ze som jej este skor mohla povedat, ako ju lubim, ako ju mam rada a ze som jej za vsetko vdacna. Chcem verit, ze to vedela, aj ked nase predposledne stretnutie - pred tym, ked zomrela, nebolo prave idealne. A na tom poslednom sa uz velmi nehovorilo, len som ju hladkala a ona na mna pozerala tymi umucenymi ocami.
Není tady
Já myslím, že právě při čtení tohoto vlákna si nejlíp můžem uvědomit jednu podstatnou věc:
Že si se svými blízkými máme co nejvíc dávat najevo city, dokud je čas. protože když to pak nestihneme tomu dotyčnému říct, máme právě pocit, že mu takovéto vyznání dlužíme.
Problém je trochu - jak. Třeba v naší rodině , já s rodiči, to umím spíš jen neverbálně - snažím se rodičům pomoct, kde to jde, udělat jim radost, často jim zavolat, projevovat o ně zájem.
Cítím, že takové to (americkými filmy zprofanované) " Mám tě ráda. Já tebe taky. Moc pro mě znamenáš. " mi nějak nejde přes pusu.
Jenže mým rodičům je oběma přes 70 let. Bolestně si uvědomuju, že nevíme dne ani hodiny, a že bych jim to nějak sdělit chtěla, co nejdřív. Vyřešila jsem to tedy v sobě tak, že knihu, kterou teď píšu, jim věnuji. Na jejím samém začátku bude pro ně věnování - pár vět, kde napíšu, co pro mě znamenají a že jim děkuju.
Tu knihu dostanou k vánocům. Písemně snad vyjádřím lépe to, co mi z očí do očí nějak nejde.
maia napsal(a):
Wiki, krasne si to napisala, presne ja mam ten pocit, ze som jej este skor mohla povedat, ako ju lubim, ako ju mam rada a ze som jej za vsetko vdacna. Chcem verit, ze to vedela, aj ked nase predposledne stretnutie - pred tym, ked zomrela, nebolo prave idealne. A na tom poslednom sa uz velmi nehovorilo, len som ju hladkala a ona na mna pozerala tymi umucenymi ocami.
Dobre - predobre, že videla teba ako poslednú....
Není tady