Oznámení

1.září : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

1.září : Národní klasika: ovocné knedlíky. Jak zvádnout veškeré nástrahy jejich přípravy?

1.září : Dechberoucí krása těchto levitujících skleněných zahrad vás okouzlí. Aerárium: Vytvořte si svůj malý zelený svět

#26 27. 9. 2010 9:16

IŠTAR
♥♥♥♥---

Re: Rozloučení před smrtí

Johana50 napsal(a):

Já osobně si myslím, že máme v současné době poněkud rozporuplný vztah k záležitostem okolo přirozeného umírání. Stále víc se snažíme odsunovat tento akt mimo náš pohled a víc než v minulých stoletích odkládáme své blízké do nemocnic , LDeNek a podobně....

Toto není konstatování faktu, je to pouze osobní náhled na problematiku a emotivně vyjádřený pohled na věc. Proto to také tak respektuji, je tam citace Já osobně si myslím, která toto potvrzuje. Na druhé straně si odporuješ, protože následně píšeš, že ti jde o vyjádření faktů. Nepochybně jde o fakt tebou reprezentovaný, který s faktem obecně nemá nic společného.

Fakta jsou taková, že vzhledem k nedostatku finančních prostředků NENÍ zvyšována kapacita lůžkové části LDN ani domovů pro seniory, tudíž čekací doba pro umístění seniorů do těchto zařízení čítá i několik let. Mnohdy lidé dříve zemřou doma než aby se tam dostali. Následně pak tvrzení, že do těchto zařízení odkládáme stále více lidí je holý nesmysl.

Další nesmysl je citace - více než v minulých stoletích. V minulých stoletích žádná taková zařízení neexistovala, takže není s čím srovnávat. Jedině tak s 20. stoletím, a to je na stejné úrovni jako dnes, protože peníze nejsou, tudíž kapacita těchto zařízení je stále stejná. Jistě existuje soukromá sanatoria se špičkovou péčí, ale tam bych to neviděla na odložení, tam se lidé mají nepochybně lépe než doma.

A skutečně, nejsi zodpovědná za to, že jsem Tvoje slova nepochopila, jako já nejsem zodpovědná za to, abych je pochopila tak, jak jsi je myslela. Je to jen otázka domluvy, která je opravdu leckdy po písmenkách složitější než osobní. A doušek - tak naposledy.... také o čemsi napovídá, buď chceš komunikovat a vysvětlovat, nebo ne. Buď chceš druhé straně vysvětlit, jak jsi to myslela, nebo ne. Tímto to považuji ze své strany uzavřené. Bavit se o těchto věcech s člověkem, který si plete pojmy s dojmy nevidím jako smysluplné.

Upravil(a) IŠTAR (27. 9. 2010 9:23)

Není tady

#27 27. 9. 2010 9:46

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

Já si myslím, že Ištar a Johana píšete o dvou různých věcech.
Je pravda, že k procesu umírání máme jiný, odtažitý vztah než lidé dřív, kteří se se smrtí setkávali často. Vlastně se jí tak trochu bojíme, a je pro nás vpodstatě úlevou, že se odehrává v zařízeních jako jsou nemocnice, LDN, domovy seniorů a podobně.
Jiná věc je schopnost postarat se doma o ležícího, nemocného člověka...jak fyzicky, tak finančně, je to psychická zátěž. Někdy situace řešitelná jen přes některé sociální zařízení.
Johaně šlo myslím o náš postoj k procesu umírání a smrti, si myslím.

Není tady

#28 27. 9. 2010 10:02

Largo
♥♥♥♥♥♥-

Ty seš ale divous, Ištar, big_smile ... klídek big_smile , pokud to teda jde.
Ve vyjádření Johany necítím nic osobního, vidím jenom jemnější konstatování suchého faktu, že jen velmi zřídka dokážeme přijímat smrt jako část života. Bojíme se jí, bojíme se o sebe a o své blízké... A čím jsme my sami svobodnější a poučenější, tím líp a snáz dokážeme přeměnit pevné osobní vazby v prostor plný světla a tepla.
Jak to říkala ta malá kouzelnice v Harry Potterovi... že jí maminka vždycky tvrdila, že všechno, co jsme kdy ztratili, se k nám jednou vrátí - i když ne vždycky tak, jak bychom čekali.

Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

#29 27. 9. 2010 10:10

IŠTAR
♥♥♥♥---

_Daphné, já si myslím, že píšeme o stejné věci jen z různých úhlů pohledu. Nemohu mluvit za Johanu o co jí šlo či nešlo, vůbec bych si to netroufla, protože neznám její myšlenkové pochody a nejsem v její kůži, mohu se pouze domnívat a domněnky jsou hodně zavádějící, takže to raději nedělám.

Pokud se vrátím k původnímu tématu umírání a strachu z něj, určitě s tebou souhlasím. Nepochybně to souvisí s tím, že jsme čím dál více odtrženi od přírody, nevnímáme její přirozený proud a koloběh. Moc hezky to stvárnila Němcová v Babičce.  Je zvláštní, jak moc lpíme na životě a jak moc bojujeme se smrtí.

Tahle otázka má také z mého cítění a náhledu širší souvislosti - a to "boj" s přírodou. Mnohdy lékaři zachraňují lidi, kterým se naplnil jejich čas a chtějí odejít, ale je jim to znemožněno a dokonalou lékařskou péčí jsou "zachránění", aby pak následně živořili ve výše jmenovaných zařízeních. Ono všechno souvisí se vším, je to dost rozsáhlá problematika a je dost ošidné něco vytrhovat z kontextu.
Následně nevidím moc šťastné porovnávání s minulostí, je to jako srovnávat svícení loučí s elektřinou. Vybrali jsme si pro svoji inkarnaci tuto dobu a tento svět a srovnávání jak kdysi bylo líp nikam nevede. smile

Není tady

#30 27. 9. 2010 10:14

IŠTAR
♥♥♥♥---

Largo divous va big_smile? Já jsem v klidu big_smile. Kdybych nebyla, to by teprve bylo tóčo gloria. Každého osloví to, co ho oslovit má wink big_smile

Není tady

#31 27. 9. 2010 10:19

IŠTAR
♥♥♥♥---

Možná umím vysvětlit, proč je to pro mne osobní. Sousedka stará paní 75 let měla manžela s Parkinsonem. Má dva syny, jeden žije hodně daleko, druhý ve stejném městě, hodně za rodiči jezdí, ale má časově náročnou práci a nebyl schopen se o rodiče denně starat. Pán byl hodně špatný, selhávaly jednotlivé funkce, mrtvička, paní sama už nebyla schopna se o něj dostatečně postarat a tak pán putoval na LDN...... Paní si vážím, do poslední chvíle a svých fyzických sil se snažila manželovi pomoci a sloužit mu, až došla k závěru, že už to není v jejích silách. Ten proces chátrání jsem viděla.

Largo, až se jednou ocitneš v podobné situaci, pak pochopíš, že to není jen o konstatování faktů, ale o život, emoce, péči, přesun energie..... Konstatovat něco na skle je ták jednoduché..... wink

Není tady

#32 27. 9. 2010 10:19

Largo
♥♥♥♥♥♥-

IŠTAR napsal(a):

Largo divous va big_smile? Já jsem v klidu big_smile. Kdybych nebyla, to by teprve bylo tóčo gloria. Každého osloví to, co ho oslovit má wink big_smile

A k čemu je dobré tóčo? Dyť pokusy o rejpání a hádky jsou nanic.

P.S. Tady je asi zakopanej pes - pro Johanu to je i není osobní, protože se s tím učí zacházet a už to zvládla líp než my. Jinak řečeno: lítá nad rybníkem a my v něm plavem, hůř nebo líp.... ale třeba tam taky ještě občas spadne, co říkáš wink big_smile ....
A ty máš na mysli zcela konkrétní případ, do kterého ses rozumově a citově angažovala... Johana žádný příklad neuvedla a podle jejího psaní se domnívám, že v tu chvíli nad žádným do hloubky nepřemýšlela. Jenom nedorozumění, nic víc.

Upravil(a) Largo (27. 9. 2010 10:34)

Není tady

#33 27. 9. 2010 10:23

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

IŠTAR napsal(a):

Pokud se vrátím k původnímu tématu umírání a strachu z něj, určitě s tebou souhlasím. Nepochybně to souvisí s tím, že jsme čím dál více odtrženi od přírody, nevnímáme její přirozený proud a koloběh.....
.....Následně nevidím moc šťastné porovnávání s minulostí, je to jako srovnávat svícení loučí s elektřinou.

Naopak si myslím, že tady to srovnávání s minulostí je namístě. Ve vztahu ke smrti to máme spíš jako elektřinu se současnou loučí.

Není tady

#34 27. 9. 2010 10:27

Daphné
♥♥♥♥♥♥-

IŠTAR napsal(a):

Možná umím vysvětlit, proč je to pro mne osobní. Sousedka stará paní 75 let měla manžela s Parkinsonem. Má dva syny, jeden žije hodně daleko, druhý ve stejném městě, hodně za rodiči jezdí, ale má časově náročnou práci a nebyl schopen se o rodiče denně starat. Pán byl hodně špatný, selhávaly jednotlivé funkce, mrtvička, paní sama už nebyla schopna se o něj dostatečně postarat a tak pán putoval na LDN...... Paní si vážím, do poslední chvíle a svých fyzických sil se snažila manželovi pomoci a sloužit mu, až došla k závěru, že už to není v jejích silách. Ten proces chátrání jsem viděla.

Tady je ale ta druhá věc, fyzické a psychicé nezvládnutí domácí péče o nemocného člověka, není to o vztahu ke smrti jako takové. Takže ne dva pohledy na jednu věc, ale dvě různé věci, si myslím.
Ale je to nakonec jedno, ke které z těch věcí chceš diskutovat, obě jsou pro nás důležité, jak úcta k životu, tak pokora ke smrti.

Upravil(a) Daphné (27. 9. 2010 10:28)

Není tady

#35 27. 9. 2010 10:41

IŠTAR
♥♥♥♥---

Daphné, a nesouvisí to s .... cituji: Stále víc se snažíme odsunovat tento akt mimo náš pohled a víc než v minulých stoletích odkládáme své blízké  do nemocnic , LDeNek a podobně....?

Ona to není druhá věc, je to jedna věc z rozdílného pohledu...teda tak to alespoň vnímám já big_smile.

A s tím srovnáváním, pokud je to ve vztahu ke smrti, pak ano. Ale znovu se podívej na výše uvedenou citaci, nikde Johana nepíše, že ve srovnání s minulými stoletími máme jiný vztah ke smrti.... nýbrž cosi o odkládání. Logicky, když dříve nebyly LDN, tak co chceš srovnávat?

Largo, já osobně to spíše vidím, na rádobylétání...... člověk, který létá už žije mimo tento svět a nepotřebuje srovnávat, hodnotit, posuzovat...... Člověk, který létá už nemá potřebu se zapojovat do podobných diskuzí, je už opravdu někde jinde....... A propó, ten kdo je tady na Zemi se v tom plácá, i když na jiné úrovni..... A s posuzování kdo je na jaké úrovni bych byla opatrná, to si posoudí myslím sama duše na konci své poutě......

Ty jsi psala cosi o divousovi big_smile, já jen uvedla věci na pravou míru, aby nedošlo k nepochopení wink.

Není tady

#36 27. 9. 2010 10:50

Largo
♥♥♥♥♥♥-

IŠTAR napsal(a):

Largo, já osobně to spíše vidím, na rádobylétání...... člověk, který létá už žije mimo tento svět a nepotřebuje srovnávat, hodnotit, posuzovat...... Člověk, který létá už nemá potřebu se zapojovat do podobných diskuzí, je už opravdu někde jinde....... A propó, ten kdo je tady na Zemi se v tom plácá, i když na jiné úrovni..... A s posuzování kdo je na jaké úrovni bych byla opatrná, to si posoudí myslím sama duše na konci své poutě......

Ty jsi psala cosi o divousovi big_smile, já jen uvedla věci na pravou míru, aby nedošlo k nepochopení wink.

A to já si zase vážím lidí, kteří umějí lítat, ale umějí se taky vracet. Ty to přece umíš taky, jen uvnitř tebe je nějaká bolest nebo křeč, jako v každém z nás... máš tady na Zemi ještě práci -  no a kdo nemá?
A taky nejde o žádné posuzování - víc o jistý nadhled, vjem vylehčenosti... big_smile Soudit a posuzovat je otrava, nebo ne? smile

Upravil(a) Largo (27. 9. 2010 10:56)

Není tady

#37 27. 9. 2010 11:12

IŠTAR
♥♥♥♥---

Largo, začínám mít neodbytný pocit, že mi tady něco uniká. Zřejmě si Johany vážíš, podle toho co píšeš, tudíž asi tady nejde o tuto diskuzi o jejích pár příspěvků, ale o něco hlubšího, pravděpodobně osobního? Zeptám se na rovinu, znáš ji osobně?

Není tady

#38 27. 9. 2010 11:50

Largo
♥♥♥♥♥♥-

IŠTAR napsal(a):

Largo, začínám mít neodbytný pocit, že mi tady něco uniká. Zřejmě si Johany vážíš, podle toho co píšeš, tudíž asi tady nejde o tuto diskuzi o jejích pár příspěvků, ale o něco hlubšího, pravděpodobně osobního? Zeptám se na rovinu, znáš ji osobně?

Ne, nikdy jsem ji neviděla.
Nemyslela jsem přímo na ni, i když umět pracovat se smrtí je úžasná, obrovská a nikdy nekončící práce... Ale je mnoho dalších věcí, které je potřeba v sobě objevit a rozložit na prvočinitele, protože v pozemském bytí jde v první řadě o rovnováhu. A pro tu nestačí ovládat jen jedno umění.
Vracívám se do archivu Duchovního a čtu lidi, kteří psali tenkrát a píšou dnes, a taky ty, kteří věděli hodně už před lety a už se sem nevracejí, ale co napsali vnímám jako platné. Vážím si všech bytostí, které jdou po své cestě, a je mi jedno, jestli lítají nebo zakopávají, protože já jdu zase po té své, a právě a jen tak, jak nejlíp umím.

Upravil(a) Largo (27. 9. 2010 11:54)

Není tady

#39 27. 9. 2010 12:26

hirondel
♥♥♥♥♥♥♥

Ja to vnimam asi takhle :  nelze vsechno hazet do jednoho pytle.

Nekdo dela tohle:  "Stále víc se snažíme odsunovat tento akt mimo náš pohled a víc než v minulých stoletích odkládáme své blízké do nemocnic , LDeNek a podobně...."

a nekdo to nedela ve snaze odsunout tento prirozeny akt stranou, ale proto, ze se sam o nemocneho a umirajiciho nemohl postarat. smile
---------------------------------------------

Pak jsou tu i takove pripady z naseho okoli kdy v nemocnicich umiraji lide jeste mladi na nasledky nejake havarie,pokusech o sebevrazdu a ja nevim co jeste a s temi se take casto nestihneme rozloucit.
V takovyhle pripadech je tedy pochopitelne ze to nestihnem a presto si s tim musime umet poradit.

Zapomenout na svou pravou podstatu,je pricinou vseho utrpeni.
Uvedomit si ji ,prinasi svobodu.

Není tady

#40 27. 9. 2010 12:49

Crabat
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Krušné hory

Ahój, děvčata, mám vás moc rád. pussa

To byla nádherná diskuse, zapálená a ohnivá. Ale především - opravdová. Takových jsem tu viděl málo, protože pohříchu občas sklouzávají do osobního napadání atd., atd. Díky ní jsem mohl vstoupit do mentality Ištar a znovu si připomenout vnitřní svět Largo, no zkrátka paráda úžasná, zase být s vámi. godlike

Crabat

Není tady

#41 27. 9. 2010 13:12

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Crabat napsal(a):

To byla nádherná diskuse, zapálená a ohnivá. Ale především - opravdová. Takových jsem tu viděl málo, protože pohříchu občas sklouzávají do osobního napadání atd., atd. Díky ní jsem mohl vstoupit do mentality Ištar a znovu si připomenout vnitřní svět Largo, no zkrátka paráda úžasná, zase být s vámi. godlike

Já za sebe nesouhlasím. Vlákno bylo otevřené jako ,,Rozloučení před smrtí" a první příspěvky ukazovaly, jaký duchovní prostor nás zajímá. Potom se to krásně díky ,,někomu" zvrtlo na LDN apod.(Johana to nebyla) Absolutně mimo mísu. Škoda sad ,mohlo to být zajímavý.
Díky ní jsem mohl vstoupit do mentality Ištar a znovu si připomenout vnitřní svět Largo, no zkrátka paráda úžasná, zase být s vámi.
Jo, určitá mentalita osob se zde projevila, ale v diskuzi snad nejde o mentalitu osoby,ale náhled k určitému tématu.Já jsem zklamaná.....sad

Upravil(a) Vladena (27. 9. 2010 13:21)

Není tady

#42 27. 9. 2010 13:19

Largo
♥♥♥♥♥♥-

Crabat napsal(a):

Ahojík, Crabate... to ještě není konec smile , z Ištar srší jiskry jako z ohnivé panenky big_smile , tak se zase zastav.... big_smile

P.S. Ištar, to ti "lichotím", ne abys na mě brala pantok.... big_smile

Není tady

#43 27. 9. 2010 13:20

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Takhle jsem to nemyslel, Vladěno. Je jasné, že smysl rozhovoru sklouzl někam jinam, o tom netřeba polemizovat, vidíme to všichni. Ale když už sklouzl, je důležité, jak se k tomu oni diskutující postaví. Pustí se do sebe a rozcupují navzájem?.. Anebo naleznou určitou hladinu, jakousi únosnou míru, kterou nepřekročí. Ba, právě naopak! Když uvidí, že by to tam mohlo vést, uberou plyn. A to se právě stalo. A tomu jsem vzdával hold. Takže za svými slovy si stojím. wink

Crabat

Není tady

#44 27. 9. 2010 13:25

Crabat
♥♥♥♥♥♥-

Vítej, Largo! Strašně rád Tě poslouchám, protože to není jen tak - zůstat při povrchu, ale člověk musí jít hodně hluboko, aby slyšel správně. pussa

Crabat

Není tady

#45 27. 9. 2010 13:29

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Crabat napsal(a):

Takhle jsem to nemyslel, Vladěno. Je jasné, že smysl rozhovoru sklouzl někam jinam, o tom netřeba polemizovat, vidíme to všichni. Ale když už sklouzl, je důležité, jak se k tomu oni diskutující postaví. Pustí se do sebe a rozcupují navzájem?.. Anebo naleznou určitou hladinu, jakousi únosnou míru, kterou nepřekročí. Ba, právě naopak! Když uvidí, že by to tam mohlo vést, uberou plyn. A to se právě stalo. A tomu jsem vzdával hold. Takže za svými slovy si stojím. wink

Vidíš, já v tomto tématu o smrti neviděla možnost nějakého osobního cupování. Omyl! Stačí jedna jiskřivá osoba a je to v háji. Vidím, že Largo diskuzi uhlazovala a vracela,ale ostatní to vzdaly. Myslím si, že cesta na začátek vlákna je uzavřená. Energetický náboj při vzniku je pryč.

Není tady

#46 27. 9. 2010 13:32

IŠTAR
♥♥♥♥---

Vladěno, holt zklamání se dostavuje, když nejsou naplněna očekávání big_smile. To se občas stává wink. Ale nesmutni, když to bude lidi zajímat, téma se zase rozproudí, jen si všichni dají pozor, aby neplácli něco, co by je zase odvedlo od tématu. Všdechno má svůj smysl, i když to tak leckdy nevidíme a vidíme to jako černé nebo bílé wink.

Není tady

#47 27. 9. 2010 13:33

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Ahoj Largo, moc jsem Tě na duchovním nevnímala, ale zkusím Tě číst pozorněji. Určitě si zajímavá osoba.

Není tady

#48 27. 9. 2010 13:40

Adelle
♥♥♥----

Koneckonců před smrtí to člověka může vést i k tomu, aby se snažil ještě prožít a pochopit nějaké protiklady, smrt může být i okamžikem vyhrocení zasutých konfliktů, může být dramatická... zas tak moc se tady od tématu neodchyluje, možná  wink

Není tady

#49 27. 9. 2010 13:40

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

IŠTAR napsal(a):

Vladěno, holt zklamání se dostavuje, když nejsou naplněna očekávání :D. To se občas stává ;). Ale nesmutni, když to bude lidi zajímat, téma se zase rozproudí, jen si všichni dají pozor, aby neplácli něco, co by je zase odvedlo od tématu. Všdechno má svůj smysl, i když to tak leckdy nevidíme a vidíme to jako černé nebo bílé ;).

Jo, očekávání z mé strany bylo veliké......a všechno má svůj smysl je retorikum.....,ale v tomto případě je to v háji!

Není tady

#50 27. 9. 2010 13:46

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Adelle napsal(a):

Koneckonců před smrtí to člověka může vést i k tomu, aby se snažil ještě prožít a pochopit nějaké protiklady, smrt může být i okamžikem vyhrocení zasutých konfliktů, může být dramatická... zas tak moc se tady od tématu neodchyluje, možná  wink

\Jenže vlákno bylo ze začátku pojato jako transformace energie - opuštění lidské tělesné schránky.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí