27. února : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 27. února : Jednoduchá kefírová buchta na plech. Rychlý recept zcela bez vajec! 21. února : Jak vyuít skořápky z vlaských ořechů? Odvar z nich dodá chybějící jód a pomůe i s kalem |
|
|
Předem se omlouvám, jestli sem téma a tak úplně nezapadá, ale nevím, kam jinam to napsat.
Mám prarodiče, babička 85 let a děda 83 let. Děda má docela dost zdravotních problémů, ale hlavu má jetě vpořádku. No a babička to má bohuel naopak. Řekla bych, e se u ní začala v poslední době projevovat velice silně stařecká demence. "Zasekla" se někde v době, kdy jí bylo něco málo přes 20 a začala dědu podezírat z nevěry na kadém kroku. Provádí "to" v ji nestojícím domě s dávnou mrtvou sestrou babičky.... A v podstatě s kadou. To by se jetě dalo vydret, ale ona začala dědu bít. Řee ho hlava nehlava. Řee ho tolik, e se chodívá schovávat k mým rodičům ( bydlí jen přes chodbu ). Je vdycky plný modřin a rámů. Bývá u nich 3 i 4 dny a pak se vrací zpátky. On má po několika infarktech, patné ledviny atd. take tohle dlouho nevdrí. Ona je agresivní tolik, e zkouela zřezat i mýho taku... Je vulgární a minimálně slovně napadá vechny okolo.
Je nám vem jasné, e se babička musí léčit, no léčit..., aspoň to nějak korigovat léky. Jene to je ten problém, k doktorovi ji nikdo nedostane, ani ádná léčka nepomůe, to vechno prokoukne. A nevíme, jak to řeit. Zavolat policajty po dalím útoku? Zavolat do blázince pro zřízence se svěrací kazajkou? Fakt nevíme.
Pokud má někdo s tímto nějakou zkuenost, nebo ví, jak to řeit, prosím poraďte.
Není tady
Jája80 napsal(a):
Předem se omlouvám, jestli sem téma a tak úplně nezapadá, ale nevím, kam jinam to napsat.
Mám prarodiče, babička 85 let a děda 83 let. Děda má docela dost zdravotních problémů, ale hlavu má jetě vpořádku. No a babička to má bohuel naopak. Řekla bych, e se u ní začala v poslední době projevovat velice silně stařecká demence. "Zasekla" se někde v době, kdy jí bylo něco málo přes 20 a začala dědu podezírat z nevěry na kadém kroku. Provádí "to" v ji nestojícím domě s dávnou mrtvou sestrou babičky.... A v podstatě s kadou. To by se jetě dalo vydret, ale ona začala dědu bít. Řee ho hlava nehlava. Řee ho tolik, e se chodívá schovávat k mým rodičům ( bydlí jen přes chodbu ). Je vdycky plný modřin a rámů. Bývá u nich 3 i 4 dny a pak se vrací zpátky. On má po několika infarktech, patné ledviny atd. take tohle dlouho nevdrí. Ona je agresivní tolik, e zkouela zřezat i mýho taku... Je vulgární a minimálně slovně napadá vechny okolo.
Je nám vem jasné, e se babička musí léčit, no léčit..., aspoň to nějak korigovat léky. Jene to je ten problém, k doktorovi ji nikdo nedostane, ani ádná léčka nepomůe, to vechno prokoukne. A nevíme, jak to řeit. Zavolat policajty po dalím útoku? Zavolat do blázince pro zřízence se svěrací kazajkou? Fakt nevíme.
Pokud má někdo s tímto nějakou zkuenost, nebo ví, jak to řeit, prosím poraďte.
Já bych netáhla babi k lékaři, ale přivedla bych obvodního ke starouků domů, e jde jen tak kolem a rozhodl se k nim nakouknout jak se jim daří.
Není tady
To je těká věc. Pokud je nebezpečná svém,u okolí, co bych řekla e je, tak bych zavolala její obvodní lékařce a domluvila se na dalím postupu. U nás případně můe obvoďák dorazit domů na návtěvu (nojo, jsme vesnice), kdytak tě odkáe právě na ty zřízence...
Není tady
No my jsme sice město, ale pozvat doktorku mě taky napdalo. A určitě by přila, je to tak trochu rodinná lékařka, chodíme k ní vichni a u hodně dlouho Dalí věc je ale ta, e i kdyby ji doktroka prohlídla a případně napsala léky, tak je babča nebude brát... Nic na světe ji k tomu nedonutí...
Není tady
Jája80 napsal(a):
No my jsme sice město, ale pozvat doktorku mě taky napdalo. A určitě by přila, je to tak trochu rodinná lékařka, chodíme k ní vichni a u hodně dlouho
Dalí věc je ale ta, e i kdyby ji doktroka prohlídla a případně napsala léky, tak je babča nebude brát... Nic na světe ji k tomu nedonutí...
Vdy ji nemusíte říkat, e ty práky jsou na "hlavu" .
Není tady
Nutně potřebuje léky, obvodní lékařka má povinnost přijít domů k těmto pacientům, léky nejsou jenom pilulky,ale té roztoky, které zamíchá do jídla, čaje.... babičce se uleví a té členům rodiny.
Není tady
aprill napsal(a):
Jája80 napsal(a):
No my jsme sice město, ale pozvat doktorku mě taky napdalo. A určitě by přila, je to tak trochu rodinná lékařka, chodíme k ní vichni a u hodně dlouho
Dalí věc je ale ta, e i kdyby ji doktroka prohlídla a případně napsala léky, tak je babča nebude brát... Nic na světe ji k tomu nedonutí...
Vdy ji nemusíte říkat, e ty práky jsou na "hlavu"
.
Jene ona nebude brát ádné práky. Ani kdybychom jí řekli, e to jsou vitamíny nebo tak něco....
Není tady
A myslí, e by do ní ta doktorka nedostala ani injekci? Doktorce se bude taky bránit?
Není tady
Jájo, podle toho, co popisuje, tohle asi není pouhá stařecká demence. Spí to vypadá na Alzheimerovu nemoc a to ve stádiu, kdy bude na nějaký čas potřebná ústavní péče. Vůbec neváhejte a zavolejte k babičce lékaře, on u si bude vědět rady.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Alzheimero … C3.ADznaky
Není tady
Jo a kdy dědečka týrá, tak by ji mohla policie vykázat z domu, to za prvé a za druhé, a ho přítě napadne, tak a děda fakt ty policajty zavolá, oni ji kdytak na tu psychiatrii odvezou, páč je nebezpečná svému okolí a to oni musí zasáhnout. To je stejné jako kdy nahlásí, e tě Tvůj orala nebo závislák pratil, taky přijedou a odvezou ho na záchytku. Tady by babču odvezli asi do nemocnice a vy byste měli o starost míň. A babču by vám dali v nemocnici dopořádku a můe s vámi být jetě X let.
Není tady
Na ty injekce by musela doktorka chodit kadý den...
e babka musí někam do léčebny, to bude asi jediné řeení. Jen jsme hledali nějaký míň drsný způsob ne plicajty a zřízence z psychiatrie.....
Není tady
Jájo, z vlastní zkuenosti, musíte přestat řeit co na to babička, dědeček a vy jste na prvním místě. Člověk s těkou demencí můe být velmi nebezpečný svému okolí a potom je u na vechno pozdě. A věř e vím o čem mluvím, můj milovaný dědeček na mě vzal nů. On to v tu chvíli u vlastně nebyl dědeček, ale ta nemoc. Ve finále to bylo jedno. Je nutné to řeit ikdy tě to bude bolet. Přeju ti aby jste to vichni ustáli.
Není tady
klementýno, to je smutný. Toho bych se nerada doila. Mám na babču moc hezké vzpomínky. Kadopádně jsme dnes zavolali doktorce a zítra se na ni přijde podívat. Uvidíme, jak to bude probíhat a co bude dál...
Není tady
Jája80 napsal(a):
Na ty injekce by musela doktorka chodit kadý den...
e babka musí někam do léčebny, to bude asi jediné řeení. Jen jsme hledali nějaký míň drsný způsob ne plicajty a zřízence z psychiatrie.....
Ten míň drsný způsob je například pro dědečka spí horí, nemyslí? A vlastně nejen pro něj... Volat lékařce, konzultovat, a to co nejdřív, ne chudáka dědu odrovná, a navíc zřejmě nechtěně...
Není tady
Ona nemusí chodit doktorka. Existuje sluba, která se jmenuje home care - domácí péče, provádějí ji zdravotní sestry. V podstatě to spočívá v tom, e ti doma udělají to, co by ti za jiných okolností udělali ve zdravotnickém zařízení, to znamená třeba ty injekce. Pokud ji indikuje lékař, hradí ji zdravotní pojiovna (a do 3 hodin denně). A tak ..... Moností je víc.
Mám a měla jsem v rodině několik nemocných, včetně Alzheimera. Záleí, jak se k tomu člověk postaví a kde bydlí.
Není tady
Jájo, straně nerada to říkám, ale podle toho, co píe je u u babičky rozjetá těká stařecká demence. Takový člověk u si neuvědomuje, co dělá, ije v zajetí svých bludů a na jejich základě je bohuel schopen svému okolí těce ublíit, někoho poranit nebo v nejhorím případě i zabít. Zkrátka a dobře - Tvoje babička je díky své nemoci velmi nebezpečná svému okolí a jediné řeení je odvézt ji na specializované oddělení do přísluné nemocnice.
Nepodceňujte to, tohle onemocnění vlastními silami nezvládnete a tím, e včas zasáhnete a babičku necháte odvézt tam, kam patří moná předejdete velké domácí tragédii, kdy můe být dědeček opakovaným bitím usmrcen!!!
To Bramborka: Home Care čili pečovatelská sluba je určena výlučně pro ty klienty, kteří jsou zvladatelní a nejsou agresivní, to jen tak na okraj. Ve chvíli, kdy pečovatelská sluba zjistí, e je klient agresivní, nezvladatelný a bezprostředně ohrouje svoje okolí, je povinna sama zařídit jeho převoz na specializované lůkové oddělení. Náplní práce pečovatelek či zdravotních sester je toti slouit klientům a nikoliv se od nich nechat ohroovat nebo čelit jakýmkoliv útokům na svoje zdraví nebo nedejboe ivoty.
A není Alzheimer jako Alzheimer ... někteří pacienti jsou pro své okolí naprosto nekodní, jenom mluví z cesty, jsou mimo, v horích případech ztrácejí orientaci v čase a prostoru. Je rozdíl mezi popleteným staroukem, který vatlá nesmysly, nemůe nic najít a netrefí na záchod a mezi člověkem, kterého nemoc proměnila z laskavého starouka v agresivní monstrum, schopné svého ivotního partnera pod vlivem bludů váně poranit nebo i zabít!!!
Upravil(a) Kiara (2. 9. 2010 19:30)
Není tady
To Kiara: Home care není pečovatelská sluba a její pracovnice nejsou pečovatelky. Tady dolo asi k nedorozumění. Předpokladem je "zaléčení babičky", tedy situace, kdy není agresivní a neohrouje své okolí. Chci jen sdělit, e není nutné, pokud někdo, třeba tahle babička, čistě teoreticky potřebuje pro svůj schůdný sociální ivot v kruhu rodiny denodenně injekci, není nutné, aby byla hospitalizovaná nebo to chodila dělat doktorka.
Není tady
Bramborka napsal(a):
To Kiara: Home care není pečovatelská sluba a její pracovnice nejsou pečovatelky. Tady dolo asi k nedorozumění. Předpokladem je "zaléčení babičky", tedy situace, kdy není agresivní a neohrouje své okolí. Chci jen sdělit, e není nutné, pokud někdo, třeba tahle babička, čistě teoreticky potřebuje pro svůj schůdný sociální ivot v kruhu rodiny denodenně injekci, není nutné, aby byla hospitalizovaná nebo to chodila dělat doktorka.
Já to chápu ovem tato sluba - ostatně jako vechny podobné - je určena výlučně pro zvladatelné klienty, kteří netrpí duevní chorobou, ohroující buďto je samotné či jejich okolí. Babička, o které byla řeč je bohuel ve stadiu, kdy potřebuje akutně hospitalizaci, pro tento typ klientů není vůbec sluba Home Care určena
Není tady
Tak, babička je v léčebně. Prý to bylo hodně patné. Nebyla jsem u toho, kdy ji odváeli, ale podle líčení mých rodičů..... Snad nás bude jetě chtít někdy vidět. Vím, e je to asi to nejlepí pro vechny, ale je to těký.
Není tady
Jájo, netrap se, někdy jsi prostě v situaci, e tomu druhému nejvíc pomůe, kdy mu nejvíc "ublíí". Vechno je velmi realitivní a dobro a zlo se prostě prolínají..... záleí na úhlu pohledu.
Babička je nemocná a potřebuje péči. Teď ji nejvíc pomůe, kdy si pohlídá, aby ta péče byla skutečně dobrá, efektivní a hlavně LIDSKÁ
Není tady
Jájo, Pan má pravdu, tohle měla maminka mého manela a askutečně se jednalo o Alzheimera. Sice dědu nebila, u ní to byla agresivita natěstí jen slovní, ale děda z toho byl taky patný. Nakonec se nám podařilo maminku umístit do psychiatrické léčebny, kde posléze po roce zemřela.
Netrap se tím, umístění babi do léčebny je to nejlepí, co můete pro ni udělat. Potřebuje soustavnou péči. Ponech si hezké vzpomínky a rozhodně ne ádná lítost či výčitky ! Nejsou na místě.
Není tady
Jájo to je dobře..fakt. Koukala jsem jak se to vyvíjí, tyhle situace jsou tak straně sloité a bolavé, ale prostě se nedá nic dělat...a kdy jsem četla, e jste to vyřeili, normálně se mi ulevilo i za vás. Přesně jak říká Pan, dohlédněte, aby to byla dobrá léčebna a měla se tam co nejlíp...a zkuste návtěvu, vak uvidíte. Hlavně si pořád opakovat, e je babička nemocná, ne zlá. Ona za to nemůe, ale u to není ona. Dobře vím, jak to bolí, ale udělali jste to nejlepí...i dědovi bude líp. Drte se!
Není tady
Jája80 napsal(a):
asi to nejlepí pro vechny, ale je to těký.
je to těké, ale JE to to nejlepí pro vechny - i pro babičku, věř mi vím to, pracuju v domově důchodců, lepí by to nebylo . jen horí
Není tady
Holky díky za podporu,
U si to tak pomalu srovnávám. Je to opravdu nejlepí. Zkouím na to koukat z té stránky, e jsem měla super babičku takovou dlouhou dobu, komu se to povede, e A 85 let je holt 85 let. A jsem ráda, e se i s dědou doili pravnučky. Sice babička to hned, zapomněla, e ji viděla, ale byl hezké vidět je pohromadě
Upravil(a) Jája80 (4. 9. 2010 20:18)
Není tady
Babičce nasadí správné léky a za tři týdny u třeba půjde domů. Bude zase mírná jak beránek a bude astně ít v rodině.
Není tady