Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 24. 8. 2010 13:43

Vrtuleee
♥------

ŽL na rodičáku

Ahoj všem,

budu ještě půl roku na rodičáku, ale přemýšlím o založení ŽL. Jen si nevím rady jak s platbami. Jsem stále v evidenci u bývalého zaměstnavatele. Vím, že si můžu přivydělat kolik chci. Ale jak je to třeba s platbou zdravotního pojištění, daněmi? Musím se od zaměstnavatele odhlásit nebo můžu mít obojí současně, třeba i po skončení rodičáku... Nevím jak moc by mi můj záměr vynášel, tak nechci zase nějak moc platit, abych nebyla ještě víc v mínusu. A na černo to provozovat taky nechci.

Děkuji všem za rady a postřehy! A přeji hezký den smile

Není tady

#2 24. 8. 2010 14:59

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha
Web

Re: ŽL na rodičáku

Jsem na rodičáku, ŽL mám a neplatím ani fň. Soc i zdrav za mě platí stát, já si jen doplácím nemocenské (které není povinné).
Faktem je, že u mě před nástupem neexistoval zaměstnalvatel,a le řekla bych, že to bude stejné.
Nejbezpečnější je stejně zeptat se přímo na úřadě (i když tam ti taky mnohdy poradí blbě big_smile)

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA
http://www.tickerclub.com/cache/f19c85ecc3.png 22.6.2012 3 3780 G, 51 cm hjarta

Není tady

#3 24. 8. 2010 16:36

Vrtuleee
♥------

Tam jsem se také ptala. Paní byla ochotná, ale nevěděla vůbec nic. Prý si tam mám jen přijít říct, jaký živnosťák chci. Nic víc :-( ale asi to bude opravdu podobné. Jen nechci udělat někde nějakou botu...

Není tady

#4 24. 8. 2010 17:21

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Web

No, to se ale nesmíš ptát na živnosťáku lol Tam skutečně nic nevědí, tak paní akorát mačka print a tím její práce hasne lol
Musíš si zavolat an sociální + na pojišťovnu lol

MATYLDA
http://www.tickerclub.com/cache/0f00e26f70.png 22.10.2009 - 3389 g, 51 cm hjarta
ALŽBĚTA

Není tady

#5 24. 8. 2010 19:56

Vrtuleee
♥------

Ok. Díky za radu. Nějak to zkusím vykoumat.

Není tady

#6 24. 8. 2010 20:02

mag
♥♥♥♥♥♥♥

Definitiv napsal(a):

No, to se ale nesmíš ptát na živnosťáku lol Tam skutečně nic nevědí, tak paní akorát mačka print a tím její práce hasne lol
Musíš si zavolat an sociální + na pojišťovnu lol

Se jich musím zastat, leckdy ví, ale na druhou stranu, proč by to měla vědět tongue Tohle není náplní její práce, nikdo je na to neškolí a musela by se samovzdělávat.

Není tady

#7 24. 8. 2010 20:35

Cirilla
♥♥♥♥---

Pokud si chceš přivydělat, tak do osmi dnů po vyřízení ŽL se musíš přihlásit na OSSZ a zdrav. pojišťovně a na Finančním úřadě k placení pojištění a daní. Při tom tam i uvedeš, že jsi na rodičáku a tudíž je za tebe plátcem i stát. Příjem z ŽL je pak považován za příjem vedlejší a zálohy nemusíš platit. U zaměstnavatele se nic neodhlašuje a nemění. Jen pozor na to jakou máš práci ve smlouvě a v čem chceš podnikat. Pokud je to stejný druh práce, pak musíš zaměstnavatele žádat o souhlas. I když se časem vrátíš do práce, můžeš mít souběh závislé činnosti a podnikání. Počítej s tím, že si budeš muset vést papíry a sama podávat daňové přiznání. Nebo si zaplatit účetní, která ti to udělá.

Není tady

#8 24. 8. 2010 20:53

Definitiv
♥♥♥♥♥♥♥
Web

Mag - máš recht, chtěla jsem říct, že náplní jejich práce je něco úplně jinýho, jen sjem to řekla asi trochu nehezky hmm Tímto se všem úřednicím na ŽÚ omlouvám wink godlike

MATYLDA
ALŽBĚTA

Není tady

#9 27. 8. 2010 16:24

Vrtuleee
♥------

Cirilla napsal(a):

Pokud si chceš přivydělat, tak do osmi dnů po vyřízení ŽL se musíš přihlásit na OSSZ a zdrav. pojišťovně a na Finančním úřadě k placení pojištění a daní. Při tom tam i uvedeš, že jsi na rodičáku a tudíž je za tebe plátcem i stát. Příjem z ŽL je pak považován za příjem vedlejší a zálohy nemusíš platit. U zaměstnavatele se nic neodhlašuje a nemění. Jen pozor na to jakou máš práci ve smlouvě a v čem chceš podnikat. Pokud je to stejný druh práce, pak musíš zaměstnavatele žádat o souhlas. I když se časem vrátíš do práce, můžeš mít souběh závislé činnosti a podnikání. Počítej s tím, že si budeš muset vést papíry a sama podávat daňové přiznání. Nebo si zaplatit účetní, která ti to udělá.

Díky! Na OSSZ jsem dneska byla, paní mi to hezky vysvětlila. Na pojišťovně dnes měli bohužel zavřeno, tak příští týden. Je mi jasné, že je to složitější než být zaměstnaná a "mít čistou hlavu". Účetnictví by řešil známý, to neřeším :-)
Podnikání by bylo v něčem úplně jiném,  spíš by to bylo jen tak o "přivýdělku" a ne o hlavní příjmu.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí