Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#76 2. 9. 2010 14:04

javena
♥♥♥♥♥♥-

Re: Zvýšení výživného

pecule napsal(a):

helena napsal(a):

Tak zasa keď ich je viac, tak sa možno tá cifra na jedno zníži, nie?
Jak se to vezme. Ale v podstatě ti zůstává nezměněná jen částka za nájem - za služby už ne. Možná trochu ušetříš za vaření, protože je fuk, jestli máš v hrnci jeden knedlík nebo dva - ale to se srovná násobkem ovoce, jogurtů atd. A když se navíc podaří dvojčata, jako třeba mně, tak spoustu věcí, třeba do školy, musíš pořídit 2x chca nechca.

javena psala, že u nich se zvedá automaticky s počtem osob i nájem, takže třeba tam se ta cifra nesníží..

u nás se nájem nezvedá, jen poplatek za odpad - proto jsem psala, že položku za nájem jsem počítala jen symbolicky, protože bych bydlela i pokud bych neměla děti

V nájmu máme započítané i služby za barák - výtah, spol. elektřina, úklid, popelnice... to se počítá na počet osob. Když jsem odhlásila manžela, bylo to znát... vissla

Upravil(a) javena (2. 9. 2010 14:05)

Není tady

#77 2. 9. 2010 14:26

Nabuko0
♥♥♥♥♥--

helena napsal(a):

tady bydlení stojí cca 12-15 tis.- což často téměř pokryje celkový příjem matky... Pokud by jí otec dítěte dával 2 tisíce, mohla by to hned zabalit.
Nevím, co je "tady", ale ze zvědavosti jem se koukla na nabídku 2+kk v Praze, což pro mámu s děckem i dvěma menšími podle mě stačí - za 12 tisíc jsou tam taky, ale našla jsem i slušné za sedm a půl plus energie (a ty snad neudělají 4 tisíce za měsíc).
Prodavačka bez dětí taky nevrazí celou vejplatu do bydlení, předpokládám.

Poplatky na můj byt (plyn a elektřina) jsou 2,5 tis. měsíčně.

Ano, prodavačka bez dětí může jít bydlet s dalšími spolubydlícími, může si najít další práci, může si najít lépe placenou práci (třebaže např. s delší pracovní dobou), může odjet do ciziny apod. To prostě matka s malým dítětem může jen horko těžko.

Obdivuji ženské, které jsou samy bez babiček apod. a přesto jsou schopny to nějak zorganizovat třeba při směnném provoze.

Není tady

#78 2. 9. 2010 14:30

Nabuko0
♥♥♥♥♥--

pecule napsal(a):

Nabuko0 napsal(a):

vitto napsal(a):

No nevim! Můj ex platil na syna pět tisíc, teď, když je plnoletý, tak mu posílá na účet šest a 50% podíl na ostatních výdajích byl samozřejmostí. Já jsem se sice blbě vdala, ale jak to tady čtu, je jasné, že jsem se rovedla skvěle!smile Výši výživného si určil sám, soudkyně se ho s úžasem ptala, proč chce platit tolik! Mně ti chlapi, co posílají na dítě 2 tisíce přijdou jako dost velcí zbabělci.

smile blbě vdala, ale skvěle rozvedla. smile Taky si to občas říkám, když to vidím kolem.

2 tisíce na dítě mi taky příjdou celkem k zasmání. Nejde přeci jen o to, co to dítě sní (a můj ač 3 letý syn toho sní myslím tak dvakrát tolik než já ... smile) a kolik stojí školka (v našem případě 1200 Kč). Taky musí někde bydlet, spát, v čem se oblékat, obout, mít nějaké koníčky, narozeniny, prázdniny. Nevím, jak je to jinde - ale tady bydlení stojí cca 12-15 tis. - což často téměř pokryje celkový příjem matky (např. prodavačky či bankovní přepážkářky). Pokud by jí otec dítěte dával 2 tisíce, mohla by to hned zabalit.

to ale může jít zabalit i pokud je bezdětná a bydlí v bytě, kde celá výplata padne jen na nájem.

pokud otec s dítětem tráví čas během prázdnin a dostane od něj dárek k narozeninám a vánocům, tak by se náklady matky za prázdniny a za dárky také podle mě neměly započítávat do nákladů pro výpočet výživného - protože pak by otec přispíval na dárky, které dítě dostane od matky a na dovolenou s matkou. (pokud otec nic dítěti nedá a nejede s ním na prázdniny, tak je to samozřejmě o něčem jiném).

Ano, souhlasím s tím, že by se neměly náklady na dárky apod. započítávat do výpočtu výživného (a také se tak neděje). Ale nic to nemění na tom, že si myslím, že mi částka 2000 na dítě nepříjde adekvátní. Chápu, že pro někoho je to jinak a vystačí s tímto.

Není tady

#79 2. 9. 2010 14:45

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

Dobrá, když pominu sebe...protože já s tím, že BM platí na dítě 2 tis. problém nemám....v jaké výši si představujete výživné vy? Matka vydělává 18 tis., otec 15 tis. a dítě je ve věku předškoláčka.

Není tady

#80 2. 9. 2010 14:50

Nabuko0
♥♥♥♥♥--

Jaké jsou prokazatelné náklady obou rodičů?

Není tady

#81 2. 9. 2010 14:59

Kuřátko
♥♥♥♥♥♥-

No co zde bylo zmíněno: otec platí nájem za družstevní  4+1, splácí auto. Matka platí rovněž náje za družstevní byt, ale velikost tu není uvedena a platí školku v ceně necelých 1 tis. Kč / měsíc. Ani jeden nemají další vyživovací povinnost. Nic víc tady zmíněno nebylo.

Mne to zajímá jen ze zvědavosti wink

Není tady

#82 2. 9. 2010 15:03

Nabuko0
♥♥♥♥♥--

Netuším, jaký je nájem za 4+1 v té lokalitě. Pokud tady bylo zmíněno, že by se matka mohla uskrovnit - myslím, že tohle je prostor uskrovnění pro otce.

Za adekvátní alimenty bych považovala za této situace (bez znalosti ostatních věcí) min. 4 tis. Kč.

Není tady

#83 2. 9. 2010 15:07

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

helena napsal(a):

Tak zasa keď ich je viac, tak sa možno tá cifra na jedno zníži, nie?
Jak se to vezme. Ale v podstatě ti zůstává nezměněná jen částka za nájem - za služby už ne. Možná trochu ušetříš za vaření, protože je fuk, jestli máš v hrnci jeden knedlík nebo dva - ale to se srovná násobkem ovoce, jogurtů atd. A když se navíc podaří dvojčata, jako třeba mně, tak spoustu věcí, třeba do školy, musíš pořídit 2x chca nechca.

Hovoríš o nákladoch - ale ja hovorím o tom, koľko má rodina K DISPOZÍCII, t.j. o PRÍJMOCH, a tie sa podľa mňa automaticky nezvýšia po narodení ďalších detí(ani dvojčiat wink ), ale skôr znížia, nie? Takže cifra 4,000 na jedno dieťa je povedzme únosná pre otca-platcu alimentov, ale v prípade troch detí a nezmeneného príjmu(resp. len nepatrne zvýšeného) by mohla viesť k jeho takpovediac fyzickej likvidácii alebo prepadu medzi houmlesákov či klientov chudinských vývarovní. Aj počet detí k dátumu rozvodu alebo stanovenia alimentov treba brať do úvahy, to som tým chcela naznačiť. Plus to, že aj úplná rodina asi hospodári inak, ak má jedno dieťa, a inak, ak ich má tri-štyri. tongue

Upravil(a) Selima (2. 9. 2010 15:08)

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#84 2. 9. 2010 15:11

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

helena napsal(a):

tady bydlení stojí cca 12-15 tis.- což často téměř pokryje celkový příjem matky... Pokud by jí otec dítěte dával 2 tisíce, mohla by to hned zabalit.
Nevím, co je "tady", ale ze zvědavosti jem se koukla na nabídku 2+kk v Praze, což pro mámu s děckem i dvěma menšími podle mě stačí - za 12 tisíc jsou tam taky, ale našla jsem i slušné za sedm a půl plus energie (a ty snad neudělají 4 tisíce za měsíc).

Prodavačka bez dětí ale môže "sharovať" byt s ďalšími slobodnými, takže jedna izba ju povedzme vyjde cca 5-6 tisíc sakumprásk... U nás v Prešporku to tak singli oboch pohlaví robia bežne. Ale s jedným-dvomi deťmi...?

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#85 2. 9. 2010 15:14

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Kuřátko napsal(a):

Dobrá, když pominu sebe...protože já s tím, že BM platí na dítě 2 tis. problém nemám....v jaké výši si představujete výživné vy? Matka vydělává 18 tis., otec 15 tis. a dítě je ve věku předškoláčka.

Ja 3-4 tisíce, ak dieťa je zdravé, nemá špeciálnu diétu, ortopedickú obuv, môže chodiť do škôlky apod. Ale záleží aj na ďalších okolnostiach ako práve dary, dovolenky, zubné strojčeky, mimoriadne výdavky a ochota platiť ich napolovicu, u väčších detí koníčky a ich nákladnosť, apod.

Upravil(a) Selima (2. 9. 2010 15:15)

Brita

Není tady

#86 2. 9. 2010 20:33

javena
♥♥♥♥♥♥-

Podle platu otec 3000,- a matka 3600,-

Není tady

#87 2. 9. 2010 20:35

JUDr. Filip Svoboda
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Pisatel napsal(a):

Mgr. Filip Netopil napsal(a):

Heleno, jak již níže navrhl JUDr. Svoboda, věc jde řešit i legální cestou ,bez rizika sankce v rozmezí 15-20 let odnětí svobody za vraždu motivovanou majetkovým propěchem. Návrh soudu na úpravu výživného, částku vyměřit dle možností otce (možností, ne prokázaných příjmů) a vzhledem k tomu že neplacení výživného po dobu delší 4 měsíců je trestným činem, za který se v případě opakovaného spáchání ukládají nepodmíněné tresty, otec dítěte se bude snažit.

Pokud otec objektivně není schopen vydělat více, jedná se buď o nějakou nastalou objektivní příčinu (úraz, nemoc, atd. ), nebo si, ač to zní tvrdě, měla matka rozmyslet, s kým si dítě pořizuje ...

Pane kolego, dikce zákona je krásná, ale v české kotlině málo kdy vymožitelná. Nechci zde dávat příklad p. Krejčíře, či jiných celebrit. Ale jsme -li v otázce výživného, pak na straně jedné samotný trest, tak nějak potomkovi jídlo či oděv nedá, matka je tou po dítěti nejvíc postiženou. A pak ani víc jak roční neplacení výživného nezaložilo (nezaplaceno přes 150 000,- Kč) podklad pro podání žaloby, ani přes stížnost u vrchního zastupitelství, takže pane kolego, co tahkhle vymožitelnost práva a co takhle úmluva o právech dítěte v praxi?
No pane kolego, v jiném vlákně jsem slyšel radu od Vašeho spolubojovníka. Promiňte mi, ale sdělovat lidem informaci, že si má rozmyslet ským si dítě pořídí je jaksi profesní fopá. Ono kdo kdy může vědět, kdy se tatínek "zabije v autě" (viz případ taťky v Ostravě asi 3 měsíce zpět) nebo kdy mu stroj urazí ruku, nebo při "adrenalínovém sportu" například při sklízení jablek na koláček stane invalidou. Pane kolego věřím, že se zdejším dámám omluvíte.

Dobrý den, pokud žádáte omluvu, tak Vás zklamu, není na místě. Myslím, že není důvod se omlouvat Vám ani přítomným dámám. Rád bych poznamenal, že na tomto serveru nemáme žádná privilegia daná systémem či administrátorem, nejsme nikým placeni jako právní zástupci, diskutujeme zde jako běžní účastníci s tím, že na rozdíl od většiny ostatních zde vystupujeme pod svým celým jménem a příjmením, nikoliv anonymně. Jinak naše příspěvky nejsou právní poradnou, věci probíráme na obecné úrovni, bez znalosti spisu, mnohdy řešení situace ani není primárně cestou soudní a třeba jen komentujeme či doplňujeme návrhy ostatních diskutujících. Pokud jste náš kolega, tak jste zajisté rovněž absolvoval přednášky doc. Radvanové (jedné z předních odbornic z oboru) z rodinného práva na právnické fakultě. Paní docentka na jedné z prvních přednášek hovořila o plánovaném rodičovství. A tím je míněno zodpovězení dvou základních otázek – KDY a S KÝM si dítě pořídit. Poznámka mého kolegy Mgr. Netopila tedy byla naprosto případná a k věci.  Objektivní okolnosti, nemoci, zranění a podobně výslovně vyloučil, jeho poznámka směřovala výhradně na situace, kdy jsou negativní charakterové či jiné znaky otce známy dopředu (jak velice trefně poznamenala Helena – „tatíček lempl“) a v těchto případech je, byť to zní tvrdě, matka za svou situaci a situaci dítěte částečně odpovědná sama.

Pokud je snad diskutující pod přezdívkou Pisatel také členem České advokátní komory (ať již bývalým či současným), jak jeho oslovování – kolego – napovídá, pak samozřejmě může poučeně (nepíšu učeně) poukazovat na pomníčky naší justice – ale velice neférově zamlčuje, že na každý takovýto případ připadají desítky a stovky obdobných kauz, kdy bylo rozhodnuto zákonně a v přiměřené lhůtě. Naše zkušenosti to jenom dokazují.

A závěrem, naši klienti naopak velice oceňují skutečnost, že jim na rovinu řekneme jaký předpokládáme výsledek sporu, otevřeně rozebereme jejich situaci a nebudujeme před nimi vzdušné zámky s vidinou několika let souzení a inkasovaného palmáre, byť bude klient ve věci nakonec fakticky neúspěšný. I to je jeden z důvodů, proč se k nám vracejí. Klienty nesoudíme, ale obhajujeme - nicméně je jich nezadatelné právo vědět, jak si stojí.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 608 848 055

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#88 2. 9. 2010 21:18

javena
♥♥♥♥♥♥-

Manžel byl pracovitý, slušný člověk... děti jsme plánovali... podobný názory, vkus...
Dneska škoda mluvit... nějaký dluhy, práce načerno... přátelé z první nápravný (ti, kteří v tom neumí chodit, ostatní jsou pochopitelně křišťálově čistí)... ti opravdu slušní ho nechápou a postupně s ním přerušili kontakt.
Já nejsem trubka a kdyby mi advokát/ka řekla - podívejte, reálně z něho nic nevyrazíte, protože mu nedokážete, že dělá, nevíte přesně, kde bydlí a radši ho vůbec nedrážděte nějakým taháním po soudech... když vám nedá nic, máte pech - kde nic není ani čert nebere... buďte ráda, že je má rád a bere si je na víkendy a prázdniny... tak bych se nehroutila, protože to vím taky, a brala bych to jako dobře míněnou radu. wink Všechno se dá říct slušně, i to, že můj výběr nebyl právě pohárovej... nemám ráda mazání medu kolem úst. tongue Ale zase - z tý plejády hrdinů, když pominu pár ženatejch a zazobanejch, tak tohle byl nejlepší adept na otce z genetického hlediska. Děti jsou zdravý, chytrý a díky mě i slušný... příroda je čarodějka úžasná. smile Takže já to hodnotím kladně, i když si stojím teda dost nakřivo... tongue
I tak si myslím, že 5000,- na dítě není přehnaná částka. Astronomicky vzdálená tomu, co dostávám na děti já. smile

Není tady

#89 2. 9. 2010 21:51

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Vážený pane doktore. Dovolte jednu poznámku, mě se omlouvat Vy ano Váš kolega nemusí, já mám své děti na rozdíl od těch mladých žen-matek za vodou. Ano znám přednášky doc. Radvanové, ale i dalších odborníků, včetně, docentů psychologů a psychiatrů zabývající se rodinnými vztahy. Ano máte v jednom pravdu, že plánované rodičovství, nicméně výsledek mnohých plánovaných rodičovství skončilo úplně stejnou katastrofou jako ty nechtěná.
Bohužel v jednom je lidský život nevyzpytatelný a to ve vývoji samotné lidské bytosti a jeho chování v budoucnosti. Jedna švédská studie, kde se děti od 5 třídy připravovali na rodinný život ukázala, že i přes veškeré snahy a dlouhodobou práci proto, aby lidé vytvořili harmonické dvojice a pak i rodiny skončil tak nějak obdobně jako u vzorku dětí bez této přípravy. Ona celá otázka není ani tak o tom s kým a kdy, ale když už, tak být podctivým vůči sobě a dítěti a matce. A to o plánovaném rodičovství, ale ani s právem nemá co dělat.
Víte pane doktore, ano na jeden pomníček je 10 případů v normě, ale ono by neměli být ani ty pomníčky, ono kdyby byl rodič /záměrně říkám rodič ne otec či matka/ podctivím k sobě, pak by jsme nemuseli stát u soudů a hledat argumenty jak z toho druhého vylámat tu 100 na to děcko. Ano je pravdou, že mnohé matky chtějí a dělají vše proto, aby se otcům pomstili a měli z nich nadále kasičku.
Hmm pane kolego, zkuste dojít třeba na Karlák přesněji na psychiatrickou kliniku, máte to blíž, aby vám tam ukázali výtečné a bezproblémové žáky, i pracovníky a následně časem ve 40 úplně změněné lidi, např. dříve abstinenty tělem a další a nakonec ty nej alkoholiky. Najděte si vlákno paní Věry, (má berušku na kole) ta taky žila 20 let ve spokojeném manželství a najednou její choť skončil na alkoholu. To nemluvím o drogách, o vyhoření a dalších desítkách psychických problémů, které tu jsou a v době "námluv" se nevyskytovaly". Fakt jak jste mě nedávno vy poučoval o tom všeobecném a hlubokém rozhledu v právu, nějak to tu skřípe.
Té společnosti sdružující advokáty se zdaleka vyhýbám a přesto mohu si dovolit říci, že oslovení kolego si mohu dovolit.
No nic, mějte se tu fakt krásně, a jen fakt poznámka na závěr, mám dojem, že jste vy dva právníci, tedy otázka a informace o tom, kdo, kdy a s kým je o souzení, nikoli o obhajobě.
Ano má pravdu jeden z mých učitelů, který si dovolí tvrdit, že když se sejdou dva právníci jsou schopni aby se vůbec domluvili o jediném úkonu vymyslet zákon, aby se nakonec o něj soudili jak vlastně má být vykládán.
Vzdávám debatu o tom co není podstatou věci.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#90 2. 9. 2010 21:57

Kubula
♥♥♥♥♥♥-

Někdo jste pochopil, v čem je jádro posledního příspěvku? Nebo jsem jen pomalá? va

Není tady

#91 2. 9. 2010 22:43

Anna1
♥♥-----

Pisatel to napsal moc hezky.

Není tady

#92 3. 9. 2010 8:21

amely
♥♥♥♥♥--

Selima napsal(a):

helena napsal(a):

Prodavačka bez dětí ale môže "sharovať" byt s ďalšími slobodnými, takže jedna izba ju povedzme vyjde cca 5-6 tisíc sakumprásk... U nás v Prešporku to tak singli oboch pohlaví robia bežne. Ale s jedným-dvomi deťmi...?

Tak toto se děje v Americe. Tam se třeba 2 samoživitelky s dětmi sestěhují do velkého bytu aby ušetřily a pomohly si s dětmi. Ale u nás jsem o něčem takovém neslyšela.

Jinak Heli - k těm podnájmům - to je pro samoživitelku vždycky riziko - třeba je smlouva jen na rok a další rok majitel přitvrdí - chce víc. A stěhovat se s dětmi každý rok po různých částech Prahy - měnit školy - taky nic moc.
A pak - když ta samoživitelka bydlí ve svém nebo státním, tak má šanci na nějaký příspěvek na bydlení, když je nejhůř, ale když bydlí na tržním podnájmu, nedostane ani korunu.

Není tady

#93 3. 9. 2010 8:33

amely
♥♥♥♥♥--

JUDr. Filip Svoboda napsal(a):

Pisatel napsal(a):

Mgr. Filip Netopil napsal(a):

Heleno, jak již níže navrhl JUDr. Svoboda, věc jde řešit i legální cestou ,bez rizika sankce v rozmezí 15-20 let odnětí svobody za vraždu motivovanou majetkovým propěchem. Návrh soudu na úpravu výživného, částku vyměřit dle možností otce (možností, ne prokázaných příjmů) a vzhledem k tomu že neplacení výživného po dobu delší 4 měsíců je trestným činem, za který se v případě opakovaného spáchání ukládají nepodmíněné tresty, otec dítěte se bude snažit.

Pokud otec objektivně není schopen vydělat více, jedná se buď o nějakou nastalou objektivní příčinu (úraz, nemoc, atd. ), nebo si, ač to zní tvrdě, měla matka rozmyslet, s kým si dítě pořizuje ...

Pane kolego, dikce zákona je krásná, ale v české kotlině málo kdy vymožitelná. Nechci zde dávat příklad p. Krejčíře, či jiných celebrit. Ale jsme -li v otázce výživného, pak na straně jedné samotný trest, tak nějak potomkovi jídlo či oděv nedá, matka je tou po dítěti nejvíc postiženou. A pak ani víc jak roční neplacení výživného nezaložilo (nezaplaceno přes 150 000,- Kč) podklad pro podání žaloby, ani přes stížnost u vrchního zastupitelství, takže pane kolego, co tahkhle vymožitelnost práva a co takhle úmluva o právech dítěte v praxi?
No pane kolego, v jiném vlákně jsem slyšel radu od Vašeho spolubojovníka. Promiňte mi, ale sdělovat lidem informaci, že si má rozmyslet ským si dítě pořídí je jaksi profesní fopá. Ono kdo kdy může vědět, kdy se tatínek "zabije v autě" (viz případ taťky v Ostravě asi 3 měsíce zpět) nebo kdy mu stroj urazí ruku, nebo při "adrenalínovém sportu" například při sklízení jablek na koláček stane invalidou. Pane kolego věřím, že se zdejším dámám omluvíte.

Dobrý den, pokud žádáte omluvu, tak Vás zklamu, není na místě. Myslím, že není důvod se omlouvat Vám ani přítomným dámám. Rád bych poznamenal, že na tomto serveru nemáme žádná privilegia daná systémem či administrátorem, nejsme nikým placeni jako právní zástupci, diskutujeme zde jako běžní účastníci s tím, že na rozdíl od většiny ostatních zde vystupujeme pod svým celým jménem a příjmením, nikoliv anonymně. Jinak naše příspěvky nejsou právní poradnou, věci probíráme na obecné úrovni, bez znalosti spisu, mnohdy řešení situace ani není primárně cestou soudní a třeba jen komentujeme či doplňujeme návrhy ostatních diskutujících. Pokud jste náš kolega, tak jste zajisté rovněž absolvoval přednášky doc. Radvanové (jedné z předních odbornic z oboru) z rodinného práva na právnické fakultě. Paní docentka na jedné z prvních přednášek hovořila o plánovaném rodičovství. A tím je míněno zodpovězení dvou základních otázek – KDY a S KÝM si dítě pořídit. Poznámka mého kolegy Mgr. Netopila tedy byla naprosto případná a k věci.  Objektivní okolnosti, nemoci, zranění a podobně výslovně vyloučil, jeho poznámka směřovala výhradně na situace, kdy jsou negativní charakterové či jiné znaky otce známy dopředu (jak velice trefně poznamenala Helena – „tatíček lempl“) a v těchto případech je, byť to zní tvrdě, matka za svou situaci a situaci dítěte částečně odpovědná sama.

Pokud je snad diskutující pod přezdívkou Pisatel také členem České advokátní komory (ať již bývalým či současným), jak jeho oslovování – kolego – napovídá, pak samozřejmě může poučeně (nepíšu učeně) poukazovat na pomníčky naší justice – ale velice neférově zamlčuje, že na každý takovýto případ připadají desítky a stovky obdobných kauz, kdy bylo rozhodnuto zákonně a v přiměřené lhůtě. Naše zkušenosti to jenom dokazují.

A závěrem, naši klienti naopak velice oceňují skutečnost, že jim na rovinu řekneme jaký předpokládáme výsledek sporu, otevřeně rozebereme jejich situaci a nebudujeme před nimi vzdušné zámky s vidinou několika let souzení a inkasovaného palmáre, byť bude klient ve věci nakonec fakticky neúspěšný. I to je jeden z důvodů, proč se k nám vracejí. Klienty nesoudíme, ale obhajujeme - nicméně je jich nezadatelné právo vědět, jak si stojí.

Jasně, omlouvat se nemusíte, ale myslím si o Vás své.
Je velký rozdíl říct že v situaci Payah není reálné vysoudit víc a mezi moralizováním že si za to může sama. To by profík opravdu neměl vypustit z úst i když je to pravda.
V práci se taky setkávám s různými podivnými lidmi, můžu si o nich myslet své, ale jako profesionál to vyslovit nemůžu.

Jinak - s Pisatelem tentokrát souhlasím.

Není tady

#94 3. 9. 2010 10:38

Blossom
Host

Pardon za malé offtopic :
I já, jako již několik lidí tady přede mnou, považuji větu ve stylu si měla matka rozmyslet, s kým si dítě pořizuje ... z úst právníka jako velké právnické i lidské faux pas a neprofesionální přístup.
Možná  to může být způsobeno nedostatkem životních  zkušeností.
Netuším, jak jsou Mgr.Netopil a Judr.Svoboda staří, ale z výše uvedeného bych se domnívala, že jsou to velmi mladí lidé, buď svobodní a nebo teprve velmi krátce ženatí....

Upravil(a) Blossom (3. 9. 2010 10:41)

#95 3. 9. 2010 11:31

Kiara
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Praha - východ

I já beru rovněž větu "matka si měla dopředu rozmyslet, s kým si dítě pořizuje" za dost nevhodně formulovanou a jistě neférovou vůči všem samoživitelkám, kterých se to týká.

Zodpovědnost mají mít především oba dva rodiče, především ten, který opouští, nestará se, neplatí, je vychechtanej jako lachtan, zatímco rodič, který se stará kolikrát tak, že padá na hubu je prostřednictvím právníka ještě blazeovaně kárán, že si měl lépe rozmyslet výběr partnera usch Tudíž když se nemůže domoci pro své dítě peněz, které dítěti ze strany jeho druhého biologického rodiče po právu náleží, tak je ještě nepřímo osočován, že svoji neutěšenou situaci vlastně osobně zavinil hmm

Vážený pane JUDr. Svobodo, kdyby měl každý nezodpovědný lump napsáno na čele, že po x-letech opustí rodinu i s malým dítětem, nebude se starat, dítě od něj neuvidí ani korunu a až do konce svého života bude na potomka důsledně prdět, pak by Vaše pokárání bylo plně na místě, protože neznám myslící ženskou, která by si i navzdory takovému varování s takovým dárečkem pořídila rodinu hmm

Upravil(a) Kiara (3. 9. 2010 11:31)

"Náhody neexistují - to jen Bůh chce zůstat inkognito ..."

Není tady

#96 3. 9. 2010 11:54

Rozárka*
♥♥♥----
Místo: Ostrava

Dobrý den, nedá mi to neragovat, jsem pravidelnou čitatelkou na babinetu, ale přispívám občas a většinou jen k tématům se kterými mám osobní zkušenost. Já jsem pobírala alimenty na dceru od jejích 9 let 1.500 Kč a v jejich 17 letech jsme opět žádali zvýšení, protože tatínek se domluvit nechtěl a soud určil 3.000 Kč, i když jsem prokazovala podstatné zvýšení nákladů. Příjem otce byl 18.000 + 6.000 Kč renta a matky 12.000 Kč. Otec má ještě jednu vyživovací povinnost (dítě školou nepovinné) a i přesto prý je dostačující na takto velké dítě údajně 3.000 Kč. Opravdu je asi jen na tom kterém soudci nebo soudkyni jak to posoudí. U otce započítávala do jeho nákladů i půjčky, dvě auta na leasing a to že já nemám půjčky, protože bych měla problém je splácet asi byla pro mě nevýhoda :-) Kdybych si taky vzala auto na leasing, půjčku na cokoliv, tak by dcera asi byla potřebnější... Ale v případě tazatelky mi přijde, že ty 2.000 jsou podle dnešních norem docela v pořádku, nehledě na to, že ona sama má větší příjem než otec a náklady by měli dělit oba dva stejným dílem. A to, že si ji tatínek bere nebo ne, už je opravdu jen o jeho svědomí a nikdo ho k tomu bohužel nepřinutí... Já bych osobně žádala o zvýšení alimentů také až v případě nástupu do školy, jak tady mnozí radili. Hezký den.

Není tady

#97 3. 9. 2010 11:59

Pisatel
♥♥♥♥♥♥♥

Ono holky, tohle téma je tu pokud vím omílané, tak 10x do roka. A nejen ze strany matek, ale  tu a tam i otců. Kdo si vzpomene na debatu s nějakým Plnou parou zpět ,či težké debaty  s dámou, která tady děla i tyátr, a počítala i počet ponožek na mladého a kolik taťulda utratí za milenky v podnicích s červenou lucernou. A jak vím, tak nejěn tady ale tu a tam se tahle a podobná debata nesla na psychi i na nevěře.
Tak se ptám, kde tito dva páni byli (jak jsem si všiml pan Mgr. je asi novým a čerstvým spolubojovníkem pana JUDr.) když to tu bylo, jak v Bosně před 15 lety? A pokud vím pár z Vás jsem poradil ku prospěchu Vás i nezletilých. (ještě teď mám plný mail a ZS dotazů a rad.

Blossom, tak typuji, že pan JUDr. je mé věkové kategorie tedy okolo Abraháma a pan Mgr. do 30ti.
Kairo, přesně mi mluvíš z dušičky. Nejenže jsem své potomky měl dost pozdě na svůj i manželčin věk a bylo to plánované (dle dobrých rad p. Mgr.) stejnak jsme se všichni sešli u soudu. Ono, život je rozmanitější a složitější než páni a dámy psychologové, sociologové, psychiatři, domácí rodinní poradci a svaz čarodejnic (OPD) si linkuje a představuje, linku a občas vykřikuje do světa.

Nejsem Bohem, abych změnil svět, ale jsem božský, abych změnil sám sebe.

Není tady

#98 3. 9. 2010 18:12

Selima
♥♥♥♥♥♥♥

Pisateľ, aj keď v zásade si myslím to, čo ty, tak zasa púnske vojny a prehistóriu by som sem ako argumenty neťahala. Judri sú tu zjavne novší a - čo si budeme hovoriť - pánboh zaplať za nich. Čo bolo, bolo - terazky som major. wink

Brita

Není tady

#99 3. 9. 2010 21:33

AndreaP.
Administrátor
Místo: Severní Morava

Je s podivem, že během krátké doby zde musím podruhé vstupovat. Už jednou jsem psala, že toto je právní poradna a ne pavlačová drbárna, a že bych nerada toto vlákno uzavírala. No jak je vidět, budu muset, neb toto vlákno se změnilo už v úplně něco jiného, než byl prvotní dotaz, bohužel.  Mělo by to zde fungovat na principu  "tazatel se zeptá - odborník, případně ten, kdo má osobní zkušenost či radu, odpoví". Nepochopila jsem (a nejsem jediná podotýkám, aby mě někdo nenapadl z toho, že chráním advokátní kancelář, tak rovnou píšu, že si stěžovali i uživatelé tohoto serveru), proč se tady ve více jak třetině příspěvků řeší AK, která je tady pár dnů, a jak jsme si mohli všimnout, tuto právní poradnu značně pozvedli a snaží se odpovídat na všechny dotazy věcně !  Už vůbec nechápu, proč se tady řeší případný věk daných a vyžaduje omluva atd. atd. Téma uzavírám. Pokud má někdo něco k doplnění, prosím do SZ.
Děkuji všem za pochopení a prosím, nedělejme z fungující poradny spoušť.

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí