29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Dobrý den.Při odchodu z práce při nadbytečnosti dostanu odstupné. Můžu na ÚP žádat o podporu v nezaměstanosti?Děkuji za odpověď a hezký den.
Není tady
Zatím to takhle platí, pokud vím.
Ale v návrhu je, aby v budoucnu po dobu ostupného se podpora nebrala.
Dobrý den, ano, z důvodu nadbytečnosti máte podle zákoníku práce nárok na odstupné ve výši trojnásobku měsíčního průměrného výdělku, nestanoví-li pracovní smlouva nebo kolektivní smlouva odstupné vyšší.
O podporu žádat můžete.
Není tady
U nás dávají jen dva platy jako odstupné....při výpovědi v rámci zrušení místa z "organizačních důvodů" (pokud se nedohodnou jinak s kamarády na vyšším) - jako třeba pět platů apod.
Není tady
Ja dostala 3 platy.
Není tady
Judinka napsal(a):
U nás dávají jen dva platy jako odstupné....při výpovědi v rámci zrušení místa z "organizačních důvodů" (pokud se nedohodnou jinak s kamarády na vyšším) - jako třeba pět platů apod.
Pokud vím, v České republice jsou odstupné při výpovědi z organizačních důvodů nyní 3 platy (ze zákona) . Tuším, že toto platí od roku 2007, předtím to byly ze zákona 2 platy (ale tehdy byla zas 3měsíční výpovědní lhůta, teď je jen dvouměsíční)..
Judinko, odkud jsi? Předpokládám, že mimo ČR, když tam máte odstupné jen ty 2 platy.
A samozřejmě, zaměstnavatel může dát toho odstupného i víc, pokud je to např. v kolektivní smlouvě a nebo ve vnitřním firemním předpisu, ale pokud vím, níž, než ty zákonné 3 měsíční platy to teď v ČR není možné.
Mám taky dotaz. Jak je to s odstupným po návratu z RD, pokud by pro mě nebylo místo? Na mzdovce mi řekla, že je možné, že mi pak odstupné vypočítají z nějaké úplně minimální mzdy, což se mi nějak nezdá, protože předpokládám, že se to vypočítává z nějakého průměrného platu, který jsem pobírala před nástupem na MD. Jak to prosím je? Je na to nějaký zákon?
Není tady
Blossom napsal(a):
Judinka napsal(a):
Pokud vím, v České republice jsou odstupné při výpovědi z organizačních důvodů nyní 3 platy (ze zákona) . Tuším, že toto platí od roku 2007, předtím to byly ze zákona 2 platy (ale tehdy byla zas 3měsíční výpovědní lhůta, teď je jen dvouměsíční)..
Judinko, odkud jsi? Předpokládám, že mimo ČR, když tam máte odstupné jen ty 2 platy.
A samozřejmě, zaměstnavatel může dát toho odstupného i víc, pokud je to např. v kolektivní smlouvě a nebo ve vnitřním firemním předpisu, ale pokud vím, níž, než ty zákonné 3 měsíční platy to teď v ČR není možné.
Z ČR jsem, ze státní sféry - v rámci probíhající čistky - snižování stavů, jsem se doslechla, že je 2měsíční výpovědní lhůta a 2 platy, ale může to být zkreslené info od nějakýho chytráka, který sám ví houby. Mimochodem, vystudoval kdysi práva ještě za totality, ale může být mimo mísu, třeba si to neověřil, nevím.
Není tady
Hlavně pro len posílám nedávnou vlastní zkušenost po návratu z RD, chtěla jsem a dostala jsem 5 platů odstupného + jeden navíc. Dle par. 52 písm. c) Zákoníku práce skončil můj pracovní poměr dohodou s odstupným, z organizačních důvodů (pro nadbytečnost). Dle par. 67 ZP jsem dostala odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního hrubého příjmu (plat na mém místě se během 3 let zvýšil, ale i ten můj původní by mi nevadil), ve firmě jsem již 2 měsíce výpovědní lhůty nechtěla zůstat, tudíž tyto 2 měsíce mi zaplatili mzdu a navíc dle Kol. smlouvy mi náležel plat navíc. Tudíž celkem 6 průměrných měsíčních hrubých výdělků. Vše dle Zákoníku práce. Není to kolikrát pro matky po RD jednoduché, přeji úspěšný konec pracovního poměru i nástup do nového.
Není tady