Oznámení

25.ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

25.ledna : Směňování věcí provází lidstvo od jeho počátků.Nový SWAP Babinet pro všechny!

4.ledna : Dieta po vánocích? Leden, na váhu zásadně (ne)vlezem!

4.ledna : Účinný a ekologický domácí prostředek na mytí nádobí vyrobíte za zlomek ceny

#1 23. 8. 2010 10:12

Magdalenka875
♥------
Registrovaný: 23. 8. 2010
Příspěvky: 3

Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Pěkný den,
nedávno jsem si koupila domácí pekárnu. Nemůžu si ztěžovat. Je to skutečně skvělý vynález.
Ale k věci. Žiju tak nějak zdravěji, takže peču min. 80% celozrnné věci. Chléb v DP mi vychází skvělě ale problém nastává když skouším jinou variantu.
Dám si do DP zadělat jenom cesto. Vykynuté ho vyndám, propracuji a umotám rohlíčky, nebo housky a ještě nechám pod utěrkou nakynout. Předtím ještě potřu vlažnou vodou.
Pak šoupniu do trouby. Peču tak koelm 20 minut v plynové troubě, takže stupně nevím, ale je to spíš menší oheň.
Když se pečou a těsně po dopečení jsou krásne měkounké. Ale pak, jak je nechám vystydnout pod utěrkou hrozně mi spadnou a ztvrdnou. Jíst se dají, ale už to není ono. Vím, že nikdy doma neudělám takové, jako z obchodu, ale přesto se mi cizí zdají lepší. Více nadýchané. V čem může být problém?
Používam suché droždí.
Děkuji moc pěkně.

Není tady

 

#2 23. 8. 2010 16:35

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Před kynutím bych vodou nepotírala. Potírám vždy až po vykynutí (já potírám vejcem nebo vejcem s mlékem). Vodou se vlaží spíše chleba, a to při pečení v troubě a někdy i po upečení. Zkus radši nepotírat ničím než vodou  před kynutím...
Nechej pořádně nakynout - celozrnné pečivo potřebuje kynout déle. Dobře nakynuté poznáš tak, že když do něj uděláš dolíček prstem, tak se pomalu zaplňuje.
Dávej do vyhřáté trouby, do trouby dej zároveň kastrolek s vodou - pára podporuje kynutí. Nepeč pomalu - spíše rychleji, plynová trouba ti to vysuší. Po upečení ihned sundat z plechu na děrovanou podložku - třeba drátěnou, já to dávám třeba na rošt z trouby nebo na takový ten rot z mikrovlnky, ale různé rošty se dají koupit v domácích potřebách levně, toto jsou moje rohlíky napůl celozrnné:

http://pici.se/pictures/cKnpGnOoB.jpg

http://www.stastnezeny.cz/data/USR_001_USR_IMAGES/P8190056_400.jpg

Použij radši čerstvé droždí, na půl kila mouky všeobecně stačí 1/4 kostičky čerstvého droždí, na celkem celozrnné já bych dala asi radši 1/3 kostičky (kostička má 42g) normálně rozdrobit nahoru a trošku posypat cukrem.
Vypěstuj si žitný kvásek a používej ho.
Přijdi za námi sem: http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=93 … p;f=61#zal  do diskuze, každý ti tam rád poradí.
Tady: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php spousta receptů, ověřených,  a pod nimi jsou komentáře těch, co už to pekli, v levém panelu máš hledání: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php?a=search tady, zadej jen základ slova které hledáš - např. celozr    a vyjede ti spousta receptů na celozrnné pečivo, u hledáčku je návod jak postupovat.

A ještě jeden tip pro podpoření kynutí: můžeš si nabrat vody do "sprejíku" a počas pečení stříknout do trouby mlhu.
Zpočátku pečení ale troubu neotvírej, počkej radši nějaký čas až to hezky naskočí ...

S pšeničnou celozrnnou a s arašídovým máslem:
http://www.stastnezeny.cz/data/USR_001_USR_IMAGES/1458_arasidove_od_StreLenka.jpg

Upravil(a) Bety (23. 8. 2010 16:40)


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#3 23. 8. 2010 19:27

Magdalenka875
♥------
Registrovaný: 23. 8. 2010
Příspěvky: 3

Re: Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Moc děkuji, tvé pečivo je opravdu perfektní. Moc se mi líbí. Co bych dala za to, aby mi někdy vyšlo něco takového.
Na čerstvé droždí si musím počkat, protože teď jsem nakoupila pár balíčků sušeného a nezbývá mi nic jiného než je minout. Ale tentokrát jsem koupila jiné, takové s vlaštovkou. To je prý spolehlivě nejlepší. Doteď jsem měla jiné. Tak vyskouším.
O tom hrnečku ve troubě jsem už slyšela, ale nepřikládala jsem tomu význam. Ale jak vidím, k něčemu to opravdu slouží. Tak to vyskouším taky.
A nebudu potírat. Na Dámě jsem už přihlášena a recepty mám právě odtud. Vyskouším se s tím ještě pohrát. Jednou to musí vyjít. I když mě to už hodně zlobí. Dá se to jíst, takže to není až tak hrozné, ale přesto bych čekala už o něco lepší výsledek. Prostě mě to žere.
Rodině chutnaj i tak, ale já vím, že to není ono.
Ještě jednou děkuji, skusím zítra a podám hlašení jak to dopadlo.

Není tady

 

#4 23. 8. 2010 20:11

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Já myslím že část problému dělá ta plynová trouba,  opatrně to zkus upéct trochu rychleji, jestli to půjde. Nemůžu si teď vzpomnět kdo to chodí na Dámu, že nemohla pořád nic hezky upéct až nakonec koupila nový sporák, opravdu to u ní bylo troubou - ať dělala cokoliv, tak se nedařilo. Já jsem předtím měla elektrickou troubu, a teď mám el. horkovzdušnou a peče se v ní opravdu výborně.
Zkus například tyhle http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=7602

http://pici.se/pictures/NxoMkeUEc.jpg

jsou moc dobré!


Strach je malá smrt...

Není tady

 

#5 23. 8. 2010 20:43

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči
Registrovaný: 2. 2. 2006
Příspěvky: 15647

Re: Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Majdo, zkus ubrat celozrnou mouku a místo ní přidat obyč. bílou a přidej droždí. V mouce bych viděla kámen úrazu.
A sušené droždí nepoužívám téměř vůbec . Mám jedno do náhody, kdyby došlo čerstvé.

Není tady

 

#6 23. 8. 2010 21:24

Magdalenka875
♥------
Registrovaný: 23. 8. 2010
Příspěvky: 3

Re: Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Holky jste moc hodné, že jste mi takhle hezky poradili.
Teď si vzpomína, že na jedném fóru jsem četla něco v tom smyslu, že Slečna pekávala už dlouho a najednou, když se přestěhovala měla ten samý problém.
Jenomže já si nemůžu dovolit vyměnit troubu, nejspíš až později. Když se povede.
Teď by to chtělo nějak "ošálit", aby to vycházelo i bez tohohle radikálního řešení.
Jak už jsem řekla, tak teď jsem nakoupila sušené, nemyslela jsem totiž, že je nějaký větší rozdíl v porovnání s čerstvým droždím. Každopádně jsem změnila značku a s touhle "vychválenou" jdu péct teprve zítra, tak jsem zvědavá jestli se něco změní. Protože už mě to hodně štve.
Díky i za recept na bagetky. Jenomže ty jsou s kváskem a to já sem ještě nikdy nedělala. Spoléham jenom na droždí.
Ale i tak nad tím pořád přemýšlím. Žeby některé trouby byly vhodné na pečení více, než jiné? Nejde mi to do hlavy... hmm

Upravil(a) Magdalenka875 (23. 8. 2010 21:24)

Není tady

 

#7 24. 8. 2010 10:50

Bety
♥♥♥♥♥♥♥
Registrovaný: 10. 1. 2006
Příspěvky: 9003

Re: Celozrnné pečivo z kynutého těsta

Magdalenka875 napsal(a):

H Žeby některé trouby byly vhodné na pečení více, než jiné?

určitě jako každý výrobek, některá trouba se holt nevyvede, stejně jako např. některá televize...

A kvásku se neboj, dej prostě vodu a žitnou celozrnnou mouku do toho rozmíchej a nechej zkvasit, na Dámě máš postup a uvidíš jak omnoho chutnější budeš mít pečivo.

http://foto.dama.cz/img/499/499256.jpg


Strach je malá smrt...

Není tady

 
NÁŠ TIP:

    Zápatí

    Powered by PunBB 1.2.24c
    © Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
    Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
    Ochrana osobních údajů