19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
Pěkný den,
nedávno jsem si koupila domácí pekárnu. Nemůu si ztěovat. Je to skutečně skvělý vynález.
Ale k věci. iju tak nějak zdravěji, take peču min. 80% celozrnné věci. Chléb v DP mi vychází skvělě ale problém nastává kdy skouím jinou variantu.
Dám si do DP zadělat jenom cesto. Vykynuté ho vyndám, propracuji a umotám rohlíčky, nebo housky a jetě nechám pod utěrkou nakynout. Předtím jetě potřu vlanou vodou.
Pak oupniu do trouby. Peču tak koelm 20 minut v plynové troubě, take stupně nevím, ale je to spí mení oheň.
Kdy se pečou a těsně po dopečení jsou krásne měkounké. Ale pak, jak je nechám vystydnout pod utěrkou hrozně mi spadnou a ztvrdnou. Jíst se dají, ale u to není ono. Vím, e nikdy doma neudělám takové, jako z obchodu, ale přesto se mi cizí zdají lepí. Více nadýchané. V čem můe být problém?
Pouívam suché drodí.
Děkuji moc pěkně.
Není tady
Před kynutím bych vodou nepotírala. Potírám vdy a po vykynutí (já potírám vejcem nebo vejcem s mlékem). Vodou se vlaí spíe chleba, a to při pečení v troubě a někdy i po upečení. Zkus radi nepotírat ničím ne vodou před kynutím...
Nechej pořádně nakynout - celozrnné pečivo potřebuje kynout déle. Dobře nakynuté pozná tak, e kdy do něj udělá dolíček prstem, tak se pomalu zaplňuje.
Dávej do vyhřáté trouby, do trouby dej zároveň kastrolek s vodou - pára podporuje kynutí. Nepeč pomalu - spíe rychleji, plynová trouba ti to vysuí. Po upečení ihned sundat z plechu na děrovanou podloku - třeba drátěnou, já to dávám třeba na rot z trouby nebo na takový ten rot z mikrovlnky, ale různé roty se dají koupit v domácích potřebách levně, toto jsou moje rohlíky napůl celozrnné:
Pouij radi čerstvé drodí, na půl kila mouky veobecně stačí 1/4 kostičky čerstvého drodí, na celkem celozrnné já bych dala asi radi 1/3 kostičky (kostička má 42g) normálně rozdrobit nahoru a troku posypat cukrem.
Vypěstuj si itný kvásek a pouívej ho.
Přijdi za námi sem: http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=93 … p;f=61#zal do diskuze, kadý ti tam rád poradí.
Tady: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php spousta receptů, ověřených, a pod nimi jsou komentáře těch, co u to pekli, v levém panelu má hledání: http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php?a=search tady, zadej jen základ slova které hledá - např. celozr a vyjede ti spousta receptů na celozrnné pečivo, u hledáčku je návod jak postupovat.
A jetě jeden tip pro podpoření kynutí: můe si nabrat vody do "sprejíku" a počas pečení stříknout do trouby mlhu.
Zpočátku pečení ale troubu neotvírej, počkej radi nějaký čas a to hezky naskočí ...
S peničnou celozrnnou a s araídovým máslem:
Upravil(a) Bety (23. 8. 2010 16:40)
Není tady
Moc děkuji, tvé pečivo je opravdu perfektní. Moc se mi líbí. Co bych dala za to, aby mi někdy vylo něco takového.
Na čerstvé drodí si musím počkat, protoe teď jsem nakoupila pár balíčků sueného a nezbývá mi nic jiného ne je minout. Ale tentokrát jsem koupila jiné, takové s vlatovkou. To je prý spolehlivě nejlepí. Doteď jsem měla jiné. Tak vyskouím.
O tom hrnečku ve troubě jsem u slyela, ale nepřikládala jsem tomu význam. Ale jak vidím, k něčemu to opravdu slouí. Tak to vyskouím taky.
A nebudu potírat. Na Dámě jsem u přihláena a recepty mám právě odtud. Vyskouím se s tím jetě pohrát. Jednou to musí vyjít. I kdy mě to u hodně zlobí. Dá se to jíst, take to není a tak hrozné, ale přesto bych čekala u o něco lepí výsledek. Prostě mě to ere.
Rodině chutnaj i tak, ale já vím, e to není ono.
Jetě jednou děkuji, skusím zítra a podám hlaení jak to dopadlo.
Není tady
Já myslím e část problému dělá ta plynová trouba, opatrně to zkus upéct trochu rychleji, jestli to půjde. Nemůu si teď vzpomnět kdo to chodí na Dámu, e nemohla pořád nic hezky upéct a nakonec koupila nový sporák, opravdu to u ní bylo troubou - a dělala cokoliv, tak se nedařilo. Já jsem předtím měla elektrickou troubu, a teď mám el. horkovzdunou a peče se v ní opravdu výborně.
Zkus například tyhle http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=7602
jsou moc dobré!
Není tady
Majdo, zkus ubrat celozrnou mouku a místo ní přidat obyč. bílou a přidej drodí. V mouce bych viděla kámen úrazu.
A suené drodí nepouívám téměř vůbec . Mám jedno do náhody, kdyby dolo čerstvé.
Není tady
Holky jste moc hodné, e jste mi takhle hezky poradili.
Teď si vzpomína, e na jedném fóru jsem četla něco v tom smyslu, e Slečna pekávala u dlouho a najednou, kdy se přestěhovala měla ten samý problém.
Jenome já si nemůu dovolit vyměnit troubu, nejspí a později. Kdy se povede.
Teď by to chtělo nějak "oálit", aby to vycházelo i bez tohohle radikálního řeení.
Jak u jsem řekla, tak teď jsem nakoupila suené, nemyslela jsem toti, e je nějaký větí rozdíl v porovnání s čerstvým drodím. Kadopádně jsem změnila značku a s touhle "vychválenou" jdu péct teprve zítra, tak jsem zvědavá jestli se něco změní. Protoe u mě to hodně tve.
Díky i za recept na bagetky. Jenome ty jsou s kváskem a to já sem jetě nikdy nedělala. Spoléham jenom na drodí.
Ale i tak nad tím pořád přemýlím. eby některé trouby byly vhodné na pečení více, ne jiné? Nejde mi to do hlavy...
Upravil(a) Magdalenka875 (23. 8. 2010 21:24)
Není tady
Magdalenka875 napsal(a):
H eby některé trouby byly vhodné na pečení více, ne jiné?
určitě jako kadý výrobek, některá trouba se holt nevyvede, stejně jako např. některá televize...
A kvásku se neboj, dej prostě vodu a itnou celozrnnou mouku do toho rozmíchej a nechej zkvasit, na Dámě má postup a uvidí jak omnoho chutnějí bude mít pečivo.
Není tady