19. dubna : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 19. dubna : Obyčejný citrón a jeho netradiční vyuití beze zbytku. V kuchyni i v domácnosti je skvělý pomocník! 19. dubna : Rodičovství podle zvěrokruhu: tíři jsou přísní, Panny umí ustoupit. |
|
|
.
Upravil(a) písmenko (22. 8. 2010 19:30)
.
Upravil(a) písmenko (22. 8. 2010 19:31)
písmenko napsal(a):
eremuruss: A ty jsi u ní po rozvodu bydlela, e jsi to musela snáet? Nebo jsi prostě nevěděla, jak z toho.. Měla-má ji ráda? Vyčítá jí to?
Ja jsem u ni nebydlela,ale bydlela jsem 3 minuty cesty k ni ,vlastne jsme si videli do oken.Nevedela jsem jak s toho,prece jenom to byla moje matka a chtela jsem ,aby moje deti,kdyz nemaji otce meli alespon babicku.A navic,kdyz byli deti male tak jsem potrebovala i obcasne pohlidani,kdyz jsem musela zustat v praci dyl.
Kdyz zemrela, je pravda,ze me to nijak bolestne nezasahlo.Samozrejme, bylo me to lito.Rada jsem ji urcite mela,kdyz jsem se od ni odloucila na ten nejaky cas tak jsem si moc prala,aby jsem s ni byla zase v kontaktu.Ale ten prvni krok jsem udelat nechtela a taky neudelala.Ona mela vzdycky vykyvy nalady jednou se s ni dalo normalne bavit a pak byl den,kdy jenom vycitala a urazela.Urcite ji to vycitam a hlavne i to,ze moje deti nemeli babicku jako kazdy jiny.Ja ted,kdyz mam pritele a vidim jak se pritelovo rodice mohou roztrhnout pro svoje vnoucata,ktery je skoro vubec nenavstevujou je me to o to vic lito.
Upravil(a) eremuruss (22. 8. 2010 8:05)
Není tady
písmenko napsal(a):
Taisha: Nevím, nedovedu tohle posoudit, nejsem na to dost objektivní. Kdy jsem byla mení, jeden čas mi spí připadalo, e se mnou soupeří o tátu - které si bude víc vímat, kterou bude mít raději.. a pak e tak nějak celkově - musí mít vdycky prvenství - jak si mě přeměřovala, jestli nejsem náhodou hubenějí, nemám hezčí vlasy.. To je tak směné!
ale ty s ní o něj soupeří dál. ty přece chce , aby uznal, e má pravdu , aby uznal, e matka je hrozná.
Není tady
.
písmenko napsal(a):
mariposa: Já si taky skoro nic nepamatuju, jen takové úryvky.. Jednou se se mnou nebavila skoro měsíc, začala jenom proto, e byly Vánoce, tak aby nekazila svátky.
Má určitě pravdu v tom, e ona za to nemůe, jak u jsem psala, podle mě si to ani neuvědomuje. Mají podobný vztah s její matkou, (ta ji pořád poučuje, hraje si na nejchytřejí, matka ji nesnáí, odmalička do mě hustila -výstiný výraz-, jak je bábí patná, zlá, jak se k ní chovala hrozně, sobecká atd.), tak jí to moná přijde normální, moná ani neví, e to jde jinak, e matka s dcerou si mohou věřit, přátelsky se spolu bavit, svěřovat a věřit si. (Bábí je ale čestná, spolehlivá, kopíruje jen ten vztah, ne chování.)
Ví, kdy já asi nejsem dost dospělá a dost z toho venku, abych se nad to povznesla. Nebo je ve mně moná zloba, potřeba jí to vrátit, váně nevím.
Ale stálo by za pokus zkusit to - díky mariposo, díky Taisho. Prostě ignorovat její výpady a zkusit se chovat "dospěle"..
Písmenko, to je ono, Tvoje máma Ti ani nemohla dát jiný vztah, kdy jiný nezaila se svojí vlastní mámou. Chápe? Ona s Tebou vlastně zase jen opakovala to samé co dělala její máma jí. U nás to samé. Pro mě byla babička v dětství tou největí výhrou, ke mě se nechovala jako ke své dceři, chovala se ke mě uásně jako k vnučce, byla to moje pohádková babička. Ale vím, e mezi mámou a babičkou byla velká propast, babička se k mámě otočila zády ve smyslu, e ji totálně zavrhla. Podle mě ale ani nevěděla proč. Ale stalo se to. A moje máma zase opakovala to co dostala od svojí mámy Ale kdy tohle vím, nedokáu se na ní dívat u tak nenávistně jako kdybych tohle nevěděla. Svým způsobem jí chápu, ale abych úplně odpustila, tak to chce čas. Ale já věřím tomu, e jednou odpustím a tím se mi straně uleví
Chce to čas, Písmenko
Malé dítě nemůe nic dělat, musí to snáet. Ale dospělý člověk můe udělat mnoho
Ignorovat ty výpady to je taky jedna z variant. Ale podle mě je straně důleitý ignorovat je proto, e jsem je pochopila, ne se jen otočit zády a dělat, e se to neděje. Děje se to, ale děje se to proto, e ona to jinak neumí. Já u tu hru s ní nehraju, u mi nedokáe tolik ublíit to co si ona na mě vylejvá, svým způsobem se dá říct, e to ignoruju, ale neznamená to, e to nevidím. Vím co se děje, vím, e ona má vevnitř velkou bolest (její vlastní matka jí nepřijala) a tak má tendece to na mě házet. Vtip je v tom, e já to vidím, zaregistruju to, ale nepřijmu tu hru
Není tady
agewa napsal(a):
písmenko napsal(a):
Taisha: Nevím, nedovedu tohle posoudit, nejsem na to dost objektivní. Kdy jsem byla mení, jeden čas mi spí připadalo, e se mnou soupeří o tátu - které si bude víc vímat, kterou bude mít raději.. a pak e tak nějak celkově - musí mít vdycky prvenství - jak si mě přeměřovala, jestli nejsem náhodou hubenějí, nemám hezčí vlasy.. To je tak směné!
ale ty s ní o něj soupeří dál. ty přece chce , aby uznal, e má pravdu , aby uznal, e matka je hrozná.
Taky se přikláním k agewě, taky na mě takhle působí. Hraje ve Vaí rodině tuhle hru na soupeření. To bývá vdycky velmi vyčerpávající, soutěit s druhým člověkem.
Není tady
písmenko napsal(a):
Ano, jsem slabá, hledám spojence. Ale.. já taky ptořebuju někoho "svého", někoho, komu můu věřit, kdo mě má rád a stojí při mně. Dřív to tak bylo, vzhlíela jsem v něj. Teď jsem já na jedné straně a oni na druhé. Ale ano, chápu, e to tak asi musí být, jen si nemyslím, e by jim pokazilo partnerský vztah, kdyby připustili, e to není a tak koer, prostě jen nepředstírat, e je vechno úasné, nehrát, nelhat.
Rozumím Ti, Písmenko A co kdyby ses tím člověkem, který bude stát na Tvé straně, bude Ti věřit a bude Ti oporou, stala Ty sama?
Není tady
písmenko napsal(a):
agewa: Neřekla bych, tedy ne z pohledu já x ona. On (teď, předtím ne) tvrdí, jak měl v podstatě fajn ivot, jak je s matkou spokojený (ale legrace je, e nikdy neřekne, e je astný, nikdy takhle napřímo, vdycky jenom, e člověk nemůe mít vechno a on je v podstatě..), podle něj jediné, co mu nevylo jsem já - tedy ne já, ale moje chování. Jak jim nechci nic říkat (bodej, kdy vechno zneuila pro mně), jak se k ní oklivě chovám atd. Pro něj ona je zářná hvězda, já.. ani nevím, asi spratek. Nepotřebuju, aby uznal, e ona je fuj, jen.. aspoň vědět, e on si to pamatuje. e to teď prostě jenom popírá, ale nepřemazal si minulost tím, co říká ona, podle jejího scénáře.
Ano, jsem slabá, hledám spojence. Ale.. já taky ptořebuju někoho "svého", někoho, komu můu věřit, kdo mě má rád a stojí při mně. Dřív to tak bylo, vzhlíela jsem v něj. Teď jsem já na jedné straně a oni na druhé. Ale ano, chápu, e to tak asi musí být, jen si nemyslím, e by jim pokazilo partnerský vztah, kdyby připustili, e to není a tak koer, prostě jen nepředstírat, e je vechno úasné, nehrát, nelhat.
má přece manela.
a ví jejich partnerský vztah je jen jejich věc. není důvod, proč by ho měli kvůli tobě měnit.
Není tady
písmenko napsal(a):
agewa: Neřekla bych, tedy ne z pohledu já x ona. On (teď, předtím ne) tvrdí, jak měl v podstatě fajn ivot, jak je s matkou spokojený (ale legrace je, e nikdy neřekne, e je astný, nikdy takhle napřímo, vdycky jenom, e člověk nemůe mít vechno a on je v podstatě..), podle něj jediné, co mu nevylo jsem já - tedy ne já, ale moje chování. Jak jim nechci nic říkat (bodej, kdy vechno zneuila pro mně), jak se k ní oklivě chovám atd. Pro něj ona je zářná hvězda, já.. ani nevím, asi spratek. Nepotřebuju, aby uznal, e ona je fuj, jen.. aspoň vědět, e on si to pamatuje. e to teď prostě jenom popírá, ale nepřemazal si minulost tím, co říká ona, podle jejího scénáře.
dokud bude trvat na tomto, do té doby se z té bolesti neuzdraví.
nepomůe ti, kdy ti řekne , e si vechno pamatuje jako ty. jen bude mít (moná) pocit, e ty jsi "ta hodná" ta "spravedlivá" , ale tvé bolesti to nepomůe.
jsou to tvoje rodiče, nech je ít jejich ivot a jejich pohledem na svět a ty se soustřed na sebe. nehledej u nich spásu a odputění, to je tvoje práce a tvůj ukol.
Není tady
.
.
Upravil(a) písmenko (22. 8. 2010 19:32)
písmenko napsal(a):
A ví, e tohle bylo první, co mě napadlo? A tatínkovi to moná v hloubi due dělalo dobře....e o něj takto "bojuje". e bojovala s dítětem - no a co? Vdy se taky chovala jako dítě a on v téhle situaci taky....Jo, je to smutný, ale lepí takové věci vědět.
Napsalas "plavat sama...au!" a trefilas hřebík na hlavičku: to je to, co ti bude dělat potíe a nač je dobré se zaměřit. Cokoli, co ti pomůe plavat sama a řídit svou loď, to je dobré.
Není to jednoduché, protoe se od tebe celé dětství chtělo něco docela opačného -dret hubu a krok a ne se chovat jako sebejistá holka, co se o sebe dokáe postarat.
Ale půjde to, neboj: má kdy nic jiného tak nás - já neměla nikoho a nic, ani knihy, ani kamarádky, ani konstelace a psychology, kdy jsem se hrabala z podobé situace. Moje máma sice neřvala, ale syčela a na rozdíl od tebe jsem měla bráchu, kterému vemoně a hlavně přede mnou dávala najevo, jak je lepí a jak ona ho má raději, ne mě. Zvlátní je, e jsem při spontánní regresi přila na to, co PŘESNĚ spustilo tenhle její vzorec chování a hodně mi to pomohlo se sní smířit.
Tobě chvilku potrvá, ne se sní smíří, ne pochopí a vylíe se z nejhorího, ale věř mi, je to to nejlepí, co lze udělat, protoe ít s hnisem lítosti, odporu a nenávisti bude bolet tebe, nikoho jiného.
Tak hodně sil
Není tady
písmenko napsal(a):
PavlaH: Chápu, jak to myslí. Ale není to dost nefér - za to vechno jí mít jetě ráda? Já mám zničené dětství, de fakto jsem nikdy neměla matku - a za to se s ní mám jetě skamarádit a pustit jí do svého ivota?
Já vím, e to zní sobecky a nedospěle.. ale prostě to tak cítím.
Ano. Přesně tak, za to vechno ji jetě měj ráda. Uleví se ti.
Vím, co říkám, hlásím se taky do klubu
Kdy bude s matkou o otce soupeřit a domáhat se jeho "pochopení", jak ona je hrozná a nemoná, tak nic nevyřeí. Stejně tak jako kdy se od rodičů odstřihne. To je zbytečný útěk od problému, v podstatě tak své děti jen připraví o ten luxux mít babičku a dědečka.
Komu vadí chvoání tvých rodičů? Tobě. Je to tedy jen a pouze tvůj problém.
Má právo chtít, aby otec pochopil něco, co pochopit nechce a ani nemůe?
Nemá.
Má právo chtít od sebe, abys pochopila, co se dělo, přijala to a "odpustila"?
Má.
Tak to udělej. Dělá to pro SEBE. e to asi bude bolet, tak o tom ádná. Jene ty nemá právo soudit svoje rodiče, svoji matku, nechodí v jejich botách, neví, kde je tlačí. Moná, kdybys věděla, v čem vyrůstala tvá máma, nestačila bys se divit. Okamitě by ti dolo, proč je psychicky labilní a brala bys věci tak, jak jsou.
Já moc dobře vím, e je velmi těké se s tímhle vyrovnat. Mně osobně to trvalo mnoho let. Dnes u vím co se dělo a proč se tak dělo. Taky vím, e mi to víc dalo ne vzalo. Je to jen a pouze o postoji, který k věcem, které u nemůe změnit, protoe u BYLY, zaujme. Buď bude pořád ít v minulosti a říkat jen: já chudák, co jsem si musela proít a nebo se posune do přítomnosti a řekne si: mám to ve svých rukou, budu proívat jen to, co já sama chci a nikým, ani matkou, se nenechám deptat. Tu monost to takhle zpracovat prostě má.
Pokud ti mohu poradit, najdi si kvalitního terapeuta a to dětství si poře. Odstraň bloky, které ve tvé psychice vznikly a celé to vyčisti. Jinak se ti klidně můe stát, e i kdy odstřihne rodiče, stejně se nic nezmění, kadá megera, která tě ve frontě na záchod předběhne, tě rozhodí, kdy se rozkřikne, e ona tam byla první.
A jetě poznámku: moje matka u zemřela, já dnes u umím a vím, jak z "nepřítele" udělat tu nejhodnějí mámu na světě, kterou jsem vdy chtěla mít, jene jsem na to přila pozdě... Ty tu monost pořád jetě má. Nepropásni ji.
Není tady
písmenko napsal(a):
Taisha: Vidí a přesně tohle jsem si pomyslela já, kdy jsem od něj la (poté, co jsem přestala brečet, jak jinak, heh) - e jsem se pokusila mu to vysvětlit, v tomhle mám svědomí čisté. Uzavřena jedna kapitola a jsem zase o fous dál.
Kdyby v tom nefiguroval on, tak to neřeím a prostě se s ní přestanu stýkat. Tohle mám vyřeené. Jen prostě vím, e on si to nezaslouí, ani troku a je straně nefér, aby se kvůli ní (ne mně, JÍ - vidí, i to mám ujasněné :-) ) takhle trápil. Jene na druhou stranu tohle je jeho volba, on s ní chce být..
Písmenko, věř, e on si to zaslouí. Má přesně to, co potřebuje, je to jeho volba, jak u jsi pochopila. Kvůli otci se opravdu nemusí trápit. Jak říkají holky, ře sebe. Hrozně moc to potřebuje k tomu, abys byla trvale astná a nic tě nerozhodilo.
Není tady
agewa napsal(a):
jen bude mít (moná) pocit, e ty jsi "ta hodná" ta "spravedlivá" , ale tvé bolesti to nepomůe.
Nojo, Agewo, ale v některých fázích člověk prostě sám od sebe není schopen uvěřit, e je v právu a potřebuje na to podporu. Bolest to neodstraní, ale aspoň tě ta bolest nesloí. Taková vzpěra bortící se due - jen tam nesmí zůstat nafurt.
Není tady
Taisha napsal(a):
Tak s ní přestaň hrát ty její hry, kdy to ví, a uvidí, jaká změna nastane...
!
Bingo!
Jene písmenko, k tomu, abys to zvládla, musí "dospět". Tedy vyrovnat se se svým dětstvím, příjmout věci tak, jaké byly a tedy jsou... Existuje X metod, jak to zvládnout.
Není tady
písmenko napsal(a):
PavlaH: Neumím to, protoe mě to prostě bolí. Její chování, to, jaká je, e mi nikdy nebyla matkou, nedalo se na ni spolehnout, nato jí věřit.
Asi to chce jetě spoustu spoustu let, ne budu někde jinde a zvládat to..
Nemusí s tím strávit spoustu let. Dnes u můe zajít k terapeutovi, který tě tím provede za několik sezení.
Není tady
Pandorraa napsal(a):
A jetě poznámku: moje matka u zemřela, já dnes u umím a vím, jak z "nepřítele" udělat tu nejhodnějí mámu na světě, kterou jsem vdy chtěla mít, jene jsem na to přila pozdě... Ty tu monost pořád jetě má. Nepropásni ji.
Přesně tak. Já sice nevím, jestli by se mi z ní povedlo "udělat tu nejhodnějí mámu na světě" ale minimálně stopro vím, e by se mi povedlo jednat s ní jako rovná s rovnou.
Mám několik kamarádek ve tvém věku, vechny mají velmi sloité vztahy s matkami a věř mi, je to balzám na dui pozorovat, jak se smiřují.......
Není tady
.
Pandorraa napsal(a):
Taisha napsal(a):
Tak s ní přestaň hrát ty její hry, kdy to ví, a uvidí, jaká změna nastane...
!
Bingo!
Jene písmenko, k tomu, abys to zvládla, musí "dospět". Tedy vyrovnat se se svým dětstvím, příjmout věci tak, jaké byly a tedy jsou... Existuje X metod, jak to zvládnout.
Já myslím, e vyrovnat se s dětstvím je a jeden z dalích kroků (a moná jeden z posledních) poté, co Písmenko kopne do shnilého jablka a začnou se dít věci...
Protoe není nic úasnějího ne rozkopat staré známé nefunkční scénáře a koukat, jak se dění dává do pohybu...
Písmenko, tohle osamostatnění se by sis měla vyřeit právě tím, e přestane chodit v kruhu přes bludné kořeny generačních scénářů ve vaí rodině.
Minimálně to potřebuje pro svou vlastní rodinu a manela, abys mohla volně, svobodně a sebeuvědoměle ít a fungovat...
Není tady
.
mariposa napsal(a):
Písmenko, to je ono, Tvoje máma Ti ani nemohla dát jiný vztah, kdy jiný nezaila se svojí vlastní mámou. Chápe? Ona s Tebou vlastně zase jen opakovala to samé co dělala její máma jí. U nás to samé. Pro mě byla babička v dětství tou největí výhrou, ke mě se nechovala jako ke své dceři, chovala se ke mě uásně jako k vnučce, byla to moje pohádková babička. Ale vím, e mezi mámou a babičkou byla velká propast, babička se k mámě otočila zády ve smyslu, e ji totálně zavrhla.
Pokození enské linie v generaci naich matek a babiček je více časté, ne jsem si myslela...vude stejné, někde s větí, někde s mení intenzitou.... mne máma nezdeptala, já při křiku nebrečím, ve mně posílila válečníka, take já se peru. Prostě kadá to máme jinak, ale vechny blbě a vyhroceně.
I moje babička byla pohádková, i kdy jako matka v dnením měřítku spí na kriminál za týrání.... Taky moje matka byla milionová babička.... Mnohde je to s bezpodmínečnou láskou "přes generaci". Ale to je patně, je potřeba to NAROVNAT.
A to zase není takový problém, kdy to pochopíme a zpracujeme včas. Mohu říci z vlastní zkuenosti, e to jde celkem dobře
Není tady
.
Upravil(a) písmenko (22. 8. 2010 19:33)
lupina montana napsal(a):
Pandorraa napsal(a):
Přesně tak. Já sice nevím, jestli by se mi z ní povedlo "udělat tu nejhodnějí mámu na světě"
ale minimálně stopro vím, e by se mi povedlo jednat s ní jako rovná s rovnou.
Mám několik kamarádek ve tvém věku, vechny mají velmi sloité vztahy s matkami a věř mi, je to balzám na dui pozorovat, jak se smiřují.......
Lupi,
"nejhodnějí máma na světě" je ralativní pojem. Já dnes u vím, e tuhle polohu moje máma pro mne v sobě měla. Ale nedovedla jí ze sebe "vylovit", protoe jí to nikdo nenaučil. Nu a já jako její dítě a "učtel" jsem to nezvládla, protoe jsem byla pěkně tupá. Natěstí máme své metody, jak to pořeit zde i "tam"
Není tady