Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 18. 8. 2010 21:38

vera
♥♥♥♥♥♥-

prodala jsem dům dceři

Prodala jsem dům dceři. Ona vlastnila byt v OV, zatížený hypotékou. Získanými penězi vyplatím BM. Všichni souhlasili. Dcera a zeť si vzali právníka, který napsal kupní smlouvu,říkal, že to darem nejde, kvůli hypotéce, všichni podepsali, už to proběhlo i na katastru. Dostala jsem upomínku na zaplacení daně z prodeje nemovitostí  66 000, to jsem se vyvrátila. Úřednice na FÚ mi řekla, že to i s hypotékou jde nějak udělat darem, prý část prodat, část darovat....
Peníze mám zaplatit do 15 dnů............
Můžu odstoupit od kupní smlouvy, zrušit zápis v katastru a "nějak" to vyřešit, abych nemusela platit takovou pálku ? Je to vůbec možné ? Ještě ?
Samozřejmě ve finále musí být dcera s zetěm majitelé té nemovitosti.
A když se do toho dám, nezaplatím nakonec víc než 66 000 ?
Vlastně majetek zůstává v rodině, a platiti státu tolik.
Napsat......ale komu......a kam.....
Poradíte ?
Děkuji

Není tady

#2 18. 8. 2010 22:40

martina33
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Kladno
Web

Re: prodala jsem dům dceři

Veru, a proč jsi dceří dům nedarovala, a nějak mi nesedí ta hypotéka bytu dcery, ta s tím přeci nemá nic společného?? Zápis v katastru by asi změnit šel, nějakým opravným zápisem, ale s tou daní pochybuju. A odstoupit od kupní smlouvy taky samozřejmě jde. Určitě bych se šla poradit na katastr, co lze ještě podniknout. Nějak se mi zdá, že vás ten advokát napálil, co třeba se spojit s ním???

http://tickers.cafemom.com/t/eNortjKzUjI0MjaztFSyBlwwFZgC2w,,26.png

18.3.2009 v 14:05 h 3540g a 50cm, 18.3.2010 váha 9.5kg a 75 cm, 18.3.2011 váha 12kg a 87cm

Není tady

#3 18. 8. 2010 23:26

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

Vero, pokud od smlouvy odstoupíte, je toto důvodem pro podání žádosti finančnímu úřadu o prominutí daně, za splnění zákonných podmínek pak k prominutí úhrady skutečně dojde. Lhůta pro podání žádosti jsou 3 roky od uskutečnění transkace.

Pokud dům darujete dceři a ona daruje Vám větší částku peněz (odpovídající ceně předmětu převodu) bude věc posuzována jako zastřená kupní smlouva, nikoliv dvě darování, se všemi z toho vyplývajícími právními a daňovými důsledky - pokud by tuto transakci někdo zkoumal. Hypotéka na dceřině bytu by neměla hrát roli, spíš předpokládám žě Vás právník upozorňoval právě na problematičnost vzájemného darování.

Opravy v katastru nemůže katastrální úřad dělat po libosti, jedná se o značně formalizované řízení, s definovanými postupy, a navrch zápis odpovídá návrhu stran i skutečnosti, není tedy zatím co opravovat.

Pokud Vás právník opravdu napálil, zvažte zvolení jiného poskytovatele právních služeb pro další kroky. Každopádně skutečně odborná pomoc by Vám mohla v této situaci pomoci.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

#4 19. 8. 2010 7:12

vera
♥♥♥♥♥♥-

Máme podepsanou smlouvu, že nám má dcera se zetěm vyplatit částku 2,2 mil., peníze jsou už prý na cestě......je to jasné, že by to byla zastřená kupní smlouva......ale to je snad jasné vždy při těchto darováních....

takže to by nešlo ?

Není tady

#5 19. 8. 2010 7:19

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

vera napsal(a):

Máme podepsanou smlouvu, že nám má dcera se zetěm vyplatit částku 2,2 mil., peníze jsou už prý na cestě......je to jasné, že by to byla zastřená kupní smlouva......ale to je snad jasné vždy při těchto darováních....

takže to by nešlo ?

A proč si dceři jednoduše barák nedarovala? Nakonec jsi udělala to nejhorší, barák připadl i zeťovi, který jakoby zaplatil polovinu. Pokud se rozvedou barák ponechá manželce a bude chtít vyplatit podíl t.j. 1,1 mil. Kč. Vlastně už vím, proč?? Získanými penězi vyplatím BM. Takže pěkná levárna hned od začátku !

Není tady

#6 19. 8. 2010 8:41

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

Martino , Vladěno..neumíte číst? Vera píše, že jim právník, který sepsal smlouvu řekl, že darovat to nelze kvůli hypotéce.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#7 19. 8. 2010 8:50

vera
♥♥♥♥♥♥-

Vladeno, nevíš.........
Musím vyplati Bm....po rozvodu....dům bych prodala za mnohem...mnohem větší cenu.....cizím lidem....zbyla by mi slušná částka.....kdybych dala plovinu BM........dcera se zetěm přišli s nabídkou, že ho koupí, opraví a budou bydlet vedle.....všichni jsme souhlasili, i BM.......nejhůž jsem dopadla já....když odečtu poplatky, odhad......zbude mi jedna třetina

úřednice na FÚ ....NAPROSTO NEZNÁMÁ OSOBAse divila, proč jsme to neřešili darem, že to tak dělají všichni

dům, který jsme s BM postavili, zpláceli 28 let a který po rozvodu připadl mně, že já budu vlastníkem a že mu vyplatím z něho polovinu....JAKÁ LEVÁRNA
mohl být vlastníkem BM a mně vyplatit polovinu.....on nechtěl.....je alkoholik a asi si dokázal tehdy spočítat, jak by to dopadlo
sám chtěl, abych mu dala peníze.........abych prodej uskutčnila já, tehdy jsme plánovali cizím lidem.....

já v této kauze doplácím nejvíc....získá dcera se zetěm.....to je dobře, mají 3 děti .......a spokojený je i BM

já jenom chtěla.........když je to transakce v rodině.....ušetřit na poplatcích........a že jsme si neověřili info, že když je byt zatížený hypo, tak to nejde

někoho takto osočit z LEVÁRNY HNED OD ZAČÁTKU.....to mně hlava nebere

myslím si, že když nevíš vše.....

Není tady

#8 19. 8. 2010 9:02

laminanonte
♥♥♥♥♥♥-

vera napsal(a):

Vladeno, nevíš.........
Musím vyplati Bm....po rozvodu....dům bych prodala za mnohem...mnohem větší cenu.....cizím lidem....zbyla by mi slušná částka.....kdybych dala plovinu BM........dcera se zetěm přišli s nabídkou, že ho koupí, opraví a budou bydlet vedle.....všichni jsme souhlasili, i BM.......nejhůž jsem dopadla já....když odečtu poplatky, odhad......zbude mi jedna třetina

úřednice na FÚ ....NAPROSTO NEZNÁMÁ OSOBAse divila, proč jsme to neřešili darem, že to tak dělají všichni

dům, který jsme s BM postavili, zpláceli 28 let a který po rozvodu připadl mně, že já budu vlastníkem a že mu vyplatím z něho polovinu....JAKÁ LEVÁRNA
mohl být vlastníkem BM a mně vyplatit polovinu.....on nechtěl.....je alkoholik a asi si dokázal tehdy spočítat, jak by to dopadlo
sám chtěl, abych mu dala peníze.........abych prodej uskutčnila já, tehdy jsme plánovali cizím lidem.....

já v této kauze doplácím nejvíc....získá dcera se zetěm.....to je dobře, mají 3 děti .......a spokojený je i BM

já jenom chtěla.........když je to transakce v rodině.....ušetřit na poplatcích........a že jsme si neověřili info, že když je byt zatížený hypo, tak to nejde

někoho takto osočit z LEVÁRNY HNED OD ZAČÁTKU.....to mně hlava nebere

myslím si, že když nevíš vše.....

já v tom žádnou levárnu taky nevidím.Pokud jsi prodala dceři něco, co jí lze darovat, ale byla si špatně informována, je v pořádku, že se to snažíš nějak napravit.

Každý je génius.
Ale pokud budete posuzovat rybu podle její schopnosti vylézt na strom,
bude celý svůj život žít s vědomím, že je neschopná.

* Albert Einstein

Není tady

#9 19. 8. 2010 9:12

judynka
♥♥♥♥---

ještě mě v rychlosti napadá - odstoupit z prodeje, dům dceři darovat, a zároveň si peníze od ní "půjčit" - jeví se však tato varianta velmi riziková..nebudete mít dům a budete mít navíc dluh..pro jistotu bych si tam dala břemeno užívání

Upravil(a) judynka (19. 8. 2010 9:13)

Není tady

#10 19. 8. 2010 9:16

vera
♥♥♥♥♥♥-

ano, byla jsem špatně informována.........a snažím se to napravit

dokonce mi toto poradila neznámá státní úřednice na FÚ....že to máme napravit

ale aby ta náprava nestála na poplatcích víc než těch 66 000

o to mi jde....

Není tady

#11 19. 8. 2010 9:21

vera
♥♥♥♥♥♥-

měli jsme napsat darovací smlouvu.........ta je bez poplatků

dcera by mi darovala nějaké peníze.......zase bez poplatků

toto je LEVÁRNA ?

myslím si, že z těchto důvodů i náš stát stanovil nulové poplatky z dědických a darovacích transakcí v rámci rodin.....když majetek připadne přímým dědicům

a

Není tady

#12 19. 8. 2010 10:28

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Vero, když od smlouvy odstoupíte (platně), jak jsem již psal níže, můžete o vrácení daně z převodu požádat. Při následném darování FÚ neprověří, zda bylo či nebylo vyplaceno nějaké další plnění. I při darování manželovi dítěte (zeť, snacha) je toto darování od daně osvobozeno. Peníze zaplacené za odhad Vám znalec nevrátí, stejně tak právník za sepis smlouvy a další rady, také poplatek za vklad do katastru (500,- Kč) již zpět nedostanete.

Než se do tohoto všeho pustíte, nechte si od právníka, který připravoval celou transkaci, vyložit, proč zástavní právo na bytě dcery postup přes darování vylučuje - je možné, že je zde nějaká důležitá okolnost, která v zadání chyběla ....

Darování i cenného majetku je v souladu se zákonem, nelze tedy hovořit o žádné levárně. Stejně tak vyplacení části peněz bývalému manželovi, pokud s méně výhodným naložením s domem souhlasí, je naprosto korektní jednání.

Rozumím Vaší obavě svěřit věc opět odborníkovi, ale z celého popisu situace vyplývá, že návštěva advokáta s tímto problémem by nebyla od věci.

www.aksvoboda.cz

Není tady

#13 19. 8. 2010 10:58

vera
♥♥♥♥♥♥-

ano, děkuji

Není tady

#14 19. 8. 2010 11:57

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Omlouvám se za slovo levárna, ale nějak mi to hlava nebere. Píšeš, že dcera má na svůj byt hypotéku, ty ji prodáváš či daruješ barák a z peněz vyplatíš polovinu BM. Já nemůžu pochopit, kde ty peníze vlastně jsou??!

Pokud dcera má hypotéku a tři děti, je jasný, že peníze v šupleti nemá...tak, kde vezmeš ty peníze cca 1,1 mil. Kč pro BM ?

tvoje slova: , že nám má dcera se zetěm vyplatit částku 2,2 mil., peníze jsou už prý na cestě......je to jasné, že by to byla zastřená kupní smlouva......ale to je snad jasné vždy při těchto darováních.... Přeci je to poměrně velká částka.... ....tímto směrem  jsem pochybovala sad

Upravil(a) Vladena (19. 8. 2010 12:05)

Není tady

#15 19. 8. 2010 15:46

vera
♥♥♥♥♥♥-

dcera bydlí 10 let v 4 pok. bytě v OV, který má zatížený hypotékou.....

byt prodala za 2,2....a za stejnou cenu koupila můj dům....a tu hypotéku převedla na tuto nemovitost

BM dostane 1,3....a já zbytek........za který ten dům spravíme

Není tady

#16 19. 8. 2010 15:53

Anna1
♥♥-----

Vero, vyjadrim se izolovane jen k tomu poplatku. Proc bys mela platit tech 66 tis jako celou castku jen ty? Nejedna se o obycejny prodej cizimu cloveku. Jde prece o domluvu mezi tebou, dcerou a BM. Ja bych byla pro, at se rozdeli poplatek na tretiny mezi vas tri. To se mi jevi spravedlive.

Není tady

#17 19. 8. 2010 17:56

Vladena
♥♥♥♥♥♥-

Aha, děkuji...přehlídla jsem minulý čas...vlastnila byt v OV.smile

Není tady

#18 19. 8. 2010 18:24

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Web

Jinak řečeno, jestli tomu rozumím dobře, dcera prodala byt, z kupní ceny bude hrazeno vyplacení bývalého manžela a rekonstrukce, zatímco Vy v reálu nedostanete z transakce vlastně nic.

Vzhledem k tomu Vám doporučuji zvážit zřízení věcného břemene užívání nemovitosti (části) ve Váš prospěch, nakolik to bude možno v souladu s podmínkami zástavního práva banky. Ač to nyní nevypadá, vztahy v rodině se mohou změnit, popř. může být dcera s manželem nucena dům prodat - takto budete mít zajištěné užívání nemovitosti.

Jinak co se týče daní, kdo je poplatník daně zákon říká jasně.

www.aksvoboda.cz

Není tady

#19 19. 8. 2010 19:28

vera
♥♥♥♥♥♥-

ano, já taky myslela na sebe a mám to nějak ošetřené

daň musím zaplatit já, dcera platila daň z prodeje bytu a BM to nadhodím a uvidím......asi vím co

víc se dozvím v pondělí

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí