Oznámení

14. února : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

14. února : Kyjevské smažené fazole. I bez masa se dá připravit skvělý oběd!

14. února : Menopauza mění vzhled ženy. Na co všechno má vliv kolísající hladina hormonů

#1 16. 8. 2010 11:26

Tiffany
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 19. 9. 2007
Příspěvky: 578

Smlouva o dílo

Ahoj,

potřebuji poradit. Poprvé dávám dohromady smlouvu o dílo.

Na netu je spousty vzorů smluv, ale vyznat se v tom je docela oříšek.  V první řadě jsem si všimla, že smlouva o dílo je bud podle občanského nebo obchodního zákoníku.

Takže netušim, kterou vybrat. U nás se bude jednat o vztah živnostníka s družstvem, takže si zatim myslim, že by to mělo být podle obchodního zákoníku. Jestli to jsem to sama trochu vydedukovala, tak podle občanského zákoníku by to mělo být, když je to vztah živnostník a občan...

Můžete mi prosím potrvdit ten obchodní zákoník, případně jestli znáte nějaký dobrý odkaz na vzor, budu vděčná.

Díky moc.

Není tady

 

#2 16. 8. 2010 12:29

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Registrovaný: 13. 8. 2010
Příspěvky: 572
Web

Re: Smlouva o dílo

Tiffany, obchodní zákoník je primárně určen pro regulaci vztahů mezi podnikateli, a tedy se typicky použije např. pro vztah mezi obchodníky či živnostníky, mezi stavební firmou a subdodavatelem a podobně. Pokud si jako družstvo (předpokládám že bytové, nezaložené za účelem podnikání) od řemeslníka (podnikatele) objednáte rekonstrukci, měl by se vztah řídit podle zákoníku občanského, nebo družstvo zde bude vystupovat v pozici neobchodníka, spotřebitele, na stejné úrovni jako je běžný občan, a tedy by mu měla náležet i stejná úroveň právní ochrany. Úprava dle občanského zákoníku poskytuje zákazníkovi větší úroveň ochrany než dle zákoníku obchodního.

Co se týče smlouvy samotné, měla by obsahovat totéž co jakákoliv jiná smlouva - označení stran, vymezení předmětu smlouvy (co má být provedeno a v jaké kvalitě), termín zhotovení, cena, případné sankce, datum a podpisy (za oba subjekty musí jednat oprávněná osoba).

Do smlouvy je pak dále možno zahrnout další ustanovení typu prodloužené záruky, záloh či splátek ceny díla, dodržovaní klidu v domě, denní úklid a nespočet dalších možností, reagujícíh na konkrétní situaci.

Porovnejte si tři čtyři vzory z internetu, jejich základ bude odpovídat výše uvedenému, pokud však půjde o větší zakázku, zvažte zadání vypracování smlouvy (či alespoň posouzení Vámi připraveného konceptu) advokátovi - v případě problémů při zhotovování díla se investice do odborné porady vrátí mnohonásobně.


A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

 

#3 16. 8. 2010 12:49

Tiffany
♥♥♥♥♥--
Registrovaný: 19. 9. 2007
Příspěvky: 578

Re: Smlouva o dílo

Mockrát děkuji.

Je to opravdu vztah mezi živnostníkem a bytovym družstvem, jen já jsem jako zástupce živnostníka, připravuji to manželovi. Ale samozřejmě co se týče podstaty, je to stejné. Takže jsem ráda, že ted vím, že musím hledat smlouvu podle občanského zákoníku, děkuji.

Nejde o rozsáhlé dílo, tak si myslím, že bych to měla zvládnout sama, ale porovnávat samozřejmě budu.

Pokud budete mít ještě nějakou radu, ráda si ji přečtu.

Není tady

 

#4 16. 8. 2010 17:54

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Registrovaný: 13. 8. 2010
Příspěvky: 572
Web

Re: Smlouva o dílo

Tiffany, to co jsem psal, jak jste správně podotkla, platí pro smlouvu, a ji sestavuje kterákoliv ze stran. I v případě kdy zastupujete zhotovitele, snažte se co nejpřesněji popsat dílo, tak, aby objednatel nemohl říci, že chtěl něco jiného. Veškeré dohodnuté vlastnosti, podmínky a postupy ve smlouvě uveďte, nevadí když tato další ujednání budou obsáhlá. Pokud existují plány, výkresy, vzorové fotografie, připojte je ke smlouvě jako její součást.

V praxi se opakuje situace, kdy si strany dohodnou něco odlišně od písemného znění, tuto dohodu písemně nezachytí a jedna ze stran poté s poukazem na nesplnění písemného znění dohody odmítá plnit...

Jestliže je dílo v hodnotě desetitísíců korun, sjednejte si zálohy dle postupu prací.

A poslední rada, otevřete si občanský zákoník na smlouvě o dílo
např: http://business.center.cz/business/prav … st8h4.aspx
a během chvilky zjistíte co všechno by smlouva měla ještě řešit.


A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

 
NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

Zápatí

Powered by PunBB 1.2.24c
© Copyright 2002–2008 Rickard Andersson
Content © Copyright 2000–2016 SAMI spol. s r.o.
Ochrana osobních údajů