Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 4. 8. 2010 9:17

pírko
♥♥♥----

malování na hedvábí

Dobrý den, nevím jestli jsem tu dobře... potřebovala bych poradit od někoho kdo má zkušenosti s malováním na hedvábí. Dělám něco špatně. Barvy se mi krásně rozpíí, ale  dělá mi to pořád mapy, výsledek pak je že mám celý polštářek flekatý. Poradíte někdo?

http://www.mytickerz.com/tickers/ypz5apoievjo441n.png

Není tady

#2 4. 8. 2010 10:58

Anda
♥♥♥♥♥♥-

Re: malování na hedvábí

Pírko, sice nejsem až tak zkušený malíř hedvábí, ale zkusím..
1) barvy nesmí být naneseno moc (nesmí se tvořit "kalužinky" barvy)
2)větší plochy malovat rychle, aby barva nestačila někde zaschnout dřív,  než to domaluješ celé. Pokud by to hrozilo, můžeš se zkusit pojistit tak, že celou plochu, která bude barvená, namočenou houbičkou trochu zvlhčíš, což pak samotný proces schnutí zpomalí.

Není tady

#3 4. 8. 2010 22:09

pírko
♥♥♥----

Moc děkuji. Zkusím to tummenupp

http://www.mytickerz.com/tickers/ypz5apoievjo441n.png

Není tady

#4 8. 8. 2010 22:32

Blossom
Host

Malování na hedvábí jsem si zkoušela na Výstavě kreativity v Praze-Dubči. Tam nám radili, že nejprve je třeba celý šátek napnutý na rámu navlhčit - postříkat rovnoměrně fixírkou, a pak teprve malovat. Pak to fleky nedělá, krásně se to rozpíjí.
Malování na hedvábí mě nadchlo: Ať děláte, co děláte, nedá se to zkazit: Vždycky se to nějak velmi zajímavě rozpije, a zvlášť po posypání hrubou solí to vypadá umělecky a nádherně.
Mám odtamtud vlastnoručně namalované 3 šátky, jeden hezčí než druhý, a to jsem to zkoušela prvně v životě. Ještě si chci někdy ušít hedvábné minišaty a sama si je namalovat. To bude nádherný originál, a jak se znám, tak tyrisové barvy... smile

#5 9. 8. 2010 12:08

Anda
♥♥♥♥♥♥-

Ono hodně záleží na tom, jakou techniku zvolíš. Pokud se jedná o úplný základ (jak uvádí Blossom), pak je počáteční zvlhčení opravdu nejlepší způsob. Pokud ale nejdřív kreslíš konturou, pak je ze začátku určitě lepší, zvolit menší vzory (abys tak plochu měla pravidelně rozdělenou a nebyl problém jednotlivé části domalovat tak, aby nestačilo zaschnout) nebo nejdřív namalovat kontury, nechat pořádně zaschnout, zvlhčit, namalovat velké plochy, nechat zaschnout a v klidu pak domalovat malé. Rozhodně nikdy nevlhčit rozmalované - hodně velká šance, že se ti vlhkost dostane i přes konturu do hotového, výsledkem je pak světlý flek jak cvek. A hrubá sůl (i jemná), kterou zmiňuje Blossom, je fakt fajn, když se něco nepovede, jak má, je z toho díky ní "umělecký záměr" (ze začátku jsem potřebovala pomalu solný důl).

Není tady

#6 9. 8. 2010 12:18

Blossom
Host

Ještě k těm konturám: Pokud jsme tehdy na tom workshopu chtěli mít něco ohraničené, nerozpité barva do barvy, tak úplně nejdřív po napnutí hedvábí na rám jsme si ty základní kontury namalovali roztaveným voskem (štětcem namáčeným do roztaveného vosku.
Teprve PAK se fixírkou navlhčila celá plocha, ale ty jednotlivé dílky, které potřebujete mít ohraničené a nerozpité, si vymalujete jednou barvou, a ono se to přes tu čáru voskem nedostane a nerozpije (pokud tedy ta čára je kompaktní, pokud ji nemáte nikde přerušenou.)
A poté, co je šátek hotový, vložíte ho mezi několik vrstev novin a žehlíte, a tím žehlením se ten vosk z těch voskových čar rozehřeje a vsákne do těch novin a na místech těch původně voskových čar vám vzniknou čáry bílé, a na každé jejich straně ohraničená jiná barva.
Mám takto namalovaný šátek s rybičkami, ty rybičky jsou v jiné barvě než voda okolo, a je to moc krásné.

#7 9. 8. 2010 12:36

Anda
♥♥♥♥♥♥-

Máš pravdu, Blossom, voskem se taky dělá pěkně. Já ho ale jako konturu nemám moc ráda, víc se mi líbí kontury jemné a tenké. Ale to je věc vkusu.
Prostě to chce zkoušet, Pírko. Hlavně v klidu a pomalu, hodně důležitá je tu trpělivost a rozvaha, ona totiž metoda "pokus-omyl" vychází v tomhle případě celkem draho.

Není tady

#8 9. 8. 2010 13:59

Blossom
Host

Ale pozitivní na tom je, že i když ten výsledek je úplně jiný,, než jsi původně zamýšlela, tak VŽDYCKY je to nakonec krásné.
Na tom workshopu jsem sledovala i výrobky ostatních lidí - všichni jsme tam byli absolutní laici-amatéři, , a mezitím i mladší děti třeba, no a všechny vzniklé šátky byly nádherné, žádný "zkažený" jsem tam neviděla.

Na malování na hedvábí je úžasné právě to, že se to zkazit nedá - i kdyby to totiž maloval slon chobotem, bude to vždycky krásné a umělecké a naprosto originální wink  tummenupp big_smile

#9 9. 8. 2010 14:37

Anda
♥♥♥♥♥♥-

Blossom napsal(a):

Ale pozitivní na tom je, že i když ten výsledek je úplně jiný,, než jsi původně zamýšlela, tak VŽDYCKY je to nakonec krásné.
Na tom workshopu jsem sledovala i výrobky ostatních lidí - všichni jsme tam byli absolutní laici-amatéři, , a mezitím i mladší děti třeba, no a všechny vzniklé šátky byly nádherné, žádný "zkažený" jsem tam neviděla.

Na malování na hedvábí je úžasné právě to, že se to zkazit nedá - i kdyby to totiž maloval slon chobotem, bude to vždycky krásné a umělecké a naprosto originální wink  tummenupp big_smile

Pokud ovšem nejsi magor, který trvá na tom, že co si zamanul, to vytvoří, i kdyby trakaře luftem lítaly.

Není tady

#10 10. 8. 2010 15:10

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Blossom napsal(a):

Ještě si chci někdy ušít hedvábné minišaty a sama si je namalovat. To bude nádherný originál, a jak se znám, tak tyrisové barvy... smile

Blossom dělala jsem mamince tuniku, právě tyrkysovou. V uměleckých potřebách si koupila metráž hedvábí, já ji nabarvila a ona si to spíchla. Na hedvábí právě ty tyrkysové, modré a zelenkavé odstíny posypané solí vypadají skvěle. Konturu jsem vůbec nedávala, jen jsem rozpíjela bravy do sebe. Maminka k tomu nosí bílé kalhoty a ta kombinace je na léto fakt nádherá. Problém ale trochu je, že hedvábí jako materiál nezakryje žádné nedotatky a neodustí ani kilo navíc, takže je dobrý zvážit, jestli to pak člověk unosí...tím chci říct, že já bych si to třeba dovolit nemohla, i když by se mi takové šaty líbily moc a moc!

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí