29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Mmch. jsou i tací, jejichž rodiče jim na studia nepřispívali vůbec ničím. Takže se opravdu nemáš nijak hrozně. Buď ráda za to, že si můžeš dovolit studovat dvě školy najednou.
Není tady
mariposa: existují méně časově náročné brigády se slušným výdělkem...
To tedy asi "jak kde", mari.
Puppy, patřím mezi lidi, kterým rodiče takzvaně "dali střední školu" a pak už to bylo všecko finančně jenom na mně. Naopak jsem platila já jim alespoň částečně za stravu, když jsem přijela na víkend za nimi.
Asi bych na Tvém místě zkusila být trpělivější v přístupu k rodičům a při nějaké (každé) dobré příležitosti dala najevo, že mě jejich chování mrzí.
Ohledně plateb partnera - vdávala jsem se ještě před zahájením studia na VŠ a bylo pro mě samozřejmostí, že jsem jednak já nosila domů výplaty a jednak že manžel z našeho (tedy i ze svého, vydělával tehdy víc než já) rodinného rozpočtu přispívá na moje studia (vlastně všech mých škol - je to čím dál dražší). Kdyby mi bránil nebo se nějak šprajcoval , nežila bych s ním
. Však se "mu" dnes ta moje studia docela vyplatila
.
Chápu maminky, že jim nedělá dobře, když jejich synci "dotují" své partnerky - ale to je to samé, jako kdyby holka nechtěla vařit, prát, žehlit - prostě vést domácnost, protože by měla pocit, že "příliš investuje"...
Myslím si, že to celé stejně závisí na uvážení a domluvě těch dvou mladých lidí.
Není tady
Terci, ale toje trochu jiná situace: Ty ses (jak píšeš) nejdřív vdala, a PAK jsi teprv začala studovat VŠ. Takže tam je myslím na místě, že tě manžel tehdy finančně ve studiu podporoval.
Tady 20tiletá autorka vlákna teprve začíná žít společně se svým přítelem, jak jsem pochopila, teprv nedávno spolu začli bydlet... Myslím, že očekávat, že by on měl přispívat nějak na její studia, je, aspoň podle mě, dost divné.... Vždyť se ještě 100* můžou rozejít...
Předpokládala bych, že on, jestli si už vydělává nebude po ní chtít přesnou polovinu úhrad za bydlení (myslím nájem a energie), ale jenom nějakou část.... Tobych v té situaci viděla jako rozumné.
Ano, chlap má manželku na mateřské uživit. Ale tady teprve ona studuje, a on zřejmě teprve začíná pracovat...prostě teď bych sem mateřskou netahala, to je naprosto předčasné.
A chtít nebo očekávat od partnera, aby mi sponzoroval studia, to by mě hamba fackovala (ať být tou studentkou já sama, a nebo být třeba rodiči takové studentky).
Studuji dvě školy najednou, protože jsem nastoupila na uměleckou SŠ, která je šestiletá, a po maturitě jsem se rozhodla, že nechci studovat do 26 jen hudbu a že bych si pro svoji budoucí kariéru aktivního hudebníka ráda zdokonalila jazyky, takže jsem nastoupila na PedF na obor angličtina francouzština. Za rok SŠ dokončím a budu (doufám) pokračovat na VŠ hudebního zaměření, takže dvě školy budu studovat ještě dlouho a vím, že je to pro moji kariéru důležité. Přítel dostudoval loni, má nízký nástupní plat, k tomu dělá tak 3-4x týdně po večerech brigády, přinese domů tak 17000,- měsíčně. Z toho zaplatí nájem a energie 12000, doteď jsem u něho bydlela zadarmo, od září jsme se z mé vlastní iniciativy domluvili, že budu přispívat 1600,-. Platí mi telefon 500,- měsíčně, platí mi antikoncepci, kupuje knihy, které urychleně potřebuji ke studiu a nejsou momentálně dostupné v knihovně. Platí mi dokonce i tramvajenku a jeho auto využívám mnohem víc než on, abych stíhala přejezdy mezi školami, přesto jsem ani jednou netankovala za své. Dává víc, než by musel, a když je potřeba a já při zkouškovém na obou školách dohromady nestíhám, vaří, pere a uklízí sám. Opravdu od něho nemohu chtít víc. Rodiče mi doposud platili kolej, teď hovoří o 1000,- měsíčně na nájem, jinak dostávám 1500-2000 na tři týdny. Vím, že jsem se pro své studium rozhodla sama, ale je to základ pro můj budoucí příjem...
Upravil(a) Puppy (2. 8. 2010 19:10)
Není tady
Sama se snažím si přivydělat, soukromě učím, protože to je časově flexibilní, ale faktem je, že to není stabilní příjem, na který by se dalo spolehnout a měsíčně si vydělám mezi 2000-4000,-. Z toho kupuji oblečení, kosmetiku, část učebnic, platím si akce s přáteli a cesty autobusem domů a zpět.
Není tady
Vy nevyjdete ze 17 tisic 2 osoby??Teda ze 7 tisic,kdyz odectu najem a energie.
+ jeste to co te plati rodice a s tvoji brigadou.
Upravil(a) eremuruss (2. 8. 2010 19:06)
Není tady
Pro eremura: padl zde dotaz, proč mne přítel neuživí bez financí od mých rodičů... Přítel platí ze svých 17000 (občas je to i méně, záleží na rozsahu brigád, co mu zrovna přidělí) nájem a energie 12000 (nikoliv 10000!), 2x telefon celkem za 1000, k tomu benzín dejme tomu 1500, 800 2x tramvajenka, 200 antikoncepce. To je 15500,-, zbyde mu 1500....
Není tady
Puppy, to není moc. Já ti to napíšu víc obecně, to co tu píší ostatní. Budeš li s rodiči vyjednávat jako malá holka, budou se k tobě jako k závislé a malé holce chovat a dále s tebou manipulovat. Zkus se zamyslet nad tím, co od tebe vlastně chtějí a potřebují. To ty vidíš lépe než my všichni. Jestli je to pokec, touha mít pořád malé dítě nebo jen touha po pomoci s věcmi, do kterých se jim nechce. Zkus se porozhlídnout po vztahu bratr - rodiče. Pak bych také přemýšlela o konfliktu tvoje matka a babička.
Pak si rozmysli, jak by to pro tebe bylo dobré, jak by to tobě vyhovovalo. A pak zkus být dospělá a jako dospělá jednat. Přiznat svůj díl zodpovědnosti, a přidat rozhodnost do svých slov. Nenech se odbýt kecama. Máš viditelně jiný životní styl. Což automaticky neznamená že je špatný. to by tvoji rodiče také mohli pochopit.
Není tady
Puppy napsal(a):
Pro eremura: padl zde dotaz, proč mne přítel neuživí bez financí od mých rodičů... Přítel platí ze svých 17000 (občas je to i méně, záleží na rozsahu brigád, co mu zrovna přidělí) nájem a energie 12000 (nikoliv 10000!), 2x telefon celkem za 1000, k tomu benzín dejme tomu 1500, 800 2x tramvajenka, 200 antikoncepce. To je 15500,-, zbyde mu 1500....
Pred tim si mela psano 10 tisic.
Není tady
zcela otevřeně říkám, že by se mi nelíbilo, kdyby můj syn měl takto houfně dotovat svoji přítelkyni..
pokud se rozejdete, budeš mu to chtít nějakým způsobem vrátit..?
Není tady
Puppy napsal(a):
Studuji dvě školy najednou, protože jsem nastoupila na uměleckou SŠ, která je šestiletá, a po maturitě jsem se rozhodla, že nechci studovat do 26 jen hudbu a že bych si pro svoji budoucí kariéru aktivního hudebníka ráda zdokonalila jazyky, takže jsem nastoupila na PedF na obor angličtina francouzština. Za rok SŠ dokončím a budu (doufám) pokračovat na VŠ hudebního zaměření, takže dvě školy budu studovat ještě dlouho a vím, že je to pro moji kariéru důležité. Přítel dostudoval loni, má nízký nástupní plat, k tomu dělá tak 3-4x týdně po večerech brigády, přinese domů tak 17000,- měsíčně. Z toho zaplatí nájem a energie 12000, doteď jsem u něho bydlela zadarmo, od září jsme se z mé vlastní iniciativy domluvili, že budu přispívat 1600,-. Platí mi telefon 500,- měsíčně, platí mi antikoncepci, kupuje knihy, které urychleně potřebuji ke studiu a nejsou momentálně dostupné v knihovně. Platí mi dokonce i tramvajenku a jeho auto využívám mnohem víc než on, abych stíhala přejezdy mezi školami, přesto jsem ani jednou netankovala za své. Dává víc, než by musel, a když je potřeba a já při zkouškovém na obou školách dohromady nestíhám, vaří, pere a uklízí sám. Opravdu od něho nemohu chtít víc. Rodiče mi doposud platili kolej, teď hovoří o 1000,- měsíčně na nájem, jinak dostávám 1500-2000 na tři týdny. Vím, že jsem se pro své studium rozhodla sama, ale je to základ pro můj budoucí příjem...
nějak mi uniká, co chceš po sobě. zatím tady čtu, že tě dotuje přítel a rodiče. neměla by ses víc snažit ty?
já mám dceru taky na vysoký, kromě bydlení, jídla si skoro všechno platí sama z brigád.jezdí třeba ráno do školy taky v 6 a přijede v 23. ale chce studovat, tak se musí sama snažit.
Není tady
Puppy napsal(a):
Chtěla bych, aby pochopili, že jsem dospělá a dokážu se postarat o svoji domácnost, ale oni mi nevěří.
Je zajímavé, že přítel i rodiče musí za tebe platit domácnost, při zkouškovém období musí celý chod domácnosti obstáravat přítel, a přesto máš pocit, že se dokážeš sama o domácnost postarat.
Rodičům zřejmě vyhovuje, že tě tímto mohou vydírat.
Když jsem se při výšce odstěhovala k příteli, brala jsem jako samozřejmost chodit brigády několikrát týdně po večerech, abych žádné peníze nemusela chtít. Bylo to ale docela náročné
Není tady
Blos: Terci, ale toje trochu jiná situace: Ty ses (jak píšeš) nejdřív vdala, a PAK jsi teprv začala studovat VŠ.
Já vím, Blos, rozumím. Ale já jsem např. měla podanou přihlášku, ještě než jsme se vzali, a manžel od našeho začátku věděl, že chci pokračovat dál - nikdy neřekl ani slovo proti mým plánům.
Myslím, že pokud přítel Puppy s ní počítá do dalšího života (chodí spolu už docela dlouho), nemělo by u nich vůbec nějaké placení nájmu atd. přijít na přetřes.
Ale zrovna tohle je stejně mimo téma, že .
Puppy, jsi velmi šikovné děvče, fandím Ti. S rodiči to ještě zkus nějak "po dobrém" probrat .
Není tady
Tercila napsal(a):
mariposa: existují méně časově náročné brigády se slušným výdělkem...
![]()
![]()
To tedy asi "jak kde", mari.
Terci, např. doučování (jazyky, vysokoškolský předměty, středoškolský předměty, základka, hudba atd. atd. ...). Za hodinu/hodinu a půl je dost slušný výdělek Kamarádka neměla žádné osvědčení, že může učit a učila v jazykovce, dvakrát týdně od sedmi do osmi a pak hurá do školy, taky studovala dvě vejšky zároveň. Bydlela na koleji, pak u přítele, bez sponzoringu rodičů.
Není tady
Terci, např. doučování (jazyky, vysokoškolský předměty, středoškolský předměty, základka, hudba atd. atd. ...).
Tak zrovna tohle tady vůbec nefrčí. To se známými inzerujeme (několik předmětů) už několik let a - NIC. Možná ve větším městě, ale ... Tady by ses neuchytila - snad kromě angličtiny.
Omlouvám se za .
Upravil(a) Tercila (2. 8. 2010 20:14)
Není tady
Puppy, je problém rodičům každý den zavolat, když jim to udělá radost?
Není tady
Puppy napsal(a):
přinese domů tak 17000,- měsíčně. Z toho zaplatí nájem a energie 12000,teď hovoří o 1000,- měsíčně na nájem, jinak dostávám 1500-2000 na tři týdny....a měsíčně si vydělám mezi 2000-4000,-.
17 - 12 = 5000 + 1000 + cca 2000 + cca 3000 = 11 000 mno... nežijete si špatně... holt vyskakovat si můžeš jen do výše svojeho příjmu...
mateřská láska dusí? rodiče tě obtěžují svojím zájmem o tebe? asi bychom tě měli politovat...
Není tady
aprill napsal(a):
možná, kdyby se denně nehlásila rodině, tak by ušetřila i nějakou tu korunu na hovorném..
Není tady
laminanonte napsal(a):
aprill napsal(a):
možná, kdyby se denně nehlásila rodině, tak by ušetřila i nějakou tu korunu na hovorném..
ale těch pár kaček za klid v rodině stojí
mimochodem já jsem už z domu hoooooooooooooooodně dlouho a taky každý den rodičům volám - co dělali, jak se měli, co jim mám dovést a co ne, co mám zařídit
Není tady
aprill napsal(a):
Ublížilo by mi, kdybych nosila copy, protože se to tatínkovi líbí? Kdybych nosila bílý blůzičky, protože to má rád? Kdybych seděla doma a vařila, smažila a háčkovala? A pak si vzala nějakýho hodnýho hocha ze sousedství, páč tatínek to tak chce a je to pro mý dobro? Sakra jo, ublížilo by mi to zásadně. Já žiju svůj život, ne to, co mi nalajnujou rodiče. Sorry za výlev, ale na tenhle argument jsem malinko alergická.
Jinak ad uživení partnerky na mateřský: nějak se neobjevuje možnost, že bude partnera na rodičáku živit naopak Puppy - pokud získá příslušný vzdělání a bude úspěšná, klidně to tak může dopadnout. Ne každej nutně hledá u partnera finanční zajištění. Samo nevím, jestli to tak u Puppy je, jen že je to jedna z možností, když už tady divoce spekulujeme.
Upravil(a) Kubula (2. 8. 2010 20:47)
Není tady
Kubula napsal(a):
aprill napsal(a):
Ublížilo by mi, kdybych nosila copy, protože se to tatínkovi líbí? Kdybych nosila bílý blůzičky, protože to má rád? Kdybych seděla doma a vařila, smažila a háčkovala? A pak si vzala nějakýho hodnýho hocha ze sousedství, páč tatínek to tak chce a je to pro mý dobro? Sakra jo, ublížilo by mi to zásadně. Já žiju svůj život, ne to, co mi nalajnujou rodiče. Sorry za výlev, ale na tenhle argument jsem malinko alergická.
Jinak ad uživení partnerky na mateřský: nějak se neobjevuje možnost, že bude partnera na rodičáku živit naopak Puppy - pokud získá příslušný vzdělání a bude úspěšná, klidně to tak může dopadnout. Ne každej nutně hledá u partnera finanční zajištění. Samo nevím, jestli to tak u Puppy je, jen že je to jedna z možností, když už tady divoce spekulujeme.
copy, bílá blůzička a večer zavolat a projevit zájem je rozdíl a dost velký!
Není tady
aprill napsal(a):
No, maj společnýho to, že se nemůžeš sama rozhodnout, co bys považovala za dobrý nebo přiměřený, páč prostě skáčeš, jak ti pískaj rodiče. Díky, nechci.
Není tady
amba001 napsal(a):
Vlaďka.
Nikde nepíšu, že by Puppy měl živit přítel, jen si myslím, když ona povede společnou domácnost, že by ji měl podpořit, když pracuje.
Vést domácnost pro dva mlaďochy je sranda. Podpořit jistě, ale ne dávat do toho všechno. Za chvíli se můžou rozejít a co mu zbyde? Ona vystuduje v pohodě za "jeho" peníze a on potom co?
Prostě dokud studuje, klobouk dolů dvě školy nejednou, a dokud jí v podstatě živí rodiče, tak s tím asi moc nenadělá.
Za 11 tis. měsíčně snad i v Praze se dá slušně žít.
A to, že se maminkám nelíbí, že jejich synové živí slečny je opravdu jen druhá strana pohledu na věc. Nelíbí se mi to. Dokud synova slečna bydlí u nás, nemám problém se o ni starat. Ale pokud se odstěhují, zůstane veškeré financování na synovi. Chodí do práce 4 měsíce a fakt si zatím nic nekoupil. Nepodporuju ho v rozhazování peněz, to rozhodně ne. Ale na druhou stranu se mi moc nelíbí, aby se v devatenácti hned uvázal k holce a k bytu.
Není tady
Kubula napsal(a):
aprill napsal(a):
No, maj společnýho to, že se nemůžeš sama rozhodnout, co bys považovala za dobrý nebo přiměřený, páč prostě skáčeš, jak ti pískaj rodiče. Díky, nechci.
skáče za jejich peníze
Není tady
aprill napsal(a):
Kubula napsal(a):
aprill napsal(a):
skáče za jejich peníze
No jestli od nich dostává nějaký dva tři tisíce měsíčně, tak toho skákání po ní moc chtít nemůžou, když už tam teda mám hledat nějaký přímý úměry mezi živením a přepínáním..
Není tady