18. září : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 18. září : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 18. září : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Bydlíme v domku s manelovými rodiči,manel vlastní 1/2 jeho rodiče druhou 1/2.
Rodiče se rozhodly darovat svoji polovinu jednomu z naich nezletilých dětí a stanovily pro naeho syna opatrovníka ,který bude mít plnou způsobilost k právním úkonům-tak je to uvedeno v návrhu smlouvy, kterou máme s manelem podepsat.
1-Zajímalo by mě jaké povinnosti, nebo závazky z toho,e naemu nezletilému synovi bude určen opatrovník pro nás, jako rodiče a naopak pro opatrovníka vyplývají.
Není tu k tomu napsáno nic.
Předpokládám,e my jako rodiče nebudeme moci dům prodat.
Co třeba nějaké úpravy a opravy domu-musíme o tom informovat opatrovníka?Musí on nám k tomu dávat souhlas?
Kdybych si do domku chtěla nastěhovat nemocného tatínka a manel by souhlasil-musím mít souhlas té od opatrovníka?
2-určuje se opatrovník automaticky do zletilosti dítěte,tedy do 18let?-není tu napsáno do kdy -nerada bych podepsala něco co by syna později nějak omezovalo.Neměla bych trvat na tom, aby do smlouvy bylo dopsáno něco jako -do 18 let dítěte?
3-Kdy tuto smlouvu podepíeme,bude polovina domu nezletilého syna a druhá manelova-kdyby manel chtěl mě darovat část ze své poloviny nebo na nemovitost zřídit věcné břemeno uívání pro mě -můe toto vyřídit sám?
Není tady
Vanda napsal(a):
bude mít plnou způsobilost k právním úkonům
ke vem právním úkonům??? No tak na tohle bych si teda dala opravdu velký pozor... trvala bych na nějakém správcovství co se týká poloviny domu, ale rozhodně bych nenechala svojemu dítěti ustanovit opatrovníka, který by měl plnou způsobilost k právním úkonům, abych se náhodou nedočkala "příjemného" překvapení ve formě nějakých uzavřených smluv (napoříklad o stavebním spoření a podobně).... nebo o prodeji oné poloviny domu... proč nejste opatrovníkem jeden z vás rodičů?
Není tady
Vando tohle nepodepisujte, radi zajdi za právníkem...
Není tady
To je nářez teda Rozhodně nepodepisovat, taky nechápu, proč není určen jeden z rodičů Porada s právníkem je zcela jistě na místě !
Není tady
1-úpravy a podobně budete muset oznámit opatrovníkovi a vyádat si jeho souhlas.
2- není-li stanoveno jinak, tak opatrovník je zmocněn do zletilosti dítěte.
3- manel ze své poloviny ti můe darovat bez omezení i zřídit věcné břemeno.
Ale jinak ti v dotazu chybí zásadní info, kdo je tím opatrovníkem. Nejsem si jistý, jestli si mýrnix dýrnix můou tchánovci stanovit opatrovníka jak je napadne. Seeň si informace, zda opatrovníka nemusí stanovit výhradně soud. Pak by opatrovníkem zpravidla byl soud nebo sociálka, pokud by neurčili jinou osobu.
Něco má tady:
http://www.epravo.cz/top/clanky/nabyvan … 54971.html
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/on … -vzor.html
http://www.linde-nakladatelstvi.cz/medi … PAR4-1.pdf
Snad ve zkradce-Kdy jsme se vzali manelovi rodiče svým dvěma dcerám darovaly kadé byt. Domek ve kterém rodiče bydlely měl být ná s tím,e oni odejdou bydlet na chalupu./ve ústně/Domek jsme opravili, rodiče tu zůstali a manelovi po čase napsali/darovali/ tu polovinu.
Jeliko manel je ji 4 roky v inv.důchodu a opět mu ho prodlouili ,ádali jsme je, aby domek převedli celý na nás tak jak slibovali,protoe se obáváme toho,e kdyby se s nimi něco stalo museli bysme vyplatit mé vagrové a to i z toho co jsme tu vybudovali-to by ale v naí momentální fin. situaci / manel v inv. důchodu a já jsem byla nyní rok na neschopence/ nebylo moné.
Rodiče ale manelovi ji nic darovat nechcou a mě u vůbec ne / i kdy jsme se tu dvacet let dřeli a domek financovali./
Vyřeili to smlouvou / co je návrh k soudu aríku/ kterou nám dali v pátek s tím ,e to máme přes víkend podepsat.
Opatrovníkem je tam stanovena moje vagrová manelova sestra/ nás se nikdo na nic neptal./
Mě hodně mrzí ,e tu já jako manalka jejich syna nemám ani to uívání-co podle mě znamená,e vlastně po právní stránce moje bydlení v tomto domě není oetřeno vůbec.Ale jak psal ARÍK mohla bych to vyřeit přes manela.
To e se ted´ budeme muset na vechno ,co v domě budeme chtít udělat ptát / snad i písemně??/ vagrové mě vůbec netěí.
Jo, jetě mě tu v té smlouvě zarazila věta-rodiče tu budou mít doivotní bezplatné bydlení-znamená to i e za ně budeme platit vodu .el. plyn???
Já nevím to si taky kadý můe vyloit po svém /já u tady v té rodině nikomu moc nevěřím/
Děkuju aríku za ty odkazy mrknu na to a rozhodně si přes týden zajdu jetě raději k právníkovi.
To zas bude večer u nás veselo a řeknu,e si svůj podpis musím rozmyslet.....ach jo....
Není tady
Vando, kolik let je synovi?
Není tady
V té smlouvě by mělo být formulováno, e rodiče mají bezplatné břemeno doivotního uívání. Nikoliv bezplatné bydlení. Tudí energie musí hradit v poměrné části. Jo, pokud je tam bezplatné bydlení uvedeno výslovně, tak pak byste cálovali vecny energie, opravy a pod. vy.
A jak to tu popisuje, tak se mi vůbec nelíbí, e tvoje vagrová by měla být opatrovatelkou. A pokud má manel darovanou polovinu domku, tak kdyby se mu něco stalo, tak na tu jeho polovinu domku bude dědiců jak psů a dostane směný dědický podíl z toho. Take o bydlení sice nepřijde, ale bude to zdrojem hádek. Také manela zohni, aby ti dal do katastru na svoji půlku bezplatné břemeno doivotního uívání, protoe zatím visí v luftě a nemá vůbec ádné právo v papírové formě na tu půlku domku. Akorát jeho půlku uívá z titulu manelky, ale kdy by na to dolo, tak balí igelitky a směr most. pokud tam jetě bude volno.
Opravdu je nejrozumnějí zajít konzultovat s právníkem, protoe by tě mohli odrbat výhledově dohola, zvlátě pokud vagrová by měla mít moc nad druhou půlkou domku. I kdy vechny její kroky by musel schválit soud, tak ten dbá na prospěch ditěte a ty jde mimo.
arik napsal(a):
V té smlouvě by mělo být formulováno, e rodiče mají bezplatné břemeno doivotního uívání. Nikoliv bezplatné bydlení. Tudí energie musí hradit v poměrné části. Jo, pokud je tam bezplatné bydlení uvedeno výslovně, tak pak byste cálovali vecny energie, opravy a pod. vy.
A jak to tu popisuje, tak se mi vůbec nelíbí, e tvoje vagrová by měla být opatrovatelkou. A pokud má manel darovanou polovinu domku, tak kdyby se mu něco stalo, tak na tu jeho polovinu domku bude dědiců jak psů a dostane směný dědický podíl z toho. Take o bydlení sice nepřijde, ale bude to zdrojem hádek. Také manela zohni, aby ti dal do katastru na svoji půlku bezplatné břemeno doivotního uívání, protoe zatím visí v luftě a nemá vůbec ádné právo v papírové formě na tu půlku domku. Akorát jeho půlku uívá z titulu manelky, ale kdy by na to dolo, tak balí igelitky a směr most. pokud tam jetě bude volno.
Opravdu je nejrozumnějí zajít konzultovat s právníkem, protoe by tě mohli odrbat výhledově dohola, zvlátě pokud vagrová by měla mít moc nad druhou půlkou domku. I kdy vechny její kroky by musel schválit soud, tak ten dbá na prospěch ditěte a ty jde mimo.
Tam je doslovně uvedeno-věcné břemeno bezplatného doivotního bydlení a uívání darované nemovitosti!
Jetě si mě zaskočil s tím,e kdyby se manelovi něco stalo bude dědiců jako psů-Snad jen moje 3děti /17,14,14/ a já, nebo snad jetě někdo jiný?
A jetě mě ted´ napadlo-co kdyby se stalo nedej boe něco mému synovi na kterého to chcou přepsat?
Taky se můe stát něco opatrovníkovi-neměl by v té smlouvě být napsaný nějaký náhradník -kdyby opatrovník nemohl z jakýhkoliv důvodů syna zastupovat??
To e to vechno bude zdrojem hádek je mi jasné,tak jak rodiče nalajnovali ivot nám, tak to tímto udělají i mým dětem.
Sorry,e se pořád ptám,ale mám z toho fakt hlavu jak balon,jsou to věci kterým nerozumím a někdy stačí v těch právních frázích změnit slovíčko a má to úplně jiný význam.
Mimochodem manel u jim to v pátek podepsal, odjíděl na 4 dny mimo domov smlouvu mu podstrčili s tím atĄ podepíe.Bud´ prý bude mít barák přes svoje děcko nebo nebude mít nic.
Mě to sem oupli a pak,myslím e ten papír stejně neplatí pokud to nepodepíou oba rodiče.
Není tady
aprill napsal(a):
Vando, kolik let je synovi?
14 let.
Není tady
Vanda napsal(a):
Opatrovníkem je tam stanovena moje vagrová manelova sestra/ nás se nikdo na nic neptal./
no pozdravpánbůh kdy se vagrová rozhodne tu půlku prodat a peníze chytře někam "investovat" nezávidím ti tvoji situaci...
Není tady
Bety napsal(a):
Vanda napsal(a):
no pozdravpánbůh kdy se vagrová rozhodne tu půlku prodat a peníze chytře někam "investovat" nezávidím ti tvoji situaci...
To by snad ani nemohla????!!!
Není tady
Vanda napsal(a):
Bety napsal(a):
Vanda napsal(a):
To by snad ani nemohla????!!!
Upřímně, ani bych se nedivila, připadá mi to jako dobře připravený komplot. Hlavně nic nepodepisuj bez porady s právníkem ! Nenech se vydírat.
Není tady
podle mne určit opatrovníka můe jen soud, samozřejmě na něčí návrh. jinak ze zákona jste to vy dva s manelem.
soud určuje podle toho, zda je důvod a v jakém rozsahu .
Není tady
agewa napsal(a):
podle mne určit opatrovníka můe jen soud, samozřejmě na něčí návrh. jinak ze zákona jste to vy dva s manelem.
soud určuje podle toho, zda je důvod a v jakém rozsahu .
agewo ta smlouva o přepisu poloviny domu na nezletilé dítě = Návrh na ustanovení opatrovníka pro uzavření darovací smlouvy a smlouvy o zřízení věcného břemene.Kterou po naem podpisu manelovi rodiče odelou k soudu.Navrhovatelé jsou tchán s tchýní a důvod je ten,e on jako nezletilý nemůe spravovat svou polovinu domu.
Není tady
Vanda: dědicové- neměl jsem tuení, e má tolik dětí. To pak má své jisté, nebo má za domácí početní převahu. Spí jsem pomýlel na jeho rodiče, jestli by nebyli bráni jako e bydlí ve společné domácnosti. To by pak nebylo příli ono. Take se neznepokojuj.
Nicméně se víc lidem tady zdá, e tě chcou vyachovat ze hry, tak opravdu konzultuj s DOBRÝM právníkem. Jde o tvoje budoucí bydlení, nic meního.
arik napsal(a):
Vanda: dědicové- neměl jsem tuení, e má tolik dětí. To pak má své jisté, nebo má za domácí početní převahu. Spí jsem pomýlel na jeho rodiče, jestli by nebyli bráni jako e bydlí ve společné domácnosti. To by pak nebylo příli ono. Take se neznepokojuj.
Nicméně se víc lidem tady zdá, e tě chcou vyachovat ze hry, tak opravdu konzultuj s DOBRÝM právníkem. Jde o tvoje budoucí bydlení, nic meního.
Dík.Oni s náma ve společné domáctnosti nebydlí-dům má zkolaudované 2 bytové jednotky a kadý máme svoji,bohuel společný vchod,chodba dvůr a zahrada.
Není tady
Vanda napsal(a):
agewa napsal(a):
soud určuje podle toho, zda je důvod a v jakém rozsahu .agewo ta smlouva o přepisu poloviny domu na nezletilé dítě = Návrh na ustanovení opatrovníka pro uzavření darovací smlouvy a smlouvy o zřízení věcného břemene.Kterou po naem podpisu manelovi rodiče odelou k soudu.Navrhovatelé jsou tchán s tchýní a důvod je ten,e on jako nezletilý nemůe spravovat svou polovinu domu.
já chápu , jak to myslí. ale podle naeho zákona jsou opatrovíky - zákonými zástupci rodiče, A v případě, e oni nemohou , určuje se soudem někdo jiný. Tchánovci by museli dokázat, e vy nejste schopni se o synův zájem postarat a v takovém připadě je větinou opatrovníkem stát - někdo z péče o dítě. tak alespon to znám ze své praxe.
Není tady
Vanda napsal(a):
agewa napsal(a):
soud určuje podle toho, zda je důvod a v jakém rozsahu .agewo ta smlouva o přepisu poloviny domu na nezletilé dítě = Návrh na ustanovení opatrovníka pro uzavření darovací smlouvy a smlouvy o zřízení věcného břemene.Kterou po naem podpisu manelovi rodiče odelou k soudu.Navrhovatelé jsou tchán s tchýní a důvod je ten,e on jako nezletilý nemůe spravovat svou polovinu domu.
moná to chtějí tímto obejít, nicméně to můe být velký problém. vy byste se tím dobrovolně vzdali svých rodičovských práv. za prvé to tak jednodue nejde a za druhé bacha nato.....nemuselo by se to pak týkat jen domu.
a znovu....začalo by se přezkoumávat, zda jsem nebo nejste schopni se o synův zájem starat.
Není tady
agewa napsal(a):
Vanda napsal(a):
agewa napsal(a):
já chápu , jak to myslí. ale podle naeho zákona jsou opatrovíky - zákonými zástupci rodiče, A v případě, e oni nemohou , určuje se soudem někdo jiný. Tchánovci by museli dokázat, e vy nejste schopni se o synův zájem postarat a v takovém připadě je větinou opatrovníkem stát - někdo z péče o dítě. tak alespon to znám ze své praxe.
Rodiče nemůou být v tomto případě opatrovníky.
Soud ustanoví opatrovníka jednak v případě, e by mohlo dojít ke střetu zájmů zákonných zástupců a dítěte nebo mezi dětmi tých rodičů navzájem (půjde například o řízení péče soudu o nezletilé, řízení o osvojení, řízení o určení nebo popření otcovství, dědické řízení atd.) V takové situaci nemůe toti podle zákona o rodině ádný z rodičů své dítě zastoupit a soud je povinen ustanovit dítěti opatrovníka, který bude dítě v řízení nebo při určitém právním úkonu zastupovat. Tímto opatrovníkem je zpravidla ustanoven orgán vykonávající sociálně-právní ochranu dětí. Z dikce zákona vyplývá, e pro ustanovení opatrovníka je dostačující pouhá potencionalita střetu zájmů.
Soud můe dále ustanovit opatrovníka v těch odůvodněných případech, kdy by majetkové zájmy dítěte mohly být ohroeny. Prioritně bude opatrovníkem ustanovena fyzická osoba, která má způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu, svým způsobem ivota zaručuje řádný výkon této funkce v zájmu dítěte a s ustanovením opatrovníkem souhlasí. Nemůe-li být opatrovníkem ustanovena fyzická osoba, ustanoví soud opatrovníkem zpravidla orgán sociálně-právní ochrany dětí.
Upravil(a) aprill (1. 8. 2010 14:40)
Není tady
Tvoje vagrová se určitě nestane opatrovníkem tvého syna, větinou je to přísluný sociálně - právní odbor přísluného města, kde bydlí ( magistrát) , s těmi by jsi se měla poradit, co je pro tvého syna a vlastně i pro vás nejlepí. A tvoje vagrová je hódně ikovná, celkem lacino by přila k 1/2 domu, kterou by vám výhodně pak prodala. Určitě se poraď s právníkem , aby jsi nenaletěla.
Není tady
sama dělám opatrovníka synovi mé kamarádky. Jeho rodiče si brali úvěr z jeho stavebního spoření.
Opatrovníka určuje soud, nemohou to být rodiče, ale můe to být někdo z rodiny, který dohlédne, e se daný právní úkon dělá v zájmu dítětě. Dále je ze sociálního odboru určen kolizní opatrovník (sociální pracovnce), která opět hájí zájem dítěte a je nestranná. Navíc, jakákoliv změna se projednává u soudu.
Take situace, kdy by vagrová chtěla dům proda, je naprostý nesmysl.
Není tady
Take
1. Opatrovník (http://www.epravo.cz/top/clanky/opatrov … 16871.html)
Opatrovnictví je jeden z institutů, který je určen k ochraně práv a zájmů nezletilého. O jeho ustanovení rozhoduje soud usnesením, ve kterém také vymezí rozsah práv a povinností opatrovníka z hlediska účelu, pro který je opatrovníkem ustanoven, tak aby ochrana zájmů nezletilého byla plně zajitěna. Z uvedeného vyplývá, e na rozdíl od poručníka, kterému je svěřen výkon vech práv a povinností, která jinak náleí rodičům, opatrovník vykonává pouze některá práva a povinnosti, která by jinak náleela rodičům.
Soud ustanoví opatrovníka jednak v případě, e by mohlo dojít ke střetu zájmů zákonných zástupců a dítěte nebo mezi dětmi tých rodičů navzájem (půjde například o řízení péče soudu o nezletilé, řízení o osvojení, řízení o určení nebo popření otcovství, dědické řízení atd.) V takové situaci nemůe toti podle zákona o rodině ádný z rodičů své dítě zastoupit a soud je povinen ustanovit dítěti opatrovníka, který bude dítě v řízení nebo při určitém právním úkonu zastupovat. Tímto opatrovníkem je zpravidla ustanoven orgán vykonávající sociálně-právní ochranu dětí. Z dikce zákona vyplývá, e pro ustanovení opatrovníka je dostačující pouhá potencionalita střetu zájmů.
Soud můe dále ustanovit opatrovníka v těch odůvodněných případech, kdy by majetkové zájmy dítěte mohly být ohroeny. Prioritně bude opatrovníkem ustanovena fyzická osoba, která má způsobilost k právním úkonům v plném rozsahu, svým způsobem ivota zaručuje řádný výkon této funkce v zájmu dítěte a s ustanovením opatrovníkem souhlasí. Nemůe-li být opatrovníkem ustanovena fyzická osoba, ustanoví soud opatrovníkem zpravidla orgán sociálně-právní ochrany dětí.
V usnesení o ustanovení opatrovníka je soud povinen vymezit rozsah jmění, které bude opatrovník s péčí řádného hospodáře spravovat, přičem zároveň určí, jakým způsobem má být, popřípadě nesmí být s jednotlivými částmi nakládáno (týká se to zejména způsobu výkonu vlastnických a jiných věcných práv a práv z duevního vlastnictví, způsob výkonu práv k cenným papírům a práv závazkových). Zákon o rodině (zákon č. 94/1963 Sb.) výslovně opatrovníkovi zakazuje, aby při správě jmění činil zákony, které jsou spojeny s nepřiměřeným rizikem.
2. Funkce opatrovníka zaniká, jakmile zastoupený začal být zastupován zákonným
zástupcem nebo nabyl procesní způsobilosti anebo pominuly důvody, pro ně byl
opatrovník ustanoven. Rovně smrtí opatrovníka - pak by musel být ustanoven nový,
opět soudně.
3. Pro opravy, úpravy či prodej domu platí přísluná ustanovení obč. zák. o podílovém
spoluvlastnictví. Toté pro dědictví jak po manelovi, tak případně po synovi.
Jinak na věcné břemeno bezplatného doivotního bydlení a uívání darované nemovitosti bych v ádném případě nepřistoupila, protoe vechny náklady od energií po opravy byste platili vy právě za synovu půlku, protoe on nemá ádné příjmy. Navíc pojem "darovaná nemovitost" je poněkud pofidérní - jedná se o celý dům nebo pouze tu 1/2 teď darovanou synovi? Oni mají pravděpodobně na mysli jen tu (kde asi bydlí?), ale z formulace vyplývá, e by se mohlo jednat o nemovitost celou - take by teoreticky rodiče mohli poadovat uívání i té vaí (darované) poloviny.
Není tady
Mluvila jsem s právničkou a ona mě ujistila,e tohleto můeme podepsat,e je to jen ,,návrh" na určení opatrovníka k darovací smlouvě k nemovitosti.Jakmile soud schválí tchánovci navreného opatrovníka, sepíe darovací smlouvu ,kde budou přesně vechny povinnosti rozepsané tedy i to placení energií,do kdy ona tím opatrovníkem bude,v čem ho bude zastupovat atd.atd.
S tím ,e je opatrovníkem právě vagrová nenaděláme nic-tchánovci to tak chcou a kdy to nebude tak,tak at´ prý děvčata vyplatíme a na to bysme samozřejmě neměli.Vím e nás tím opět přitlačili ke zdi, ale jinou monost ne souhlasit s tím co vymysleli prostě nemáme.ijeme v pasti.
Není tady
Já bych takovou smlouvu nepodepsala. Koneckoncu, za 4 roky bude syn dospelý a pak mu muou darovat pulku domu rovnou. Ani heverem by ze me podpis nedostali.