Oznámení

6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 25. 7. 2010 2:13

Ronja
Moderátor(ka)
Místo: Chaloupka pod lesem
Web

Co mohu dělat II (sorajaa)

Přeji užitečnou diskuzi smile

M+B, 06/2011
A+R 05/2014
F 01/16

Není tady

#2 25. 7. 2010 14:30

sorajaa
♥♥♥----

Re: Co mohu dělat II (sorajaa)

Uvědomila jsem si, že dnes je to přesně šest týdnů, co jsem se dozvěděla, že manžel má milenku. Nikdy bych neřekla, že za tak poměrně krátkou dobu se může člověku takto změnit a otočit život. A je mi jasný, že to horší mě ještě čeká. Ty první dny, co jsem se vše dozvěděla, to bylo peklo. Šok, strach, nejistota, probdělý noci, bylo hrozný se  s tím srovnat  aspoň tak, aby člověk mohl tak nějak fungovat. Nevěřícnost, říkala jsem si, že to není možný, že to je nějaký omyl, zlý sen, ze kterého se vzbudím a zase bude vše jako dřív.
A to jsem ještě netušila, že budu muset řešit takové praktické věci jako teď, ze šoku jsem se musela honem rychle probrat, protože se nejedná jen o mě, jsou tu ještě holky a pro ty to taky nebylo a není vůbec jednoduchý.
Přemýšlím, jestli mi to celé dalo taky něco pozitivního. Tím nejdůležitějším  bylo asi lepší poznání sebe sama, dokud člověku neteč do bot, asi nemá moc důvodů nad sebou nějak příliš přemýšlet. Dále poznání svého manžela, ono to bude znít možná divně, jak to můžu brát jako pozitivum, ale já to teď už  tak vnímám. Dále poznání, co má člověk kolem sebe lidí, kterým na vás záleží, já před tím viděla pořád jen manžela a rodinu, to byla moje priorita, a vše kolem tak trochu přehlížela a zanedbávala. A to byli známí, přátelé, moje zájmy a taky i já sama. Dále zjištění, jak moc fajn mám dcery, to jsem samozřejmě věděla i před tím, ale přece jenom se vztahy mezi náma tak nějak prohloubily. Pak další maličkosti, mnohem víc volného času sama na sebe, svoje zájmy, přátele, a taky ještě něco hodně důležitého, větší samostatnost a nutnost spoléhat se sama na sebe.
Jindy jsem nedělní dopoledne trávila tak, že jsem od rána stála u sporáku, vařila, pekla, aby všichni byli spokojení. Dnes jsme s dcerou jely na oběd do restaurace, v klidu poseděly, popovídaly, daly si dobré jídlo, pak se zastavily ještě na výstavě, bylo to moc fajn. Za chvíli jedu na návštěvu ke kamarádce a moc se na ni těším.  Je mi jasný, že to všechno jsem mohla dělat i dřív, a bylo to moje rozhodnutí, že jsem to nedělala a raději se přizpůsobovala manželovi, teď se sama sebe ptám, proč vlastně?
Snažím se to všechno užít, vím, že v příštích dnech už budu muset řešit ty praktické starosti, co mi tato situace způsobila, mám z toho velkou obavu, obavu z celé svojí budoucnosti,ale vím,že to za mě nikdo neudělá.

Upravil(a) sorajaa (25. 7. 2010 14:33)

Není tady

#3 25. 7. 2010 15:00

zuzi777a
♥♥♥♥♥♥-
Web

Poslechni Sor-  píšeš hezky, je fajn, že  si o tom přemýšlíš.... ALE- v tom tvém příspěvku jsem našla jeden OBROVSKÝ omyl! wink
Že bude hůř. Nebude, věř tomu! Možná budou komplikace  přízemního rázu, ale  zústávají ti všechna pozitiva,která jsi již objevila a budou přibývat i další! Jenom je teď ještě nevidíš- jsou za rohem.big_smile

A to ještě ani netušíš, že až se z toho všeho oklepeš, zjistíš, že jsou i jiní muži, že ti může být s někým fajn, ba co dím LÍP než s bývalým.... Nebo  že objevíš kamarádky, kamarády, aktivity o kterých se ti coby "vzorné obětavé manželce" ani nezdálo....  Neboj se toho ,co bude. Těš se  na  NOVÝ ŽIVOT!!! tummenuppstolt

Není tady

#4 25. 7. 2010 15:58

sisina
♥♥♥♥---

Sor-  čeká tě lepší život i když sis ještě nedávno určitě myslela, že tak jak žiješ jsi šastná. Já s odchodem manžela za milenkou, po vyplakání a smíření se se situací zjištuji, že nechápu, jak jsem mohla žít jen pro něj a pro děti. Až nyní vidím, že jsou kolem mne lidi, kteří mě mají rádi a já je zanedbávala, na sebe jsem taky moc nemyslela.. Prostě domácí puka se vším všudy.Také se mi upevnil vztah s dětma, jsem tak nějak víc v klidu a v pohodě. Věřím, že mě ještě štěstí potká, i když ze začátku jsem byla pesimistka. Až nyní se rozhlížím kolem sebe a vidím, že jde žít život i trochu líp a možná i veseleji. Sice mě i tebe ještě čekají soudní tahanice, mě už to začalo.Ale najednou mám sílu i na tohle a nenechám se zahnat do kouta. Přeji šastný život a spoustu dobrých přátel. Zjistíš, že není jen jeden mužský na světě.

Není tady

#5 25. 7. 2010 16:12

helena
♥♥♥♥♥♥♥

to všechno jsem mohla dělat i dřív, a bylo to moje rozhodnutí, že jsem to nedělala a raději se přizpůsobovala manželovi, teď se sama sebe ptám, proč vlastně?
Další z dobrejch kroků - ptᚠse "proč?" (a určitě už znᚠodpověď http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png).
A budoucnosti se neboj - holky mají pravdu, když říkají, co všechno hezkýho tě ještě čeká. Podívej, já na starý kolena taky zjistila, že svět nespadne, když odjedu na týdenní dovolenou nebo přijdu občas domů později, než ten pán, co s ním bydlím a podhodím mu studenou večeři... http://fora.babinet.cz/img/smilies/smile.png jen mi to trvalo hodně dlouhých let a fakt jsem měla ze začátku pocit, že dělám něco nepatřičnýho (ale on naštěstí skoro přejde).

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#6 25. 7. 2010 16:21

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

Ja si myslím, že hlavne príde NIEČO INÉ. V niečom to bude asi lepšie, v niečom horšie - ale hlavne iné. Prídeš na to, že tivot sa dá ži aj inak. stolt Deti už sú vežké, takže nemᚠani zviazané ruky tým, že by si na ne "ostala sama"... a myslím, že keď sa naučíš postavi sama za seba, bude sa ti ešte na svete páči tak, že raz pôjdeš slečne Milenke poďakova. big_smile

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#7 26. 7. 2010 10:43

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

zuzi777a napsal(a):

Poslechni Sor-  píšeš hezky, je fajn, že  si o tom přemýšlíš.... ALE- v tom tvém příspěvku jsem našla jeden OBROVSKÝ omyl! wink
Že bude hůř. Nebude, věř tomu! Možná budou komplikace  přízemního rázu, ale  zústávají ti všechna pozitiva,která jsi již objevila a budou přibývat i další! Jenom je teď ještě nevidíš- jsou za rohem.big_smile

A to ještě ani netušíš, že až se z toho všeho oklepeš, zjistíš, že jsou i jiní muži, že ti může být s někým fajn, ba co dím LÍP než s bývalým.... Nebo  že objevíš kamarádky, kamarády, aktivity o kterých se ti coby "vzorné obětavé manželce" ani nezdálo....  Neboj se toho ,co bude. Těš se  na  NOVÝ ŽIVOT!!! tummenuppstolt

...JJ budu se opakovat, ale líbánky po čtyřicítce, zamilovaný sms, pařby se starejma známejma  a podobný světský blbinky jsou zasloužený balzám a jak tu někdo psal ještě milence poděkuješ, že tě vytrhla z pocitu, že musíš být furt na stráži u plotny, aby měl manžílek všechno akurátní wink zjistíš, že nemusíš nic, navíc mᚠholky odrostlý a to je velký bonus v týhle horký kaši, která je teď už vlažná, za pár týdnů bude studená a jednoho dne jí vykydᚠi s nezvedeným exem a uvaříš si něco odlehčenýho, moderního, lepšího. Nemám o tebe Sorajoo strach, nejsi z těch co sem chodí fňukat celý roky, ale jednᚠa postarᚠse o sebe a to je to nejcenějí co z týhle situace vytěžíš. Ty pocity co se v tobě teď honěj jsou přirozený a všechny co to měly +- jako ty si tím prošly a dneska se tomu smějem, svět se fakt netočí kolem jednoho strejdy stolt vypraš mu kožich zamávej mu a jdi dál, je škoda plýtvat cenným časem a energií pro někoho, kdo má ve velké hlavě dočasně pusto. Čas je to co se koupit nedá a jsme tu jen na chvíli. Můžeš čekat,ale taky by z tebe mohla být nekonečná vydeptaná čekanka. Jednu takovou znám, bývala to pohodová baba teď je mí jí moc líto, čeká 9 let a už je úplně pominutá, vzhlíží ke svýmu idolu jako k parsifalovi emanuelovi a není jí pomoci a on si s ní hraje a raduje se jak se o něj dvě baby devět let perou. Je vysmátej a ony se obě cpou práškama na nervy a uteklo jim pomalu deset let života v zoufalství.

Upravil(a) xxxx (26. 7. 2010 10:48)

dum spiro spero

Není tady

#8 26. 7. 2010 12:01

vera
♥♥♥♥♥♥-

ano...půjdeš slečně Milence poděkovat

souhlasím....líbánky na stará kolena.....i po padesátce jsou super

kdesi vzadu to občas zabolí......ale já za 1,5 zažila tolik nádherných věcí...2 jiné dovolené a každý víkend výlet, kolo nebo výstavu, přednášku....

Není tady

#9 26. 7. 2010 14:03

Sofi1
♥♥♥----

Sorajo,
pokud někdo jede více jak dvacet let v takříkajích "zaběhnutých kolejích", je přirozené, že má strach co bude. Že si myslí, že ho čekají těžké chvíle a situace. V nejbl힚í budoucnosti to  nebude určitě nejlehčí. Tím myslím, vypořádání se s manželem. Podle toho jak se nyní chová a kope kolem sebe, to nebude lehké. Ale ustojíš to, ustála si doposud vše bez ztráty hvězdičky a vzhledem k tomu, že v sobě neživíš nenávist a zlobu, tak věřím, že to ustojíš dál. Na to, aby jsi byla v pohodě, samozřejmě nemusíš čekat. Život nekončí jedním "troubou". A i Ty příjdeš na to, jak krásně se dá žít, když dᚠve svém pořadníku  sebe na první místo. Mᚠna to právo. A je to svým způsobem i Tvoje povinnost. Protože, když budeš v pohodě Ty, budou i Tví blízcí. smile
Tvůj manžel je vlastně chudák. Nyní není schopný uvědomit si, o co všechno přichází. Tak jak se mění Tvůj život, tak se mění i ten jeho a i když předtím o změnu stál, tak nyní, když nastává, tak se s tím nedokáže vyrovnat. Jeho strach je ještě větší než ten Tvůj. Ale to jen můj možná neobjektivní názor.
Moc na Tebe myslím, jsi krásná duše a přeji Ti, aby jsi brzo došla poznání, že takovéto změny v životě, nejsou prohrou.

Není tady

#10 26. 7. 2010 21:18

sorajaa
♥♥♥----

Ahoj holky,hrozně vás obdivuji, jak jste to vy všechno zvládly,ustály, jste statečný baby, obdivuji vᚠoptimismus, který jste ještě navíc schopný předávat jiným. Jsem vám moc vděčná.
Taky doufám, že budu časem, až toto všechno přebolí, taková. 
Vím, že v životě zákonitě přijdou období, kdy je člověku ouvej, ale musí věřit, že to přejde, že zase bude líp. A je to tak Sofi, živit v sobě zlobu a nenávist opravdu nikam nevede, s tím se špatně žije.
Manžel odjel v pátek,většinou se vrací v neděli večer, ale včera poslal sms, že ještě dvy dny zůstane u té jeho paní. Dnes mi posílal sms, prý co je doma nového. Tak jsem mu odepsala, kde je to pro něho teď doma? Prý tam, kde ho mají rádi. Já to vidím trochu jinak, myslím, že doma je tam, kde to mám rád i já, kde žijí ti, které já mám rád, místo, kde žijí ti, kterým je spolu dobře, kteří se vzájemně respektují, pomáhají, věří si a váží si domova jako místa, kam se můžou uchýlit, i kdyby se proti nim spiknul celý svět.

Upravil(a) sorajaa (26. 7. 2010 21:20)

Není tady

#11 26. 7. 2010 22:02

zuzi777a
♥♥♥♥♥♥-
Web

sorajaa napsal(a):

Ahoj holky,hrozně vás obdivuji, jak jste to vy všechno zvládly,ustály, jste statečný baby, obdivuji vᚠoptimismus, který jste ještě navíc schopný předávat jiným. Jsem vám moc vděčná.
Vím, že v životě zákonitě přijdou období, kdy je člověku ouvej, ale musí věřit, že to přejde, že zase bude líp. A je to tak Sofi, živit v sobě zlobu a nenávist opravdu nikam nevede, s tím se špatně žije.
Manžel odjel v pátek,většinou se vrací v neděli večer, ale včera poslal sms, že ještě dvy dny zůstane u té jeho paní. Dnes mi posílal sms, prý co je doma nového. Tak jsem mu odepsala, kde je to pro něho teď doma? Prý tam, kde ho mají rádi. Já to vidím trochu jinak, myslím, že doma je tam, kde to mám rád i já, kde žijí ti, které já mám rád, místo, kde žijí ti, kterým je spolu dobře, kteří se vzájemně respektují, pomáhají, věří si a váží si domova jako místa, kam se můžou uchýlit, i kdyby se proti nim spiknul celý svět.

Přemýšlím,  jak moc silný žaludek  má  ten tvůj  "dáreček" Co jsi mu provedla  tak děsného, že tě  vytrapuje s deb.i.l.ními  smskami?  Nevím, ale pokud to opravdu dělá,tak jak píšeš, tak je snad opravdu slaboduchý... Nebo se snaží týrat úmyslně,protože jsi nepřistoupila na hru -já o tebe budu bojovat a ležet ti u nohou......
No nic-  já bych mu buď neodepsala vůbec-  nebo v duchu: kdyby tě to zajímalo, byl bys tady a ne tam.

Není tady

#12 26. 7. 2010 23:13

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Sor: Dnes mi posílal sms, prý co je doma nového.

Chlapisko jedno ušaté.... hmm dumbom
A to by mě zajímalo, kdepak zrovna byla jeho nová squaw, když Ti vypisoval tyhle SMS - před ní asi těžko wink. Nebo že by dřepěl zamknutý na WC, případně vyběhl ven s košem? wink
Ne, vážně, uvažuji téměř doslova stejně jako Zuzi: nejúčinnější by asi bylo mu neodpovídat. Takhle vlastně "zvládá" obě domácnosti, co na tom, že o té jedné mu stačí jen SMS zprávy...
Trošku si s ním pohraj - takového týpka přece stejně už zpátky doma nechceš (?).
Jsi skvělá ženská, čeká Tě lepší život, uvidíš.

Zuzi, napadá mě, že možná ani tak nechce týrat, jako by nesjpíš nejraději seděl na dvou židlích.

Upravil(a) Tercila (26. 7. 2010 23:14)

Není tady

#13 26. 7. 2010 23:21

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Praha

Tercila napsal(a):

A to by mě zajímalo, kdepak zrovna byla jeho nová squaw, když Ti vypisoval tyhle SMS - před ní asi těžko wink. Nebo že by dřepěl zamknutý na WC, případně vyběhl ven s košem? wink
Ne, vážně, uvažuji téměř doslova stejně jako Zuzi: nejúčinnější by asi bylo mu neodpovídat. Takhle vlastně "zvládá" obě domácnosti, co na tom, že o té jedné mu stačí jen SMS zprávy...
Trošku si s ním pohraj - takového týpka přece stejně už zpátky doma nechceš (?).

Zuzi, napadá mě, že možná ani tak nechce týrat, jako by nesjpíš nejraději seděl na dvou židlích.

to je jasný jako facka, je to přece chlap smile
Sor, neodpovídal bych mu

Není tady

#14 26. 7. 2010 23:33

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

PetrHI: to je jasný jako facka, je to přece chlap smile

big_smile To byla ironie?
Že by to takhle některé ženy neměly?

Není tady

#15 26. 7. 2010 23:43

zuzi777a
♥♥♥♥♥♥-
Web

Tercila napsal(a):

Já bych ho z té  "mojí"židle sklepala holou prckou na  asfalt......   cool

Soraja  je na mou náturu moc velký dobrák a  velkorysý jedinec.

Není tady

#16 26. 7. 2010 23:48

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Zuzi: Soraja  je na mou náturu moc velký dobrák a  velkorysý jedinec.

Spíš je asi v šoku a víru rychlých událostí. Všecko chce svůj čas a zas bude dobře.
Mmch: úvaha o dvou židlích neznamenala nedejbože snad nějaký souhlas či ospravedlnění takového chování smile. Buď má chlap totálně zamotanou kebuli a neví, čí je, nebo je to opravdu "osoba potvorná". sad
Ale - čím hůř se projevuje on, tím rychleji na tom bude Soraja duševně líp.

Není tady

#17 27. 7. 2010 1:22

amba001
♥♥♥----

Já bych mu odepsala: Nevím.
Trošku bych ho znejistila, o zbytek se  postará  ješitnost.
Hlavně aby si nemyslel, že tě má za všech okolností absolutně jistou.  Malinkatý červíček v hlavě udělá svoje.

Už jsi podala návrh na předběžné opatření?

Není tady

#18 27. 7. 2010 7:19

xxxx
♥♥♥♥♥♥-

rozhodně neodepisovat, na tyhle týpky platí jen IGNORE. Jestli by to v ně zanechalo červíčka nebo jiný pocity je fakt nedůležitý wink důležitý je se ho zbavit.

dum spiro spero

Není tady

#19 27. 7. 2010 8:05

Petra1234
♥♥-----

já bych napsala: "Pepo, nestíhám, napíšu později, pa "  no a klidně bych později reagovala podobně, sms od manžela mohou gradovat, pustí se informace důležité pro tebe, na straně druhé jest nulová reakce, to často člověka vytočí. Držím pěsti.

Není tady

#20 27. 7. 2010 8:14

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Dnes mi posílal sms, prý co je doma nového
Pokud už bych vůbec odpovídala, tak zřejmě otázkou "A proč tě to zajímá?"
kde je to pro něho teď doma? Prý tam, kde ho mají rádi.
"Doma je tam, kde vás mají rádi" jsem taky viděla jako nápis na tričku pod obrázkem hospodského s půllitrem...

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#21 27. 7. 2010 12:33

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

zuzi777a napsal(a):

sorajaa napsal(a):

Přemýšlím,  jak moc silný žaludek  má  ten tvůj  "dáreček" Co jsi mu provedla  tak děsného, že tě  vytrapuje s deb.i.l.ními  smskami?  Nevím, ale pokud to opravdu dělá,tak jak píšeš, tak je snad opravdu slaboduchý... Nebo se snaží týrat úmyslně,protože jsi nepřistoupila na hru -já o tebe budu bojovat a ležet ti u nohou......
No nic-  já bych mu buď neodepsala vůbec-  nebo v duchu: kdyby tě to zajímalo, byl bys tady a ne tam.

Sorajo, podle mě chybí Tvému muži láska a přijetí. On podle mě skutečně hledá místo kde by ho měl někdo rád. A dělá to jak to dělá - trochu amatérsky, trochu kaskadérsky. Prostě tápe a neví si rady kde to doma vlastně je.

A mᚠpravdu, měl by začít u sebe, hledat lásku v sobě. Ale možná to teď zatím ještě nedokáže. Neumí to. To je můj názor.

p.s: doma vůbec nemusí být nějaké kontrétní místo na zeměkouli. Ale v srdci člověka. Tam je domov na pevných základech a a se děje co se děje, tenhle domov přečká všechna zemětřesení smile

Upravil(a) mariposa (27. 7. 2010 12:39)

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenu. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#22 27. 7. 2010 16:00

Largo
♥♥♥♥♥♥-

sorajaa napsal(a):

...Manžel odjel v pátek,většinou se vrací v neděli večer, ale včera poslal sms, že ještě dvy dny zůstane u té jeho paní. Dnes mi posílal sms, prý co je doma nového. Tak jsem mu odepsala, kde je to pro něho teď doma? Prý tam, kde ho mají rádi....

Sor,
nenech si vnutit pocity viny a myšlenky typu "kdybych ho měla víc ráda, kdybych se mu snažila víc vyhovět, tak by neodešel..." a podobné věci. Odešel... byla to jen otázka času. Celou záležitost vidím jako neuvědomělou (bohužel), vzpouru, kde ty a tvé dcery jen zastupujete jiné osoby...  měla přijít daaaaaaleko dřív a v jeho původní rodině.
Nemůžeš mu nijak pomoct - nejde dospět za někoho jiného. Ale když se budeš (mimo jiné) pozorně dívat, bude to celé k užitku i tobě.
Zvýrazněné je projev dítěte, které od matky nedostalo co si umanulo a teď si to vynucuje manipulací: někdy křičí, jindy se lísá, další den vyčítá. Jen zapomnělo, že nejde o bonbóny, ale o osm lidí... když nepočítám rodiče.
Teď vidím jako důležité pro tebe a tvé děti to, co dělá: ty jsi místo u vaší společné rodiny přijala, on své odmítá. Podle mého je to naprosto zásadní.

Upravil(a) Largo (27. 7. 2010 18:05)

Dobré věci v životě jsou věci nejtišší.

Není tady

#23 27. 7. 2010 17:10

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-

Tercila napsal(a):

PetrHI: to je jasný jako facka, je to přece chlap smile

big_smile To byla ironie?
Že by to takhle některé ženy neměly?

ne, ironie ne, ale vyjimky potvrzeují pravidlo smile

Není tady

#24 27. 7. 2010 17:11

PetrHl
♥♥♥♥♥♥-

amba001 napsal(a):

Já bych mu odepsala: Nevím.
Trošku bych ho znejistila, o zbytek se  postará  ješitnost.
Hlavně aby si nemyslel, že tě má za všech okolností absolutně jistou.  Malinkatý červíček v hlavě udělá svoje.

Už jsi podala návrh na předběžné opatření?

jako chlapa by mne daleko víc znejistělo mlčení než odpověď "nevím" smile

Není tady

#25 27. 7. 2010 18:05

Tercila
♥♥♥♥♥♥♥

Largo to napsala krásně, přesně...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí