29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Ahojky všem, jak už napovídá název, mám panickou hrůzu ze zubaře! Naposledy jsem tam byla před dvouma rokama, vím není to zas až taková doba, jiní tam třeba nejdou vůbec. Jak tohle řešíte? Já bych tam zrovna akutně potřebovala, mám vylomenou stoličku a vykažený "moudrák" a začíná to pobolívat, jenže mě bolí žaludek, když si představím, že bych tam měla jít, raději se budu cpát práškama, než bych si tam došla. A nejhorší je, že je to rok od roku horší a horší, ještě před 5 lety mi to nijak moc navadilo, chodila jsem k zubaři vcelku pravidelně. Tak v čem je ten problém?
To já chodím k zubařovi docela rád, ale asi to je proto, že mám nekazivé zuby. Akorát nedávno mi museli jeden vyvrtat a zajeli vrtačkou a ž na kořen, ale stejně mi zubař nevadí. Je tu od toho, aby ti pomohl. Jestli si viděla film trosečník, tak v té chvíli si uvědomíš, jak je zubař fajn.
Není tady
Bohužel jsem ten film neviděla, to je asi chyba. Já když jdu k zubaři, tak mi pokaždé něco dělá, buď vrtá, nebo trhá, nemám dobrý zkušenosti, jednou mi vytrhl zub a pak jsem tam chodila týden na čištění, měla jsem tam pořádný zánět. Možná to bude také tím zubařem, je to takovej docela nepříjemnej člověk, ale na našem malém městě moc jiných možností není.
Čauky, dneska máš spoustu klinik, kde tě ošetří v celkové anestezii. Musíš si tu narkozu sice zaplatit, ale zase ti spraví všechny zuby,který potřebuješ.
Tak v tom filmu je Tom Hanks na pustém ostrově a bolí ho zub, tak se to snaží ignorovat, ale pak už to nejde. Nemá žádné nástroje, jen brusle, tak jednu použije jako zrcátko a druhou si opře o ten zub a kamenem uhodí do té brusle. Docela soda, nevím, jestli bych to dokázal. Pak člověk ocení práci zubaře.
Není tady
KALIK, tak to asi jednoznačně, ale spíš jsem teďka ráda, že jsem ten film neviděla .
Tak se ho neboj a ber ho radši jako někoho, kdo ti určitě pomůže.
Není tady
Janino, chyba neni v tobe, ale ve tvych zkusenostech se zubari. Ja jsem se take zubaru bala jak cert krize a ted tam chodim rada. A to proto, ze chodim k odbornikovi, ktery nikdy nic nezkazil. Penize mu platim nekrestanske, ale proste mi vzdy rekne - muze to trochu bolet, tak vam muzu dat injekci a ta bude stat ..... Kc, nebo to zkusite vydrzet a zamavate na me az budete tu injekci chtit. Samozrejme v tezsich pripadech ji da automaticky. Uzila jsem si u neho jeden perny rok, kdy jsem tam chodila temer kazdy tyden a on mi daval doporadku vsechnu tu paseku co mi tam predchozi "umelci" do mych 23 let vyrobili. Na kazdem zubu plomba, pod ni kaz, predni zuby mi musel "vymlatit" vsechny a dat umele, protoze jsem chodila cele detstvi k rovnacovi, ktery umel akorat chlastat a ne rovnat zuby. Takze jsem si "uzila" svoje, ale od te doby co dal vsechno do poradku mi plomby drzi uz pres 10 let a vim, ze kdyz jednou za pul roku jdu na kontrolu, tak uz me zadna vetsi pohroma neceka.
V prvni rade se poptej ve svem okoli na opravdu dobreho zubare a to by ti melo dodat odvahu. Potom se rozhodne nestyd zeptat na moznost anestezie a pozadat zubare, at ti ji vzdy kdyz to bude bolestive nabidne, ze si ji rada zaplatis. Bohuzel jeste stale slycham pripady od lidi, ze jejich zubar se s nejakou anestezii nehodla zdrzovat a je to ras. Ale to je jejich vec, ze si to nechaji libit.
Hlavu vzhuru.
Janina:
tak já jsem na tom naprosto stejně. Také mám panický strach ze zubaře... taky mám ulomenou stoličku a špatnej moudrák a taky se nemůžu přinutit jít k zubaři.
Třeba Radka tu píše, že chyba je ve špatných zkušenostech... ale to není vůbec pravda (alespoň u mě to neplatí!). Já měla takový panický strach ze zubaře vždy a i v dobách, kdy jsem neměla ještě žádné zkušenosti = zubař mi nikdy nevrtal, netrhlal, nic.
Nevím, jak se toho zbavit. Když už jdu, tak si i na vrtání nechávám píchnout injekci, ale stejně to nepomáhá.
Není tady
Ahoj Barborko, to jsem ráda, že nejsem sama (nehledej v tom škodolibost), fakt se mi ulevilo. Kdy jsi tam naposled byla? Já jsem teď měla dovču a říkala jsem si, že si tam dojdu určitě, ale nedostala jsem odvahu. To raději půjdu na gyndu, než k zubaři To je hrůza, bát se někoho, kdo mi pomůže, ach jo. Co mám dělat, abych konečně dostala odvahu tam jít? Když tam teď půjdu po takové době, tak mi můj zubař vynadá. Možná bych si měla zavolat někam jinam a objednat se.
Ahojky, asi v tom strachu ze zubaře opravdu bude nějaká špatná zkušenost z dětství. Taky zažívám to, co popisuješ. A hlavně si pořád pamatuju ty hromadný akce, kdy celá třída na základce šla s učitelkou k zbaři, ten byl z tolika dětí nervní a nerudný, pokaždé mi něco trhal nebo vrtal a ještě navíc vynadal, že brečím nebo se klepu. Po přestěhování jsem naštěstí narazila na zubaře, který mě bere takovou jaká jsem a i na to nejmenší vrtání mi bez řečí a divení dává injekci. to píchnutí vydržím a potom ať si se mnou dělá co chce. V čekárně to už zvládám dobře, protože vím, že to prostě opravdu bolet nebude..... Tak hodně odvahy, je nás víc....
Není tady
Návštěvu zubaře jsem absolvovala před hodinkou a díky němu mám po bolesti Od soboty mě bolel zub jak čert
těch Ibalginů co jsem za víkend sezobala jsem snad nesnědla za celý rok.K zubaři chodit se nebojím,vím že je to potřeba,tak se to vždycky musí vydržet
Není tady
Já bych to taky chtěla vydržet, kdyby mi to nějakým způsobem šlo. Můj muž se mi taky diví, čeho se bojím, ten tam chodí pravidelně každýho půl roku. Ale já jsem prostě baba! Zas tam půjdu až bude hodně pozdě ach jo.
Janino
Narazila jsem náhodně na tvůj příspěvek a právě v době,kdy jsem se chystala napsat naprosto,ale naprosto stejnou věc,jako ty.Vím jak se cítíš,přesně to prožívám i já.Jen jsem teď krůček před tebou,já už se objednala a jdu v pátek ráno.Taky už 3 týdny chodím denně obloukem kolem zubařky ordinace.Mám stejné pocity jako ty a je to přesně dáno tím,jyk se tu píše.špatnými zkušenostmi z dětství,či mládí.Zubařka mi v 18 letech trhala zub a ikdyž mi dala injekci,tak jsem cítila bolest,až jsem z toho v křesle omdlela.Pod zubem byl zánět a injekce asi tolik nepůsobila.Od té doby mám taky strach a problém je i v tom,že moje zubařka je sice hodná,ale ráda trhá.Po několika letech jsem šla k ní s vypadlou blombou a ona řekla,že zub musí ven,bez jakéhokolirentgenu.Vymluvila jsem se,že přijdu příště.Pak jsem tam nešla a musela jsem tam v těhotenství na prohlídku,takže mi zub vytrhla asi v 8. měsíci.Když jsem tohle absolvovala,tak jsem se zase chvíli nebála,ale pak se to zas vrátilo-ten strach.Bojím se,co zas bude dělat,co mě zase čeká.Ale jak jsem psala,už jsem objednaná.Vyprovokovalo mě k tomu to,že moje 12ti letá dcera byla na vytržení krčních mandlí abyla moc statečná.Tak jsem si řekla,že to taky musím zvládnout.A další věc je i to,že se bojím,abych nevypdala jako nějakej bezzubej bezdonovec,stejně by mě ty nepříjemnosti a potom mnohem větší stejně neminuly.Takže v pátek jdu hned ráno.Bojím se děsně,radši bych šla znovu rodit.Já totiž při trhání ,nebo dlouhém muční začínám omdlívat,zaléhají mi uši a dělá se mi zle.Takže se bojím,abych z ordinace odešla po svých.V pátek dopoledne Vám snad napíšu víc.
Není tady
Mohu Tě - Vás trochu pobavit... Od malička mám panickou hrůzu ze zubaře. Nic proti lidem vykonávajícím toto ušlechtilé povolání, ale od pachu v ordinaci až po různé nástroje mi prostě způsobují žaludeční obtíže. Když mi bylo asi deset let, byla jsem u našeho místního stomatologa - umělce. Vyznačoval se tím, že neznal slovo "anestetikum" a pravidelně býval v dobrém rozmaru po požití neurčitého množství alkoholu. Svým velmi laxním přístupem ke své praxi časem přišel o možnost toto povolání dál vykonávat. Vzhledem k tomu, že jsem vždy byla velmi drobné postavy, už jen vyšplhat se na křeslo a udržet na tom kluzkém povrchu balanc, mi činilo značné obtíže. K trhání prvního zkaženého zubu se mnou tedy šla i máma, která mě konejšila : "Neboj, to nic není... co já si užila se zubařem....atd". Vzhledem k tomu, že mám poměrně silné kořeny a velmi malý prostor v ústech pro tak velké zuby, nelítostně musel ven. V momentě trhání jsem visela zubařovi za kleště dobrých patnáct čísel nad křeslem!!! Od té doby mě dostat k zubaři byl nadlidský úkol. Vystupňovalo se to až tak daleko, že jsem někdy na druhém stupni při povinné školní návštěvě zubaře utekla záchodovým okýnkem z budovy. Dostala jsem třídní důtku a kde kdo se divil jak zrovna já, se svým titěrným vzrůstem dokázala takový akrobatický čin. Holt, strach se zubaře byl větší než strach z pádu z okna.... Pak byla ale návštěva u stomatologa nevyhnutelná. Bohužel svými nešetrnými zásahy způsobil, že jsem se při zákroku začala bránit. Nebylo to cílené, spíše pudové. Začal si na mě brát tedy "kovový prst" a připsal mi to i do karty ( to asi kdyby pozapomněl:-)). Časem jsem se tedy nebála já zubaře (ale bála), ale ON mě... Volil většinou cestu kompromisů. Místo dlouhého vrtání a trhání mi zaléval mátu do vzniklých děr a pod.. Což se ovšem časem neukázalo jako vhodná alternativa. V momentě, kdy mě začli trápit nejrůznější obtíže, bolesti a otoky čelistí, poslala mě doktorka k jinému stomatologovi. Ten mi poprvé v mých sedmnácti pořídil rentgenový snímek a zjistil neuvěřitelnou věc. Nejen že jsem měla všechny ty efektivně zamaskované kazy po jeho zásazích v pokračujícím stádiu rozkladu, ale navíc mi všechny zuby moudrosti rostly kolmo na stoličky. A jako bonus se mi pod dvojkou objevil nevylezlý špičák. V tu chvíli začal kolotoč po stomatochirgiích v kraji. Bylo potřeba osmičky vysekat, udělat pár přemostění, nastolit rovnátka a zničit kazy. Nejdříve jsem myslela, že mi nezbude, než nechat si pořídit protézu. Zdálo se to jednodušší. Dokonce jsem, co by nezvyklý úkaz, vzbudila pozornost vysloužilého primáře stomatochirgie v Olomouci. Nikdy prý za celou praxi něco tak divného neviděl a se slovy " na vás se tedy pán Bůh vyřádil" - čož potěší- mne okamžitě objednal na první zákrok. O co horší bylo moje utrpení ( střeva a žaludek dostali fakt zabrat), když jsem zjistila, že zákroku při plném vědomí ( při použití lokálního umrtvení) budou přítomni i medici. Nespočetná skupinka posměšně zírajících tváří a řada nástrojů, pro které bych sotva hledala pojmenování. Inu, k dnešnímu dni, jsem o dva moudráky hloupější a na další dva si brousí skalpel můj nynější stomatolog. Mohu jen říct, že jsem si opravdu užila a můj strach se nezmenšil. A upřímně pochybuji, že tomu jednou bude jinak. Zuby prostě bolí. A co bolí v nás nevyvolává příjemné pocity. Nikdy si prostě neoblíbíte někoho, kdo Vám bude způsobovat bolest. Snad vyjma manželů.... Pořád je to ale lepší, než vyčkávat na zubní pohotovost, kde chytnete rozladěného a rozespalého lékaře, který už moc na výběr mít nebude...
Není tady
No, tak vydim potvurko, ze jsi mela asi stejne bezva rodice jako ja. Normalni rodic by asi sve dite ozralovi sveril maximalne jednou. Moji rodice se take nenamahali se mnou jezdit do Prahy na rovnani zubu, protoze meli jednoho po ruce v Kutne Hore, byt vedeli, ze je v lihu porad a jeho rovnani porad nikam nevede. No a pak jsem si dobrovolne ve 20 ti dala vymlatit cely predek zdravych, nicmene silene krivych, zubu a cely zivot budu platit jak mourovata a trpet jak zvire pri vymene 1x za 10 let. Zatim jsem to podstoupila 2 x, jsem pokazde lehci o 35-40 tisic a jenom si rikam, aby Panbuh dal a mohla si to priste zase dovolit, holt rodice mi na takovou (dle nich) blbost, nepridaji.
to Radka: řekla bych, že z jejich strany jde o typický mýtus, který za to pomyslnou hradbou severní Moravy trvá dodnes... "Pokud nebudeme chodit k našemu panu doktorovi, může se stát, že až budeme akutně doktora potřebovat, tak nás neošetří... a co mi pak? Pojedeme 40km v noci k jinému? " ... Postupem času se mě podařilo jí zlomit, aby alespoň s kardiologickými problémy nebo rakovinou šla do Prahy. Platí sice, že si lékaře pacient vybírá, ovšem, ne všude přijímají..... Je to dřina a ona na ní tenkrát asi neměla odvahu:-)... Ale žiju...
Není tady
Ahoj Korny,
tak jak si dopadla? Já teď marodím, tak si říkám, že až mi bude líp, tak si tam dojdu, ale jestli dostanu odvahu to netuším, bojím se totiž už teď a to nejsem ještě ani objednaná. Přemýšlím, že změním zubaře, tenhle je mi fakt protivný, třeba to potom bude lepší
Janino
Já jsem dopadla dobře,jen mi blombovala a ani to nebolelo,ale den před tím jsem se dozvěděla,že moje 12 ti letá dcera má v dásni jeden zub navíc (nahoře) a dole má jeen zub v dásni naležato.Zjistili to z rentgenu při vyšetření kvůli rovnátkům,takže dceru rovnou objednali na 22.3 na odstranění toho zubi a možná najednou i toho dolního.Takže já šla k zubaři otupělá strachem o dceru,takže jsem měla slzy v očích a ptala jsem se zubařky spíš na tenhle problém.Takže já to zvláda,ale teď prosím někoho o radu,nebo jestli měl někdo s tímto zákrokem,co čeká dceru zkus´šennosti. Myslím,že potvůrka tady psala o něčem podobném.Jedná se o chirurgický zákrok (stomatochirurgie) odstranění zubu,kterej roste směrenm do nosu. Prosím,podstopili jste někdo něco takového?
Není tady
iá! iá! nic pěknýho... dělají to v lokálním umrtvení, čeká mě to taky... Bolest při tom cítit nebude, jen tlak... za to až anestetika povolí, tak bude mít nejspíš tendence léz doma po stěnách. Ideální je koupit nějaký prášky na spaní, taky ránu zaléčit antibiotky ( pozor na jakoukoliv zachycenou potravu v ústech - snadno se dostává do rány a pak se jezdí na drény a proplachování). Já dostala od chirurga doporučený Corsodyl roztok. Vyplachovala jsem si tím pusu po každém jídle a sem tam to dělám i teď. Je to volně prodejné v lékárnách. Mám to za sebou a zároveň před sebou... a doporučuji také nějaké prášky na bolest, poněvadž tím zákrokem poškodí i část nervstva v dutině ústní. U mého špičáku rostoucího směrem k nosu mají páni doktoři obavy... Nicméně, za čtrnáct dní zbyde jen díra a nehezký zážitek... pokud do toho nevstoupí něco dalšího. Ještě si pohlídej, aby s tím nechodila moc po venku, sstřídání teplot na to nemá moc dobrý vliv. A pak při bolestech nejspíše doporučí chladit - nikoliv ledovat ( takže pytlíky s mraženou zeleninou, nebo obalený sáček s ledem). Nic horkého nepít, nic extrémně studeného... Ale ona si určitě řekne sama, co bude potřebovat.
Není tady
Potvůrko,moc děkuju,ale povzbuzující to není.Je to hrůza.Ale ten zub asi musí pryč,biď.Kdyby ho tam nechali,tak by to později zlobilo.
Není tady
mno, mě zatím nezlobí... záleží, kam jí roste a co by mohl poškodit... zvláště na horním patře je obava, že naruší nervstvo... může dojít k částečnému ochrnutí obličeje... A pak taky ten fakt, že se může začít kazit a bude o moc hůř. Neboj, zvládne to... Za čtrnáct dní nebudeš vědět, že jste tam byli... jen dodržuj vyplachování a popřípadě nějaké léky na rekonvalescenci... Imudon a nebo Wobenzym...
Není tady
Díky Potvůrko.Nějak se toho nahromadilo moc.Před týdnem byla na operaci krčních mandlí,takže zákrok v puse a po operaci taky bolesti,pomalu přechází z kašovitý stravy na normální.No a za 3 týdny by měla jít na tohle. Kdyby mi někdo řekl třeba před rokem,že musí na to zubní,tak mám taky strach,ale bylo by to jiný . Ty mandle byly taky nutný vyndat.No a teď mi je jí chudinky líto,že z jednoho se vzpamatovává( je statečná-operaci zvládla v pohodě), ještě musí být doma v klidu a hned má jít zase na další zákrok. Nemyslíš,že bych to třeba měla odložit,aby to nebylo tak brzo za sebou? Zeptám se i dětskýho doktora,jestli to není moc velkej nápor na organismus,jeden zákrok za druhým.
Není tady
ach jo, zubař. Tak tam jsem nebyla asi deset let, přitom nemám nějaké šílené zážitky, mám dvě malé plomby, které mi vrtali pod injekcí, takže pohodka, ale prostě se tam nedokážu dokopat. Pravda, taky mě nic netrápí, leda tak výčitky svědomí. Ale když já nesnáším doktory, ordinace a to všechno....
Není tady
potvůrko: zarazilo mě,že ti dovolili vyplachovat pusu.Měla jsem stejný problém-vpáčené osmičky.které jsem byla sekat na fakultce. Nic příjemného,ten majzlík cítím snad ještě teď po letech. Antibiotika jsem brala jenom na dvě a jediný výplach,který povolili byl po 24 hodinách od zákroku -heřmánkový čaj. Jestli jsem tě dobře pochopila,tak ti je sekají postupně,to je dobře.Mě je chtěli udělat naráz.To jsem odmítla a raději změnila lékaře.Tam jsem sice chodila dýl,ale díky komplikacím,které se vyskytly.Kdybych kývla na první návrh,tak jsem nejspíš skončila na JIP. Teď mám novou zubařku,ke které chodí rády i moje holky.Je to o přitupu zubaře.
Není tady