6. prosince : Váení uivatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to poruení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, kdy vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a u řeíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1 2
Ano, to je přesně ono. Já tam byla spokojená. Proila jsem tam smutné i veselé chvíle, ale personál byl vdy profi a zároveň lidský a chápavý.
Moc přeji, abys měla stejnou zkuenost.
Není tady
Ahoj holky,
omlouvám se, e otevírám staré téma, nicméně si myslím, e je stále průběně aktuální.
Dnes jsem volala o výsledky TT, vyly vechny negativní. Na genetiku mě přesto objednali, prý z věkových důvodů. Rodit budu těsně kolem data mých 37. narozenin. Samozřejmě mi nabídli amniocentézu.
Na začátku jsem byla přesvědčena, e ji odmítnu, ale červík začíná hlodat.
Znáte někoho, kdo měl po AMC komplikace?
Není tady
Bětka napsal(a):
Ahoj holky,
omlouvám se, e otevírám staré téma, nicméně si myslím, e je stále průběně aktuální.
Dnes jsem volala o výsledky TT, vyly vechny negativní. Na genetiku mě přesto objednali, prý z věkových důvodů. Rodit budu těsně kolem data mých 37. narozenin. Samozřejmě mi nabídli amniocentézu.
Na začátku jsem byla přesvědčena, e ji odmítnu, ale červík začíná hlodat.
Znáte někoho, kdo měl po AMC komplikace?
Bětko, já osobně neznám nikoho. Na netu je spousta příběhů z druhé ruky, ale já dávám na vlastní zkuenost a ta je pozitivní. Pro mě osobně to vyetření nebylo horí ne zubař. Taky jsem na něj la a měla ve negativní, ale bylo mi doporučeno a ač jsem to povaovala za zbytečné, tak jsem si netroufla odmítnout.
Není tady
Ahoj Antaliss,
za jak dlouho jsi měla kompletní výsledky? Čeká mě návtěva stejného centra.
Mám spí obavu, co bude, kdy něco vyjde pozitivní...
Upravil(a) Bětka (13. 10. 2010 17:58)
Není tady
Bětka napsal(a):
Ahoj Antaliss,
za jak dlouho jsi měla kompletní výsledky? Čeká mě návtěva stejného centra.
Mám spí obavu, co bude, kdy něco vyjde pozitivní...
Mě volali předběné výsledky hned druhý den a kompletní mi přily potou cca za 3 týdny. Obavu, e něco vyjde pozitivní neměj. testy ti vyly ok a jak jsi psala, posílají tě spíe kvůli věku, ne?
Není tady
Bětko já jsem amnio odmítla... UZ byl v pořádku, jen vyly blbě TT a z krve i zhorené na NT... ale vzhledem k tomu, e s Matýskem bych opravd klidový reim nastolit nemohla, jsem odmítla. Riziko potratu pro mě, vnitřně, bylo se srovnáním rizika postieného miminka moc velké. Take teď čekám a modlím se...
Není tady
Antaliss právě věk je rizikový faktor pro vrozené vady. Proto pořád váhám. Říkám si, e být o rok a půl mladí, nikam mě neenou, tak jaký je za těch pár měsíců rozdíl?
Markét váhám právě proto, e nechci nic negativního vědět dopředu. To musí být opravdu peklo. Take věřme, e miminka jsou zdravá a ádné negativní mylenky si nepřipoutějme!
Není tady
Betko, amnio jsem absolvovala minuly tyden. jsem 23 tyden. Nasli echogenitu strev v 21 tydnu na ultrazvuku. Vsechny testy jinak mam v poradku. Ta echogenita muze znamenat spousitu vec. Tak pulka vysledku mam a je to ok a ted cekam na druhou. Jsem rada,ze jsem sla. nic hrozneho to nebylo a pak tri dni jsem lezela tak nejak co to slo. Mam dve docela male deti. Bylo to sice rizikovejsi, ale zase na druhou stranu ja nevim jestli bych vydrzela 4 mesicu premyslenim jestli miminiko je zdravy nebo ne.
Není tady
Bětka napsal(a):
Antaliss právě věk je rizikový faktor pro vrozené vady. Proto pořád váhám. Říkám si, e být o rok a půl mladí, nikam mě neenou, tak jaký je za těch pár měsíců rozdíl?
Markét váhám právě proto, e nechci nic negativního vědět dopředu. To musí být opravdu peklo. Take věřme, e miminka jsou zdravá a ádné negativní mylenky si nepřipoutějme!
Bětko, mě tam taky nahnali na základě toho, e jsem absovlovala genetickou konzultaci s rozborem nemocí celé mojí a manovo rodiny a jeho bratránek má roztrouenou sklerózu, můj jeden je krapet opoděnej, prodělala jsem potrat, moje mamka 2 a babičce zemřelo malé miminko v porodnici. Navíc jsem diabetička. Kdy to takto řekl, tak mi jí doporučil. Mě to přilo zbytečné, v kadé rodině jsou nějaké nemoci. No ale la jsem, 3 dny jsem leela a v pohodě. Ptala jsem se docenta, jak je to s těmi potraty a jednak mi řekl, e enský toho hodně nakecají a o amnio kolují hrůzné historky a e riziko tam sice je, ale hlavně v případě, kdy má doma jetě jedno malé dítě, take ty 3 dny, kdy se má opravdu leet se o něj stará a ono ti např.skočí na břicho. e ten klid je důleitý.
Není tady
An četla jsem Tvůj příběh, jsem ráda, e Ti vechno dobře dopadlo. Ani tak pro mě není straákem výkon samotný popř. riziko potratu, spí váhám, jestli je dobré dopředu vědět, e miminko není zdravé. Ve 20. týdnu u není prostor na rozhodování.
Není tady
Bětu, já osobně bych asi nela, kdyby mi vyly testy negativní. Moc bych se bála nějaké komplikace. Na druhý mimčo (ostatně skoro stejně jako na první - moná si mě pamatuje, byly jsme ve snailkách spolu) jsme čekali skoro dva roky a zbláznila bych se, kdyby se něco po... A pak mi za 3 neděle přily výsledky, e je ve ok .
Mám kámoku zdravotní sestru a tý její koegové Dr. amnio rozmluvili (přestoe jí vyly pozitivní roztěpový vady).
A teď mi jedna těhule vyprávěla, jak jí mimčo přímo napíchli. Ale to je snad opravdu naprosto mimořádná věc, spí bych se bála té infekce.
Nicméně mám samozřejmě taky kámoky, je jich asi 6, které amnio podstoupily a ve naprosto ok. To jen pro objektivnost .
Upravil(a) medulka (16. 10. 2010 12:04)
Není tady
Medulko samozřejmě, e si tě pamatuju!
Mysím si, e komplikace po zákroku jsou málo pravděpodobné, v dnení době. Vechny negativní zkuenosti s amniocentézou jsou větinou dost letité. Vzhledem k tomu, e se dělá pod UTZ je i mizivá pravděpodobnost, e napíchnou miminko. A pokud zákrok provádí specializované pracovitě, asi bych se opravdu nebála.
Jak u jsem psala, řeím spí výsledky. Ale to si musím rozhodnout sama.
Není tady
Bětka napsal(a):
, spí váhám, jestli je dobré dopředu vědět, e miminko není zdravé. Ve 20. týdnu u není prostor na rozhodování.
Betko, vim ze v Cr uz po dvacatem tydnu nedavaji moznost na rozhodovani, dite si musis nechat (s cimz nesouhlasim ) ale i tak je podle me dobre vedet, ze neni vsechno v poradku protoze se na to po zbylych 20 tydnu muzes pripravit, hlavne psychicky. Smirit se s tim a akceptovat miminko takove jake bude. Nekdy predpovedi veci horsi nez jsou a u porodu jsou pak uzasna prekvapeni.
Neumim si predstavit ten sok, kdy po porodu ti reknou je to ten a ten syndrom nebo ta a ta VV a ted zenska v tom plav.
Není tady
Dita.L napsal(a):
Bětka napsal(a):
, spí váhám, jestli je dobré dopředu vědět, e miminko není zdravé. Ve 20. týdnu u není prostor na rozhodování.
Betko, vim ze v Cr uz po dvacatem tydnu nedavaji moznost na rozhodovani, dite si musis nechat (s cimz nesouhlasim ) ale i tak je podle me dobre vedet, ze neni vsechno v poradku protoze se na to po zbylych 20 tydnu muzes pripravit, hlavne psychicky. Smirit se s tim a akceptovat miminko takove jake bude. Nekdy predpovedi veci horsi nez jsou a u porodu jsou pak uzasna prekvapeni.
Neumim si predstavit ten sok, kdy po porodu ti reknou je to ten a ten syndrom nebo ta a ta VV a ted zenska v tom plav.
Ale pokud je ta vada neslučitelná s ivotem, tak můe ukončit těhotenství, ne? Např.ve 22 týdnu..
Není tady
Holky moc děkuju za názory a odpovědi.
Věřím, e mi AMC vyjde bez problémů a budu konečně trochu v klidu.
Není tady
antalis, ja nevim, do jakeho je to tydne, ale tu amniocentezu delaji dost pozde. U nas je moznost preruseni tehu do 40 tt v pripade ze je to napriklad vada neslucitelna se zivotem, to v Cr urcite neni.
Betko, amniocenteza je to nejmensi. No a pak je to jen sazka do loterie. Bud a nebo. To se dozvis az v momente, kdy ti nekdo zatelefonuje vysledky. Spatne zpravy muze dostat kazda z nas, neyla bys ani prvni ani posledni, holka.
Ver ze to bude dobry a za tri tydny po amnio uz budes vedet na cem jsi. Uzit si zbytek klidneho a pohodoveho tehotenstvi ti pak uz nic nenahradi
Drzim palecky
Upravil(a) Dita.L (19. 10. 2010 13:17)
Není tady
mě jí dělali v 16 týdnu - a jsem byla sama překvapená, e tak "brzo". Jsem si myslela, e se na ní chodí a kolem toho 20 týdne.
Není tady
Holky já teda nevim, ale já měla jít na AMC někdy ve 23tt a dr. mi řekl, e pokud by se objevila závaná vada, měla bych si rozmyslet, zda se těhu předčasně ukončí, take to asi jde.
Kadopádně Bětko drím palce a se rozhodne jakkoliv.
Já bych si například teď tu AMC vyčítala... pldovky málo, placenta děravá... přisuzovala bych to jednoznačně tomu a vyčítala bych si to takhle vím, e chyba je jinde
Není tady
To je opravdu nejak brzo, ale asi je to dolni hranice. Ja ted byla 17 + 0, taky jsem mela ten nejblizsi mozny datum, ale s Krystofem me ji delali az ve 20 nebo tak nejak kolem a vysledky byli definitivni fakt az v tom 27 tt Tri tydny po amnio jsem jenom vedela ze "neco nesedi", pak ze "neco je spatne" a teprve az pak ten vysledek. Ono pak hodne zalezi na tom, jak kultivuji bunky.
Ono i v 16 tt je na amnio uz pozde. No ale je fakt, ze jinak to asi nejde. Odber klku se dela mezi 9 - 11 tt, vysledky jsou do 48 hodin protoze bunky uz maji odebrane "hotove" ale zase je tam hodne vysoke ryziko potratu. Rozhodne vetsi, nez po amnio, takze asi my tehule nemame proste na vybranou
Není tady
Market, ja mam taky malo plodovky a amnio byla Holt odeberou min
Hele a budou ti nak sledovat tu placentu, jestli funguje spravne? Teoreticky ty uz vlastne muzes rodit
Není tady
Tak kdy si vezmete, e TT se dělají v 16.týdnu, a ne se dozvíte výsledky a ne vás objednají na amc.. tak to kolem toho 18.-20. týdne vychází tak jako tak..
Mně dělali TT v 16.týdnu, po odběru krve jsem jela rozdat vysvědčení :-) a hned druhý den jsem odjíděla jako zdravotník na tábor.. doktorka sice dostala výsledky po 2 dnech, ale i kdy byly hrozné, jsem jí vděčná, e mi na ten tábor nevolala, nechala mě si tam odpočinout.. take jsem se a v 18.týdnu dozvěděla, e máme Downa 1:25
To jsou celá 4%, e to tak je..
Nějaké riziko 0,5 - 1% potratu při AMC mě teda rozhodně nemohlo přesvědčit, e bych na ten zákrok nela..
Protoe co jsme věděli jistojistě, e postiené dítě bychom neunesli..
Navíc věk 34 a půl, první dítě, přítel 38, taky první..
Objednali nás za týden, tedy v 19.týdnu..
Pekelný týden..
Doktorka mi říkala, e do 24.týdne to nae zákony dovolují z těchto důvodů ukončit..
Nevydreli jsme čekat 14 dní na výsledky, zaplatili jsme tady v Brně 3500,-, abychom výsledky měli hned druhý den, a nejen Downa, radi hned více chromozomů.. kdy u, tak u..
Nejhorí na tom ale bylo, e v tom týdnu, kdy jsme íleli a čekali na amnio, jsem ji začala u docela sluně cítit kopat.. ty mylenky, e se to potvrdí, a já budu podepisovat souhlas.. jsem se fakt u skládala...
Zákrok ale probíhal skvěle, zkueně, Prenatal je výborné, fundované pracovitě, dokonce ta doktorka, která s námi sepisovala rodinnou anamnézu, nás povzbuzovala a dodávala naději mnohem víc, ne moje gyndr.. ta se zas radi drí hesla čekat horí a pak si ulehčit, ne naopak..
Přítě, jestli teda jetě nějaké bude, mě to nemine zase, u kvůli věku, take se pokusím to zařídit co nejdříve, jak jen to půjde, abych ho jetě necítila..
Zpětně toti cítím, e jsem ráda, e jsme tam byli..
Není tady
Dito jj, kadý týden na CTG a kadých 14 dní UZ... ale nevim nevim kalok jich budu absolvovat Jo... teoreticky bych mohla, ale prakticky bych ráda jetě počkala
Není tady
No vidí, pointu jsem zapomněla :-)
Jo, ve v pořádku :-)
Říkala, ta doktorka, e to ona předpokládá, kdy íjové projasnění bylo dobré, a hlavně ádné náznaky v rodinné anamnéze.. ádná předčasná úmrtí, postiení..
Ale samozřejmě vím, e jsme vyloučili jen několik váných vad, které jsou vázány na chromozómy.. jestli zdědí lupénku po tatínkovi, nebo bude mít atopexém, nebo v dospělosti cévní choroby, to ti nezjistí..
A problémy po zákroku se buď projeví do pár dní, tak do týdne, pozdějí mení mnoství plodovky či předčasné zrání placenty s tím nesouvisí..
Není tady
Lazurko tím happyendem jsi mě potěila. Tak a jste i nadále oba zdraví.
Není tady
Stránky: 1 2