6. prosince : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 6. prosince : Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance! 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Stránky: 1 2
Milé stávající i nastávající mamky :-) Ráda bych se Vás zeptala z jakého důvodu jste byly poslány na amnio. Byla jsem na testech na vvv v 1 trimestru a výsledek je negativní, ultrazvuk dopadl též dobře. Ale z důvodu, že jsem diabetička jsem byla poslána přímo z diabetologie na genetiku. Tam jsem musela uvést nemoci v mé rodině a i v manželovo. Načež se mě mudr zeptal, zda-li někdo v rodině chodil na zvl.školu a já říkám, že bratranec 35let ano, že je mírně opožděný, ale spíše z důvodu, že mu nebyla věnována dostatečná péče a jeho matka se styděla, že syn chodí na zvláštní školu. Načež mudr, že je teda postižený a já že není, že je akorát pomalejší, ale ne postižený či dementní. No, nakonec mi řekl, že bude lepší když půjdu na amnio, jelikož jsem jednou potratila, má mamka 2x, a máme toho dementního bratránka (napsal mi to i do papírů, ale i když jsem ho upozornila, že není dementní, ale pouze takovej zastydlej, tak nebral zřetel) z manželovo strany má bratránek epilepsii a jednomu zjistili roztr.sklerózu v 35 letech, jako následek psycho vypětí z rozvodu a úmrtí otce..no tak mě objednali na amc a tečka. Ještě mě poslali na jeden ult na to šíjové projasnění a kůstku i přesto, že jsem říkala, že jsem na tom byla u svého mudra před týdnem..opět vše ok, ale breptali, že to stejně není 100%, že teda ta amnio. Je mi 25 let..jsem z toho na rozpacích..přeci jen, tak je existence nějakého rizika, ne? Jdu se ještě poradit se svým mudrem, ale mám pocit, že mě to stejně nemine..Proto se ptám, kdo z Vás na AMC byl a jaký byl důvod??
Děkuji :-)
Není tady
Hele vady se muzou projevit kdykoliv a ve 12 tydnu se zejmena hleda downuv sydrom. Ale tech veci, co se muze stat je mnoho. A je mnoho holek, ktere byly porad ok a ve dvacatem tydnu musely podstoupit potrat. Byt tebou tak se amnio vubec nebrani, nebot kdyby bylo neco spatne poneses to riziko a budes schopna se s tim vyrovnat, tvuj manzel? Riziko potratu po amnio je 1% a to je zanedbatelne a pokud jsi presvedcena, ze je vse v poradku, tak si jdes pro 100% vysledek.
Není tady
antalis mna posielali z genetiky na amnio tiez, dovod bol zly test v 16tom tyzdni ale nakoniec sa ukazalo ze je to chyba len v prepise papierov.. ale kvoli comu to tu pisem... prislo mi ze kto pride na genetiku automaticky ide na amnio.. aj cez mnoho dovodov mojej dr ze som rizikova ze na ziadne amnio sa nepojde, tak ma poslali, a ked sa ukazalo ze tie testy v 16tom su ok, tak si nasli dovod ze sme sa dlho snazili o mimino neviem hovori sa o jednom percente, nechcem strasit ale ja by som to poriadne zvazila ci ist alebo neist a nebrat to automaticky... poznam dva pripady bohuzial kedy dieta ok a po amnio bohuzial komplikacie a to boli uplne ok tie tehotne a nakoniec by boli aj deti ja viem je to mala pravdepodobnost ale proste mi pride ze na genetike to strasne pausalizuju a posielaju rovno tam....
Není tady
No jak 4lí píšeš, přišlo mi to naprosto automaticky na amnio..ptala jsem se na rizika, docent potřásl hlavou a řekl, že ženský moc kecaj, že je tam riziko, když má žena doma malé dítě a nemá pak klid na lužku a dítě jí třeba skočí na břicho apod.
Není tady
Antaliss, jakékoliv vyšetření můžeš odmítnout, i amnio.
Mě na amnio poslali při prvním těhu kvůli riziku downa 1:210. Nejspíš vyšly tripple testy špatně, protože těhotenství bylo o 2 týdny mladší.
Tehdy jsem na amnio šla, tehdy ani nedělali šíjové projasnění a nechala jsem se přesvědčit.
Dnes bych na amnio s tak malým rizikem nešla, riziko na downa bylo menší, než riziko potratu.
Tvůj bratranec downův syndrom nemá, pomalost může být způsobena i těžkým porodem např. Nízké IQ amnio stejně nezjistí a i kdyby, není to důvod pro potrat, stejně jako riziko epilepsie z amniocentézy neurčují a taky by to nebyl důvod proto jít na potrat.
Není tady
Jasně, ženský moc kecaj No jéje, to je vysvětlení skutečně hodné doktora
Antaliss - jestli máš čas, určitě najdeš spoustu diskuzí, kde se Amnio probírá horem dolem. Stejně všude najdeš dva tábory. Zastánkyně tábora "doktoři ví a netřeba uvažovat" a ty které pátrají, ptají se a poslouchají (třeba i vlastnímu tělu ).
Mě uvedené důvody rozhodně nepřijdou natolik závažné, aby tě hnaly na amnio. Já bych na něj nešla.
Jen k epilepsii bych dodala, že ta se zjistit nedá, jelikož ještě nikdo nelokalizoval, na který chromozom se váže (pokud mi tedy něco neuteklo).
Není tady
Mě poslali na amnio kvůli věku (těsně 35) a riziko na Down 1:210. U pravního dítěte jsem byla rozhodnutá nejít, moc jsme ho chtěli. tentokrát jsem byla na vážkách. Ale asi jsem naopak narazila na vstřícné odborníky - genetička mě poslala ještě na podrobný UTZ - Mudr. tam zkoumal hlavně mozkové komory, srdce a nevím co ještě a naopak mi řekl větu, že na amnio mám nárok, ale abych si uvědomila, že odhalí jen některé chromozomální a genetické vady, ale dítě může mít vadu smyslovou nebo metabolickou poruchu- a na tu se při amniu nepřijde. takže jsem i po konzultaci s ním nešla. Mimi ještě není na světě, ale riziko potratu u amnia je a pokud jsem neviděla opravdu závažný důvod, tak bych nešla ( nechci kecat, ale myslím, že na rozt. sklerozu ani na epilepsii se stejně nepřijde a pokud ment. postižení není dáno genticky, tak taky ne). toť můj názor. já bych nešla.
Není tady
Antaliss, ja na plodovce byla, vysly nam spatne tripple testy.. Ja osobe bych doporucovala diskuze na tema amnio necist, protoze ony se casto ty tabory dost osklive napadaji a kdyz uz se rozhodnes ze pujdes a pak si nekde prectes, ze jsi vlastne vrah, protoze riskujes zdravi sveho ditete, neni ti moc do smichu..Ja se amnio strasne bala, ale nakonec jsem nemela odvahu ji nepodstoupit..v tvem pripade bych asi ale vahala jeste vic, zda jit ci nejit..duvody mi prijdou dost nedostatecne..
Jinak s tema procentama, ja nastesti neznam nikoho komu by amnio ublizilo, presto me to strasilo..na druhou stranu jsem nedavno na porodnici cetla, ze riziko ze se neco po mezi druhym, tretim trimestrem a porodem jsou procenta 4 a o tom uz se tolik nemluvi..
Není tady
Holky, dekuji za Vaše názory,já jsem si staré diskuze četla, ale pak jsem to zavřela, jelikož jsem, jak píše Karal, našla názory typu, že je žena vrah atd, že má přijmout i postižené dítě atd. Kdyby mi vyšly nějaké testy špatně, tak bych šla hned, ale důvody z kterých tam jdu já se mi nezdají. Vzali mi na genetice ještě krev na nějakché chromozomální vyšetření a výsledky mi přijdou poštou. 19.7 mi budou brát krev na tripply.. nemůžu se ubránit vnitřnímu pocitu, že jdu zbytečně. No uvidím po poradě s gynekologem.
Není tady
Anti, já mám v papírech z genetiky jako doporučení taky napsánou v dalším těhu amnio. Přitom jsem chronická potratářka a oni u mě ještě chtějí zvyšovat riziko!!!! To mi přišlo na hlavu padlé. Navíc, veškeré testy z genetiky máme v pořádku. Podle toho, jak jsi to popsala, bych se na amnio nehrnula. Riziko 1:210 je velice nízké. Musela bys porodit 210 dětí, aby jedno z nich mělo DSy. Mě teď triply vyjdou zcela určitě špatně, protože moje těhu je mladší a pochybuji, že oni k tomu přihlíží. Sice nevím, jak budu reagovat, ale se špatným výsledkem počítám.
Není tady
Sade, tak v tvem pripade bych na amnio nesla..to uz by muselo neco vychazet jo spatne..Koutsky na porodnici pise, ze kvuliva tripple testum se chodi proto, ze prestoze NT screening je o hodne presnejsi, neni schvalen jakousi komisi ci cim jako geneticky screening..Kdyby tedy obvodni gyndar triplle testy neudelal, nebo te na plodovku po spatnem vysledku neposlal, vlastne prekracuje zakon a kdybys ho zalovala, prohral by..
Není tady
Ahoj Antallis,
já na amniu byla kvůli věku (je mi 39), ale taky jsem hodně zvažovala...
Výsledky z genetického screeningu ve 13. týdnu mi vyšly dobře - 1:2092, NT 1.1, nosní kůstka přítomna.
Můj gynekolog samozřejmě nechal rozhodnutí na nás, ale spočítal mi to matematicky: když je 1% možnost
potratu po amniu, tak mám 20x větší předpoklad potratit po amniu než mít postižené dítě (vzhledem k výsledku 1:2092).
Hodně jsme to probírali, nakonec jsme se přece jen rozhodli do toho jít. Naštěstí bylo všechno v pohodě...
Kdybys se rozhodla do toho jít, rozhodně ten zákrok jako takový je úplně v pohodě a spíš si vyhledej nějakou nemocnici, kde to dělají často a berou to jako rutinu. Mně genetička na rovinu řekla, že pražské kliniky mají
to riziko nižší (0,5%), právě proto, že to dělají jak na běžícím pásu.
Byla jsem v Podolí.
Ale jinak u Tebe bych do toho asi taky nešla...
Není tady
Ahojky Antallis,já na amniu nebyla a to je mi už 40 let,všechno jsem měla OK a žádnej mudr.mě na plodovku neposílal-ani kvůli věku.Na genetice jsem byla u mudr. Poláka v Olomouci.Souhlasím s Rebecou,taky bych do toho v tvém případě nešla.
Není tady
první těhotenství - zvýšená hladina Alfa-fetoproteinu, amniocentéza, vše o.k.
druhé těhotenství. -vše o.k, takže testy netřeba a dcera má downův syndrom
kamarádka měla to samé.
Není tady
Karal, jj, já vím, možná to za nějaký čas schválí a změní.
No já nemám v plánu jít na amnio dobrovolně, tím, že nevím,j ak budu reagovat jsem myslela, že netuším, jak moc mě špatné výsledky dokážou rozhodit a těžko říct, co považovat za "špatné" výsledky. Ani nevím, kde je nějaká hranice mezi dobrým a zlým výsledkem.
Není tady
Sade, uvidis, treba to ani nebudes muset resit..Ja mela strach z amnio desny, prave i kvuli tem potratum a navic jsem do nejakeho 20tt krvacela, coz jeste rizika zvysovalo..na druhou stranu znam sve psychicke limity a chtela jsem mit jistotu, ze to co jde zjistit, bude ok..Nakonec musim rict, ze ten strach byl o hooodne horsi nez samotny zakrok..po me jsem 4 dny lezela bez veskere aktivity a dalsich 14 dni se hodne setrila..
Není tady
Já jsem tedy amniocentézu měla taky v pohodě a nějak zvlášť jsem se nešetřila, chodila jsem do práce. Nějak mi to tehdy ani nedošlo, jak moc je to riskantní, prostě jsem věřila, že mě se nic stát nemůže.
No co všechno prošlo u mě, u jiných projít nemusí, takže zrovna v případě, že jste někdy v minulosti potratily, tak bych na amniocentézu nešla.
Není tady
antali
ja mam stejnou zkusenost jako Laminanote.
Sijove projasneni na horni hranici ale jeste v norme (3 mm ve 13 tt ) a ryziko z krve 1:248.
Manzel mi amnio rozmlouval, mudr mi rekl, ze zalezi na me jak se rozhodnu, ale v podstate netreba, takze jsem si ji vynutila a vydupala (hlavne proti manzelovi)
Z Downa jsem mela takovy strach, ze mi to ryziko potratu pripadalo absolutne zanedbatelne.
a byl tam Edwards. Amniocenteza mi nakonec ublizila z uplne jineho uhlu pohledu. Cekas dite, o kterem ti na ultrazvuku rikaji, ze nema vubec zadnou fyzickou vadu, po magneticke resonanci ti reknou, ze ma mozek, srdce, ledviny, plice v perfektnim stavu a na genetice te nuti k potratu. To je strasna situace. Kvuli tomu jsem pak strasne litovala ze jsem na amnio sla, protoze jsem se psychycky dostala az na same dno. A branila jsem svoje dite proti vsem, protoze i manzel byl pro potrat a ja nechtela, kdyz byl Chris v poradku.
Dneska je Chris krasne zdrave dite, Edwardse ma, ale jen v mozaice a kdyz jsem se ptala, proc mi toto nerekli hned, tak mi bylo receno, ze z amnio nepoznaji, v jakem rozsahu syndrom je, protoze museji podle zakona po mesici veskere bunky a vzorky DNA znicit a v testech uz pak nesmeji pokracovat, takze to, ze se vlastne nic nestalo jsem se dozvedela az z testu DNA z Chrisovy krve po narozeni.
Ted pujdu na odber choriovych bunek, ale rikam si, ze mi to opet za to stoji, protozeCOKOLIV co bude, budu vedet do 12 tydne a pak budu mit bud klidne tehotenstvi a nebo muzu jit s cistym svedomim na interupci v prvnim trimestru. Ve 27 tydnu tehu to proste nejde.
Není tady
Dita.L napsal(a):
antali
ja mam stejnou zkusenost jako Laminanote.
Sijove projasneni na horni hranici ale jeste v norme (3 mm ve 13 tt ) a ryziko z krve 1:248.
Manzel mi amnio rozmlouval, mudr mi rekl, ze zalezi na me jak se rozhodnu, ale v podstate netreba, takze jsem si ji vynutila a vydupala (hlavne proti manzelovi)
Z Downa jsem mela takovy strach, ze mi to ryziko potratu pripadalo absolutne zanedbatelne.
a byl tam Edwards. Amniocenteza mi nakonec ublizila z uplne jineho uhlu pohledu. Cekas dite, o kterem ti na ultrazvuku rikaji, ze nema vubec zadnou fyzickou vadu, po magneticke resonanci ti reknou, ze ma mozek, srdce, ledviny, plice v perfektnim stavu a na genetice te nuti k potratu. To je strasna situace. Kvuli tomu jsem pak strasne litovala ze jsem na amnio sla, protoze jsem se psychycky dostala az na same dno. A branila jsem svoje dite proti vsem, protoze i manzel byl pro potrat a ja nechtela, kdyz byl Chris v poradku.
Dneska je Chris krasne zdrave dite, Edwardse ma, ale jen v mozaice a kdyz jsem se ptala, proc mi toto nerekli hned, tak mi bylo receno, ze z amnio nepoznaji, v jakem rozsahu syndrom je, protoze museji podle zakona po mesici veskere bunky a vzorky DNA znicit a v testech uz pak nesmeji pokracovat, takze to, ze se vlastne nic nestalo jsem se dozvedela az z testu DNA z Chrisovy krve po narozeni.
Ted pujdu na odber choriovych bunek, ale rikam si, ze mi to opet za to stoji, protozeCOKOLIV co bude, budu vedet do 12 tydne a pak budu mit bud klidne tehotenstvi a nebo muzu jit s cistym svedomim na interupci v prvnim trimestru. Ve 27 tydnu tehu to proste nejde.
Teda Dito..na tohle ani nemám slova..nijak na to zatím nemyslím. 19 jdu na gyndu a domluvím se s doktorem, jetli je to opravdu nutné. Stále mám pocit, že na té genetice ten docent zvažoval či ano nebo ne a pak prostě řekl ano, jelikož tam nebylo nic tak závažného. prý mámy potraty, ale ty měla z jiného důvodu, můj řachnutý pratránek, kterému se prostě nevěnovali a je takovej zastydlej..apilepsie..testy mi vyšli dobře, když jsem mu to řekla, tak začal tak plkat, že nejsou jisté, že je jenom 65%..že amnio je na 99%, ale to by ho pak snad museli dělat všem..no uvidím. Nebojím se amnio jako zákroku, ale je mi nepříjemná představa, že se tou jehlou napíchnou do dělohy..ale úplně vidím, jak mi doktor řekne, že to je na mě.
Není tady
antalis, doktor nema jinou moznost nez ti rict, ze to je na tebe, on nemuze rozhodnout za tebe. On ti jen navrhne moznosti, a pak ti pomuze s tou, kterou si vyberes ale nemuze nic resit za tebe (pokud nejsi v bezprostrednim ohrozeni zivota)
ja tu amnio odsuzuju jen z toho duvodu, ze ji delaji pozde. Plodova voda je uz ve 12 tydnu a oni cekaji az do 18 teho Ve 22 mas vysledky a ted se rozhodni......kdyz uz mas brisko, pohyby, mnohdy i vis co to je, vybiras jmeno brrrrrrrrr
Jehly se neboj, neni to nic strasneho a je to pod ultrazvukem. nez to udelaji, budes si uzivat miminka Jenom me zarazilo, kdyz jsem slysela, jaka je praxe v Cr, delaji to pry ambulantne, ja na to mela ve Fr jednodenni hospitalizaci. Spis bych se asi bala neprofesionalniho pristupu, prave tady z toho duvodu, ale potratu urcite ne, to je to nejmensi.
Upravil(a) Dita.L (8. 7. 2010 20:03)
Není tady
Dita.L napsal(a):
antalis, doktor nema jinou moznost nez ti rict, ze to je na tebe, on nemuze rozhodnout za tebe. On ti jen navrhne moznosti, a pak ti pomuze s tou, kterou si vyberes ale nemuze nic resit za tebe (pokud nejsi v bezprostrednim ohrozeni zivota)
ja tu amnio odsuzuju jen z toho duvodu, ze ji delaji pozde. Plodova voda je uz ve 12 tydnu a oni cekaji az do 18 teho Ve 22 mas vysledky a ted se rozhodni......kdyz uz mas brisko, pohyby, mnohdy i vis co to je, vybiras jmeno brrrrrrrrr
Jehly se neboj, neni to nic strasneho a je to pod ultrazvukem. nez to udelaji, budes si uzivat miminka Jenom me zarazilo, kdyz jsem slysela, jaka je praxe v Cr, delaji to pry ambulantne, ja na to mela ve Fr jednodenni hospitalizaci. Spis bych se asi bala neprofesionalniho pristupu, prave tady z toho duvodu, ale potratu urcite ne, to je to nejmensi.
nás tam tenkrát bylo asi 10.Malá místnost asi 3 postele, na kterých jsme se střídaly.Odpoledne domů..
Není tady
Já byla poslána na AMC z důvodu špatného výsledku triplů v 16tt - souhra váhy, věku a potratu. Na genetickém pohovoru vše ok, nic závažného v rodině nemáme. Ale šla jsem, nějak jsem se nemohla smířit s tím, že bych měla vychovávat postižené dítě, prostě na to nemám. Abych měla výsledky druhý den - připlatili jsme si. Pro klid v duši mi to stálo.
Zákrok jako takový byl bezbolestný, jen nepříjemný tlak při vpichu a vyndávání jehly - což bylo vyváženo tím, že jsem se celou dobu mohla dívat na velké obrazovce na Aničku. 2 dny jsem po tom ležela a pak tradá do práce.
Kdybych se měla rozhodnout znovu, tak bych do toho šla zas.
Není tady
Ahoj antaliss
já byla na AMC z důvodu VVV u minulého těhotenství (Turnerův syndrom) a prokázané trombocytní mutace. AMC jsem se nebránila, upozornili mne na to už dopředu před dalším otěhotněním, že by bylo dobré ji absolvovat. Byla jsem za to ráda, ačkoliv jsem se bála. Ale Genetika Plzeň - profíci, 0 komplikace, vše vysvětlili, ukázali atd.
Není tady
Veranna napsal(a):
Ahoj antaliss
já byla na AMC z důvodu VVV u minulého těhotenství (Turnerův syndrom) a prokázané trombocytní mutace. AMC jsem se nebránila, upozornili mne na to už dopředu před dalším otěhotněním, že by bylo dobré ji absolvovat. Byla jsem za to ráda, ačkoliv jsem se bála. Ale Genetika Plzeň - profíci, 0 komplikace, vše vysvětlili, ukázali atd.
Taky na to jdu na genetiku v Plzni..ale možná jich tam je více..jak je na výpadovce na Černice, tak tam jdu.
Není tady
Stránky: 1 2