Oznámení

29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu

6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog

#1 5. 7. 2010 23:54

marsyna
♥------

placení alimentů

dobrý den,

prosím o radu.Přítel platí už tři roky alimenty na svoji malou holčičku. Dává to bývalé přítelkyni na ruku a nemá žádné potvrzení,že alimenty platí. Existuje nějaká možnost,aby se to vypsalo zpětně a ona svým podpisem ztvrdila,že holčička peníze dostávala. Vytvořila jsem si papír kde je datum,částka,podpis plátce a příjemce. Dá se to nějak potvrdit u notáře? A kdo by u toho měl být?...díky za odpověd

Není tady

#2 6. 7. 2010 9:21

sahleb
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: MIMO CESKO

Re: placení alimentů

marsyna napsal(a):

dobrý den,

prosím o radu.Přítel platí už tři roky alimenty na svoji malou holčičku. Dává to bývalé přítelkyni na ruku a nemá žádné potvrzení,že alimenty platí. Existuje nějaká možnost,aby se to vypsalo zpětně a ona svým podpisem ztvrdila,že holčička peníze dostávala. Vytvořila jsem si papír kde je datum,částka,podpis plátce a příjemce. Dá se to nějak potvrdit u notáře? A kdo by u toho měl být?...díky za odpověd

Kdyz uz to takhl e3 roky funguje a oba se na tom dohodli a ta byvala partnerka si nestezuje, tak bych se do toho asi nemichala a zustala v klidu. Jesli to bude chtit ten muz nejak osetrit, tak by to uz udelal nebo to proste nepotrebuji. Je to proste jejich vec.

Kultura je založena na tom, co se od lidí vyžaduje, ne na tom, co se jim poskytuje.

ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Není tady

#3 6. 7. 2010 20:49

Aneri
♥♥♥♥♥♥-

Jejich věc, jistě...ale je předpoklad, že se BM ozve, že poslední roky alimenty nedostávala a může je pán platit znovu ! Ted je to moderní a mnoho mých známých na to také tak dojelo, že platili 2x a ještě měli ostudu u soudu a v zaměstnání ! Tak já bych to chtěla mít také kryté písemně. A když už ne tak, jak si to marsyna nachystala, tak bych chtěla mít potvrzeno aspon, že za poslední xxx let platil hotově , po dohodě , včas...a tak. Jednou větou třeba jen. No a do budoucna bych tlačila na partnera, aby to písemné bylo!

Není tady

#4 6. 7. 2010 21:02

PPavlaa
♥♥♥♥♥♥♥

tak ať mu to zpětně něják potvrdí a peníze ji posílá buď na účet, nebo složenkou. tohle z ruky do ruky je sice hezký, ale může to skončit jak píše aneri. docela se divím, že to takhle dělá.

Umění žít není umění hrát s dobrou kartou, ale umění sehrát se špatnou kartou dobrou hru.

Není tady

#5 7. 7. 2010 9:27

Ininini
♥------

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na alimenty, když už jsem matka? Otěhotněla jsem ve 3.ročníku v květnu 2009 a v lednu ve 4.ročníku 2010 se mi narodil syn. Matur.ročník jsem ukončila letos 2010 v květnu, ovšem matka mi přestala vyplácet alimenty již v lednu 2010, kdy se mi narodil syn. Informovala jsem se na to a bylo mi řečeno, že vyživovací povinnost trvá a pokud nejsme  s otcem dítěte  oddání, tak si musí plnit soudem stanovenou povinnost. Jsem samoživitelka a s otcem dítěte nežiju. Děkuji za radu a odpověď.

Není tady

#6 7. 7. 2010 9:35

marsyna
♥------

Díky moc za všechny odpovědi. Ono je to tady trochu složitější. Matka malé totiž nikdy nebrala mateřskou,protože je bohužel tak pohodlná že si ji nedokázala zařídit. Takže peníze dostává jen od mého přítele. Bydlí u jeho matky a ta s ní jednoduše manipuluje,proto bych byla radši,aby potvrzení bylo. Může přijít situace,že beou bez peněz a ona ho dá na soud,že nic neplatil. Vlastní účet nemá a navíc je slovenka,takže tady nemá ani trvalý pobyt. Myslím si,že pokud to nepůjde přes notáře,bude ten papír co jsem si na počítači udělala u soudu k ničemu.

Není tady

#7 7. 7. 2010 12:42

helena
♥♥♥♥♥♥♥

Myslím si,že pokud to nepůjde přes notáře,bude ten papír co jsem si na počítači udělala u soudu k ničemu.
Když ji nedostanete k notáři, mohly by stačit podpisy dvou svědků (analogicky jako u závěti), kteří by potvrdili, že byl skutečně podepsán = vysloven souhlas s uvedeným textem o provedené úhradě výživného.

http://img1.wapster.pl/logosrv.aspx?id=2134840
Láska je to, čemu dovolujeme, aby nám ubližovalo.
chtěl bych jak ponorka lehnout až na dno a přestat vysílat volací znak...

Není tady

#8 7. 7. 2010 12:54

helena
♥♥♥♥♥♥♥

jestli mám nárok na alimenty, když už jsem matka
V první řadě musí platit otec dítěte - výživné na dítě a příspěvek osamělé matce na výživu i náklady spojené s těhotenstvím a porodem (pozor - tady je promlčení 3 roky ode dne porodu).
Potom záleží na výši případně pobíraných dávek - mateřská, přídavky na dítě atd.
Teprve potom by přišlo na řadu výživné od tvých rodičů a výživné obojích (!) prarodičů na vnuka.
Bohužel jako zletilá nemůžeš o vyplacení výživného pro sebe žádat zpětně, ale jen ode dne podání návrhu k soudu.

Není tady

#9 8. 7. 2010 18:59

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

V první řadě musí platit otec dítěte - výživné na dítě a příspěvek osamělé matce na výživu i náklady spojené s těhotenstvím a porodem (pozor - tady je promlčení 3 roky ode dne porodu).
Potom záleží na výši případně pobíraných dávek - mateřská, přídavky na dítě atd.
Teprve potom by přišlo na řadu výživné od tvých rodičů a výživné obojích (!) prarodičů na vnuka.
Bohužel jako zletilá nemůžeš o vyplacení výživného pro sebe žádat zpětně, ale jen ode dne podání návrhu k soudu.

nojo Heli, to je sice hezký, ale mám dojem, že tazatelka se ptala na výživné na sebe coby studující matku.... a narození jejího dítěte nezbavuje její rodiče výživovací povinnosti k ní ( nemluvím o vyživovací povinnosti k jejímu dítěti)...btw, vyživovací povinnost mají mezi sebou děti i rodiče napořád, bez ohledu na  stav atd.... tedy vdaná nevdaná, matka nematka nehraje roli....

Není tady

#10 8. 7. 2010 19:27

aprill
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: kousek od Romči

Heřmanka napsal(a):

helena napsal(a):

nojo Heli, to je sice hezký, ale mám dojem, že tazatelka se ptala na výživné na sebe coby studující matku.... a narození jejího dítěte nezbavuje její rodiče výživovací povinnosti k ní ( nemluvím o vyživovací povinnosti k jejímu dítěti)...btw, vyživovací povinnost mají mezi sebou děti i rodiče napořád, bez ohledu na  stav atd.... tedy vdaná nevdaná, matka nematka nehraje roli....

jestliže je vdaná, má vyživovací povinnost manžel a ne rodiče

Není tady

#11 8. 7. 2010 19:40

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

tak to bohužel není pravda...nebo bohu dík ? za určitých podmínek rodiče... ( a vím o čem mluvím, byla jsem  v té situaci a vdaná a naši rodiče moji i manžela k nám měli vyživovací povinnost)

Není tady

#12 8. 7. 2010 19:46

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Heřmanka napsal(a):

aprill napsal(a):

tak to bohužel není pravda...nebo bohu dík ? za určitých podmínek rodiče... ( a vím o čem mluvím, byla jsem  v té situaci a vdaná a naši rodiče moji i manžela k nám měli vyživovací povinnost)

manžel byl student?

Není tady

#13 8. 7. 2010 19:48

aprill
♥♥♥♥♥♥♥

Heřmanka napsal(a):

aprill napsal(a):

a to ti řekl kdo ?

Není tady

#14 9. 7. 2010 7:49

helena
♥♥♥♥♥♥♥

mám dojem, že tazatelka se ptala na výživné na sebe coby studující matku.... a narození jejího dítěte nezbavuje její rodiče výživovací povinnosti k ní ( nemluvím o vyživovací povinnosti k jejímu dítěti)
Soudím, že slečna už není studentka - "Matur.ročník jsem ukončila letos 2010 v květnu", tudíž právně je schopná se sama živit. Měla nárok na výživné od matky od ledna, kdy jí ho přestala vyplácet až do ukončení školy, bohužel, jak jsem psala, jako zletilá zpětně žádat nemůže.
Vyživovací povinnost je primárně na otci dítěte - zákon o rodině § 88:
(1) Předci a potomci mají vzájemnou vyživovací povinnost.
(2) Pokud potomci nemohou své vyživovací povinnosti dostát, přechází tato povinnost na předky.

a to včetně příspěvku pro neprovdanou matku - § 95
(1) Otec dítěte, za kterého není matka dítěte provdána, je povinen matce přispívat přiměřeně na úhradu výživy po dobu dvou let, jakož i na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a slehnutím.
Jinak opakuju, že vyživovací povinnost k vnukovi mají prarodiče z obou stran - takže by případná žaloba musela směřovat jakprot jejím rodičům, tak i rodičům otce dítěte a to teprve v případě že by výsledná částka výživného od otce, příspěvku na její výživu a pobíraných dávek nepostačovala k uživení.

Není tady

#15 9. 7. 2010 19:51

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

aprill napsal(a):

Heřmanka napsal(a):

aprill napsal(a):

manžel byl student?

ne, tehdy byl na civilce...ta dnes už není,takže tenhle případ odpadá...ale tehdy ke mě vyživovací povinnost neměl ( ze zákona nesměl vydělávat ani korunu)

Není tady

#16 9. 7. 2010 19:55

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

mám dojem, že tazatelka se ptala na výživné na sebe coby studující matku.... a narození jejího dítěte nezbavuje její rodiče výživovací povinnosti k ní ( nemluvím o vyživovací povinnosti k jejímu dítěti)
Soudím, že slečna už není studentka - "Matur.ročník jsem ukončila letos 2010 v květnu", tudíž právně je schopná se sama živit. Měla nárok na výživné od matky od ledna, kdy jí ho přestala vyplácet až do ukončení školy, bohužel, jak jsem psala, jako zletilá zpětně žádat nemůže.

no jestli jsem četla správně, tak matka ji přestala vyplácet alimenty v lednu 2010 a ona odmaturovala až v květnu 2010, tedy min až do května 2010 ali vyplácet měla, dítě nedítě, nehledě na to, že statut studenta má až do konce srpna 2010 pokud nezačne vydělávat....

Není tady

#17 9. 7. 2010 20:02

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Jinak opakuju, že vyživovací povinnost k vnukovi mají prarodiče z obou stran - takže by případná žaloba musela směřovat jakprot jejím rodičům, tak i rodičům otce dítěte a to teprve v případě že by výsledná částka výživného od otce, příspěvku na její výživu a pobíraných dávek nepostačovala k uživení.

offtopic ježiš no to je dobrýýýýý, že bych jako rozvedená nezaměstnaná tohle uplatnila k tchýni a rodičům, když je životko 4800 big_smilebig_smilebig_smile to by  asi nestačili zírat, ale není to nereálné ( ad absurdum smile )

Není tady

#18 9. 7. 2010 20:39

helena
♥♥♥♥♥♥♥

min až do května 2010 ali vyplácet měla... statut studenta má až do konce srpna 2010 pokud nezačne vydělávat
OK - jenže nevyplácela a nevyplácí. Teoreticky může podat trestní oznámení. Ovšem s tím zaměstnáním si nejsem jistá - nastoupila na MD, tudíž příjem má. Mám dojem, že se nerozlišuje jeho původ.

že bych jako rozvedená nezaměstnaná tohle uplatnila k tchýni a rodičům
Proč bys nemohla - jen počítej s tím, že jestli se jeich příjmy výrazně liší, nemusí platit ve stejné výši. Aby sis nenaběhla... u tchýně http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

Není tady

#19 10. 7. 2010 11:58

Heřmanka
♥♥♥♥♥♥-

helena napsal(a):

Ovšem s tím zaměstnáním si nejsem jistá - nastoupila na MD, tudíž příjem má. Mám dojem, že se nerozlišuje jeho původ.

že bych jako rozvedená nezaměstnaná tohle uplatnila k tchýni a rodičům
Proč bys nemohla - jen počítej s tím, že jestli se jeich příjmy výrazně liší, nemusí platit ve stejné výši. Aby sis nenaběhla... u tchýně http://fora.babinet.cz/img/smilies/big_smile.png

no s tím příjmem to je, jako bys řekla, že všichni studenti, kteří chodí na brigádu nemají nárok po tu dobu na ali od tatínka( maminky) právě proto, že mají příjem z brigády i přesto, že ali mají vyměřeno soudem.... analogicky ... trochu nesmysl....

navíc jako studentka určo není na mateřské dovolené a nepobírá náhradu mzdy, ale je na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek, což je rozdíl...

... to s tou tchýní to měl být vtip wink

Není tady

#20 10. 7. 2010 17:23

helena
♥♥♥♥♥♥♥

že všichni studenti, kteří chodí na brigádu nemají nárok po tu dobu na ali od tatínka( maminky) právě proto, že mají příjem z brigády...
Příjem z brigády neznamená to neustále omílané "dítě je schopno se samo živit" - i soudy to tak berou (pokud si tedy studentík-génius nepřivydělává u firmy, která se může přetrhnout, aby u nich pracoval a dle toho mu platí - ale těch příliš není, že http://fora.babinet.cz/img/smilies/wink.png)
není na mateřské dovolené a nepobírá náhradu mzdy, ale je na rodičovské dovolené a pobírá rodičovský příspěvek, což je rozdíl...
V tohle případě není - rodičovský příspěvek je pravidelný příjem, jakási "mzda od sociálky", laicky řečeno a při případné žalobě o další výživné se k němu jako k příjmu přihlíží.

Není tady

#21 15. 8. 2010 0:01

Mgr. Filip Netopil
Partner Babinet.cz
Místo: Praha
Web

K původnímu dotazu, přestože se vlákno odchýlilo jinam, pokud se předchozí platby vypíší a matka dítěte jejich přijetí podpisem potvrdí, bude možno tímto úspěšně prokázat, že k úhradě došlo.

Pokud je platba převodem či složenkou do budoucna nepraktická, může si přítel nechávat podepsat každou platbu v hotovosti zvlášť. Ověření notářem či svědky není zapotřebí.

A D V O K Á T N Í   K A N C E L Á Ř   S V O B O D A | telefon 257 222 200

www.aksvoboda.cz

ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ SVOBODA  |  CZ, Praha 5, Smíchov, U Demartinky 1, 150 00

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí