29. ledna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 29. ledna : Poslední šance pro přezrálé banány? Upečte z nich lahodnou buchtu 6. prosince : Je vám čtyřicet a už řešíte menopauzu? Co je příčinou předčasného nástupu, vysvětluje gynekolog |
|
|
Přečetla jsem spoustu knih o holocaustu. Jedná se zejména o osobní svědectví. Chci se s vámi o tyto knihy podělit a třeba mi někdo doporučí knihy, které jsem ještě nečetla.
Četla jsem tyto knihy:
Erica Fischer: Aimée a Jaguár
Jerzi Kosinski: Nabarvené ptáče
Rudolf Vrba: Utekl jsem z Osvětimi
Egon Redlich: Zítra jedeme synu, pojedeme transportem
Jan Otčetnášek: Romeo, Julie a tma
Wladyslaw Szpilman: Pianista
Věra Vlčková: Doufám, dokud dýchám
Rudolf Vrba: Vzpomínky pro moji dceru
Imre Kertész: Člověk bez osudu
Imre Kertész: Kadiš za nenarozené dítě
Maria Nurowská: Dopisy lásky
Kateřina Pošová: Jsem, protože musím
Zdena Fantlová: Klid je síla řek tatínek
Halina Auderska: Granátové jablko
Tessa de Loo: Dvojčata
Hana Andronikova: Zvuk slunečních hodin
Helen Epstein: Děti holocaustu
Helen Epstein: Nalezená minulost
Mark Kurzem: Maskot
Thomas Keneally: Schindlerův seznam
Zdeňka Bezděková: Říkali mi Leni
Zdeňka Bezděková: Štěstí přijde zítra
Michelle Maillet: Černá vdova
Věra Gissing: Perličky dětství
Není tady
Zapomněla jsem na Sophiinu volbu od Williama Styrona, moji oblíbenou knihu.
Není tady
Raději si přečti Jiskru života od Remarqua, když už to musí být. Proč takový druh literatury ve tvém psychickém rozpoložení?
To by sis měla v tuto chvíli přímo zakázat. I to je ta práce na tobě, o které jsme ti říkaly na psychologické. Disciplína.
Upravil(a) majkafa (6. 7. 2010 8:06)
Art Spiegelmann napsal knihu o holokaustu jako komiks - jmenuje se Maus a opravdu stojí za přečtení. Ačkoliv jsem si nedovedla napřed představit, jak může taková kniha vypadat, velice se mi líbila, doporučuji!
Není tady
kdysi jsem četla od Han Nolanové - Kdybych měla zemřít, než se probudím. líbila se mi, i když tohle je asi blbý slovo pro knihy tohoto typu.
majkafa má ale Vil pravdu, tohle asi fakt teď není nejlepší četba pro tebe.
Není tady
majkafa napsal(a):
Raději si přečti Jiskru života od Remarqua, když už to musí být. Proč takový druh literatury ve tvém psychickém rozpoložení?
To by sis měla v tuto chvíli přímo zakázat. I to je ta práce na tobě, o které jsme ti říkaly na psychologické. Disciplína.
Jiskru života teď právě dočítám.
Ač nejsem Židovka, holocaust mě jako téma velmi přitahuje, proto jsem přečetla tolik knih týkající se toho tématu. Myslím, že by lidé neměli nad takovými věcmi zavírat oči.
Není tady
Vím, že holocaust existoval, a že existovala řada dalších šíleností, např. gulagy na Sibiři apod. Do několika knih takové tématiky jsem párkrát nakoukla, ale knihu pak rychle zavřela, a přesto jsem pak nemohla spát... Děsily mě všechny ty hrůzy, které se děly a občas ve světě i dnes dějí.
Proto dost striktně rozlišuji věci, které můžu ovlivnit, a ty pak ovlivňuju, a věci, které ovlivnit nemůžu (např. minulost) a tak knihám a filmům s touto děsivou tématikou se cíleně vyhýbám - v rámci svého duševního zdraví.
Vilemíno, myslím, že majkafa má bv tomto pravdu, že ve svém psychickém stavu (deprese) sis raděj měla vybírat jinou literaturu.
Těm lidem z knih už nemůžeš pomoci, ale můžeš pomoci těm lidem, kteří potřebují pomoc dnes, a hlavně nyní potřebuješ přednostně asi pomoci sama sobě.
Blossom napsal(a):
Vím, že holocaust existoval, a že existovala řada dalších šíleností, např. gulagy na Sibiři apod. Do několika knih takové tématiky jsem párkrát nakoukla, ale knihu pak rychle zavřela, a přesto jsem pak nemohla spát... Děsily mě všechny ty hrůzy, které se děly a občas ve světě i dnes dějí.
Proto dost striktně rozlišuji věci, které můžu ovlivnit, a ty pak ovlivňuju, a věci, které ovlivnit nemůžu (např. minulost) a tak knihám a filmům s touto děsivou tématikou se cíleně vyhýbám - v rámci svého duševního zdraví.
Vilemíno, myslím, že majkafa má bv tomto pravdu, že ve svém psychickém stavu (deprese) sis raděj měla vybírat jinou literaturu.
Těm lidem z knih už nemůžeš pomoci, ale můžeš pomoci těm lidem, kteří potřebují pomoc dnes, a hlavně nyní potřebuješ přednostně asi pomoci sama sobě.
Mně nedělá problém o takovýchto věcech číst. Samozřejmě v určitých pasáží je mi těch lidí strašně líto, chce se mi až brečet. V jistém mi to hodně pomáhá. Možná to teď bude znít hrozně, ale mě utěšuje fakt, že je na tom někdo daleko hůř než já. Některé knihy mě přímo uchvátily, např. Sophiina volba od Williama Styrona, Utekl jsem z Osvětimi od Rudolfa Vrby nebo třeba Upálená zaživa od Souad, ještě dlouho jsem o těch knihách musela přemýšlet.
Není tady
Já se řadím k Vilemíně Ne, že by mě to úplně utěšovala, ale takovéhle knihy mi vždyckyv ukážou, že opravdu nemám nač si stěžovat. Vždycky mi připomenou, že člověk je tvor neskutečně silný, který vydrží nevydržitelné. Ano, v těch knihách je spousta hrůz a spousta zloby, ale mnohem víc je tam síly a lásky. Tak to vidím já.
Za sebe dodávám typy:
Hannelore Brenner-Wonschicková: Děvčata z pokoje 28 (ghetto Terezín)
Deník Anny Frankové
Není tady
Mi se moc líbí knihy od Arnošta Lustiga, např. Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Nemilovaná: Z deníku sedmnáctileté Perly Sch....
Další tip na knížku: Ota Kraus, Erich Schön: Továrna na smrt (dokument o Osvětimi)
Není tady
Definitiv napsal(a):
Já se řadím k Vilemíně
Ne, že by mě to úplně utěšovala, ale takovéhle knihy mi vždyckyv ukážou, že opravdu nemám nač si stěžovat. Vždycky mi připomenou, že člověk je tvor neskutečně silný, který vydrží nevydržitelné. Ano, v těch knihách je spousta hrůz a spousta zloby, ale mnohem víc je tam síly a lásky. Tak to vidím já.
Za sebe dodávám typy:
Hannelore Brenner-Wonschicková: Děvčata z pokoje 28 (ghetto Terezín)
Deník Anny Frankové
Na Deník Anny Frankové jsem úplně zapomněla. Taky jsem ho četla. Možná ho dostanu k svátku. Rozmýšlím se mezi Malým princem a Deníkem Anny Frankové. V češtině jsem obě knihy četla, teď je na řadě němčina.
Není tady
Krásný večer Všem
jelikož mne také velice zajímají knihy s tématikou "holocaust" , přidávám pár knih které mne chytly za
Clara Kramer - Clařina válka
Karen Levine - Hanin kufřík
H. Brenner- Wonschick - Děvčata z pokoje 28
H. Weissová - Deník 1938-1945
Andrej Pogožev - Útěk z Osvětimi
C. Rajchman - Útěk z Treblinky
Chava Pressburger - Deník mého bratra
Eva Roubíčková - Terezínský deník 1941-1945
S. Venezia - V pekle plynových komor
Eva Rodenová - Bylo mi patnáct (deník z let 1939-1940)
Arnošt Lustig - židovská trilogie: Colette, dívka z Antverp
Lea z Leeuwardenu
Tanga, dívka z Hamburku
Půjčuji si a i kupuji knihy s touto tématikou i nadále...Momentálně se chystám na Osvětimskou knihovnici, kterou jsem dostala jako dárek
Samozřejmě si ráda nechám i doporučit i další a další knihy, které chytly za Vás .....
Není tady
Leon Uris : Exodus
Není tady