Oznámení

9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení!

9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce.

1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus?

#1 29. 6. 2010 10:30

sandra
♥♥♥♥♥♥-

Já chci vs. Já potřebuji

Ahoj,

chtěla bych se vás zeptat, v čem a kde vidíte rozdíl mezi tím, když někdo řekne "Já chci" nebo když "Já potřebuji"?

Děkuji smile

S.

Není tady

#2 29. 6. 2010 13:24

javena
♥♥♥♥♥♥-

Re: Já chci vs. Já potřebuji

Já to vnímám asi tak - chtít toho můžu spoustu, otázkou je, jestli to skutečně potřebuju. tongue Většinou přijdu na to, že nepotřebuju. smile

Není tady

#3 29. 6. 2010 13:44

Ametyst
♥♥♥♥♥--

sandra napsal(a):

Ahoj,

chtěla bych se vás zeptat, v čem a kde vidíte rozdíl mezi tím, když někdo řekne "Já chci" nebo když "Já potřebuji"?

Děkuji smile

S.

Co je to potřeba?
Potřebovat...
Základní fyziologické potřeby, nebo materiální a společenské potřeby, nebo "vyšší" potřeby duchovního naplnění?
Všechno jsou to potřeby.

Jinak v tom vyjádření, jak ses ptala, jaký je rozdíl (já chci-já potřebuji), tak tam vnímám jedině rozdíl v tom, že
"potřebuji" je jakoby  z vnějších příčin, kdežto "chci" vyjadřuje tu potřebu zevnitř. Z toho člověka.
Někdy podobně nahrazujeme slovem MUSÍM slovo CHCI.
Jako bychom chtěli ospravedlnit své chtění. Jakoby na chtění bylo něco špatného a my se za to styděli.

I hide my feeling behind a smile.

Není tady

#4 29. 6. 2010 19:41

Tulipánka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Turnov
Web

Já to cítím takhe: já potřebuju = biologická potřeba (fyziologické potřeby, potřeba bezpečí, potřeba lásky)
já chci = žádá si to mé ego, můžu se bez toho obejít

Žiju svůj život naplno bez strachů.

Není tady

#5 29. 6. 2010 20:51

majkafa
Host

Potřebuji - to, co je nezbytné. Jídlo, pití, základní oblečení, aby mi nebyla zima, místo, kde se mohu vyspat - to, bez čeho nelze fyzicky přežít a peníze na tyto základní potřeby.
Chci - vše ostatní.

#6 1. 7. 2010 7:27

DaiTerr
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Valašsko

Možná jestli není lepší říkat raději - "Já mám..."

Nehledejme dokonalých květů.. neboť všechny květy jsou dokonalé.  Všichni jsme naprosto dokonalí a naše cesta životem - to je postupné uvědomování si této dokonalosti.

Není tady

#7 1. 7. 2010 15:10

Wiki
♥♥♥♥♥♥-

DaiTerr napsal(a):

Možná jestli není lepší říkat raději - "Já mám..."

No to jasně, ale to jsme v kategorii jiné.. smile

Když nad zadaným přemýšlím, tak můžu chtít i to co potřebuji, a můžu potřebovat i to , co chci, takže kus společného tam vidím.
Na první pohled vyznívá, že chtění je nějaký rozmar a potřeba je k zajištění  nějakých základních potřeb..ale to by se dalo rozpitvat všemi směry. ( Jako potřeba k čemu ? K životu? Naco potřebuju žít? atd..smile jestli jenom nechci..atd..)
Možná "potřebuji" je určitý alibismus, jak obhájit své "chtění". Všeho - čehokoliv. Protože to, že to potřebuji, jsem jen já usoudila, tudíž to nemusí být skutečnost, ale jen můj pohled, a třeba to vůbec "nepotřebuji"...ne?  Viděno jiným pohledem...big_smile

Není tady

#8 2. 7. 2010 11:40

pomněnka
♥♥♥♥♥♥-
Místo: Ústecký kraj

Jak psala Ametyst, chtění přeci není nic špatného.

Vždyť přeci kdybychom nic nechtěli, tak jsme ještě pořád v jeskyních  wink

Jsme slepí a hluší k tomu nejkrásnějšímu co je ukryto v nás samých.

Není tady

#9 2. 7. 2010 11:48

mariposa
♥♥♥♥♥♥-

pomněnka napsal(a):

Vždyť přeci kdybychom nic nechtěli, tak jsme ještě pořád v jeskyních  wink

No, jiná zase je, že někteří se tam opět (dobrovolně) vracejí. Do jeskyň, ke svým kořenům, k pramáti přírodě. A proč ne?

"Buď jen sebou samým a do ničeho jiného se nenuť. Copak ti nestačí být Buddhou, jen tak si svobodně a radostně být?" (Marielu Lörler: Jakub objevuje řeku života)

Není tady

#10 2. 7. 2010 12:48

KALIK
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: Město piva

Člověk co má, nepotřebuje žádné chci nebo potřebuji smile Lepší je nacházet v sobě, co už dávno mám, ale nevěděl jsem o tom. "Venku" toho opravdu moc není, co potřebuji smile

Neni nic horšího, než když hlupák dostane myšlenku o které nepochybuje.

Bída a hlad na světě není proto, že nedokážeme nasytit chudé, ale proto, že nedokážeme nasytit bohaté. — Matka Tereza.

Není tady

#11 5. 7. 2010 20:45

Selima
♥♥♥♥♥♥♥
Místo: už Bratislava

VŽDY viem, čo chcem, ale nie vždy je to zároveň to, čo potrebujem... takto si to chcela počuť?

Vesmír vám nie je nič dlžný, ak nie ste spokojný so svojím životom, zmeňte ho. Arpád Soltész, slovenský novinár, čo práve odchádza natrvalo z vlasti, o svojom rozhodnutí.
Brita

Není tady

#12 6. 7. 2010 14:14

Miluš
♥♥♥♥---

KALIK napsal(a):

Člověk co má, nepotřebuje žádné chci nebo potřebuji smile Lepší je nacházet v sobě, co už dávno mám, ale nevěděl jsem o tom. "Venku" toho opravdu moc není, co potřebuji smile

Kaliku, napísal si to veľmi výstižne, presviedčam sa o tom v poslednej dobe takmer denne tummenupp

Není tady

#13 15. 7. 2010 17:17

giorgino
♥♥♥♥♥--
Místo: Liberec/Jablonec

Každý dvounohý či vícenohý živočich - včetně člověka - se potřebuje najíst, někde bydlet, ošatit se, případně vypelichat a tak... To jsou základní potřeby. Já chci taky něco jíst, když mám hlad, chci někde přespat (dům, byt, jeskyně), protože venku sněží a taky chci nějaké oblečení, vždyť nemůžu chodit po ulici a do společnosti na Adama! Jasně tady se hodí spíše já potřebuji Ale dá se to říci obojím... Takže člověk asi musí něco dělat, chodit do práce, aby mohl jíst, někde spát, mít co na sebe a tak. No a jak naloží se zbylým časem, to záleží na něm. Jestli bude meditovat v jeskyni nebo lovit baby na koupališti. Jenže ty něžné dvounohé rybky asi nebude moc zajímat, že on se nutně potřebuje uspokojit. Že chce či potřebuje sex. Takto se dvoří vícenozí samečkové a možná se v něm probudilo cosi z minulých inkarnacích, když celej chlupatej pobýhal někde po stromech...

Není tady

NÁŠ TIP:
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

• Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.

Zápatí