|
9.dubna : Vážení uživatelé, vkládat zde odkazy na různé e-shopy a stránky je přísně zakázáno, je to porušení Pravidel. Takové příspěvky budou smazány. Děkujeme za pochopení! 9.dubna : Vaření na chatě či chalupě bez stresu: Tipy na vaření z jedné pánve nebo hrnce. 1.dubna : Jak vznikla záhada ďáblova trojúhelníku: Odhalil ji už Kolumbus? |
|
|
Ahoj,
chtěla bych se vás zeptat, v čem a kde vidíte rozdíl mezi tím, když někdo řekne "Já chci" nebo když "Já potřebuji"?
Děkuji 
S.
Není tady

Já to vnímám asi tak - chtít toho můžu spoustu, otázkou je, jestli to skutečně potřebuju.
Většinou přijdu na to, že nepotřebuju. 
Není tady

sandra napsal(a):
Ahoj,
chtěla bych se vás zeptat, v čem a kde vidíte rozdíl mezi tím, když někdo řekne "Já chci" nebo když "Já potřebuji"?
Děkuji
S.
Co je to potřeba?
Potřebovat...
Základní fyziologické potřeby, nebo materiální a společenské potřeby, nebo "vyšší" potřeby duchovního naplnění?
Všechno jsou to potřeby.
Jinak v tom vyjádření, jak ses ptala, jaký je rozdíl (já chci-já potřebuji), tak tam vnímám jedině rozdíl v tom, že
"potřebuji" je jakoby z vnějších příčin, kdežto "chci" vyjadřuje tu potřebu zevnitř. Z toho člověka.
Někdy podobně nahrazujeme slovem MUSÍM slovo CHCI.
Jako bychom chtěli ospravedlnit své chtění. Jakoby na chtění bylo něco špatného a my se za to styděli.
Není tady
Já to cítím takhe: já potřebuju = biologická potřeba (fyziologické potřeby, potřeba bezpečí, potřeba lásky)
já chci = žádá si to mé ego, můžu se bez toho obejít
Není tady
Potřebuji - to, co je nezbytné. Jídlo, pití, základní oblečení, aby mi nebyla zima, místo, kde se mohu vyspat - to, bez čeho nelze fyzicky přežít a peníze na tyto základní potřeby.
Chci - vše ostatní.

Možná jestli není lepší říkat raději - "Já mám..."
Není tady
DaiTerr napsal(a):
Možná jestli není lepší říkat raději - "Já mám..."
No to jasně, ale to jsme v kategorii jiné.. 
Když nad zadaným přemýšlím, tak můžu chtít i to co potřebuji, a můžu potřebovat i to , co chci, takže kus společného tam vidím.
Na první pohled vyznívá, že chtění je nějaký rozmar a potřeba je k zajištění nějakých základních potřeb..ale to by se dalo rozpitvat všemi směry. ( Jako potřeba k čemu ? K životu? Naco potřebuju žít? atd..
jestli jenom nechci..atd..)
Možná "potřebuji" je určitý alibismus, jak obhájit své "chtění". Všeho - čehokoliv. Protože to, že to potřebuji, jsem jen já usoudila, tudíž to nemusí být skutečnost, ale jen můj pohled, a třeba to vůbec "nepotřebuji"...ne? Viděno jiným pohledem...
Není tady

Jak psala Ametyst, chtění přeci není nic špatného.
Vždyť přeci kdybychom nic nechtěli, tak jsme ještě pořád v jeskyních 
Není tady
pomněnka napsal(a):
Vždyť přeci kdybychom nic nechtěli, tak jsme ještě pořád v jeskyních
No, jiná zase je, že někteří se tam opět (dobrovolně) vracejí. Do jeskyň, ke svým kořenům, k pramáti přírodě. A proč ne?
Není tady

Člověk co má, nepotřebuje žádné chci nebo potřebuji
Lepší je nacházet v sobě, co už dávno mám, ale nevěděl jsem o tom. "Venku" toho opravdu moc není, co potřebuji 
Není tady

VŽDY viem, čo chcem, ale nie vždy je to zároveň to, čo potrebujem... takto si to chcela počuť?
Není tady

KALIK napsal(a):
Člověk co má, nepotřebuje žádné chci nebo potřebuji
Lepší je nacházet v sobě, co už dávno mám, ale nevěděl jsem o tom. "Venku" toho opravdu moc není, co potřebuji
Kaliku, napísal si to veľmi výstižne, presviedčam sa o tom v poslednej dobe takmer denne 
Není tady

Každý dvounohý či vícenohý živočich - včetně člověka - se potřebuje najíst, někde bydlet, ošatit se, případně vypelichat a tak... To jsou základní potřeby. Já chci taky něco jíst, když mám hlad, chci někde přespat (dům, byt, jeskyně), protože venku sněží a taky chci nějaké oblečení, vždyť nemůžu chodit po ulici a do společnosti na Adama! Jasně tady se hodí spíše já potřebuji Ale dá se to říci obojím... Takže člověk asi musí něco dělat, chodit do práce, aby mohl jíst, někde spát, mít co na sebe a tak. No a jak naloží se zbylým časem, to záleží na něm. Jestli bude meditovat v jeskyni nebo lovit baby na koupališti. Jenže ty něžné dvounohé rybky asi nebude moc zajímat, že on se nutně potřebuje uspokojit. Že chce či potřebuje sex. Takto se dvoří vícenozí samečkové a možná se v něm probudilo cosi z minulých inkarnacích, když celej chlupatej pobýhal někde po stromech...
Není tady